Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

• 51 716
  • 763
  •   1
Отговори
# 570
Хора, моля ви кажете къде бъркам. Днес пекох пълнозърнест и бял хляб. Пълнозърнестият няма визия, но стана вкусен, проблема е белия. На външен вид изглежда перфектен, тъкмо си помислих, че най-после започва да ми се получава както трябва и като го разрязах- изненада, огромна дупка, като хралупа:) Също така е и жилав и влажен вътре. Според вас това на какво се дължи, дали е превтасал/недовтасъл или пък не съм измесила както трябва? Брашното е 50:50 манитоба и бяло гръцко с 12% протеин. Направих автолиза, сол, месене, ламиниране , 4 сгъвания, около 4 часа втасване на стайна температура, след това за през нощта в хладилника. Пекох днес на обяд. Ще съм благодарна за съветите ви!

# 571
  • Sofia
Недовтасъл е, малко е насипната ферментация. А квасът колко е?

# 572
Благодаря, че се включи Морена. Квасът е 20% , (70 г.). Захраних го сутринта около 9 ч. 1:2:2, добавих към автолизата към 14 ч. Значи трябва да го оставям повече време на стайна температура?  Насипна ферментация е времето след добавяне на кваса, нали? Извинявам се за многото въпроси, но все още се уча и не всичко ми е ясно.

# 573
~Анджела~, като активираш кваса, си отбележи на съда до къде е и изчаквай три пъти да увеличи обема си. С насипната ферм. по същия начин, с отбелязване. При нея поне два пъти най-малко, докато свикнеш да определяш готовността на око и по аромата.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 08:35 от Sysly

# 574
  • Sofia
Всички сме питали в началото (а и аз не съм много напред Simple Smile, не се притеснявай. Simple Smile
Точно така, от кваса (в пик) нататък започва ферментация и до оформянето се брои насипната/топлата (6-8часа). Тряба да се удвои тестото и тогава се оформя внимателно, за да не се губи обема. В хладилнка (на 3-4 градуса) просто протичат процеси, които  правят хляба полезен, не се очаква значително втасване там.  И дължината на престоя в хладилника зависи от брашното - колкото по високо белтъчно - по дълго. Същото се отнася и за Автолизата.
Квасът в колкото по малко съотношение се храни, по-бързо втасва (достига пик). За 8 часа и 1:1:1 стига.
Иначе с по-голямо съотношение (по малка концентрация на кваса майка в закваската), се усеща  по малко вкусът на кваса и ще втасва тестото по-бавно. Лятно време се намалава квасът в закваската, за да не втасва бързо и да протичат нормално процесите.
Хлябът с квас има жилавост.  Най малка е, когато се приготвя квасният хляб, какато маяния - с две топли ферментации и просто измесване (без сгъвания) .
Влажността е от по-голямата хидратация и печенето. Аз пека на 250 градуса 20мин с капак (ако пека открито - 15мин. с пара) и на 210 градуса за 20--25 мин. без капак. Не ми е влажен хлябът.

А независимо от визията вкусът обичайно си го има. Simple Smile
Ако имаш ФБ, заповядай там (групите Страст с квас или Хляб с квас/ Sourdough bread) - има повече хора, които ще ти отговорят и много информация.

# 575
Много благодаря на всички за съветите, ще ги имам предвид за следващия път! Отбелязвам кваса, но за тестото не се сетих и сега като се замисля, сякаш не се беше надигнало достатъчно. До скоро го хранех 1:1:1, но вече времето е по-топло и започна да става кисел докато се прибера от работа, затова и увеличих брашното и водата. Другата ми грешка е, че при оформянето не го пипам много внимателно, а направо си го размятам.

# 576
.... Другата ми грешка е, че при оформянето не го пипам много внимателно, а направо си го размятам.
Първото за което се сетих е, че като си го сгъвала финално, си го преметнала без внимателно да го притиснеш и си затворила голям джоб с въздух. Но като казваш, че е жилав и влажен и моето предположение е, че има проблем и с времето за ферментацията. Явно не е било достатъчно.
Аз като видя голям балон с въздух при оформянето, го смачквам внимателно без да го пукам и внимателно притискам с пръсти за да не се получава такава голяма дупка.

# 577
  • Sofia
Големите и не толкова мехури при оформянето пукам, важни са онези дребни вътре в тестото. Simple Smile
Полезно е и предоформянето за дегазирането.
 На снимката съм разточила за милинки, не за хляб. Simple Smile

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 11:07 от Morena

# 578
Две хлебчета със семола . Трябваше по спешност да хукна към офиса и нямах достатъчно време да оставя голямото хлебче да втаса добре. Но въпреки това и хлебчето и багетата станаха страхотни. Даже багетката се сдоби с перем без моя намеса 😁

# 579
Danifin1, като слънца са! Много харесвам този златист цвят, който придава семолата. Heart Eyes
От чиста семола, или като добавка?

# 580
Почти по равно бяло брашно и семола.  Хлебчето е меко, нежно и като че ли жилавостта е по-малко. Толкова ми хареса ,та се зачудих дали другият път да те пробвам и пълнозърнесто със семола.
Sourdough Semolina Bread 

# 581
  • Варна
Здравейте, темата е много интересна Simple Smile Възможно ли е да стане хлябът само с пълнозърнесто брашно или трябва задължително да се добави и бяло? Нещо не ми се получава, ама аз съм си още пълен аматьор Grinning Иначе си отглеждам квас от година и половина и още е жив, с което съм много горда Grinning

# 582
  • Sofia
.. Възможно ли е да стане хлябът само с пълнозърнесто брашно или трябва задължително да се добави и бяло? ...
Зависи от гледната точка. И чак задължително... Аз например ще сложа и бяло.
Никое друго брашно не се държи като бялото  пшенично и всяко си има спецификите.  Пробвайте с малко количество и вижте става ли според вас.

# 583
Здравейте, темата е много интересна Simple Smile Възможно ли е да стане хлябът само с пълнозърнесто брашно или трябва задължително да се добави и бяло? Нещо не ми се получава, ама аз съм си още пълен аматьор Grinning Иначе си отглеждам квас от година и половина и още е жив, с което съм много горда Grinning
Аз последния път правих само с грахам/пълнозърнеста пшеница/ - стана, но на вкус не ми допадна. Иначе редовно правя 50% пълнозърнеста спелта и 50% типово брашно на Екосем, става много вкусен хляб. Тепърва ще пробвам само пълнозърнеста спелта.

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 07:17 от pipinik

# 584
Аз правя само с пълнозърнесто за мъжа ми, тъй като е със заболяване и не може да яде бял. За сега не ми се получава много красив на външен вид, но на вкус става, по различен е разбира се, не е като белия, но той казва, че му харесва.
А това е днешния ми опит след като последвах съветите, които ми дадохте и отстраних някои грешки. Получи се много вкусен хляб, с мека среда и приятна коричка, която е съвсем леко жилава. Отново благодаря на всички за помощта!

Общи условия

Активация на акаунт