Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 51 778
  • 763
  •   1
Отговори
# 390
  • София
  • Мнения: 12 771
Аз пак с питане...
От остатъчния ми квас колко трябва да ползвам, за да направя хляб и само с него ли или и мая да добавя?   Колко време да очаквам да втасва?    И печенето - въф форма или без... маяните хлябове без форма ги пека.

Не си прави експерименти да правиш хляб с остатъчния квас. Него го ползвай за палачинки или в кексове, крекери.
 
За чакането: много е относително. Зависи колко е силна закваската и от количеството, което е сложено от нея, от температурата в помещението, от вида на брашната, които се използват и т.н.

Ако се интересуваш от нещо по-конкретно и искаш, мога да предложа някоя рецепта.

# 391
  • Мнения: 690
Хляб с остатъчен квас няма да стане, но както пишеш да си го направиш с мая и да го вложиш остатъчния квас ще стане. Аз никога не съм правила, но според мен си го прави както си го правиш само с мая.

Това е рецептата с обяснения за козунака. Само две сгъвания през 30мин. правя. Аз слагам стафиди и захаросани плодове , но винаги се чудя кога да ги вложа. Сега ги сложих при сгъването, другия път ще ги сложа в края на месенето. Яйцата ги меря точно 130гр. , също аз за намазване оставям белтък. Някъде го бях чела, така не прегаря отгоре и се получава добре. Пека на 165-170 градуса само на горен и долен реотан
Скрит текст:
Козунак по двуфазен метод
ПЕТЯ НЕДЕЛЧЕВА·СРЯДА, 12 ФЕВРУАРИ 2020 Г.·
За 2 бр козунаци
Вечерта започваме със сладкия квас:
40 гр. квас
80 гр. вода
80 гр. брашно
45 гр захар
Оставяме на стайна да се активира до сутринта.
500 гр брашно (150 гр от него за маяното тесто)
180 гр яйца    !!! ако искате стегнато и еластично тесто използвайте 130 гр или 3 бр среден размер
125 гр прясно мляко
200 гр сладък квас
6 гр сол
150 гр захар
10 гр портокалови/лимонови корички по желание
1 бр ванилия
50 гр масло и 50 гр олио
Към активираният квас добавяме прясното мляко и 150 гр от брашното, смесваме хубаво и оставяме до удвояване (около 2-3-4 ч) - това е маяното тесто. Към него първо добавяме разбитите яйца със захарта, след това всички останали продукти без мазнината. След като стана хубава стегната топка се добавя мазнината по малко до пълното й усвояване. Меси се до хубаво еластично тесто. Оставя се в намазнена купа и се правят две разпъвания през час, след което оставяме до удвояване/утрояване. Следва оформяне и оставяне за финална ферментация. Фурната се загрява на 180С, мажат се с жълтък, разреден с няколко капки олио и малко прясно мляко, поръсват се със захар, бадеми или кой каквото иска и се пекат между 30-40 мин до желания загар без вентилатор.
ВАЖНО!
Ако ползвате слабо бяло брашно (бг брашна) ще се наложи да добавите около 100 гр още до получаване на стегнато тесто!

Формулата e предоставена от Petya Petrova в друга група

Последна редакция: сб, 01 апр 2023, 18:41 от big_67

# 392
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Хляб с остатъчен квас няма да стане, но както пишеш да си го направиш с мая и да го вложиш остатъчния квас ще стане. Аз никога не съм правила, но според мен си го прави както си го правиш само с мая.

Това е рецептата с обяснения за козунака. Само две сгъвания през 30мин. правя. Аз слагам стафиди и захаросани плодове , но винаги се чудя кога да ги вложа. Сега ги сложих при сгъването, другия път ще ги сложа в края на месенето. Яйцата ги меря точно 130гр. , също аз за намазване оставям белтък. Някъде го бях чела, така не прегаря отгоре и се получава добре. Пека на 165-170 градуса само на горен и долен реотан
Скрит текст:
Козунак по двуфазен метод
ПЕТЯ НЕДЕЛЧЕВА·СРЯДА, 12 ФЕВРУАРИ 2020 Г.·
За 2 бр козунаци
Вечерта започваме със сладкия квас:
40 гр. квас
80 гр. вода
80 гр. брашно
45 гр захар
Оставяме на стайна да се активира до сутринта.
500 гр брашно (150 гр от него за маяното тесто)
180 гр яйца    !!! ако искате стегнато и еластично тесто използвайте 130 гр или 3 бр среден размер
125 гр прясно мляко
200 гр сладък квас
6 гр сол
150 гр захар
10 гр портокалови/лимонови корички по желание
1 бр ванилия
50 гр масло и 50 гр олио
Към активираният квас добавяме прясното мляко и 150 гр от брашното, смесваме хубаво и оставяме до удвояване (около 2-3-4 ч) - това е маяното тесто. Към него първо добавяме разбитите яйца със захарта, след това всички останали продукти без мазнината. След като стана хубава стегната топка се добавя мазнината по малко до пълното й усвояване. Меси се до хубаво еластично тесто. Оставя се в намазнена купа и се правят две разпъвания през час, след което оставяме до удвояване/утрояване. Следва оформяне и оставяне за финална ферментация. Фурната се загрява на 180С, мажат се с жълтък, разреден с няколко капки олио и малко прясно мляко, поръсват се със захар, бадеми или кой каквото иска и се пекат между 30-40 мин до желания загар без вентилатор.
ВАЖНО!
Ако ползвате слабо бяло брашно (бг брашна) ще се наложи да добавите около 100 гр още до получаване на стегнато тесто!

Формулата e предоставена от Petya Petrova в друга група
Аз слагам след основното втасване, преди оформянето.

Благодаря ви за отговорите, страхотни сте! Simple Smile
Питах защото във ФБ една жена показа хляб с остатъчен квас като основният ѝ е на 6дни. И нея я поразпитах и тя м иотговори...
А пък аз имам доста и тоя в хладилника (4градуса) и той си вирее... и така,  да вложа повечко.

# 393
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Туй то, захванах се само с остатъчен квас и това е след първото сгъване, сгъвам още 3 пъти и си лягам, а тестото в една тенджера  и на балкона ще спи.  Автолиза 1.50ч.



Оформих го и оставих за последно втасване, след някой и друг час ще опека първия си квасен хляб. Добре изгежда засега, обнадеждена съм. Само се изненадвам на търпението си, не очаквах. Надявам се и да го опека късно, та да се досготвя изстивайки цяла нощ без да го налазим. Simple Smile

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 15:19 от Morena

# 394
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Те това е хлябът. Има мнооого какво да се желае, разбира се. Simple Smile  Искам поне веднъж да докарам големи шупли, пък в зависимост от какво ми е коствало, ще видя ще ги гоня ли пак. Simple Smile





# 395
  • По широкия бял свят
  • Мнения: 457
Браво, изглежда чудесно.
Може ли рецептата?

# 396
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Благодаря, didd! Simple Smile
Разбира се... аз ползвах 600г брашно, но ако ти е много, действай с половината от всичко. Simple Smile
Лично аз ще пробвам с малки дози вече.  Simple Smile
Та  600г брашно ( 500г бяло и 100г ръжено при мен) и  около 430г хладка вода - забърквам и оставям за 1-2часа (Автолиза).
След това добавих 150г квас (при мен остатъчен, че имам да оползотворявам) и омесих добре, оставих за 30мин.
После сложих и  2ч.л. сол  и  месих (но следващия път ще меся повече на този етап - да стане гладко тесто). Оставям да почива и през 30мин. или повече (40-50) сгъвах 4 пъти.  Оставих добре покрито на балкона/хладилнка за нощта. Сутринта премесих и оформих - сложих в една тенджера с хартия за печене и отново на балкона.  Вечерта загрях фурната (за 50мин.) заедно с теджерата, в която пекох. Извадих внимателно с хартията от съда, в който беше, направих разреза и пак с хартията оставих в загрятата тенджера, затворих я и пекох 20мин. на 250градуса,  после извадих с хартията и оставих директно на решетката (дажи преместих скарата едно ниво надолу, че гребенчето щеше да изгори, а ми трябваше отдолу за се запече) -  намалих на 220 градуса за 20-25 мин.  И после охлаждах цялата нощ, но е достатъчно  просто да изстине съвсем.

# 397
  • Мнения: 3 668
Морена, чудесно е хлебчето като за първи път и то с остатъчен квас. Като кваса набере сила и шуплите ще се появят. Simple Smile
И аз имах мерак за много и големи шупли и експериментирах с %-та хидратация и времето на втасване.
Най-големите шупли постигнах с 80% хидратация и 16 ч. в хладилника. Но у дома всички единодушно одобрихме със среден вариант шупли.

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 15:33 от Sysly

# 398
  • По широкия бял свят
  • Мнения: 457
Благодаря Morena, аз като гледам,  някой не успяват със силен квас, а ти с остатъчен си направила чудессен хляб . Явно си магьосница Simple Smile

# 399
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
О, didd, благодаря! Simple Smile
Имам немалък опит с месенето и разните теста, това помага явно. Пък и този остатъчен квас, не спи, ами си расте в хладилника, без да се занимавам с него и аз затова му възложих надежди.  Simple Smile
Щом го добавих и замесих съвсем се убедих, че ще го бъде, хубаво беше усещането в ръцете ми... като с маяно тесто. Simple Smile

Сисли, не ми се виждат практични много и големшки шупли, те много масло ще лапат (пък после на моя сметка отива то Wink ), ако реша да си намажа нали... Simple Smile  Ама ми е предизвикателство поне веднъж да ги докарам. Simple Smile
Иначе аз държах повече от 16часа на балкона... направо 20-22 часа бяха.
Благодаря за снимките, идеално се ориентирах! Simple Smile Супер е вариантът, който сте си харесали, харесва ми и на мен, той с какъв % е?

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 14:54 от Morena

# 400
  • Мнения: 10 725
С тези шупли и в нас са проблем. Мойте викат една филия не може да се намаже 😂 Екстра ти е хляба Морена, още повече като за млад квас. Супер 👍👍👍 Аз не съм се и съмнявала че няма да ти се получи.

# 401
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Благодаря, Викич! Simple Smile

Ей ми го тамагочито/майката де. Simple Smile
Сутринта като го заредих беше под чертата на бурканчето (не мога да задържа ластика там), за нула време се удвои и го прибрах в хладилника, сега го поглеждам и е тройно. Simple Smile   По 10г ми е всичко - квас, брашно и вода.

# 402
  • Мнения: 3 668
О, didd, благодаря! Simple Smile
Скрит текст:
Имам немалък опит с месенето и разните теста, това помага явно. Пък и този остатъчен квас, не спи, ами си расте в хладилника, без да се занимавам с него и аз затова му възложих надежди.  Simple Smile
Щом го добавих и замесих съвсем се убедих, че ще го бъде, хубаво беше усещането в ръцете ми... като с маяно тесто. Simple Smile

Сисли, не ми се виждат практични много и големшки шупли, те много масло ще лапат (пък после на моя сметка отива то Wink ), ако реша да си намажа нали... Simple Smile  Ама ми е предизвикателство поне веднъж да ги докарам. Simple Smile
Иначе аз държах повече от 16часа на балкона... направо 20-22 часа бяха.
Благодаря за снимките, идеално се ориентирах! Simple Smile Супер е вариантът, който сте си харесали, харесва ми и на мен, той с какъв % е?
Определено не са практични, освен, че не става за мазане на филийка /почти всичко изпада Simple Smile/ и по-бързо изпръхва и съхне.

Варианта, в който си го харесахме е 65-66% хидратация.
Свалила съм си калкулатор, който много ме улеснява при различни грамажи и хидратация на тестото.
http://brdclc.com/?flour=400&leaven=20&salt=2&water=66
Теглото и процентите позволяват промяна.
Морена,
Скрит текст:
ти си машина и не се съмнявам в теб! Чета твои рецепти и се радвам на красивите снимки. Кутиите са ти просто неустоими! Heart Eyes Чак ми се приисква си да ме осиновиш. Joy Обещавам всичко да си изяждам до трошичка и за още да питам. Wink

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 16:09 от Sysly

# 403
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Оф тия % не са за мен... не мога по тях да се водя, особено пък за солта. Имам си представа спрямо брашното и вкуса ни (от толкова опит с месене и готвене) колко да сложа и това е. Влажността си я смятам и това ми стига. Simple Smile
О, аз и 1с.л. олио добавих в хляба. Simple Smile   И е одобрен и от щерката и мм...  капнах на филиите малко олио и сол и запекох на грил тигана - ммм....
Благодаря ти за инфото и за хубавите думи!  На мястото на щерката и аз искам - да съм дете и мама да ми приготвя кутия...  Simple Smile

И хляба си е по моята рецепта за маян хляб, и козунака с квас ще е по любимата ми маяна рецепта. Simple Smile

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 15:30 от Morena

# 404
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Зареждам нова доза, пак с остатък ама с  по нов, от по-силен квас. Simple Smile  Тъй ще е докато го изхарча, а съм редуцирала новите остатъци.
Утре ще приключим първия и за вечеря ще пека.

Общи условия

Активация на акаунт