Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 24 889
  • 697
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 365
Момичета, искам да правя козунак изцяло в машината за хляб(аз и в предната тема писах). Измесването е ОК, но печенето нещо ми куца...прави много дебели странични и долна кора. Машината ми има програма за 900гр.и 1200г. хляб. Можете ли да ми дадете съвет как да стане по-тънка тази кора и също така за този размер на хлебопекарната козунак с колко брашно би могъл да се изпече...Великден наближава, а не искам да се излагам. Благодаря предварително!

# 16
  • Мнения: 1 048
Привет, момичета! Бихте ли ми казали върху козунаците виждам едра захар ли е, кокос ли е.? ,От къде е купува?

# 17
  • Мнения: 775
Здравейте! За първа година ще правя козунак и затова търся вече изпробвана рецепта.. Бихте ли споделили някоя? Мъжа ми държи да е на конци, а аз хич не разбирам.. Joy Дали някой тук е прабвал новата рецепта на Иван Звездев от края на март тази година?

marchеva14 Бихте ли споделили рецептата за тези великденски бриоши? Изглеждат страхотно! Heart

# 18
  • Мнения: 4 820
Здравейте! За първа година ще правя козунак и затова търся вече изпробвана рецепта.. Бихте ли споделили някоя? Мъжа ми държи да е на конци, а аз хич не разбирам.. Joy Дали някой тук е прабвал новата рецепта на Иван Звездев от края на март тази година?

marchеva14 Бихте ли споделили рецептата за тези великденски бриоши? Изглеждат страхотно! Heart

на първата страница е пълно с такива рецепти и съвети. чети.

марчева, екстра са бриошите!

# 19
  • Sofia
  • Мнения: 14 970
...За първа година ще правя козунак и затова търся вече изпробвана рецепта.. Бихте ли споделили някоя? Мъжа ми държи да е на конци, .
В първи пост има много рецепти (нищо, че са почти еднакви Wink ), всичките изпробвани.
Конците са във всяка рецепта, зависят най-вече от месещия да измеси добре и достатъчно тестото. Е, и брашното е важно и някои други детайли, но в рецептата ми има нужната информация.
И аз разбира се ти предлагам моята - https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html Simple Smile

... Машината ми има програма за 900гр.и 1200г. хляб. Можете ли да ми дадете съвет ...за този размер на хлебопекарната козунак с колко брашно би могъл да се изпече....
Съвет за кората в машина, не мога да дам не съм пекла козунак в нея.
За размерът ѝ  трябва да ползваш рецепта за половин доза (500 г брашно), най-много с 600.
Като правя половин доза (500г. брашно) омесеното тесто тежи двойно - около 1кг.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 09:44 от Morena

# 20
  • софия
  • Мнения: 1 985
Включвам се с тези от миналата година , нови в събота две дози.

# 21
  • София
  • Мнения: 3 256
Запис и от мен. И за да не е само гол запис, утре ще забъркам половин доза от козунака на Морена и ще снимам да ви покажа. Морена искам да направя половин доза, колко яйца да сложа, в цялата доза са 7? Яйцата ми са М размер (имам и малко домашни дребнички), може би 4?
Плънката ще е втечнена сгущенка. Натрошени орехи ще си "отива" ли?
Аз ще правя утре и в събота козунаци, а може и в петък,. Въпреки че майка ми всяка година ми опява да не съм правела в петък, ама като съм на работа?

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 09:47 от Дидка-бандитка

# 22
  • Sofia
  • Мнения: 14 970
Дидка, аз замесвам едно тесто късно в петък (вече е минал денят... Wink ) и го слагам да спи я в хладилника, я на балкона - където има нужаната Т. Сутринта в събота го прибирам втасало в кухнята и докато се отпуска то, забърквам друго тесто....
Разбралала ли си за новата ми рецепта (най-новата за козунак в блога)...
Иначе ако държиш на традиционния - да, 4 яйца ползвай, че то и без това половината от едното отива за мазането, та стават точно 3.5  в тестото. Simple Smile

# 23
  • София
  • Мнения: 8 646
Един козунак и от мен, направих пробно в неделя, че ги правя веднъж в годината и всеки път ми е като за първи Simple Smile

Станаха чудни, сладки  и на конци.

Бъркам първо в робот, след това доизмесвам. С машина става мнооооого по-лесно, но ми е на вилата Simple Smile
150мл. мляко
25г. прясна или 9г. суха мая
130гр.захар
10гр. теч.подсладител
3 яйца(1 жълтък отделям за намазване)
50гр. заквасена сметана
30гр.олио+40гр.масло за тестото и 30гр.масло за мазане на тестото
1/2ч.л.сол
630гр. брашно за козунак(пресято)+ 10-20 ако трябва при месене, не го добавям в робота! Маслото и олиото втвърдяват тестото.
2с.л.ром

Затоплям леко млякото, добавям маята и 4с.л.брашно от общото количество, покривам и оставяме на топло за 30мин. на 20тата разбърквам хубаво сместа да втаса още веднъж.

Разбърквам затоплените яйца, сметаната, захарта, солта и есенциите докато се разтвори захарта и прибавям към маята.

В робота слагам останалото брашно, включвам и добавям на тънка струйка останалите съставки, накрая добавям 2с.л.ром. Измесвам 2 пъти и оставям за 30 мин. добавям маслото с олиото на две измесвания на робота.

Изсипвам на набрашнен плот и измесвам до гладко тесто, оставям да втаса за 50мин.

Намазвам с олио плота и измесвам за минутка и връщам за още едно втасване 30-40-50мин да удвои обема.

Разделям тестото на 3 и всяка топка още на 3, разточвам на тънка кора намазвам хубаво с масло, ръся със стафиди, орехи, мак или друга плънка, навивам на тънко руло и плета на плитка.

От това тесто правя 3 козунака, малките ми се изпичат много по-лесно!

Намазвам с жълтък разреден с 2с.л. пр.мляко и ръся с ванилова захар. Пека в загрята фурна 170С, 35мин. Пръскам стените на фурната с вода 3 пъти първите 2 мин от печенето за хрупкава коричка.


# 24
  • София
  • Мнения: 3 256
Дидка, аз замесвам едно тесто късно в петък (вече е минал денят... Wink ) и го слагам да спи я в хладилника, я на балкона - където има нужаната Т. Сутринта в събота го прибирам втасало в кухнята и докато се отпуска то, забърквам друго тесто....
Разбралала ли си за новата ми рецепта (най-новата за козунак в блога)...
Иначе ако държиш на традиционния - да, 4 яйца ползвай, че то и без това половината от едното отива за мазането, та стават точно 3.5  в тестото. Simple Smile
Хм, линка на първа страница не води ли към новата рецепта? Ако не, може ли директен линк?
Намерих го!

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 10:04 от Дидка-бандитка

# 25
  • Мнения: 1 140
Записвам се с първия си козунак 😊
Най съм щастлива от мнението на баба. Каза, че е перфектен 😁🌷
 

# 26
  • Мнения: 604
Срам не срам ще ви попитам. Вчера правих първия си козунак, отделих му 5 часа и 3 втасвания, но резултата на пръв поглед изглеждаше задоволителен. Не се надигна супер много, което като за първи път щях да преживея, по-лошото е, че вътре е сбит и лекоо глетав. Каква може да е причината? Старах се да го меся много, единствената грешка, която си отчитам е, че сложих стафидите не много добре подсушени. Дали пък не е това? Thinking
Иска ми се да се пробвам пак затова искам да разбера къде е проблема.

# 27
  • Sofia
  • Мнения: 14 970
Срам не срам ще ви попитам. Вчера правих първия си козунак, отделих му 5 часа и 3 втасвания, но резултата на пръв поглед изглеждаше задоволителен. Не се надигна супер много, което като за първи път щях да преживея, по-лошото е, че вътре е сбит и лекоо глетав. Каква може да е причината? Старах се да го меся много, единствената грешка, която си отчитам е, че сложих стафидите не много добре подсушени. Дали пък не е това? Thinking
Иска ми се да се пробвам пак затова искам да разбера къде е проблема.
Посочи/дай и рецептата, да видим първо тя наред ли е.

# 28
  • Мнения: 4 820
брашното какво ти беше, че може тия три втасвания да са ти изиграли лоша шега. дай по-подробно за процеса.

# 29
  • София
  • Мнения: 8 646
Срам не срам ще ви попитам. Вчера правих първия си козунак, отделих му 5 часа и 3 втасвания, но резултата на пръв поглед изглеждаше задоволителен. Не се надигна супер много, което като за първи път щях да преживея, по-лошото е, че вътре е сбит и лекоо глетав. Каква може да е причината? Старах се да го меся много, единствената грешка, която си отчитам е, че сложих стафидите не много добре подсушени. Дали пък не е това? Thinking
Иска ми се да се пробвам пак затова искам да разбера къде е проблема.

А тестото меко ли беше, това му е тайната на козунака, направиш ли меко и еластично тесто е много трудно да объркаш нещо.

Общи условия

Активация на акаунт