Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 24 738
  • 697
  •   1
Отговори
# 45
  • Sofia
  • Мнения: 14 921
Момичета, мисля да пека в алуминиевите форми ( еднократните от Джъмбо) . Добра идея ли е ?
Добра е, що народ е изпекъл в тях козунаци... Simple Smile

# 46
  • Мнения: 4 971
Благодаря, Морена!
Реших да ги правя по твоята рецепта. Четох, гледах, пак четох- ще се пробвам:)

# 47
  • Мнения: 95
Момичета,върти ми се една мисъл в главата....останал ми е малко джинджифил и понеже има много приятен аромат на лимон,си мисля да настържа малко в моя козунак. Но пък  не знам колко,да не стане лютив:thinking: някой пробвал ли го е в козунак или други печива.
Благодаря ви за отговорите Simple Smile

# 48
  • София
  • Мнения: 9 917
...........................

marchеva14 Бихте ли споделили рецептата за тези великденски бриоши? Изглеждат страхотно! Heart
Рецептата на Звездев хич не е лоша, разгледах я.
Веднага ти я пускам  и да ти кажа , че много са хубави тези гевречета, едни мекички и много вкусни. Тази година моите хора ме предупредиха да заложа определено на бриош, а не на нашенските козунаци, повече им харесват ,защото са много въздушни , леки , а и много, много вкусни. Ще направя някой и друг нашенски козунак заради традицията, но повечето ще са бриош, определено има разлика в тестото.
Рецептата е на прекрасната Ивана Кръстева - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/brioche-di-pasqua.html

мм - захарта която  ползвам е едра захар на перли. Донесох си я от Италия, но видях , че е на свършване и си поръчах онлайн 2 кг, но не мога да кажа точно от къде, не помня , а и не си ги записах тези хора които я предлагат, но с търсене из нета ще я откриеш. Не беше скъпа,  съвсем нормална цена е, но..... старост нерадост, не помня.

# 49
  • Варна
  • Мнения: 1 044
Включвам се и аз в тази ароматна тема с пробен козунак по рецептата на Морена.
Използвах прясна мая от Лидъл и брашно София Мел за дома.
Започнах около 18 часа със стартера и в 23 часа сплетох козунаците. Единия е чист, а другия е с портокалови корички и шоколадови люспи. Тъй като съм на работа, оставих готовите козунаци на балкона да втасват и сутринта в 7часа станах да ги изпека. Сложих ги в студена фурна, от което (както четох) се получи дебела кора. Пекох на долен реотан с вентилатор на 160°С, на най ниско и с вода в купичка, но въпреки това още на 10мин бяха потъмнели и ги завих с фолио. Малко ги попрепекох отвън, но отвътре за мен са добре. Сякаш ми беше меко и лепнещо тестото, може би е трябвало да втасва повече преди да ги плета, явно трябват още репетиции докато направя приличен козунак. Довечера ще пробвам и с рецепта от група във ФБ. Извинявам се за големите и много снимки
Скрит текст:

# 50
  • София
  • Мнения: 9 917
Включвам се и аз в тази ароматна тема с пробен козунак по рецептата на Морена.
Използвах прясна мая от Лидъл и брашно София Мел за дома.
...........................
Много са хубави, харесвам  малко по плътна коричка, тя е хрупкава и много приятна-

# 51
  • Варна
  • Мнения: 1 086
Благодаря за новата тема Flowers Hibiscus
...прави много дебели странични и долна кора.
Кората става дебела, защото печенето започва от ниска температура. Няма как в машината да се получи другояче. Съветът ми е - печи в нормална фурна, загрята поне до 140-150градуса от самото начало.

Това изобщо не е така. Когато искам да имам памучен хляб без кора го пека по етапно, 10мин. на 100С, 10 на 150С и после на 170С до изпичане.

Дебелата кора се получава от малкото пространство на висока температура. Като печете хляб в чугунена тенджера се получава твърда хрупкава кора.

Относно машината, само месете в нея, ако искате хубав козунак го изпечете във фурна. Пробвайте с опцията за най-светла кора, ако не ви се занимава с фурна.
Не виждам как твърдението, че започваш печенето от 100 градуса, противоречи на моето, че трябва да е загрята фурната Grinning Но - ти си права Grinning И нека не забравяме все пак, че в машината започва от 30тина градуса печенето. А за малкото пространство - именно защото е тясно и високо пространството, се налага печенето да започне от ниска температура - за да се затопля бавно тестото и да може да се изпече и отвътре, иначе отвън ще е препечено, а отвътре сурово. Връзката е точно тази - ниската температура е заради малкото пространство => дебела коричка.

# 52
  • София
  • Мнения: 8 631
За плътна коричка, напръскайте стените на фурната при слагането на козунака, аз другия път ще го сложа за 3мин на 200С с 3 пъти пръскане, да видим как ще е.

Не виждам как твърдението, че започваш печенето от 100 градуса, противоречи на моето, че трябва да е загрята фурната Grinning Но - ти си права Grinning И нека не забравяме все пак, че в машината започва от 30тина градуса печенето. А за малкото пространство - именно защото е тясно и високо пространството, се налага печенето да започне от ниска температура - за да се затопля бавно тестото и да може да се изпече и отвътре, иначе отвън ще е препечено, а отвътре сурово. Връзката е точно тази - ниската температура е заради малкото пространство => дебела коричка.

Не започвам със 100С, хляба ми стои в студена фурна, включвам на 100 и таймер 10мин., после 150С и пак 10мин.

Така загрява и почва печенето по-бавно... и хляба е много бухнал и почти без кора. Обратно за по-твърда кора, както се пекът чабатите се поставя в силно загрята на 250С фурна с малко водичка.

В машината, пространството е малко и загрява много бързо, поне моята Simple Smile

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 14:43 от nad_tab

# 53
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 5 158
Някой беше споделил за една плънка, Морена,  дали не беше ти...с какао, захар ама какво друго имаше...

# 54
  • Мнения: 2 645
Зачетох се в рецептата за бриош. Какво го различава от козунака - може ли кратко описание на продукта? Много ми хареса като идея, но не ми е ясно на какво да го оприлича.

# 55
  • Sofia
  • Мнения: 14 921
Някой беше споделил за една плънка, Морена,  дали не беше ти...с какао, захар ама какво друго имаше...
И прясно мляко - слагаш по малко...  до средно мека паста - да може да я разнесеш лесно по тестото, но да не е мокра.




Зачетох се в рецептата за бриош. Какво го различава от козунака - може ли кратко описание на продукта? Много ми хареса като идея, но не ми е ясно на какво да го оприлича.
Не знам на какво да го оприличиш... Бриошът е много маслен сладък хляб. В рецептата на Марчето може да видиш - маслото е повече от за козунак, захарта е по-малко. Аз правя бриош хлебчета за бургери - страхотни са за целта. Simple Smile

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 14:57 от Morena

# 56
  • Мнения: 359
Здравейте и от мен. След дълго четене направих козунак по рецептата на Бени (обаче 1/2 доза) като съставки,но го месих и втасва в хлебопекарна.  След това го оформих не особено добре,защото сложих доста плънка и се накъсаха тук там фитилите. Пекох около 50 мин. на 160 градуса. Резултатът ми харесва като за втори опит в правенето на козунак. 
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 15:08 от radi86

# 57
  • Пловдив
  • Мнения: 3 541
Аз правя плънка с какао, шоколадови капки, захар, ядки и смлени бисквити.

Бриоши съм правила по рецепта на Джулия Чайлд. Най- общо казано, разликата с козунаците е тестото с много масло, три втасвания и вкус наподобяващ повече кифла, сладък въздушен хляб.

# 58
  • In transit
  • Мнения: 6 497
На мен любимата ми плънка за козунак е тази:
2 -3 белтъка
100 г захар
3 с.л. какао
Ром
Лимонова кора
1 ч.ч смлени орехи
Разбийте белтъците на сняг със захарта, прибавете орехите, какаото и ароматите и сипете по цялата дължина на тестото. Навийте на руло и оплетете двете части.
Скрит текст:

# 59
  • Sofia
  • Мнения: 14 921
Бриоши .. вкус наподобяващ повече кифла, сладък въздушен хляб.
Точно... и като структура на кифла прилича. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт