Как правите палачинки?

  • 11 042
  • 65
  •   2
Отговори
# 60
  • Мнения: 534
Палачинки, винаги идеални правя по най-лесно запомнящата се рецепта. Никога не можеш да я забравиш, кръстих я 3-2-1. Мъжът ми научих и всички роднини и няма мъки, винаги идеален резултат.
3 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко и 1 ч.ч. брашно. По желание щипка сол и/или ванилия, може и без тях. Използва се една и съща чаша за мярка, стават 7-8 палачинки от доза. Може да удвоите дозата, ако ви трябват повече палачинки. За да няма бучки разбивам с миксер на слаба степен. Това е.

# 61
  • Мнения: 9
Аз използвам от 20 години рецепта от книгата с готварски техники на Кордон Блю. Винаги стават.

2 големи яйца
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. брашно
1 1/3 ч.ч. пр. мляко

Разбивам с обикновен миксер, колкото да стане гладко тесто. Понеже използвам брашно от шпелта, добавям до половин чаша вода накрая, за да стигна до желаната консистенция. Тестото трябва да може да се разлива бързо и лесно в тигана преди да се запече. Оставям го да почине 30 мин. В тиган с размер 26 см изкарвам 8-9 палачинки. Няколко неща, които съм забелязала, че са от огромно значение: пече се на висока температура - аз пека на 8-ма от 9 степени на серан печка и обръщам веднага щом горната повърхност засъхне и крайчетата се отлепят от тигана. Другото нещо е, че тестото наистина трябва да се разлее съвсем тънко. Готовите палачинки захлупвам да се задушават, за да не изсъхнат. Другият вариант е веднага да се намажат.
Американските палачинки ги правя по една рецепта за марудници от една приятелка родопчанка. Племенниците ми, които са американци, казаха, че никога не са яли такива пухкави палачинки🤣🤣 но и не бяха яли палачинки, за които тестото не е от кутия🤦♀ Ако искате ще я публикувам🙂

# 62
  • Бостън
  • Мнения: 13 520
Аз използвам от 20 години рецепта от книгата с готварски техники на Кордон Блю. Винаги стават.

2 големи яйца
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. брашно
1 1/3 ч.ч. пр. мляко
....
Американските палачинки ги правя по една рецепта за марудници от една приятелка родопчанка. Племенниците ми, които са американци, казаха, че никога не са яли такива пухкави палачинки🤣🤣 но и не бяха яли палачинки, за които тестото не е от кутия🤦♀ Ако искате ще я публикувам🙂
Да, моля, публикувайте я!

Моите "американчета" си ровят в Ютюб, когато им се доядат американски палачинки, защото майка ми има непоносимост към много неща в "кутия". Макар, че е факт, че мога да се намерят много качествени сухи смески за сладкиши например, които наистина спестяват време, защото им се добавят само яйцата/водата/ млякото/маслото.

И аз оставям тестото за моите "традиционни" палачинки да почине. Винаги бъркам на ръка.

Последна редакция: ср, 11 яну 2023, 15:39 от Agent Provocateur

# 63
  • Русе
  • Мнения: 5 212
Скрит текст:
Здравейте!
Правя палачинки по следната рецепта:
2 яйца
2 ч.ч. пр. мляко
2 ч.ч. брашно
щипка сол
5-6 с.л. олио

Но не ми харесват как стават - няколко минути след като ги завия стават твърди и краищата им са хрупкави. Моля, споделете сполучливи рецепти, с които се получават меки и пухкави! Търся ефекта на ресторантската палачинка.

Нещо съм я пропуснал тази тема. А палачинките са ми любима закуска. С мед и прясно сирене за предпочитане.
Ето няколко рецепти от мен.
Това е стандартната рецепта
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_9880.html



Блини


Блини с кефир


По френски


Pancakes

# 64
  • Мнения: 9
Ето и рецептата за “американските” палачинки:
3 - 4 яйца
Шипка сол
1 кофичка (500 г) кисело мляко
2 ч.ч. вода или прясно мляко
Пресято брашно колкото поеме да стане с гъстината на смес за кекс. Трябва да може, като се сипе в тигана или на плочата, да задържи формата си. При мен идват около 4-5 чаши брашно от шпелта. Фино пшеничено брашно може и малко повече да трябва.
1 п. масло за печене и мазане.

За набухвател използвам в зависимост от това колко рано съм станала😁 или 2 п. бакпулвер или мая (дозирана по инструкциите на маята спрямо количеството брашно). Бакпулвера го разтварям в киселото мляко. Маята ми е суха закваска Pasta Madre в момента, която добавям директно в брашното.

Бъркам всичко в дадената последователност на ръка и задължително оставям да почине 30 или 90 мин в зависимост от набухвателя. Пека на висока температура в тиган за палачинки с малко масло. Когато се образуват балончета по повърхността, обръщам. Готовите палачинки намазвам обилно с масло и задушавам под капак.

Междудругото, за тези, които правят козунаци, ако попаднете на Паста Мадре, пробвайте вместо мая. Козунаците стават страхотни - с големи въздушни мехури и на много фини конци. Тези, които живеят в Италия със сигурност са я пробвали и знаят. Открих я съвсем случайно по време на първия локдаун, когато маята изчезна от магазините в Германия и не се връщам повече на обикновена мая🤣🤣

# 65
  • Мнения: 6
Номерът е да сложиш и вода, защото яйцата и млякото ги правят жилави, а също така, аз  слагам и бакпулвер в тестото. Понякога слагам и ситно настърган кашкавал, стават  с по- интересен вкус , че иначе малко са ми блудкави.


Колко кашкавал и в кой момент слагате? Много интересно звучи и нямам търпение да го пробваме Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт