Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

• 51 720
  • 763
  •   1
Отговори
# 555
Danifin1, хвана ме неподготвена. Бърках с каквото имах под ръка, но ще опитам да я систематизирам. Blush
Скрит текст:
100 гр. захар.
Около 50-60 гр. масло, не го мерих. Blush
Щипка сол.
2 яйца.
125 гр. брашно.
1/2 п. бакпулвер.
1 пак. пудинг с малини и бял шоколад без варене (такъв имаше вкъщи).
10-15 бр. кайсии на кубчета (като картофи за мусака) + 2 л. захар.
50 гр. активиран квас 100% .
Избих маслото и захарта на пухкав крем и добавих едно по едно яйцата за да не се пресече. Като се получи еднороден крем добавих кваса.
Предварително смесих в купа сухите съставки  и постепенно ги прибавих към течните. Накрая кайсиите, бяха си пуснали сок, него също вложих. Сместа е гъста и се разпределя с шпатула.
Пекох в тавичка с диаметър 26 см. върху хартия без предварително намазване с мазнина в предварително загрятата фурна на 180 гр. Охладих върху решетка заедно с хартията, като изстина поръсих с пудра захар и нарязах.
Накрая ядеш и рИвеш! Grinning Много е пухкав, сочен, лек и сладък с една свежа киселинка от кайсиите. Аромати не съм слагала, но ухае невероятно - на масло, кайсии, мляко и ванилия от пудинга.

Бях купила кайсии, които не ставаха за ядене от кисело, та реших да ги оползотворя. Импровизирах в движение и затова количеството не е голямо - около половин доза, за повече удвоявайте продуктите.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 16:38 от Sysly

# 556
  • Sofia
Днес при ретардацията го поизпуснах моичкия, но все пак съм много доволна от средата. Simple Smile
Пробвах по-късни сгъвания и вероятно това спомогна. Simple Smile
Брашно - 350г - 250 среднопротеиново + 50г високопротеиново + 50г п.з. . Закваската ми (на 7.30 часа и 100% хидратирана)  е 15г +35 + 35  и ползвах цялата.  Вода - 260г (хидратация 77%) , сол 8г, 1ч.л. захар и 2с.л. олио
Автолиза 1.30 часа и имах прозорец от тестото, добавих кваса и месих 5мин., след 30мин. - солта, захарта и олиото и месих още 5мин. и беше измесено тестото.  След 30 мин. сгънах на плик, след още толкова ламинирах и го оставх да втасва 2часа. Тогава направих внимателно 3 вътрешни сгъвания през 50мин, като последното беше половинка. Оставих за още 40мин. и оформих, пак 40 мин. и тогава прибрах в хладилника. Насипна - 8часа, ретардация - 12часа.  Пекох свободно на камък и с тава отгоре - 15мин. на 250градуса с пара и 25 мин. на 200градуса без парата и тавата. 

# 557
  • По широкия бял свят
Супер, Еми! Напразно се притесняваше, нали. Simple Smile
Може би си гледала стъпките, но ги писах наскоро и ги пускам
Стъпките са 1. Автолиза 40-60мин 2. Добавяне на кваса 3. След 30мин. добавяне на солта и измесване 4. След 30мин. разтягане и сгъване 5. След 45 мин. ламиниране 6. 3-4 разтягания и сгъвания пре 30-40мин. 7. Втасване на стайна Т почти ди удвояване 8. оформяне и поставяне в съда за втасване и в хладилника за 12-16 часа; 9. Печене 10. Изстиване.
При автолизата не добавяш наведнъж цялата вода, само колкото да намокри брашното до сухо тесто и  оставяш малко (30ина грама например), после при добяването кваса се втечнява тестото (затова не слагаш всичката вода в началото) и след това при солта  и измесването коригираш влажността с останалата вода, ако е нужно,  като имаш предвид и водата, която ще се поеме при сгъванията.  Работи се с мокри ръце и плота се мокри...  с пулверизатор е най -удобно и равномерно. 

Моят хляб днес е само с месене, никакви други процедури.  Дори автолизата на която държа не успях да направя, а само ферментолиза, понеже пикът сутринта ме изненада и вложих кваса, че  беше решил да спада. Смесих брашното (315 бяло и 35г ръжено) водата и кваса и оставих за 40 мин. на по-хладно на балкона. След това добавих сол, захар и олио и измесих на два пъти за по 10мин. и толкова почивка между тях. Оставих да втасва (4часа) и отидох на пазар, та го изпуснах малко, оформих го и втасва още 2часа и пекох  в загрята фурна 10мин. на 240градуса и 25 мин. на 210.
За сега това най-нежилавият ми хляб с квас.
Ще пробвам същото и с хладилното втасване.  

Morena, според теб  от какво зависи хлябът да не стане жилав?

# 558
Една от многото причини, поради които вкъщи харесваме хляба с квас е, че е жилав.
Постигнах ефекта на т.н. заводски хляб с квас /да не е жилав/ случайно, като при замесването добавих лъжичка захар и в края около 20-30 мл.л. мазнина - масло или зехтин. В този случай коричката е мека и текстурата е крехка, няма жилавост.

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 16:55 от Sysly

# 559
  • По широкия бял свят
Благодаря Sysly Simple Smile.
На мен ми се струва , че е доста жилав и се чудех, дали аз не правя нещо както трябва.
Ще опитам с добавянето на захар и мазнина.

# 560
  • Sofia
Скрит текст:
Супер, Еми! Напразно се притесняваше, нали. Simple Smile
Може би си гледала стъпките, но ги писах наскоро и ги пускам
Стъпките са 1. Автолиза 40-60мин 2. Добавяне на кваса 3. След 30мин. добавяне на солта и измесване 4. След 30мин. разтягане и сгъване 5. След 45 мин. ламиниране 6. 3-4 разтягания и сгъвания пре 30-40мин. 7. Втасване на стайна Т почти ди удвояване 8. оформяне и поставяне в съда за втасване и в хладилника за 12-16 часа; 9. Печене 10. Изстиване.
При автолизата не добавяш наведнъж цялата вода, само колкото да намокри брашното до сухо тесто и  оставяш малко (30ина грама например), после при добяването кваса се втечнява тестото (затова не слагаш всичката вода в началото) и след това при солта  и измесването коригираш влажността с останалата вода, ако е нужно,  като имаш предвид и водата, която ще се поеме при сгъванията.  Работи се с мокри ръце и плота се мокри...  с пулверизатор е най -удобно и равномерно.  

Моят хляб днес е само с месене, никакви други процедури.  Дори автолизата на която държа не успях да направя, а само ферментолиза, понеже пикът сутринта ме изненада и вложих кваса, че  беше решил да спада. Смесих брашното (315 бяло и 35г ръжено) водата и кваса и оставих за 40 мин. на по-хладно на балкона. След това добавих сол, захар и олио и измесих на два пъти за по 10мин. и толкова почивка между тях. Оставих да втасва (4часа) и отидох на пазар, та го изпуснах малко, оформих го и втасва още 2часа и пекох  в загрята фурна 10мин. на 240градуса и 25 мин. на 210.
За сега това най-нежилавият ми хляб с квас.
Ще пробвам същото и с хладилното втасване.  

Morena, според теб  от какво зависи хлябът да не стане жилав?
Там е работата... тъкмо това се опитвам да открия.  Подозирам сгъванията и най вече престоя в хладилник.  За сега най-близо до маяния хляб (с крекки кора и среда) са хлябовете с две топли ферментации. Като един правих по примера  на тостерния със сгъвания, а другия е без сгъвания.
Сис, като и този в цитата, така и днешният ми хляб имат и  захар,  и олио, каквито съм имала и в маяния хляб. Разликите с него са тъкмо престоя в хладиник и сгъванията най вече, които тъкмо глутена нали развиват. И разликите  между двата (в цитата и денешния) е ретардация и сгъвания.
   Следващия път ще пробвам само с месене и студено второ втасване - надявам се да е приемлив!
После ще опитам без месене и само със сгъване в двата варианта - 1.с две топли и  2. една топла и една студена ферментации.  А още не съм опитала и най простия вариант - маяния ми хляб, само че с квас - най-обикновено смесване, измесване и втасване.
Обаче аз в крайна сметка държа на ползите от студеното втасване, така че...
А съм срещала във ФБ групата че "квасният хляб не е жилав".

# 561
Благодаря Sysly Simple Smile.
На мен ми се струва , че е доста жилав и се чудех, дали аз не правя нещо както трябва.
Ще опитам с добавянето на захар и мазнина.

Ето по тази рецепта:
На мен хляба ми се получи точно като е показан, а беше само вторият ми, но ефекта беше - Уау!
https://www.cookwithasmile.com/%d0%b1%d1%8f%d0%bb-%d0%b7%d0%b0%d … 0%b2%d0%b0%d1%81/

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 17:11 от Sysly

# 562
  • Sofia
На мен и този ми изглежда жилав. Не прави ли трохи средата...  Simple Smile

# 563
Краво имаш предвид под "трохи"? Хляба с квас по принцип не се рони на трохи.

# 564
  • Sofia
Точно, защото е жилав. Рони се само кората при рязането, среда не се рони/не прави трохи, както е при маяния хляб.

# 565
pipinik, по този график, който си дала не виждам... кога месиш тестото?
И още нещо... нали навсякъде пише, че първо втасва на стайна температура и после в хладилник, а при теб е обратното.
Аз не меся, основно смесвам и прегъвам. Правя го сутринта като смесвам тестото от автолизата и квас. Оказа се, че спелтата не иска много месене и добре реагира само на прегъвания.
Аз оставям 12ч. в хладилник и после още толкова на стайна температура, защото забелязах, че 24часа само в хладилник не втасва достатъчно и не се удвоява, а така ми се получава.
Странно ми е, че не прави твърда кора. Дали защото задържа допълнително влага като е на хартия за печене през цялото втасване и го пека под капак 20 минути? Ще опитам следващия път да пека изцяло без да покривам. Мисля да пробвам пълнозърнеста спелта и пълнозърнеста ръж 50/50 . Някой прави ли само пълнозърнест хляб?

# 566
  • София
И още нещо... нали навсякъде пише, че първо втасва на стайна температура и после в хладилник, а при теб е обратното.
Аз не меся, основно смесвам и прегъвам. Правя го сутринта като смесвам тестото от автолизата и квас. Оказа се, че спелтата не иска много месене и добре реагира само на прегъвания.
Аз оставям 12ч. в хладилник и после още толкова на стайна температура, защото забелязах, че 24часа само в хладилник не втасва достатъчно и не се удвоява, а така ми се получава.
Странно ми е, че не прави твърда кора. Дали защото задържа допълнително влага като е на хартия за печене през цялото втасване и го пека под капак 20 минути? Ще опитам следващия път да пека изцяло без да покривам. Мисля да пробвам пълнозърнеста спелта и пълнозърнеста ръж 50/50 . Някой прави ли само пълнозърнест хляб?
Някъде четох, че при хляб с ръж е напълно излишно прегъването. Аз правя хляб от 250 гр пълнозърнесто, 50 гр ръж и 50 гр бяло.
Нооо, аз не съм критерий за нищо, правила съм точно 2 хляба...

# 567
  • Sofia
Аз не меся, основно смесвам и прегъвам.
То по обичайната схема, когато в хладилника е второто оформено втасване, се слага в него почти втасало (а не да втасва), точно защото на 3-4 градуса колкото са повечето хладилници, тестото не мърда, само се развиват полезните процеси.

Да... Пълнозърнестите различни от пшеница  имат малко или изобщо  и различен глутен, та няма полза от прегъвания (които развиват глутена), само измесване евентуално, зависи от брашното.

И от мен Тиганички/бухтички, на кой както му харесва, за училищната кутия. Simple Smile
Остана ми малко тесто сутринта, което ще бъде малко хлебче (попревтасало, но по-добре от недовтасало, според мен), нищо че биха станали и чудни мекици, но такива някой друг ден! Simple Smile

# 568
  • Sofia
Представям ви най-доброто ми хлебче от 2 и половина месеца насам. Хубаво е, че най-най-доброто предстои, напредвам бавно и славно. 🙂 
Бяло хлебче с  брашно 11.02г белтък  +  такова с 13.2г - 2:1,  вода и 1 яйце и общо 78% хидратация и квас 100% хидратиран и на 7 часа,   сол, захар и олио.  2 часа Автолиза, квас, сол, сгъване на плик и ламинация, втасване и 2 сгъвания  - 7.30 часа насипна ферментация и 36 часа ретардация - вече съм влюбена в дългата такава. 🙂  Страхотна средичка и коричка,  и вкус! 🙂

# 569
Хляб със Семола Римачината.

Скрит текст:

Нямах никакво време за красиви снимки, започнаха го преди да изстине напълно. Grinning А докато се наканя да документирам вътрешността, средата беше подмината. Relieved

Хлебчето е от 300 гр. брашно и 80 % хидратация. Пробвах като добавка към основното брашно - 200 гр. обикновено, 50 гр. манитоба и 50 гр. Семола Римачината.

Цветът му е бледо жълт, златист, няма я тази пернела белезникавост като при хляба с бяло брашно. Разликата е и видима, и осезаема. Аромата е вълшебен! Innocent Средата е крехка, пъти по-мека и въздушна, буквално копринена, с тънка и нежна коричка. Шуплите са големи и равномерно разпределени. Следващият път ще пробвам с чиста Семола, много ни хареса и ще си купя цяло чувалче от 5 кг.

Общи условия

Активация на акаунт