Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

• 51 772
  • 763
  •   1
Отговори
# 420
Морена, за козунак с квас си харесай една рецепта и я следвай стриктно. След това ще ти се избистри всичко и ще можеш да импровизираш. Аз така действах, без изобщо да знам какъв ще е резултата. А той надмина всичките ми очаквания стократно. Получиха се два разкошни козунака.

# 421
  • Sofia
Харесала съм си, от 4 години все една и съща.  Simple Smile

# 422
  • София
Morena, знаем, че си имаш твои рецепти. Sysly имаше предвид да си избереш такава със закваска, по която да работиш.

# 423
  • Sofia
Аз затова питах само за технологията и след като е като на козунак с мая, за какво ми е друга рецепта.
Четох рецепти, само за да видя технологията иначе не са нещо по различно и ми е ясно как да работя с кваса и моята.

# 424
  • София
Щом казваш...

# 425
  • Sofia
Забърках квасен стартер за Козунак сутринта, след 2 часа е 1.5  по-голямо... да не бърза, че искам да го оставя нощес на студено. Simple Smile

# 426
  • Sofia
Повечето май сте и в козуначената тема, но за останалите да си покажа творението, за което писах, че съм започнала...

Ето го и него Козунак с Квас...  влюбени сме, страхотен се получи и супер лесен, само е времеемко разбира се. Simple Smile
Снимката е линк към рецептата ми.

# 427
  • София
Morena, ако козунака го правиш с по-малко квас, ще се получава още по-добре. 200г са много!

# 428
  • Sofia
Благодаря, Ваня, ще го имам предвид следващия път.

# 429
Може бо защото кваса ѝ е млад още и е ок за сега. Но като заякне след време, ще бъде много.

# 430
  • София
Ами като гледам по снимките, доста добре се надига, просто ще трябва да чака малко повече в началото.

# 431
  • Sofia
Точно това ми беше идеята, да се подсигуря за тежкото козуначено тесто.  Но ще намаля още следващия път... след някой и друг ден, тъкмо и ще поодъртее мойто Тамагочи. Simple Smile  Пък и почти винаги може да се желае още. Simple Smile
Ваня, чакам да се утрои стартер, тесто..., ни по малко.

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 14:17 от Morena

# 432
Едно перфектно (за мен) хлебче. Relieved
Не устоях да не се похваля, стана като за снимка. Blush

Скрит текст:

# 433
  • Варна
Разкошно е Сисли Heart Eyes
А как борите киселата жилка? Аз нещо не успявам да се справя.

# 434
Благодаря, BЕЩИЦА. Няма кисел вкус при мен. Вкусът е неутрален с леко млечен аромат.
Зави си от това какво количество закваска се влага според мен - не повече от 20% от обема на брашното е правилото. При планирано по-продължително втасване и по-висока температура в помещението, се намалява грамажа на сухия/майката квас. Например не в съотношение квас, вода, брашно - 50/50/50, а 30/60/60. И обратното.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 14:13 от Sysly

Общи условия

Активация на акаунт