Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 51 764
  • 763
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 3 668
McKitty, за пърленки няма проблем, но за "красотите " поне 50/50 би трябвало да е смеската. Аз не меся с пълзърнесто и не съм пробвала, на за да развие глутена си трябва бяло и то силно брашно от типа Манитоба.

# 451
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Тези красоти, които сте показали Сисли и Морена, ще станат ли с пълнозърнести брашна (с малка добавка бяло) и ръжен квас? Не ям изцяло бели тестени изделия, освен козунак на Великден (добре де, и питка на Коледа), но много искам да си направя пърленки. Мислех да ги правя по същия начин като тестото за пица - да разделя на топки и да втасва в намазнени пликчета в хладилника поне една нощ.
За пърленка да (че не е нужно кой знае какво бухване),  но повече бяло брашно, не малко (може да пробваш с малко - 250 г брашно както го мислиш и да прецениш харесва ли ти), само за пица (а то и за мекици ще се отнася) след няколко опита с малко пълнозърнесто, заключих категорично, че пицата ще е с бяло тесто, щото си държим на шуплите иначе може и с пълнозърнесто да е без тези екстри. Simple Smile
Тази е с мая, скоро  с квас. Simple Smile




Храната за кваса ми е смес - бяло и ръжено доскоро 2:1, но от 2 дни е 3:1.
А тестото е с брашното "за пица" на СМ.  И следващия път тестото за пица ще си го правя по маяната ми рецепта с дълго втасване.

Сис, така е, колкото по-малко усукване, заплитане  особено за дребни форми - по пухкаво. Simple Smile
Аз за Великден правих осморките (с мая), добре бяха като са по-големи.

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 07 май 2023, 21:20 от Morena

# 452
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Бял хляб от мен, като цяло не правя чисто бял, ама за експеримента... доволна съм, макар че има какво да се желае...

Брашно (бяло 13.4г белтък) - 400г, 20% квас (80г), 80% хидратация и 2% сол - по 11 часа насипна/топла  ферментация и ретардация и печен свободно на камък и с вода първите 20 мин.

Следващят мисля да е тостерния, за сандвичи. Simple Smile






Ей го и тамагочито ми (на 40дни), в миниатюрно бурканче (сменям го всеки ден при вечерното хранене) от бебешко пюре.  Гледано на стайна Т (23-25градуса) и с две хранения през 12 часа.

# 453
  • Мнения: 3 668
Аз съм заредила тесто за пица, ще пробвам новата плоча. Simple Smile
Рано сутринта го омесих и финалната му ферментацията е на терасата. За сега върви добре и до довечера на тази температура ще е готово.

# 454
  • Мнения: 916
Бял хляб от мен, като цяло не правя чисто бял, ама за експеримента... доволна съм, макар че има какво да се желае...

Брашно (бяло 13.4г белтък) - 400г, 20% квас (80г), 80% хидратация и 2% сол - по 11 часа насипна/топла  ферментация и ретардация и печен свободно на камък и с вода първите 20 мин.

Следващят мисля да е тостерния, за сандвичи. Simple Smile






Ей го и тамагочито ми (на 40дни), в миниатюрно бурканче (сменям го всеки ден при вечерното хранене) от бебешко пюре.  Гледано на стайна Т (23-25градуса) и с две хранения през 12 часа.


Морена, с цел да съм полезна, ще кажа, че хляба е превтасал, 11 часа са му много ферментация, по това съдя за неравномерните шупли и разреза - тестото е нямало вече сила и хляба не се е отворил( няма го типичния "перчем" ). Другия път го направи около 6 часа насипна ферментация и ще видиш колко по-добре ще се получи. Времето вече се стопля и всичко тръгва с по-бързи темпове Simple Smile
 Но предполагам, че на вкус е бил добре и бързо сте му видели сметката Wink

# 455
  • Мнения: 3 668
Морена, ти остана ли доволна от плочата? Забелязах, че и твоят хляб отдолу не е достатъчно изпечен.

Снощи аз си скъсах нервите. Направо се разревах от бяс!
Направих перфектната пица. Нагрях по инструкцията в упътването, и не стига че при пъхането във фурната пицата се подгъна и омазах плочата, усмърдях цялата къща на катун, ами и не се опече от долу. Weary Идеше ми да я изметкам през прозореца заедно с плочата! Допичах я в плоската тава от печката, която си стои отдолу на фурната.
Изядохме я, хубава беше, но не това очаквах като резултат. Smirk

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 13:41 от Sysly

# 456
  • Варна
  • Мнения: 1 951
След първият ми усмърдяващ опит Grinning започнах да оформям и гарнирам върху хартия, с малко по-голям размер от пицата, върху плочата слагам също с хартията . А плочата слагам най-долу и загрявам заедно с фурната - добре се опекоха.

# 457
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Краси, благодаря за коментара!    И във ФБ тъй рекоха. Simple Smile
Четох доста (и повече въпроси ми изникнаха Wink ), та го предположих превтасването  при топлата ферментация, преди оформянето и слагането в банетона.   

Сис, няма тъмен цвят от камъка, но си е кора. Simple Smile
Та си го ползвам, макар да харесвам тъмна коричка. 


След първият ми усмърдяващ опит Grinning започнах да оформям и гарнирам върху хартия, с малко по-голям размер от пицата, върху плочата слагам също с хартията . А плочата слагам най-долу и загрявам заедно с фурната - добре се опекоха.
В упътването на лидълската плоча пишеше да се загрява на средна степен на фурната и аз предимно така правя.

# 458
  • Мнения: 916
Извинявам се, но не съм посещавала отдавна групите във фейса, те са доста там -Страст с квас, хляб с квас, хлебари какви ли не, но определено има много добронамерени хора там, на мен преди 3 г ми бяха много полезни.

# 459
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
О, няма нужда да се извиняваш, всеки коструктивен коментар ми е от полза, особено пък ценя когато информацията е една и съща, иначе е много объркващо.  Simple Smile

Забравих да кажа, че стайната Т при мен е същата (22-25) като преди месец да речем  - тогава въпреки по-хладното време, но със слънцето влизащо  в южните ми кухня и дневна, сега пък е по-топло времето, но слъцето го няма, че нали е високо. Simple Smile

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 18:10 от Morena

# 460
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Тостерният, ама не съвсем - с топла и студена ферментации (тъкмо стана по-полезен), по стечение на остоятелствата, а и формата съм я натирила в мазето се оказа... та свободно печен на камък (лидълската плоча, дето ѝ взимам здравето от една година).   С 65% хидратация го докарах, че с по- малко не ми харесва да работя, та следващ път и повече...





Скрит текст:

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 15:38 от Morena

# 461
  • на последния етаж
  • Мнения: 9 994
Morena, дали си описала някъде в блога подробни инструкции (за напълно начинаещи) за приготвяне на хляб с квас - от ден 1, отглеждането на кваса та до готовия хляб (с подробности за предпочитани продукти, стъпки, тънкости, печене)? Хлябът ти изглежда много много вкусен! Heart

# 462
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Morena, дали си описала някъде в блога подробни инструкции (за напълно начинаещи) за приготвяне на хляб с квас - от ден 1, отглеждането на кваса та до готовия хляб (с подробности за предпочитани продукти, стъпки, тънкости, печене)? Хлябът ти изглежда много много вкусен! Heart
Благодаря, Лита,  не съм, ползвам знанията и опита на успелите за сега.
Квасът завъдих  по стъпките от един сайт, но с времето му намерих кусури относно количествата.... та ще обмисля публикация в блога си с моя опит, не че ще е нещо повече от на другите. Wink  
Само мога да кажа от личния си опт, че когато узрее човек за идеята с Кваса, е много лесно всъщност (и търпението идва с мерака), а иначе изглежда сложно.  Пък и ползите се оказаха повече отколкото си мислех, след като се заинтересувах.
Днешният ми хляб е наистина страхотен за нас - с цяла кора (без разпукване), с ефирна среда и без големи шупли, които са много ефектни визуално, но доста непрактични да си намажеш филийката с нещо. И с препечената кора.... Simple Smile

# 463
  • Мнения: 916
Morena, браво, много задобряваш!
Този хляб изглежда перфектен!

# 464
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Благодаря за коментара и хубавите думи, Краси! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт