Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 664
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Христос Воскресе, мила компания!  Здраве и благоденствие на семействата ви!

. Имам обаче въпрос, и двата пъти тестото ми се разстила, не запазва формата си и при спирането фитилите са като живи събират се и се развиват. ...Рецептата я спазвам стриктно, но ми отива повече брашно 100-130 грама, което отдавам на това, че яйцата са ми по едри, мисля че може да поеме дори още малко, но ме в страх да не дойде много.
Съни, въпрос на практика е, за да усетиш кога да спреш с брашното. Но определно не трябва да е много меко, защото мазнината, която се вкарва след това при измесването го омекотява.  Увеличих днес маята в рецептата си, за да може спокойно да се добавя нужното брашно (брашната, както стана ясно са такива....) до нелепнещо тесто. И след това измесване с мазнината.
Меко ти било тестото, за да се разлива.  Накрая и доброто втасване е важно.

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 00:36 от Morena

# 481
  • Мнения: 965
Воистина Воскресе! Спокойствие, разбирателство и здраве да изпълват домовете ви!

Аз така и не му хванах цаката на тестото на Морена. Втаса много бавно, после като го размачках спадна почти до първоначалния си обем, трудно беше за оформяне... Обаче! Стана мега-вкусно, беше одобрен от цялата фамилия и крайният резултат е просто УАУ!

Ясно е, че ще се прави пак, докато ми се получи съвсем както трябва. Благодаря, Морена!

Направих и една доза със сметана по Кулинарен еликсир, но още не сме дегустирали. Там отзиви утре.

Благодаря на всички за споделения опит, помощта и куража, който вдъхвате на начинаещите!

# 482
  • Мнения: 10 717
И аз готова, но като изстина увих във фолио за утре. Кьорава ми стана плетката, че в широка тава пекох и нямаше как да остане застопорен. Но на мен не ми пречи.


# 483
  • Мнения: 1 358
Влизам все пак да се отчета, поне на вид станаха козунаци от това несигурно за мен тесто. Добавих още малко брашно, измесих 10мин и после оформих. Втасването след това обаче ми отне мноого време, сигурно 2ч. Предполагам е заради месенето след първото втасване. Утре ще дегустираме, но изглеждат надеждни.
Христос Воскресе! И благодаря на Морена за рецептата, както и редовните разяснения!

П.с. Благодаря и на момичетата, които се включиха по въпросите ми, че почти го бях отписала тестото.

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 00:42 от M0n17y

# 484
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Всички произведения от Велика събота са прекарасни, браво момичета!

Аз оставих пак тесто на балкона (благоприятно време тази година), ето го след два цикъла месене на машината.



Хапнахме от рулото -- страхотно е, повече отколкото очаквах от руло.

# 485
  • Мнения: 398


Христос Воскресе!
Бъдете здрави вие и любимите ви хора ♥️

# 486
  • Мнения: 7 532
Христос Воскресе! Дано Бог да ни избави от тази пандемия! Всички да сме живи и здрави!
Ето и моите два козунака, третият малък го изадохме още снощи. Тази година замесих само 2 кг.


# 487
  • Мнения: 986
Христос воскресе, момичета! Да сте здрави и благословени!

# 488
  • София
  • Мнения: 2 531
Христос Воскресе!
Бъдете здрави и щастливи!
Прекрасна тема! Да сме живи и здрави и догодина пак да пишем и показваме красота!

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 10:25 от alpha_beta

# 489
  • Мнения: 8 476
Христос воскресе! Благодаря за виртуалната компания, за всеки споделен успешен и неуспешен опит! Благодаря за търпението на Морена за разясненията!
Аз меся козунак най-много два -три пъти годишно, не съм майстор. Вчера бях и рожденичка, та освен козунакоправене, върших и други неща. Тази година направих козунака по рецепта на Морена (последната), замесих тестото с 1кг брашно (ползвах брашното от Лидл , тип 650). Беше ме страх да добавям много брашно, за да не стане твърдо, но доста лепнеше и след добавянето на мазнината, та отпосле сложих още малко брашно (70 гр), за да се оформи неразливаща се топка. За 2 часа втаса. Оформих един кръгъл козунак (много харесвам плетка "офицерско копче", постарах се да я направя). Исках да направя козуначени коминчета, ползвах тестото и за това (трудно се опекоха, тестото натежаваше, няколко се разпаднаха). И понеже вкъщи много обичат кифлички, направих и кифлички.


Точно в центъра се изпече много трудно се изпече и не знам дали не го пресуших.


Бъдете здрави!

# 490
  • Мнения: 113
Христос Воскресе!
Бъдете здрави и си останете вкъщи!

# 491
  • Мнения: 10 740
Христос воскресе и от мен! Фортуна, супер са ти кифлите, точно така трябва да са. Аз все пак правих козунак, пекох в една ниска Раховец. Малко гарна отгоре, но иначе стана мега вкусен и концест.
Хайде сега на агнето и ракията! Хубав празник!

# 492
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Воистина Воскресе!

# 493
  • In transit
  • Мнения: 14 298
Христос Воскресе! Страхотни козунаци сте сътворили!
Ето и моя, промених начина на приготвяне на любимата ми рецепта и се получи много пухкав, лек и на конци козунак.



Рецептата

# 494
  • Мнения: 12 798
Христос Воскресе!





Най-накрая направих истински козунак. Уникален на вид и вкус!

Общи условия

Активация на акаунт