Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 721
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
  • Euskal Herria
  • Мнения: 29 424
Приключих с козунаците. Правих по рецептата на Еликсир със заквасената сметана и по рецептата на Морена. Утре ще пусна снимки. Доволна съм - бях си взела едно брашно и го пазех за празника. Много бяло, с достатъчно протеини, станаха идеални.
Като замесих стартера (по рецептата на Морена), не ми се видя, че нещо се получава. Замесих, оставих да втасва - в стаята, само една кърпа метнах върху купата. Дори и не чаках много за втасването - нито за второто, нито за третото. И за печенето като че ли не ми отне толкова време.
Единият козунак се изяде топъл-топъл, ама него си го бях нарекла за проба. Wink

Понеже правих плънката от захар, какао и прясно мляко, искам да попитам - с каква гъстота трябва да е? Да знам дали съм улучила.

# 361
  • В.Търново
  • Мнения: 7 519
Момичета страхотни козунаци сте направили!
Ето ги последните за тази година. Един за нас, един за свекърите и рулото е за баща ми. За първи път правя руло и незнам какво е станало.
Трите са с 1 кг и две шепи брашно пеках ги трите заедно в тавата за вградената фурна.

Страхотни козунаци!!! Simple Smile
Може ли рецепта за тях, рулото също изглежда добре.Не се съмнявам, че са много вкусни! Yum

# 362
  • Мнения: 10 717
Chrissy, нали и аз това ти написах. Нещо второто втасване ми прецака. Иначе аз правя козунак с едно втасване по моя си рецепта и става супер. Просто исках да пробвам тоя път нещо по-различно...А втория ми опит беше с по-малко първо втасване и второто втасване стана.
Помня, помня, че каза, но последните 5 дни не съм месила, че имахме други десерти. Ще видим утре какви ще ги докарам по видоизменената "немска" рецепта 😃.

Оказа се че имаме разлика в продуктите с БГ, което си е нормално и не виня никой. Гледай да не ти втасва тестото до ръба на купата. Според мен при мен това се оказа грешка. После като втасах до един път и половина, два и на второто втасване нямаше грешка. Може и при теб да е така. Но ти се ориентира Simple Smile

# 363
  • Мнения: 703
Ambrosia*, сега ми попадна тази рецепта: https://www.oetker.bg/bg-bg/recepti/r/kozunak-ss-zakvasena-smeta … -kakao-i-shokolad и се сетих за теб, ако не си разбрала вече колко е брашното в рецептата от днес (вчера).

# 364
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
.. Понеже правих плънката от захар, какао и прясно мляко, искам да попитам - с каква гъстота трябва да е? Да знам дали съм улучила.
Гъста паста, която да разнесеш/намажеш лесно върху тестото. Прясното мляко добавям много внимателно, за да не стане рядка сместа.

Ей го втасалия ми стартер.



А Т едва мръдна на 15градуса.

# 365
  • Мнения: 24 732
Подобна плънка съм правила и даже не мляко ами размекнато масло мисля че слагах, плюс лъжица ром или бренди да беше. Не знам кое е по-"правилно", тогава така ми щукна в момента. Гъстичко трябва да стане, колкото да може да се сложи във фитила. Отделно ръсих и накълцани орехи преди да го затворя. Иначе наистина е много хубава комбинация с козуначеното тесто, а и на сладост си я правиш по твой вкус да е.

# 366
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
Аз масло във фитилите не бих сложила. Wink

# 367
  • Euskal Herria
  • Мнения: 29 424
Благодаря, Морена! Значи съм се справила. Забърках повечко, остатъка прибрах в буркан в хладилника.
Единият козунак вече е история, довършвам сега крайчето  - и топъл, и студен е супер. Има си конците, даже ми идва в повече сладостта му. Но пък на домашните им хареса много. Simple Smile
Скрит текст:
Лоша е снимката, утре се надявам да направя по-хубави:

Крайният вдясно е по рецептата на Морена. Имаше още един... и вече го няма Simple Smile

Момичета, благодаря на всички за съветите и помощта ви!

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 01:21 от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮

# 368
  • Мнения: 1 588
Тази вечер направих отново козунак по рецептата за традиционен козунак Джема, но със кубче мая. Много по-бавно ми втаса тестото, не се получи като вчерашното, след втасването да има толкова мехури.
Отделих 1/3 от тестото и го оставих в др стая на хладно. Реших да пробвам да са  с по-малко тесто. Пекох на 170 гр. 40 мин., и за 10 мин на 160 накрая. На 20 мин покрих с фолио, защото пак покафиня отгоре. Иначе на височина се получиха, но ми се струват леко сурови😏
С
Сега пека и третият, който намазах вътре с течен шоколад.


Мажа с жълтък с малко олио и вода. Да не би да бъркам в мазането?

# 369
  • София
  • Мнения: 12 229
Тази вечер направих отново козунак по рецептата за традиционен козунак Джема, но със кубче мая. Много по-бавно ми втаса тестото, не се получи като вчерашното, ...............

Мажа с жълтък с малко олио и вода. Да не би да бъркам в мазането?
Не, намазването няма нищо общо.

Сега приключих с козунак с рикота и череши, ще бъде по рецепта на прекрасната Таня Донева.  Оставих го да втасва ще покажа само как хубаво изглежда тестото, а малките бели петна са малки мехурчета. За тази вечер това ми е второто кило, първото вече е втасало , то е с маскарпоне и след малко ще го оформям. На мен не ми е трудно, защото основно измесва в миксера, и малко на ръка, малко, малко около 10 минути, но то е приятно защото тестото е като живо под ръцете. Големи мехури в тестото се получават,  ако е измесен основно на ръка вкл. и цялата мазнина се поеме от тестото, иначе са по-малки, но важното е, че ги има.
Ясно е, че ще си легна много късно....да ги оставя навън... не смея, така че отиват във фурната.
Скрит текст:
а тези от вас, които измесват като мен в миксер и все още не са свикнали с него, миксера, така трябва да изглежда тестото в купата, да е оформило топка и да се е отдръпнало от стените на купата, или казано, да е "почистило" купата. На два пъти измесих по 1 кг брашно + яйцата, млякото...и така.

Скрит текст:
Утре, утре какво ще правя, вероятно още един по рецепта на Таня Донева, която днес , петък, е имаше представяне по БТВ , сутринта и показа един фантастичен козунак,  каза ми, че утре ще пусне и рецептата, дали ще се справя, не зная, но ще пробвам, защото ми се иска всяка година поне по един нов модел да добавям.

# 370
  • София
  • Мнения: 3 342
Русалка-1, благодаря!
Тези ги правих по рецепта на баба, а технологията на замесването по рецептата на Морена
1 кг. +- 100 гр. брашно, аз досложих две шепи
7 яйца, като единия жълтък и съвсем малко от белтъка оставих да намазване
320 гр. захар
200 гр. прясно мляко
190-200 гр мазнина, като в рецептата е 130 гр. мас и 60 гр. масло, аз сложих 100 олио и 90 масло, от него оставих малко да намажа съда, в който ще втасва тестото и 2 с.л. да разбъркам с жълтъка за намазване.
2 с.л. ром (на баба в рецептата пишеше ракия)
2 есенции на д-р йоткер лимон
2 бр. Мая на д-р йоткер
Тестото втасва първо 3 часа в фурната, която не работеше, като сплетох пак там втасва още около 2 часа, извадих загрях фурната и пекох малко повече от Морена, тъй като тестото е двойна доза.
Ето тук е рецептата на Морена, от която ползвах технологията на замесване https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html?m=1

# 371
  • В.Търново
  • Мнения: 7 519
Много благодаря! 😊

# 372
  • Мнения: 318
Тази вечер направих отново козунак по рецептата за традиционен козунак Джема, но със кубче мая. Много по-бавно ми втаса тестото, не се получи като вчерашното, ...............

Мажа с жълтък с малко олио и вода. Да не би да бъркам в мазането?
Не, намазването няма нищо общо.

Сега приключих с козунак с рикота и череши, ще бъде по рецепта на прекрасната Таня Донева.  Оставих го да втасва ще покажа само как хубаво изглежда тестото, а малките бели петна са малки мехурчета. За тази вечер това ми е второто кило, първото вече е втасало , то е с маскарпоне и след малко ще го оформям. На мен не ми е трудно, защото основно измесва в миксера, и малко на ръка, малко, малко около 10 минути, но то е приятно защото тестото е като живо под ръцете. Големи мехури в тестото се получават,  ако е измесен основно на ръка вкл. и цялата мазнина се поеме от тестото, иначе са по-малки, но важното е, че ги има.
Ясно е, че ще си легна много късно....да ги оставя навън... не смея, така че отиват във фурната.
Скрит текст:
а тези от вас, които измесват като мен в миксер и все още не са свикнали с него, миксера, така трябва да изглежда тестото в купата, да е оформило топка и да се е отдръпнало от стените на купата, или казано, да е "почистило" купата. На два пъти измесих по 1 кг брашно + яйцата, млякото...и така.

Скрит текст:
Утре, утре какво ще правя, вероятно още един по рецепта на Таня Донева, която днес , петък, е имаше представяне по БТВ , сутринта и показа един фантастичен козунак,  каза ми, че утре ще пусне и рецептата, дали ще се справя, не зная, но ще пробвам, защото ми се иска всяка година поне по един нов модел да добавям.
Къде мога да прочета рецептата на Таня Донева?

# 373
  • София
  • Мнения: 971


Това е оцелелият козунак. Другият беше изяден още снощи. Simple Smile Има конци, обем, пухкав е... всичко, което исках. Сложих аромат бадем, но се върза много добре.Рецептата е страхотна! Морена, благодаря! Heart

# 374
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
А бабините рецепти са разбира се традициионният козунак, от там тръгват всички експерименти... Simple Smile

Ляля, поздравления, само остава да кажеш, че е било по-лесно, отколкото предполагаше. Simple Smile
Благодаря ти за доверието и хубавите думи! Simple Smile

Е, душа, престраши се де, такова удобство си е нощното втасване, ей го моето (отчитам и това, че маята ми е 15г на 500г брашно) от 1.20 до 8 часа сутринта. А ти дори и по-късно си легнала.



Аз го прибрах моето от балкона с половин отворено око, извадих яйцата (за втората доза и за боядисването) и млеката от хладилника и съм седнала да си пия кафето и да се събуждам, едва станах след вчерашното късно лягане...

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 09:08 от Morena

Общи условия

Активация на акаунт