Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 51 777
  • 763
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 10 725
Според мен направо залагай сладкия стартер за козунак и пробвай нещо Smiley
Моя най-първи козунак правих по рецепти от тази жена. Може и съфорумка да ни е. Но ми станаха страхотни козунаците. Хубаво е обяснила, стъпка по стъпка: https://marifetkasplace.wordpress.com/2021/03/30/%d0%ba%d0%be%d0 … 0%b2%d0%b8%d0%b4/

Направо залагай стартера от тая вечер и действай утре.

# 406
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
За козунак ще изчакам, тази вечер маяни Бретцели ще заредя. Simple Smile Тъкмо да изпробвам брашното, че в козуначената тема доста кофти отзиви има за съжаление.

# 407
  • Мнения: 5 560
Морена, дай рецептата за бретцелите. 🙏

# 408
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Морена, дай рецептата за бретцелите. 🙏
Заповядай, снимката е линк. Simple Smile



Ей ги и днешните за кутията за у-ще на щерката. Simple Smile   

# 409
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Второто ми хлебче ми харесва повече, отново с остатъчен квас, но е по-скорошен/ по-дърт демек. Simple Smile
Пекох на свободно и камък, ама не ми харесва толкова, долната кора ми е доста светла, иначе всичко е наред. Simple Smile Така е и със светлите съдове...






И кажете ми технологията на Козунаците с квас, моля! Wink

# 410
  • София
  • Мнения: 12 771
Morena, логично е да работиш по технологията за козунаците. Не знаех, че не искаш рецепта, съжалявам.

Последна редакция: нд, 09 апр 2023, 13:50 от Vanja77

# 411
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Благодаря, но не може ли просто да се каже с две думи - коя е технологията на приготвянето?
Дали е като хляба с квас... или като маяния козунк, но с квас вместо маята.... или  друго?

И друго питане - какво ще рече 50, 75 или 100% хидратиран квас... отнася се за сух квас или не само?!

Последна редакция: нд, 09 апр 2023, 13:52 от Morena

# 412
# 413
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Отговорих си за квасния козунак и ако друг ще се пита същото,  с две думи - като маяния козунак. Simple Smile  Вместо маята се ползва квасът.
Ваня, няма нужда от извинение, благодаря! Simple Smile
Дора, и на теб благодаря! Simple Smile

# 414
  • Мнения: 3 668
Благодаря, но не може ли просто да се каже с две думи - коя е технологията на приготвянето?
Дали е като хляба с квас... или като маяния козунк, но с квас вместо маята.... или  друго?

И друго питане - какво ще рече 50, 75 или 100% хидратиран квас... отнася се за сух квас или не само?!
100% хидратирана закваска - 50 гр. сух квас от майката, активиран с 50 гр. брашно и 50 гр. вода. Грамажа е примерен, важното е всички части да равни.

За течен квас се приема всеки квас със съдържание на вода над 65% (обичайно 100%, но може да бъде и малко повече – 125%), съответно твърдият квас е със съдържание на вода под 65% (обичайно около 50%). Казано с прости думи, това означава, че течният квас съдържа еднакво количество вода и брашно, докато в твърдият квас брашното е два пъти повече от водата.

Технологията за козунак с квас е  заместването на активираната мая с активиран квас (закваска).
Разликата с хляба е, че стартера (квас, мляко, захар и брашно) също се измесва до гладко тесто, преди се остави да утрои обема си и да се добави към останалите продукти.
Останалото е същото като при козунака с мая.

Последна редакция: нд, 09 апр 2023, 19:28 от Sysly

# 415
  • Мнения: 10 725
Morena, гледам Дора ти е пуснала същия линк като моя. Та рецепти ще имаш. Но относно технологията, за козунака правиш предварителен сладък квас който също трябва да втаса до удвояване, който пък квас забъркваш с основното тесто, което пак втасва до удвояване. Тази предварителната закваска се нарича левието мадре, някъде е сладък квас. В някои рецепти е доста гъста ( представи си консистенция на много твърдо тесто). Това го казвам за да не останеш с впечатление че тази предварителна закваска е като как правим кашичка за активиране на маята. Не. Не е такова. Просто хеани една рецепта (тази от линка е много добра) и ще се ориентираш. Но бавно става всичко. За един ден няма да стане. Да се подготвиш от сега психически 😂

# 416
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
...100% хидратирана закваска - 50 гр. сух квас от майката, активиран с 50 гр. брашно и 50 гр. вода. Грамажа е примерен, важното е всички части да равни.

Технологията за козунак с квас е  заместването на активираната мая с активиран квас (закваска). Разликата е само, че стартера (квас, мляко, захар и брашно) също се измесва до гладко тесто, преди се остави да утрои обема си и да се добави към останалите продукти.
Останалото е същото като при козунака с мая.
Идеално те разбрах, благодаря! Simple Smile

Вики, аз не активирам мая, моята любима рецепта е със стартер и нея ще си ползвам, затова питах само за технологията. Simple Smile  Ясно ми е, че ще са часове, подобно на хляба... нали е квас. Simple Smile
Левито мадре си мсилех, че е квас завъден с грозде. Simple Smile

Благодаря ви на всички, че откликнахте на питанките ми, страхотни сте!

Започнах днес бял квас да си приготвя за козунака. Мислех че няма да оцветява ръжено-пшеничния, но не е така.

# 417
  • Мнения: 10 725
Аз това за активирането на маята като кашичка исках само да ти дам пример визуално  за сравнение да си го представиш. Да не си помислиш че това първото тесто е рядко като такавата кашичка. Не е. Твърдо топче е, което срязваш на кръст отгоре и оставяш да втасва така (ако рецептата го изисква).

# 418
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Ето го стартерът от маяния ми козунак. Simple Smile



И после след 50 мин.

# 419
  • Мнения: 10 725
А ето това за което аз говоря 😂

Общи условия

Активация на акаунт