Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 589
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 24 721
Скоро не съм купувала че вкъщи тесто е само по празници и гости, но имам спомен че от тяхната марка май тип 650 беше с по-добри показатели от тип 500. Бяло брашно си е пак, месила съм успешно доста неща с него и никой не би предположил че не е 500, козунак мисля че също правих веднъж с него.

# 616
  • Мнения: 10 731
На РС брашното за баници е с 13 протеин. Не съм го пробвала, но заради вас, лоши жени, една доза с него втасва в антрето. Утре ще споделя.

# 617
  • Мнения: 6 322
Значи аз реших да правя с чиста манитоба. Във вераиталия има пет броя за 19.90.  освен към двата кг. които поръчах сега, да добавя и една петица.... И да съм готова за така далечния още Великден...
А ако пека пита, или хляб - мога ли да замесвам с манитоба, и какъв евентуално резултат  да очаквам ?

# 618
  • Балчик
  • Мнения: 9 287
Момичета, не оставайте с впечатление, че манитобата е панацея. За обикновен козунак напълно е достатъчно и с 11-12 гр белтъчини. Манитибата е задължителна за теста, които се премесват по 4-5 пъти, втасват дълго, т.е с квас, и са тежки, поради многото добавки на сушени плодове и ядки. Всичко това изисква много силен глутен. Козунакът не е такъв случай и даже може да получите обратен ефект, ако не втаса докрай, ще стане вместо мек и пухкав, по-жилав, пак заради здравия глутен.
Постът ми е насочен към новички, които като прочетат това, ще помислят, че без манитоба няма хубав козунак.
Не забравяйте, че прабабите ви и без манитиба са правили разкошни козунаци.
Аз лично ползвам чиста манитоба за коломба и панетоне с квас, както и смес с бг брашно за козунак.

# 619
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Значи аз реших да правя с чиста манитоба. Във вераиталия има пет броя за 19.90. 
Еее, то пък за цели 5 броя да бяха дали единия без пари, а не само 2лв отстъпка. Wink
Аз съм с един кг (само трима  сме вкъщи... и след малко  ще ида да си го взема от Спидито, пък съм поръчала и Семола и два вида паста Simple Smile ), засега да видя ще се спогодим ли с тази Манитоба (за козунак де, иначе за пица повече допускам, че ще ми хареса), пък тогава още ще взимам още евентуално и вероятно от по-евтините

Морена, манитоба е специален сорт пшеница, който се отглежда и внася от Канада. Има и такава, която уж се произвежда и в Италия, но май и италианките не вярват на това. Така, че всяко брашно, на което пише Манитоба е от този сорт пшеница, а не конкретно продаваното от Вера Италия.

.... Само с манитоба за мен става много пухкав и нежен козунак.
Благодаря, Мики!

# 620
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852

Постът ми е насочен към новички, които като прочетат това, ще помислят, че без манитоба няма хубав козунак.
Не забравяйте, че прабабите ви и без манитиба са правили разкошни козунаци.

Джемма, а баш! И аз това си казвах през цялото време. Лично аз от години си ползвам брашното на Кауфланд (в Германия съм), 11г протеин има, иначе имам и отделно пакетче глутен, ако ми потрябва, но рядко се сещам да добавя. Много съм доволна, и пици, и десертчета, и хлебчета - всичко с него правя. При козунакът е по-важна технологията, отколкото при нормална питка, но ако се спази, се получава и с обикновено брашно.

# 621
  • In transit
  • Мнения: 14 294
Значи аз реших да правя с чиста манитоба. Във вераиталия има пет броя за 19.90.  освен към двата кг. които поръчах сега, да добавя и една петица.... И да съм готова за така далечния още Великден...
А ако пека пита, или хляб - мога ли да замесвам с манитоба, и какъв евентуално резултат  да очаквам ?
Можеш. Зависи от рецептите. И там го смесват с обикновено в различни пропорции, така, че няма как да ти кажа какъв резултат да очакваш. Вкусен хляб с мека среда и жилава коричка най-общо казано.

Джема, Криси, темата за манитобата тръгна от поста на момичето, което питаше дали е купила правилното брашно.. не съм настоявала, че без манитоба няма да стане козунак. Всеки има свободата да реши с какво брашно да си приготвя козунаците, хляба и погачите. Съжалявам ако съм оставила такова впечатление у някого!

Освен това, тия % протеин в брашното не са от жизнено значение, защото зависи от самото брашно как е обработено, сорта и прочие дали е подходящо за нещо конкретно. Това, че на семолата и пълнозърнестото брашно пише, че имат 13-14% протеин не ги прави силни брашна.
За съжалени по-голямата част от българските брашна обаче са с добавена аскорбинова киселина, която подсилва по изкуствен начин брашното да втасва и което за мен не е ОК.
Аз за себе си предпочитам да ползвам италиански брашна за всичко, което правя. Определено има разлика във вкуса, втасването и така нататък. Вече има доста брашна, които са на цената на българските и предпочитам да ползвам тях.

Моренка, не е казано, че само Вера Италия продава манитоба. Две от тези, които показах са на цена 2.00-2.50лв и ги продават в София. Капуто беше 3.50-4.00лв мисля. Поне при нас във Варна.

# 622
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
... Моренка, не е казано, че само Вера Италия продава манитоба. Две от тези, които показах са на цена 2.00-2.50лв и ги продават в София. Капуто беше 3.50-4.00лв мисля. Поне при нас във Варна.
Да, видях ги, Мики... чета всичко наред. Simple Smile 
Скрит текст:
Във Фантастико например си купих на добри цени Семолина и брашно 00.  Сега поръчах Манитоба от Вера Италия заради пастата (2 пакета) и да не плащам само на тях доставка... Само бирената мая ме блазни при тях, та заради нея може пак да поръчам нещо скоро. 

# 623
  • Мнения: 8 470
Мдааа, сами по себе грамовете белтъчини нищо не означават. Реших да пробвам днес да направя козунак с брашно на София мел, което е смес от пшеница и лимец, белтъчини 14гр. , ами не стана. Ползвах рецептата на Mikkey, дали малко дойде маята за това брашно, не знам. Месих и втасвах в хлебопекарната.
Иначе за питки, хляб това брашно е хубаво, просто не става за козунак.
Реших да експериментирам, този път неуспешно (ще изядем козуначето де, няма да го хвърля Simple Smile ).

# 624
  • In transit
  • Мнения: 14 294
Фортуна, съжалявам да чуя. Sad
Лично аз с лимец не бих правила козунак, дори хляб като правя текстурата е съвсем различна от тази с бяло брашно. Може да пише 14г както си казала, но това не значи, че брашното има нужните качества за тесто като козунак.

# 625
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Е, като говорим за грамове протеини в тази тема,  основно  се има предвид бяло пшенично брашно.
Нищо, че има и такива, които правят "козунак" с алтернативни брашна.
Обаче ми стана любопитно кое е това брашно, Фортуна, може  ли снимка, моля!

# 626
  • Мнения: 8 470
О, Mikkey, ти не си виновна, нито рецептата. Вчера като живна темата и реших, че и аз днес ще направя козунак. Напоследък все по-често заглеждам блога ти и затова се спрях на твоята рецепта. Разгледах с какво брашно разполагам и ми хрумна да ползвам това , което е смес от пшеница и лимец. Днес като пресявах брашното ми мина през ума, че може би няма да се получи, но реших да пробвам. Ще поръчам брашно, че в наше село ни Манитоба, ни италианско брашно има, пък искам да пробвам. Иначе съм правила с тип 650, от лидълското брашно и с такова за баница.
Морена, сега ще снимам пакета и ще пусна снимка.

# 627
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
.. Ще поръчам брашно, че в наше село ни Манитоба, ни италианско брашно има, пък искам да пробвам. ..
Фортуна, и у нашето голямо село (Сф)  не се срещат по обичайните магазини тия брашна, та поръчваме онлайн.
Извън темата на темата Wink   и много други продукти по обичйните магазини не срещам, та си ги намирам онлайн.

# 628
  • Мнения: 8 470
Морена, добре че е онлайн търговията. Simple Smile
Ето снимки на брашното
Скрит текст:




Скрит текст:

# 629
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Мдааа... Simple Smile 
Мерси, Фортуна, не съм го забелязвала това брашно.

Общи условия

Активация на акаунт