Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 51 725
  • 763
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 3 668
Чудно е хлебчето, морена!

И аз минах през какви ли не форми и разрези, но в сегашният вариант хлебчето се одобри единодушно и вече го пуснах в серийно производство.  Grinning
Скрит текст:




# 541
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Сис, благодаря!
А тия разрези и особено перчемите много се ронят при нарязването на хляба,  обираме ги с пръст от масата, та съвсем не съм им любител, чак ми идва да го оставя сам да си се нацепи хлябът.

# 542
  • Мнения: 3 668
Сис, благодаря!
А тия разрези и особено перчемите много се ронят при нарязването на хляба,  обираме ги с пръст от масата, та съвсем не съм им любител, чак ми идва да го оставя сам да си се нацепи хлябът.

ММ го харесва в този вид, точно защото не се рони, ама мен ме кефи окото с гребена и надвих Grinning:
Скрит текст:

# 543
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
И на мен така ми харесва. Simple Smile  Гребена/перчема е само за визия, не е практичен според мен - тъкмо хубавата коричка се рони.  Щерката ако го (гребена де) свари, го чупи, на мен ми е жал.

# 544
  • Мнения: 326
Здравейте, и аз правя хляб с квас от 5 месеца. Пробвах много варианти все с някакъв процент бяло брашно. Засега съм на следната схема.
Вечер 22.00 ч. активиране на кваса 25:50:50 и автолизата(забърквам брашното и водата) . Оставям ги на стайна температура.
Сутринта 6.30 смесвам квас и тестото, 7.00 добавям сол, 7.30 мокря плота и изсипвам тестото с мокри ръце, изтеглям като кора за баница, прегъвам и пак в купата; 8.00 прегъвания с мокри ръце в купата, 8.30 набрашнен плот -изсипвам тестото, оформям, набрашнявам хартия за печене, слагам тестото и в йенската тенджера(и фолирам отгоре), прибирам в хладилника, че излизам за работа. Вечерта 23.00 изкарвам тестото на стайна температура. Сутринта загрявам фурната само с йенската тенджера (с хартията прехвърлям тестото в подобна форма ) и после пека.
Засега това работи при мен. Брашното е Екосем пълнозърнеста спелта и типово(50/50). Откакто ползвам спелта( меся само на ръка) съм очарована колко лесно и приятно се оформя тесто.
Дали мога да смеся пълнозърнеста спелта и пълнозърнеста ръж? Сега с типово ми харесва, но търся начин да е само пълнозърнест хляб.

# 545
  • Мнения: 4 395

бърз тутманик, да си оближеш пръстите Yum

# 546
  • на последния етаж
  • Мнения: 9 994
Ох, давайте рецептата... Blush

# 547
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Лита, ти завъди ли квас?  Не си се похвалила...  Соленият кекс е с остатъчен квас, просто да се употреби. Та ако си имаш рецепта за солен кекс... Simple Smile

# 548
  • на последния етаж
  • Мнения: 9 994
Не съм, ослушвам се още...

# 549
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Ами ето от мен - само добавяш 2 яйца, както пише накрая в рецептата. Simple Smile

# 550
  • Мнения: 4 395
Лита ето
Солен кекс/мързелив тутманик/бъркан тутманик
Необходими продукти:
2бр. яйца
 200гр. кисело мляко 
80гр квас (100% хидратация)
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1п. бакпулвер
50мл. олио
250гр брашно
200-250гр сирене
Сол на вкус
Семена за поръсване и около 30- 40гр краве масло на мънички бучици за отгоре.
Начин на приготвяне:
В купа се разбиват яйцата, киселото мляко, квасът, содата, бакпулвера, солта и олиото. Добавя се брашното и се разбърква. Сместа се получава гъста. Добавя се натрошеното сирене и се разбърква.
Сместа се изсипва в тавичка, покрита с хартия за печене и с помощта на шпатула се заравнява. Поставят се бучиците масло и пожелание се поръсва със семена, билки, подправки.
Изпича се в предваритерно загрята фурна на 180°С за около 35 минути или до готовност.
Изчакайте 15-20 минути преди да нарежете и сервирате.

# 551
  • София
  • Мнения: 2 523
pipinik, по този график, който си дала не виждам... кога месиш тестото?
И още нещо... нали навсякъде пише, че първо втасва на стайна температура и после в хладилник, а при теб е обратното.

# 552
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Еми, по принцип с добавянето на солта се измесва тестото, може просто да не го е споменала pipinik.
Аз последните 2-3 пъти меся малко и при кваса, вместо при солта да правя две измесвания с почивка. Simple Smile
   И малко продукция накуп...

Чабати.... понеже ми дойде много хидратацията.






Мързеливки с остататъчен квас




Хлебче Simple Smile

# 553
  • Мнения: 3 668
Добре опечена пица "Маргарита". Relieved
Домати и моцарала, поръсена с пармезан.


Скрит текст:



Снимките не са от най-добрите, но бързах да си я хапна топличка и изобщо не ми беше до фотосесии. Stuck Out Tongue Winking Eye

И сладкиш с кайсии. Получи се разкошна импровизация!

Скрит текст:

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 07:19 от Sysly

# 554
  • Мнения: 4 395
И сладкиш с кайсии. Получи се разкошна импровизация!


Моля сподели рецептата.

Общи условия

Активация на акаунт