Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 696
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
На ръка месих - 6 яйца, 250 мл прясно мляко, 100 гр. масло и 150 мл олио , 320 гр. захар, 2 п. по 7 гр. мая, малко повече от 1 кг брашно пое...Втасва от 12 часА насам, май не е мръднало да се надига Sad Каквото стане, в най-лошия случай ще ядем сладка тухла Simple Smile
Чакай го повече , току виж се размърда (дали ти е била добра маята ?!),  иначе  и мазнината ти е малко повече. Ако искаш, пробвай моята любима рецепта  - Козунак с 3 втасвания - пухкав, влажен, с жилави конци и тънка коричка с удвоени продукти.  Намалила съм каквото е добре да са намали, за желания резултат. Simple Smile

Stillness,  благодаря ти за доверието и отзива! Радвам се, че си доволна! Пак заповядай! Simple Smile

Мира, ще го видя как е и вътре, ама чак утре.  Дано не ме разочарова иначе, (че отива повече не проблем), че кофти... старата опаковка си беше върха!

# 406
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
На ръка месих - 6 яйца, 250 мл прясно мляко, 100 гр. масло и 150 мл олио , 320 гр. захар, 2 п. по 7 гр. мая, малко повече от 1 кг брашно пое...Втасва от 12 часА насам, май не е мръднало да се надига Sad Каквото стане, в най-лошия случай ще ядем сладка тухла Simple Smile

Това е почти като моята рецепта.
 При мен 6яйца, 300гр захар, слагам винаги 250гр с останалите 50 поръсвам козунака отгоре. Ако меся със суха мая слагам 15гр, ако е жива 25. Мазнината ми е 150мл винаги гледам да е смес от поне две, а може и три като в случая. Много харесвам козунак със смес от мас, масло и олио. Брашно 1кг. Обикновено ползвам на СМ класик или за баница. Днес е с брашно за козунак на Топаз мел.
Та не втасва, защото мазнината и захарта са множко, особено мазнината и тестото е тежко. Ще втаса, но иска повечко време 5-6ч и най- вероятно няма да е много бухнало.

# 407
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Ето ме и мен. Правя си експерименти и реших да карам повече по усет, макар да имам само общо за тесто, но не и за козунак.

За пръв път стана меко тесто, това не е било никога досега...

Промените са минимални, просто нещо така ми го казваше отвътре и така направих, иначе по Моренината рецепта си действах. 😃

- не стартирах маята (винаги го правя), но трябваше, защото на прах ми се разхвърча в робота и я събирах после, макар да имаше и мляко 😃
- стартерът не се вдигна толкова, колкото ако активирам маята, но пак продължих след 50 мин
- сложих 2/3 олио и 1/3 масло вместо 50/50
- сложих малко повечко захар - 150 вместо 140г (на 500г брашно), че не ползвам подсладител и иначе ми беше леко безвкусен последния път
- добавих глутен на прах, така и така имам
- не спазих почивките на тестото, забравих в началото, а после, пипайки тестото, имах усещането, че не е сега моментът да почива...
- послушах vici75 Flowers Hibiscus за немската особеност при първото втасване само да изчакам малко да почне да мърда нагоре и да започвам да оформям
- намалих плънката - имам само богато стафиди, но след накисването, ги подсуших. Знам, че Моренка друго пише,но много ми намокриха тестото последния път и пак по усет карах...

По желание на другия ядящ вкъщи, направих един голям козунак, а не няколко по-малки. Ще видим какво ще излезе.

В начален процес на месене:



Фитил разточен, опитвам се да снимам нишките, но се виждат и мехурите:



И сплетен, в момента втасва:

# 408
  • Мнения: 224
Моя нещо не иска да втасва, разля се някак си. Вероятно съм прекалила с мазнината при месенето нали?!

# 409
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
.- намалих плънката - имам само богато стафиди, но след накисването, ги подсуших. Знам, че Моренка друго пише,но много ми намокриха тестото последния път и пак по усет карах...
...
Криси, не аз, други бяха  ... аз подсушавам стафидите. Simple Smile

# 410
  • Мнения: 1 592
Аз имам чувство че днес се провалих нещо с измесването. Твърде се притеснявах да не ми стане твърдо тестото и заради това слагах много предпазливо брашно. Работих с това за баница на СМ. В резултат ми се стори че тестото остана малко лепкаво дори и след интегрирането на мазнината. Яд ме е, защото можех поне още шепа да сложа..... Сега втасва, но не знам какво да очаквам,може би ще плъзне по стените на купата в която втасва. По трудно ли ще се работи с фитилите и трябва ли да внимавам за нещо в по нататъчния процес в този случай?

# 411
  • софия
  • Мнения: 3 049
Правя две дози козунаци от по килограм всяка. Първата втасват във формите, втората се меси в хлебопекарната. Брашното е на София Мел за баница, досега само с Екстра съм работила. Довечера ще показвам резултат, надявам се добър, всяка година работя с една и съща рецепта.

# 412
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
.- намалих плънката - имам само богато стафиди, но след накисването, ги подсуших. Знам, че Моренка друго пише,но много ми намокриха тестото последния път и пак по усет карах...
...
Криси, не аз, други бяха  ... аз подсушавам стафидите. Simple Smile
Оп, така става то, без вина виновен 😃. Извинявай, явно съм се объркала нещо. Иначе тестото засега се държи нормално и както досега всички от България описвате. Ще му хвана цаката аз, ама 5 опита ми отне...


Аз имам чувство че днес се провалих нещо с измесването. Твърде се притеснявах да не ми стане твърдо тестото и заради това слагах много предпазливо брашно. Работих с това за баница на СМ. В резултат ми се стори че тестото остана малко лепкаво дори и след интегрирането на мазнината. Яд ме е, защото можех поне още шепа да сложа..... Сега втасва, но не знам какво да очаквам,може би ще плъзне по стените на купата в която втасва. По трудно ли ще се работи с фитилите и трябва ли да внимавам за нещо в по нататъчния процес в този случай?



Розичка, и по купата да тръгне, не е проблем, пак ще е втасало, изчакай си го нормално. Ако още е много меко, сложи брашно по плота, измеси веднъж, просто за 20-30 секунди, да ти се събере на топка, и тогава оформяй. Няма страшно, нищо не се е объркало. 😃 Тестото ти иначе изглежда добре като консистенция, но сякаш не е добре измесено, поне по снимката така си мисля. Не се притеснявай ако ти трябва за оформянето още малко брашно - хубаво тесто няма да се прецака от 2-3 лъжици брашно + или -.

Успех!

# 413
  • Мнения: 250
Започвам най-трудното - печенето.
И хоп:

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 21:44 от amorex

# 414
  • София
  • Мнения: 11 075
И моите козунаци вече са сплетени, благодарности на Морена за страхотната рецепта!

Естествено, модифицирах леко, тъй като у нас се обичат сладки козунаци, добавих 20гр. теч.подсладител +  240гр. захар при мен отиде 1300гр. брашно(1кг. за баница и 300гр. за козунак), на двойна доза.
Добавих и 1/2ч.лъжичка куркума за цвят, както и 2суп.лъжици ром, винаги го правя, така козунака се държи като пресен по-дълго.


Oт това тесто излязоха 1 голям, 3 средни и едно малко козуначе.

# 415
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Сплетох и аз втората доза -  чист козунак. Рулото ми е готово от сутринта.
Та седя и си мисля сега... за новата опаковка на СМ... дето се надявам да не ме раозочарова...  Като се има предвид, че с годините качеството се развали... на какво ли се надявам... ще видм де, ама... А имам от старата опковка, ама се полакомих по повечето глутен, да ми се чудиш на акъла като от старата опкаовка си бях абсолюно доволна. Мисля си и дали не е рекламен трик с повечето глутен дето са написали... и те така. Wink

nad_tab,  и аз благодаря, радвам се, че ти харесва! Simple Smile

# 416
  • София
  • Мнения: 12 229
Къде мога да прочета рецептата на Таня Донева?
[/quote]
Не ми се търси, изпиши Козунак с рикота и  сладко от череши - Вкусното ми хоби със страст и любов и ще ти излезе. Тази жена е уникална, няма втора, ако не броим и Йоли. Двете са фурии. Но те са вече на съвсем, съвсем друго ниво, само можем да ги гледаме и да се облизваме.

Готова съм, днес... ще видим дали няма да забъркам още един, много късно си легнах и много се уморих, имам козунак с маскарпоне, със рикота,  по 1 кг всеки и с плънки. Не съм доволна много, защото, за да ползвам отделените жълтъци , да не ги хвърля,  ги намазах с жълтък съответно , ами........ има разлика цветово отгоре, стоят ми тъмни, като препечени, а не са. Направо се пре****х, ама толкова ми е акъла, що се доверявам, като си зная , че не трябва да ги мажа с жълтък. Много съм ядосана. По късно може и да снимам и да покажа. Тестото ми беше идеалното тесто-мечта, меко, фино, подаващо се на оформяне, и ... жълтъците се опропастиха....тъжна и неводолна съм, ха- ха
|Браво , момичета, справили сте се прекрасно!

# 417
  • тук и там
  • Мнения: 13 680
Месих уж,но моето тесто не стана на никави мехурчета.Нещо не съм сигурна че ще се получи.Спазих рецептата която си избрах -обаче се получи някаква лепкава смес  и се наложи да добавя доста брашно допълнително,за да може да се меси .Но нямам идея какво трябва да бъде "добре измесеното тесто".(освен на теория,иначе не съм пипала такова та да мога да се ориентирам дали съм го докарала).

И сега най-важното-за колко време втасва тестото във фурна на 30 градуса?Пуснах фурната на размразяване,но не знам колко време да го държа тестото там.

# 418
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Къде мога да прочета рецептата на Таня Донева?

Не ми се търси, изпиши Козунак с рикота и  сладко от череши - Вкусното ми хоби със страст и любов и ще ти излезе. Тази жена е уникална, няма втора, ако не броим и Йоли. Двете са фурии. Но те са вече на съвсем, съвсем друго ниво, само можем да ги гледаме и да се облизваме.
..............................

Ето
https://tanya-www.blogspot.com/2017/04/blog-post_59.html

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 15:31 от мамаРаче

# 419
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
...И сега най-важното-за колко време втасва тестото във фурна на 30 градуса?Пуснах фурната на размразяване,но не знам колко време да го държа тестото там.
Аз слагам в неработеща фурна или шкаф. Целта е да няма отваряне, което да смъква Т, иначе и в стаята бих оставила да втасва, но народа шари насам натам и ...  Не загрявам!

Моето втаса, фурната след малко е готова и го мятам там за обичайната ми схема на печене и след 30 мин. съм приключила. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт