Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 51 769
  • 763
  •   1
Отговори
# 435
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
И при мен в двата ми хляба и единия козунка досега няма кисело. Доколкото си спомням като четох, киселее печивото, ако квасът е кисел.  
Аз се кротнах за сега, чакам да стане месец моето Тамагочи. Ама остатъчния си ползвам насам натам...
Ей на една фокача (с грозде и сирене), дето не смогнах да снимам в разрез, малко им била даже на моите.  Утре пък мисля лападник да правя и така...



Сис, страхотно хлебче, ама друго не съм и очаквала. Simple Smile

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 15:10 от Morena

# 436
  • Мнения: 3 668
Ох, и ние прекаляваме с хляба откакто меся с квас. Ама е толкова вкусен! Шегуваме се, че толкова хляб не сме изяли откакто ядем хляб. Relieved
И аз се кротнах, по хляб на седмица, а аз със строг лимит. Като изпека хляба и изстине, отрязвам крайчето и ритуално си го хапвам с наслада. Толкова. До следващият. Иначе нямам спирка, мога само на хляб да го карам, толкова да го обичам! И да го меся, и да го пека, и да го мириша.....За сега не ми личи, но така ако я карам и аз ще заприличам на втасало хлебче с шупли. Joy

Морена, фокачата ти е като картина! Heart Eyes

# 437
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Лападник от мен. Simple Smile
Пресен остатък захраних два пъти и ползвах в пика му вчера.   Замесих кваса с част от брашното и пр. мляко,  оставих да се удвои и замесих тестото - за 5мин. беше готово.  Прегъвах  на почивки, после оставих за 2 часа на стайна Т (кунята ми е южна и е вечно топло), след това офромих и сложих във формата - оставаха 2см празно около него. Завих ( 00.30ч.) и го оставих в коридора до външната врата - сутринта в 5.30ч. беше напълнило формата и сложих в загрятата фурна. Simple Smile



# 438
  • Мнения: 1 774
Ако пуснеш и рецептата за лападника ще е супер. Очаквах снимката да е линк, но ударих на камък.

# 439
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Ако пуснеш и рецептата за лападника ще е супер. Очаквах снимката да е линк, но ударих на камък.
Не съм публикувала рецепта с квас, ето тази с мая, ползвах само кваса вместо маята - https://morrennaa.blogspot.com/2020/04/blog-post.html

Относно кваса... пресен остатък захраних два пъти и ползвах (100г) в пика му вчера.   Замесих кваса с част от брашното и пр. мляко,  оставих да се удвои и замесих тестото - за 5мин. го измесих.  После прегънах 4 пъти през 40мин. и оставих за 2 часа на стайна Т, след това оформих и сложих във формата - оставаха 2см празно около него. Завих ( 00.30ч.) и го оставих в коридора до външната врата - сутринта в 5.30 беше напълнило формата и сложих в загрятата фурна.

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 21:18 от Morena

# 440
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Козуначени бухти  при мен, заповядайте - https://morrennaa.blogspot.com/2019/03/blog-post.html ! Simple Smile
14 часа насипна ферментация и 15 часа ретардация и са отлични по мое мнение - с конци (както винаги при мен),  но толкова по въздушни и ефирни от онези с мая...



# 441
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Козуначени бухти  
 но толкова по въздушни и ефирни от онези с мая...
Нали? Едно удоволствие е да се приготвя козуначено тесто с квас!

# 442
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Абсолютно, Джема, голяма тръпка ми е. Simple Smile
Нямам търпение за следващото печиво.

# 443
  • Мнения: 4 395
Хоп и аз се престраших да си направя квас. Всъщност още го правя Smiley за сега върви успешно.
Чудех се какво да правя остатъчния квас . Ето една фокача с остатъчен квас



Не зная да ли съм се справила успешно, но поне го докарах откъм балончета в тестото Smile

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 19:43 от Danifin1

# 444
  • Мнения: 3 668
Чета за остатъчният квас и се чудя как ви остава. При мен остатъчен няма. Храня го, след като извадя от него и няма как да ми остане. Забила съм го на най-долният рафт на хладилника и си чака търпеливо следващото хранене. Simple Smile
А изваденият квас за закваска, изчислявам предварително и ми идва точно като грамаж +/- 2-3 гр., което не го отчитам изобщо, защото няма как да повлияе на тестото.

Тестото наистина е благодатно за месене и оформяне, удоволствие ми прави да работя с него! Даже се улавям, че и при тесто с мая по навик прилагам метода за оформяне на тестото с квас.

# 445
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Сис, тия остатъци са в началото, докато се усети човек... Сега и аз нямам, точно както и ти си правиш сметката. Simple Smile

# 446
  • Мнения: 5 560
И при мен не остава. В буркана, в който седи (сменям от време на време пак със същия тип), знам, че имам 200 г готов квас, когато бурканът е пълен. И тогава ползвам. През останалото време храня. Говоря за пълнозърнест ръжен квас.

# 447
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Тесто за пица... или мекици, пърленки, каквото дойде Simple Smile
Отгледах го в обратен ред с втасванията (или по скоро с минимална топла ферментация) и не че виждам реален проблем, но не бих повторила.
Така съм го оставила (на студено) вече и ще го ползваме не по-рано от утре.



# 448
  • Мнения: 3 668
Ох,  и аз снощи такова опаково замесване сътворих, че до сред нощ го поправях. Rolling Eyes
Замесих тесто за проба на виенски кифлички. Измесих го перфектно. Бая зор видях при месенето - яко и жилаво тесто, стори ми се странно, но се преборих. Сложих го да втасва и в същият момент видях купичката с яйцата. Flushed Grin С две думи голямо мазало направих, ама ги прибавих! Не питайте как. Цяла сутрин бърша пръски от яйца по плочките. Joy
Втасало е като нормално измесено, пък ще видим. Разделих го на две и си играх да правя едни осморки с обучителна цел. Така и така го скофтих, поне да схвана осморките. Joy
Скрит текст:
На другата половина от тестото изкарах въздуха и премесих. Сега е в хладилника и като ми дойде музата ще видя на какво ще го правя.
--------------------------------
Ами...., това е резултата: Simple Smile:


Скрит текст:


Ставало и на обратно! Като пух са, много нежни и въздушни. Вкусни са и със сладко, и със солено.
Вече ги започнах Joy

И кроасани с масло от останалото тесто:


Харесват ми повече от осморките. Много по-пухкави и ароматни са.
Виенски кифли следващият път. Ще внимавам да не забравя яйцата. Relieved

Последна редакция: нд, 07 май 2023, 17:14 от Sysly

# 449
  • Мнения: 5 560
Тези красоти, които сте показали Сисли и Морена, ще станат ли с пълнозърнести брашна (с малка добавка бяло) и ръжен квас? Не ям изцяло бели тестени изделия, освен козунак на Великден (добре де, и питка на Коледа), но много искам да си направя пърленки. Мислех да ги правя по същия начин като тестото за пица - да разделя на топки и да втасва в намазнени пликчета в хладилника поне една нощ.

Общи условия

Активация на акаунт