Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 24 736
  • 697
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 604
Скрит текст:
<
Това е рецептата. Ползвах брашно за козунаци на СофияМел. Разтворих маята в млякото с по 1 1/2 лъжица брашно и захар. Измесих си тестото, меко и лепнеше леко, оставих да втаса около 50мин. Вкарах си мазнината и стафидите, оставих още 1 час. Изплетох, сложих локума и оставих във формата още 40 мин. При всички втасвания не се надигаше значително. Пекох 45 мин на 170. Отвън изглеждаше долу горе обещаващо. Grinning
Скрит текст:

# 31
  • Sofia
  • Мнения: 14 919
mystic193, уж всичко изглежда наред...
Да не си прекалила с брашното (иначе го смени това брашно... не помня точно ама май му беше под 10г белтъка... по-добре Екстрата на СМ да ползваш, ако не можеш "за баница" на СМ да си намериш) та да е сбит, ама само от стафидите да ти е глетав...  А маята да не си разтворила в доста топло мляко? Аз сухата мая я ползвам като суха - размесвам я в брашното.
А не се надигало много тестото, защото и малко време си му давала - веднъж 50 мин, после 1час... но иначе не би трябвало това да е проблем.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 11:38 от Morena

# 32
  • Мнения: 604
50мл мляко.. точно мерих с кантарчето всичко. И аз си мислех за маята да не е била нещо ок. Ще пробвам пак с друга мая и една идея по-малко брашно, а за втасването мисля да ползвам фурната този път. Слагам тестото и пускам на 50градуса да загрее или загрявам и тогава го слагам? Вкъщи вчера беше 24.5 градуса, но явно не е било достатъчно.

# 33
  • Мнения: 4 789
по-скоро ти е било малко времето за втасване, не температурата. не гледай часовника, а тестото.

# 34
  • Sofia
  • Мнения: 14 919
50мл мляко.. точно мерих с кантарчето всичко. И аз си мислех за маята да не е била нещо ок. Ще пробвам пак с друга мая и една идея по-малко брашно, а за втасването мисля да ползвам фурната този път. Слагам тестото и пускам на 50градуса да загрее или загрявам и тогава го слагам? Вкъщи вчера беше 24.5 градуса, но явно не е било достатъчно.
Питах те дали не е било доста топло млякото, та да си омаломощила маята?
Виж и маята за колко брашно е дадена. Добре е да си втасва на стайна Т, добра е била 24.5, просто малко време си му дала, за да видиш бухване. Но пак казвам не е това проблем, ако имаше време тестото щеше да бухне, ако маята е годна и не си я попарила евентуално (не ми каза).  Като я разбърка с млякото и брашно, остави ли я да се надигне?
А! И брашното в рецептата си е добре, ти дали не добавяш (допълнително) много?
Прочети ако искаш при мен за приготвянето - https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html

# 35
  • София
  • Мнения: 8 630
50мл мляко.. точно мерих с кантарчето всичко. И аз си мислех за маята да не е била нещо ок. Ще пробвам пак с друга мая и една идея по-малко брашно, а за втасването мисля да ползвам фурната този път. Слагам тестото и пускам на 50градуса да загрее или загрявам и тогава го слагам? Вкъщи вчера беше 24.5 градуса, но явно не е било достатъчно.

24,5С е повече от достатъчно, но не пречи да го оставиш във фурната със запалена лампа, 50 е много, ако имаш опция за 30 е по-добре.
Еластично ли беше тестото? Под фолио/капак ли втасва. Аз винаги го слагам в купа със стъклен капак за да гледам колко се е вдигнало без да го вадя от фурната.
Мая, за козунаци предпочитам прясна, която да активирам, тази ми е любима.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 12:06 от nad_tab

# 36
  • Sofia
  • Мнения: 14 919
Не всички фурни могат да държат осветлението постоянно, като моята например.
50 градуса не е много, стига само да е затоплена фурната на толкова и изключена, а не да работи и поддържа тия градуси.

# 37
  • Мнения: 1 253
Ако вкарам стафидите след първото омесване и тестото втасва през нощта, дали ще се получи или е добре да е чисто тесто тогава?
 В противен случай май ще ги добавя при второто втасване, а не във фитил - така или иначе като се изпече, се разпръскват много, а все ми малеят.

# 38
  • Sofia
  • Мнения: 14 919
Ако вкарам стафидите след първото омесване и тестото втасва през нощта, дали ще се получи или е добре да е чисто тесто тогава?
 В противен случай май ще ги добавя при второто втасване, а не във фитил - така или иначе като се изпече, се разпръскват много, а все ми малеят.
Не би трябвало да пречат стафидите на втасването, но измесеното тесто е трудно за работа (ако си месила, трябва да знаеш как е), та да му ги добавиш тогава.
Аз стафиди/локум/ други плодове не съм затваряла във фитил, и това ми се вижда тегава работа. Във фитил слагам само тип течна плънка.

# 39
  • Мнения: 604
Морена, млякото беше съвсем леко затоплено. Оставих я и след 10тина минути се беше надигнала.
Брашно допълнително поръсих само на плота докато месих.
С фолио ми беше покрита купата, отгоре кърпа и одеяло.

# 40
  • Варна
  • Мнения: 1 086
Благодаря за новата тема Flowers Hibiscus
...прави много дебели странични и долна кора.
Кората става дебела, защото печенето започва от ниска температура. Няма как в машината да се получи другояче. Съветът ми е - печи в нормална фурна, загрята поне до 140-150градуса от самото начало.

# 41
  • София
  • Мнения: 8 630
Благодаря за новата тема Flowers Hibiscus
...прави много дебели странични и долна кора.
Кората става дебела, защото печенето започва от ниска температура. Няма как в машината да се получи другояче. Съветът ми е - печи в нормална фурна, загрята поне до 140-150градуса от самото начало.

Това изобщо не е така. Когато искам да имам памучен хляб без кора го пека по етапно, 10мин. на 100С, 10 на 150С и после на 170С до изпичане.

Дебелата кора се получава от малкото пространство на висока температура. Като печете хляб в чугунена тенджера се получава твърда хрупкава кора.

Относно машината, само месете в нея, ако искате хубав козунак го изпечете във фурна. Пробвайте с опцията за най-светла кора, ако не ви се занимава с фурна.

# 42
  • Sofia
  • Мнения: 14 919
Мистик, загледах пак рецептата ти... малко са течностите. Wink  
Ето една трета от моята рецепта за сравнение:

Скрит текст:
10г жива мая/ 3г суха
2 яйца (отделя се малко за намазването)
80-100г захар
100 мл пр. мляко
2с.л. кис. мляко
55г мазнина (поне два вида)
330г брашно (ако се добавя трябва да е малко, о-о 50г)

...Пробвайте с опцията за най-светла кора, ако не ви се занимава с фурна.
Тя писа в предната тема, че отгоре ѝ бил направо суров, а вътре "то конци, то чудо".  Което на мен ми е супер странно - вътре да е отлично, пък горе почти сурово. 
Но аз в хлебопекарна не съм пекла и нямам опит, а я намирам различна от фурна.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 13:04 от Morena

# 43
  • Мнения: 365
Благодаря! Ще пека във фурната и ще се отчета!

# 44
  • Мнения: 4 971
Момичета, мисля да пека в алуминиевите форми ( еднократните от Джъмбо) . Добра идея ли е ?

Общи условия

Активация на акаунт