Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

• 51 706
  • 763
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia
Анджела, прекрасен хляб - и единият и другият.
А пълнозърнестият хляб  особено ако е 100% такъв няма как да изглежда като бял, та като не се търси тази  нвъзможна визия  си е много добре.  
И вкусът е по-важен,  после е визията. Simple Smile

# 586
  • София
Здравейте, темата е много интересна Simple Smile Възможно ли е да стане хлябът само с пълнозърнесто брашно или трябва задължително да се добави и бяло? Нещо не ми се получава, ама аз съм си още пълен аматьор Grinning Иначе си отглеждам квас от година и половина и още е жив, с което съм много горда Grinning

Аз правя хляб с различни видове брашно, включително и пълнозърнесто, като бялото е изключено:

Тъмен хляб с маково семе

# 587
Vanja77, на кой етап добавяш маковото семе?

Много са ви хубави хлябовете на всички. 😍

# 588
  • Sofia
При ламинацията се добавят разни такива -  семена и подправки...

# 589
  • София
Vanja77, на кой етап добавяш маковото семе?

Много са ви хубави хлябовете на всички. 😍

Ето това е рецептата: Тъмен хляб с маково семе.

# 590
Стават чудесен хляб и само с пълнозърнесто брашно, но рецептата е доста различна от тази с бяло и със сигурност трябва повече време за втасване. Много зависи и от самото пълнозърнесто брашно, защото забелязвам съвсем различно поведение на брашно един и същи тип брашно на различна марка.
Здравейте, темата е много интересна Simple Smile Възможно ли е да стане хлябът само с пълнозърнесто брашно или трябва задължително да се добави и бяло? Нещо не ми се получава, ама аз съм си още пълен аматьор Grinning Иначе си отглеждам квас от година и половина и още е жив, с което съм много горда Grinning

# 591
ето така се получава при мен хляб само пълнозърнеста спелта с 80% хидратация и 24 часа насипна ферментация в хладилник, много вкусен хляб.

# 592
  • Sofia
Много е пусто в тази тема, за съжаление...
Да си покажа все пак нашето хлебче днес - с мека и твърда пшеници - и толкова вкусно!  И много съм доволна, при все че може и още... Simple Smile  Никаква жилавост (за моя огромна изненада) - толкова лек хляб, ефирна и мека средичка и хрупкава и крехка коричка.
Брашната са 350г - 230г бяло с 11.8 белтък + 100г Семола 13 белтък + 20г ПЗ
вода - 263г включваща и едно яйце + още вода от сгъванията
закваска - 60г (90% хидратация и на 10 часа)
7г сол, 1ч.л. захар и 1с.л. меко масло

Автолиза 1час, Квас, след 30мин. сол, захарта и маслото. След 30мин. сгъване на плик, след 40 мин. ламинация с Чедър сирене; след 45 мин. и през толкова 3 вътрешни сгъвания и втасване - 3.30часа, оформих и след 30 мин, прибрах в хладилника. Насипна ферментация - 8 часа, ретардация - 21 часа. Пекох на 250градуса 20 мин. с капак и 25 мин. на 200градуса без капак.

# 593
Ехо, има ли някой тук!? Grinning Да не сте отказали хляба? Stuck Out Tongue Winking Eye

Аз се боря с жегите и правя опити да адаптирам процеса на ферментеция към тях. Нямам опит с лятното хлебомесене Grinning и в момента "откривам топлата вода".

Това хлебче е замесено днес сутринта с активиран квас от снощи и опечено по спешност в 17:30 ч. Satisfied

Кваса нощува на терасата, че вкъщи вече е около 27 гр.
Буквално е без месене. Във водата разтворих кваса, прибавих брашното и солта и оставих за 30 мин. Леко размесих на плота с 2-3 пляскания и събирания и върнах в купата. Така три пъти през 15 мин. Ламинирах три пъти върху плота. Насипна ферм - 4 ч. и в хладилника 5 ч..
Добре, че по едно време се преситех да го погледна, то стенало готово за печене! Rolling Eyes

Не се оплаквам, стана чудно хлебче като по учебник, но ми се ще по-дълга ферментация.
Намалих на 15% кваса, хидратацията също намалих на 65 % и пак бързо ми втаса. Не знам в големите жеги как ще процедирам. Вие как се справяте?

Последна редакция: сб, 08 юли 2023, 21:02 от Sysly

# 594
  • Sofia
Не знам в големите жеги как ще процедирам. Вие как се справяте?
Споделям ти моя график (то и аз го доизкусрявам още, че времето на замесването е между храненията на КМ, освен други моменти...) та...
Забърквам Автолизата и в хладилника. В 19ч слагам кваса и пак в хладилника. След 30мин. - солта,захар, след 10-15мин. добавям масло/олио и измесвам последно. Следват сгъването на плик, ламинацията (понеже не се занимавам само с месенето, ако времето ме притиска - пропускам я), 2 вътрешни сгъвания през 20-30мин. и още 2 през  40-45 и в 00.30  оставям на балкона за топло втасване при  20-18градуса. В 7 сутринта оформям втасалото тесто и прибирам в хладилника. Пека в удобно време, най-малко след 24 часа ретардация, но и повече дори като събразявам брашното за целта.  Ползвам 10% квас, студена вода и между манипулациите изнасям на балкона или слагам на почивки тестото  в хладилника. Следя температурата му (на тестото де) да не е над 24-25 градуса.  Това докато не ми стане и на мен толкова жежко, та да пускам климатика.
Вече три хляба така приготвих и ми е добре  на мен.

Ето и последното ми хлебче, така и така се разписах....

Последна редакция: сб, 08 юли 2023, 21:24 от Morena

# 595
Това ми се струва твърде много време и врътки. Не превтасва ли за 24 ч.? Според мен, когато хляба няма височина е изпуснат момента, в който тестото е еластично за да има силата да държи форма и във фурната да избухне, и да направи гребен и око. Simple Smile Аз не следя времето, ориентирам се по тестото.
Меся веднъж в седмицата, ако не се наложи извънредно и не мога да се разправям цял ден. Simple Smile Мисля да пробвам да меся със ледена вода и след активирането на кваса да изчакам няколко часа да започне да набира височина и да го прибирам за през нощна в хладилника, да си довърши процеса там. Не знам, ще пробвам варианти и ще видим....

Предишният ми хляб го оставих за 12 ч в хладилника и превтаса до сутринта. Тестото беше меко, вяло, отпуснато и нямаше силата да се отвори. Резултата беше това Smirk:

Не, че не беше вкусен, хапнахме си го, но не е моят хляб. Разликата с днешния е очеизвадна Simple Smile

Последна редакция: нд, 09 юли 2023, 16:48 от Sysly

# 596
  • Sofia
Това ми се струва твърде много време и врътки. Не превтасва ли за 24 ч.? Според мен, когато хляба няма височина е изпуснат момента, в който тестото е еластично за да има силата да държи форма и във фурната да избухне, и да направи гребен и око. Simple Smile Аз не следя времето, ориентирам се по тестото.
Меся веднъж в седмицата, ако не се наложи извънредно и не мога да се разправям цял ден. Simple Smile Мисля да пробвам да меся със ледена вода и след активирането на кваса да изчакам няколко часа да започне да набира височина и да го прибирам за през нощна в хладилника, да си довърши процеса там. Не знам, ще пробвам варианти и ще видим....
При моя вариант не е цял ден, а от 19 до 24часа, което са 5-5.30часа, а стъпките са същите, както обичайно. Simple Smile Та то в хладилника не мърда почти (на 3-4 градуса, не повече), как да превтаса.  В хладилника протичат процеси, които правят хляба по-полезен, а дрождите заспиват на тия температури,  Превтасване може да има  преди хладилника. 
Кръглите хлябове не се отварят много,  казват.  Та като имаме предвид това, съсвем добре са си отворени, не като превтасали. Simple Smile

Този в предния ми пост е печен след 31 часа ретардация.

Този е на 33 часа ретардация

Този на 36

Питаш, казвам ти моя начин, пък ти естествено ще си намериш твоя, моят си е добър за мен.
Аз не държа на гребен, не гарантира прекарасна среда (много гребени виждам, а средата е разочароваща), а аз средата гоня. Simple Smile

Ето и хлебче на  моя идол.

И средата му, която е най-прекрасната, която съм виждала, съвършена...  и моя цел. Simple Smile

Последна редакция: сб, 08 юли 2023, 22:27 от Morena

# 597
Благодаря, че сподели, не ме разбирай погрешно, изненадах се от продължителността. Наистина ми е много чудно, ако аз го оставя за толкова време, моето тесто ще става само за мекици или пици.  
Освен това всеки има различно предпочитание за неговият си хляб. Simple Smile

"Моят" майстор пекар прави тези хлебчета:

Вече и за ги докарвам почти до този вид, даже и отвътре, ама не всеки път.  Grinning

И е голям сладур на всичкото отгоре. Blush С кеф му гледам уроците, сигурно за това и прихващам. Stuck Out Tongue Winking Eye
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 08 юли 2023, 23:45 от Sysly

# 598
  • София
....Меся веднъж в седмицата, ако не се наложи извънредно....
Sysly, как храниш КМ и къде го "отглеждаш?

# 599
....Меся веднъж в седмицата, ако не се наложи извънредно....
Sysly, как храниш КМ и къде го "отглеждаш?
В хладилника стои. Като извадя от него за да меся хляб, го храня. По веднъж, най-много два пъти за седмица. Оставям го за около час-два да видя, че започва да се надига и пак го прибирам. Стои заврян в ъгъла на най-долният рафт, там е най-студено.

Общи условия

Активация на акаунт