Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 51 784
  • 763
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 214
Намесвам се и аз, че съм доста нова в темата, но ако правилно съм разбрала трябва да се храни 2 семици един или два пъти на ден и след това се прибира в хладилник и се храни веднъж на седмица. След 1 месец вече става за ползване.

Всичко е много относително, защото във всеки дом температурата и влажността са различни, както и някои други условия. Според мен поне месец е абсолютния минимум, в който квасът трябва да се храни по-често /например 2 пъти дневно/ и да стои на стайна температура. Така заяква и развива своите качества. Аз лично за себе си съм установила, че за моя квас беше полезно и доста по-дълго поддържане по тази схема. Ранното прибиране в хладилник може само да му навреди - много проблеми може да имате от това, например влажен хляб вътре, недостътъчна сила да втаса добре и т.н. Може в голям буркан във фризера да съхранявате остатъците, които отнемате при всяко хранене и в определен момент да размразите и ползвате в рецепти с остатъчен квас, поне аз така процедирам и нямам загуби.

# 361
  • Мнения: 3 668
А някой сушил ли е квас?
Четох, че и така може да се съхранява за по-дълги периоди.

# 362
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Морена,аз държа в хладилника около 60 гр квас. Когато ще пека, го захранвам с 50 гр вода и 50 гр брашно. Когато е готов, отделям 20 гр, захранвам с 20 вода и 20 брашно и веднага прибирам в хладилника. Останалото ползвам за хляб. Но аз пека на 4-5 дни. През това време той си се надига в хладилника и е готов за нови хранене. Ако не печел всеки ден, когато го прибереш вече втасал ще започне да мирише на ацетон и ще киселее.

Ако мислиш да се пробваш с козунак, не го прибирай в хладилника, храни поне 7-10 още сутрин и вечер.
Моят го храних 30 дни преди да ги ползвам за козуначено тесто, но аз захванах  левито мадре.

# 363
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Джема, , благодаря!
С Козунак надали ще се пробвам, ама знам ли...  само да го изгледам до тогава, ще го мисля.
Бях го прибрала сутринта, извадих го след няколко часа, ще видя какво ще стане. Така пропуснах сутрешното хранене, ще го храня вечерата и ще видя.

Благодаря на всички за вниманието и отговорите! Simple Smile

# 364
  • Мнения: 690
Morena кваса може да е хубав и да ти се надига, но и сигурно бързо спада. Да не изхвърляш много взимай 5гр или 10гр. квас и 20гр. брашно и вода. Така със сигурност ще изкара до вечерта / сутринта. Остатъка може да оставяш в хладилника и да се ползва в печива , за да не се хвърля. Когато аз го захващах моя квас  ми препоръчаха да меся след 14 ден.
Иначе козунаците с квас стават страхотни. От друга тема знам, че много месиш козунаци.
Тази група с квас също е много полезна за мен   https://www.facebook.com/groups/442732023111628

Аз суша квас, за всеки случай да не се случи нещо с моя квас веднъж в годината. Взимам квас в пик слагам на хартия за печене и го размазвам хубаво. Оставям го на радиатор или така в стаята и за няколко дни изсъхва. Прибирам в буркан. Пробвала съм активира се, но трябва да се храни няколко дни.

# 365
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
big_67, благодаря за включването! Simple Smile
Погледах групата, която посочи, както и се присъединих в друга подобна, ама гледам в нея се показват печива (прекрасни), пък аз съм съвсем в началото на кваса и далече от печене все още.
Мисля че тук сте ми пополезни.
Добавих му вече по 2с.л. брашно и вода.
Правилно ли те разбирам - да изваждам 5-10г от кваса и да добавям по 20г брашно и вода или общо толкова от двете.

# 366
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
С интерес ви следя, защото по рецептата, която ползвах първите пъти, се захранваше веднъж на 24 часа и си го чаках бая. Отделно и количествата за захранване бяха огромни (по около 100г брашно и толкова вода), та изхвърлях... По-опитните, може ли да предложите схема, по която да започна? Не съм доволна нито от големите количества, нито с това захранване веднъж дневно. Понякога захранвах по 2 пъти (2-3 пъти се случи) и определено ефектът беше по-добър, но не смеех да си правя повече експерименти да не го разваля... Та.. с колко брашно и вода да започна и как да храня първите 2 седмици?

# 367
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Криси, не съм опитна, но на мен това ми беше много лесно и разбираемо за начало.
 
Действах по тези указания и правих сутринта теста с чаша вода и си стои категорично на повърхността квасът ми - https://littlespoonfarm.com/sourdough-starter-recipe/
Благодаря, мислех да се пробвам във фейса.. Simple Smile

# 368
  • София
  • Мнения: 12 771
Morena, да кажа и аз за закваската. Сега е най-доброто време от годината за захващане. При положение, че правиш козунаци от години, ще е грехота да не опиташ да врътнеш и една доза със закваска. Стават уникални!

При захранването, ако отделяш 20 г закваска, добавяш по 10 г брашно и вода. И все пак зависи какво е общото ѝ количество. Ако е по-голямо, разбира се, че ще трябва да отделяш и добавяш по повече от всичко.

# 369
  • Мнения: 10 725
На мен квас ми се получи само по тези стъпки: https://www.kingarthurbaking.com/recipes/sourdough-starter-recipe
Преди това следвах по съветите в темата, нищо не стана. Вече ми е на 3-4 години кваса и макар да не пека хляб често, пак си е добре. Козунаците най-лесно ми се получават, след тях тостерния хляб. Разкошни стават. Тези кръглите не ми се получават. Уж втасали, надигнати, но лепне средата. И понеже пека хляб веднъж месечно, нямам достатъчно тренировки. Франзели пробвах, и те лепнат от вътре. От вън като камък. Тези двете са ми слабото място за сега. Иначе си отделям квас който ще употребя, другия захранвам и веднага прибирам в хладилника. Не чакам да се надига. След 2 дена е напълнил буркана. Не храня всяка седмица. На 2-3 веднъж. Нито е кисел хляба, тостерния де. Другия както и да го правя, не става.

# 370
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Благодаря, Ваня, така ще действам сутрините, само да е оцелял. О, тъкмо го пиша и погледнах - пораснал е двойно, показвам го и май продължава да расте...  
Иначе по линка, който препоръчах на Криси, сутрин изваждах всичко (та това ми идва множко - пазя го, ама не пека чак толкова, че много ще се окръглим) без 2с.л., които хранех.
Ще го пробвам на козунак, ако го бъде. Simple Smile





П.П. Чудя се какво да го правя?!

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 23:01 от Morena

# 371
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Криси, не съм опитна, но на мен това ми беше много лесно и разбираемо за начало.
 
Действах по тези указания и правих сутринта теста с чаша вода и си стои категорично на повърхността квасът ми - https://littlespoonfarm.com/sourdough-starter-recipe/
Благодаря, мислех да се пробвам във фейса.. Simple Smile
По точно същата рецепта правих, 2:1 бяло към пълнозърнесто брашно, тук обаче не казвта в първите дни да изхвърляш още неготовия квас, което ме учудва. Пишат го еднократно на 3я ден и в края говорят за "излишния квас", т.е. предполагам, че и тук преди да е готово, се хвърлят около 80%.

Ще пробвам отново така, но ще захранвам 2х дневно този път след 3я ден. 😃

# 372
  • Мнения: 5 560
Козунаците най-лесно ми се получават, след тях тостерния хляб. Разкошни стават.


Ще споделиш ли какво брашно ползваш за козунаци и колко време и при каква температура втасват?
Аз наскоро правих два с брашно тип Манитоба, от италианския магазин. Получиха се горе-долу, но бяха най-вкусни до 2-3 часа след изпичането, не ми харесаха, като останаха за следващия ден. Може би не ги и доизчаках да втасат хубаво или пък температурата не беше много подходяща. Не знам и аз.

# 373
  • Мнения: 690
Morena точно така взимаш 5гр. или 10 гр.квас и слагаш 20гр. брашно /аз мешам ръжено и бяло, поне така бях чела, че с ръженото по лесно се хваща./ и 20гр. вода/филтрирана или изворна/ . Така ще може да издържи до довечера, има какво да хапват бактериите. От групите бях чела, че когато кваса стои само в хладилника се развиват само едни бактерии, а когато стои на стайна температура се развива и друг вид бактерии. При мен също най хубав става тостерния, козунаци и питки правя с квас. Остатъка от кваса може да го държиш в хладилника и когато правиш нещо да го добавяш, за да не се изхвърля. Аз го слагам, когато правя палачинки. Също така в групите във фейсбук , във файловете има рецепти с остатъчен квас - най вече разни гризини.
Що се отнася за групата, ако питаш, но със снимки и точни обяснения, винаги ще ти помогнат и ще ти кажат къде грешиш. Лично аз хареснам там Valentina Novakova, пуска клипчета с най точни обяснения, какво, как и т.н. Това е моето мнение, не правя реклама на никой.
От по опитните все повтарят, че всичко трябва в мерките да бъде точно и да се мери с кантарче. Виждам, че ти пишеш 2с.л.
Crissy когато захващ квас и само добавяш, без да махаш от сместа ще разхищаваш доста брашно, което е без мислено. Няма да стане нито по добър , нито по бързо.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 08:38 от big_67

# 374
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Бия, така е питах снощи и в групата със снимките и ми помогнаха... същото каквото и ти пишеш. Харесва ми така, че иначе е доста объркващо... Simple Smile  
Извадих снощи малко (10г) квас и му добавих 20г вода и 30г брашно и сега не съм го пипала. Останалото зарязах на балкона.
Иначе снощи тройно се вдигна и после спадна - много буйни рекации Simple Smile
Обаче наблюдавам, че този отделеният (от предните дни) в хладилнка и той пораснал.
И аз бяло и пълнозърнесто ръжено (Екосем) брашна ползвам.
О да,  няма да го хвърлям остатъчния, вече ползвах от него в тесто за пица - мини калцонета правих за кутията с обяд на щерката. Simple Smile

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт