Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 679
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 6 063
На ръка месих - 6 яйца, 250 мл прясно мляко, 100 гр. масло и 150 мл олио , 320 гр. захар, 2 п. по 7 гр. мая, малко повече от 1 кг брашно пое...Втасва от 12 часА насам, май не е мръднало да се надига Sad Каквото стане, в най-лошия случай ще ядем сладка тухла Simple Smile
за пръв път и при мен така, не се получи гъвкаво тесто. Стана като маслено тесто, направо се късаше. Не знам защо така, изхвърлих го, ядосах му се много. Нямам време да правя нови. Таз година ще се водят купени. Амахаааа Rage
Момичета, каква може да е грешката на късащо се тесто, направо като маслено? Това е рецептата http://www.vkusnoteka.bg/2019/04/blog-post_24.html?m=1

# 421
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
.... Стана като маслено тесто, направо се късаше. ...
Момичета, каква може да е грешката на късащо се тесто, направо като маслено?
Рецептата си е обичайна. 
Аз смятам, че брашното не е добро (преди получавало ли ти се е с него?) Аз не бих го ползвала. Предпочитам 'за баница" на СМ, но и Екстра и Класик бих избрала пред онова "за козунак", защото не виждам какво му е козуначеното.  Та му е много мазнината вероятно, на брашното.

# 422
  • Мнения: 6 063
Морена, благодаря Simple Smile))) . За пръв път правя с него, на ръка месих, въобще не стана еластично. В кофата е вече. Чудех се все пак дали да не го сплета, ама като опитах да направя фитили, то направо се късаше и се отказах.

# 423
  • Мнения: 1 592
Да ви кажа отдъхнах си, не беше зле тестото, лекичко, с мехури, лесно се работеше с него. Не знам защо ми изглеждаше лепкаво преди втасването. Сега остава печенето. Малко обърках плетенето, че детето ми висеше на краката и ме разконцентрира.










# 424
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Не е за вярване това, за час и нещо така да втаса! И то без да слагам в затоплена фурна, без нищо!

Vici75, жива и здрава да си! И аз си го мислех с едното втасване (или едно и половина 😃), пък и моят приятел така ми казваше, а аз все се чудех. Но като видях резултата при теб, се реших.

След малко ще пека, че е заета печката, че междувременно се пече едно кексче с тиква и орехи за следобедното кафе. Направих и едно малко тесто за хлебчета за бъргъри довечера (на заден план)... Много продуктивен ден днес.

Само се чудя дали да пека както Моренка казва или както съм си пекла досега (т.е. само на 160° през цялото време и за около 40-45 минути). На Морена начинът звучи по-логичен за лекичко тесто, в което да остават зъбки и май този път така ще пробвам. Simple Smile

# 425
  • Мнения: 1 343
Пуснах един козунак да се меси в хлебопекарната на програма Тесто с месене и втасване. Чудя да се като го извадя и сплета как да го изпека във фурната???

# 426
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
... Чудя да се като го извадя и сплета как да го изпека във фурната???
В смисъл? Какво точно се чудиш?

Криска, и аз сега заредих машината за хляб. Simple Smile  Довечера пак ще слагам козуначено тесто на балкона за съседите.

# 427
  • Мнения: 10 717
Еее chrissy супер е. Сега и аз ще се захващам, ама честно ти казвам чак ме е страх от провал, макар че си разбрах грешките горе долу. Аз сполучливия козунак втория път пекох на 170гр, 35 мин. Но това е в моята фурна. Тук вече мога и да те заблудя. Айде, чакаме сниммки на готовия козунак.

# 428
  • Мнения: 1 343
... Чудя да се като го извадя и сплета как да го изпека във фурната???
В смисъл? Какво точно се чудиш?
Колко време и на колко градуса?

# 429
  • Мнения: 15 701
В какъв смисъл как? Аз също така правя-вадя после,оформям,сплитам,оставям да втаса и пека.
Да споделя за снощното тесто в хладилника-не беше втасало почти. Извадих го като станах,сложих на слънце и до като боядисах яйцата се надигна и стана супер. Имаше и мехурчета,и всичко. Сложих го в тавичката,дето по принцип пека,обаче това чудо се наду наистина много! 🤣 Излезе малко,ама това да му е кусура. Вътре е с конци,коричката е супер. По рецептата на Моренка,само че с брашно на Топаз мел ли беше,абе с белтъци 11,3. Зяпах по етикетите и това беше с най-много. Отиде ми обаче към 650 грама,ме много лепнеше и не стоеше на топка.
Сега съжалявам,че не направих два по-малки,да дам и на вуйчото на ММ,че е сам и няма кой да му направи,но ще му режа от този,ако остане. Ако ли не,ще омеся още един. 😃

# 430
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
...Колко време и на колко градуса?
Аха, това е друго .Simple Smile
Копирах ти за печенето от моята рецепта:
Скрит текст:
Цитат
Аз на моята фурна от доста време вече пека на "горен и долен реотан" - загрявам фурната на 180 и пека козунака така за 10мин., след което намалявам на 160 и допичам за около 20мин.  За 30 минути получавам средно светла, тънка коричка, без да покривам или да правя каквото и да е друго.
Посочените времена са за конкретната доза. По-голям козунак ще се пече по-дълго, по малък - по кратко.
  Aко ви изглежда изпечена коричката, но отвътре е суров козунакът, намалете температурата на печене на 150 градуса. Така ще се "готви" отвътре, но няма да потъмнява кората.
Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси са за ориентир.
Ако се наложи покривайте с алуминиево фолио. Проверявайте готовността с дървена клечка. Също така ако почукате с нокът по коричката, трябва да бие на кухо.
  Изпечният козунак извадете от фурната и не бързайте да го вадите от от формата или тавата. Дайте му малко време (поне 10ина мин.) да се стегне, за да не го развалите.

... Ако ли не,ще омеся още един.
Меси, меси, да си имам компания. Simple Smile
Браво, страхотен козунак! Радвам се, че си дооплна! Simple Smile

# 431
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Ето това е от мен, аз съм доволна. Има още какво да се желае от плетката, в средата е леко бледичък, че трябваше да покрия с фолио - такава ми е печката, но изглежда и мирише уникално.

За някои това е скъсан/сцепен козунак, но аз точно така го харесвам - леко за започне да се "къса".

Благодаря на всички за съветите и вдъхновението!
Утре като разчупим и сложим на масата, ще снимам пак, не си личи колко голямо стана това нещо, изпълни ми тавата на фурната, а видяхте откъде започна...



# 432
  • София
  • Мнения: 11 075
Морена, само твоята рецепта ще използвам от сега нататък, козунака стана чудесен!

Не съм постигала толкова конци с която и да е рецепта.

# 433
  • Мнения: 2 801
Весели празници на всички!


4 бяха, но единият замина веднага 🤣🤣
С шоколад, локум,стафиди и един класически.
Двата леко загоряха отгоре но е поносимо.

# 434
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 858
Момичета, имам брашно от спелта с 15г белтъчини. Дали ще се получи козунак с него?

Общи условия

Активация на акаунт