Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 55 054
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
Какво значи младите да живеели "аджеба"?
До вчера се развиваше тезата, че едва ли не всички взимали по 4,5 х. лева на месец, даже били малки заплати това.
Т.е трябва да има достатъчно за екскурзии в чужбина, фитнеси, козметици, клубове и другите горе цитирани "екстри" и дори да остава лев за спестяване.

Тия двата апартамента от линковете дълго още ще стоят и цените ще се коригират, ако искат да ги продадат.
Макар, че на единия не е чак толкова лоша локацията, на метри от МС и ЦУМ в едната посока.

# 151
Гледам пресконференцията сега.Кризата ще е дългааааааа.Отлагат олимпиадата,отлагат Октоберфест.На 13 май нищо няма да е свършило,ще има дълга стагнация.Просто имотите са обречени.Ще има дълго стръмно спускане на долу.Сегашните цени може да ги видим отново 2029-2030.

Ех,Нати,откога чакам да се включиш. Няма ли да се похвалиш със сделката с оня човек, на който щеше да извиваш ръцете? Зави ли му се свят,както ти прогнозираше,от цената, която му предложи? Успя ли да вземеш на супер оферта апартамента?

# 152
Нали някой търсеше парцел в Панчарево с изглед и т.н.

Ето информация за цените Angry - 2 лв. на квадрат за гора, за правилните хора, за неправилните - 92 и 108 лв.

https://www.mediapool.bg/fiktivni-tseni-sa-opredelili-tarsenite- … i-news306425.html

# 153
  • Пловдив
За тези които карат под наем в столицата или в най-големите градове и не искат/не могат  да купуват собствено жилище съвсем реален вариант е, когато се пенсионират и им паднат много доходите  да си купят в малък град от сорта на Силистра като размер на символична цена или 3-4-5 пъти по-евтино спрямо София и другите топ 3 по цени.
За села няма да говорим, че там има за без пари почти.
В селата за без пари се продават гробници, на които им трябват много ремонти. Конкретно за Силистра пък тенденцията в същата, евтини са порутените и неподдържани панелки, читави къщи и тухла са си цифра
За еднакво качество разликите са 4 пъти, лично проверено имам роднини и приятели там.
Сега ти може да искаш къща до Дунавската градина за 5к,
Давам пример нормалем тристаен апартамент в централната част е 80К лева!
В нормални  села също има сеястни къщи не рухнали за 30-40к лв.
Опции много
В Силистра за тези пари ще си купиш тотал щета, за ремонт поне от 30-40хил. лева. И какво излиза дори и за такъв калибър град пак трябва на старини да имаш едни заделени 120-130 хил.лева, че да живееш в малко населено място. Що се отнася до селата, ако не е забутано село - т.е. без лекар, редовен транспорт, магазини и училище, не тимърдат поне едни 100 хил. засвястно изглеждаща, оградена къща с поддържан двор.
Но за "нормалното" всеки си има критерии, има хора за които основен ремонт е латекс, боядисване на вратите и дограмата и лепене на тапети, за мен основен ремонт е всичко изкъртено до тухла и бетон и правено на ново.

Ето цените вече падат 1500е център !!
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d15831378864314 … k=5f2qye&f1=1

1000е пак център !

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d15509943944621 … k=5f2qye&f1=1

аз преди месец не съм срещала такива цени
видя ли КЪДЕ се намират тези имоти? единият до банята,другият до Лъвов мост...
и кога са строени?
в район с цигани,араби и клошари-това са цените...

И без никакъв шанс да си паркираш до вкъщи, пък да не говорим за какъв ремонт са, особено втория апартамент там дори стените са подпухнали. Локацията няма да я коментирам, била е актуална за живеене в началото на 20 век сигурно. Сега стават единствено за офиси, а втория може и за бардак след ремонт обаче.

Гледам пресконференцията сега.Кризата ще е дългааааааа..Сегашните цени може да ги видим отново 2029-2030.

Блаженни са вярващите! Да не забравите да се похвалите като си купите имота на мечтите на половин цена Wink

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 15:49 от In4hi

# 154
Smile
Нали някой търсеше парцел в Панчарево с изглед и т.н.

Ето информация за цените Angry - 2 лв. на квадрат за гора, за правилните хора, за неправилните - 92 и 108 лв.

https://www.mediapool.bg/fiktivni-tseni-sa-opredelili-tarsenite- … i-news306425.html

Явно съм от "неправилните". Съмнявам се, изобщо някой от правилните да си чеше езика в Бг мама Smile

# 155
Тази дискусия ми напомня на 2009. И тогава имаше сащите глупави аргументи че цените няма как да паднат защото чичото щял да прехварли ипотеката на племенника или един имот се продавал за да се купи друг. 2009 защо паднаха цените? Има толкова постове из тези форуми с хора купили с 100% заем и без резерви само и само да не се минат да не платят някой лев за наем. В най- силната икономика в света в момента има над 20 милиона безработни. Западна европа е в рецесия. Хиляди балгари които обикновено пращат пари в Бг се Борят за оцеляване. Много хора работят в сферата на туризма а предполагам ще отнеме доста време да се вазтановят нещата до предишни нива на заетост. Тази година предполагам че сезона ще е много тежак. Аирбнб апартаментите предполагам ще Са на загуба. Имаме все о ще увеличение на предлагането на имоти но има шоково намаление на тарсенето. За капак на всичко банките затягат кредитирането. Това е най- важния индикатор. Средният купувач има нужда от кредит и то голям. Има нови сгради с стотици апартаменти. Ако нйма тарсене ще видим кой ще мигне парви. Аз се надявам да се разминем с голяма криза но предпоставките за такава Са налице. Аз лично не бих купил в момента ако не получа добра отстапка или ако имота не е страхотен и имам готовност да понеса 20-30% корекция.

# 156
Neymar, проблеми с клавиатурата да имаш? Липсата на "Ъ" е силно очеизвадна.

# 157
Neymar, проблеми с клавиатурата да имаш? Липсата на "Ъ" е силно очеизвадна.

Позна. Хаха. Като пиша от iPad ползвам кирилик конвертер и не знам каде е тази буква.

# 158
Кирилизиране на маймуница, затова така му се получава на Неймар.

Скрит текст:
Винаги съм се чудила, като напишат - нямам кирилица на клавиатурата. Моята е azerty по клавишите, но пиша на qwerty и на БДС. Та не знам какво значи липса на кирилица.

Ето малко статистика от АВ за 2019 г.

https://business.dir.bg/imoti/rekorden-broy-imoti-sa-prodadeni-v-sofiya-za-godina

За София около половината сделки са с ипотечни кредити.

# 159
  • София, България
Следя няколко имоти в имот бг и днес на единия му вдигнаха цената с 2000 евро 😁

# 160
Това значи, че другите 50% купуват с лични финанси. Ми това е много добре, в коя западна държава 50% си купуват с лични пари? А и сигурно има и някакъв процент, които вземат кредит само защото не могат да докажат парите си и кредитът им е само параван.

# 161
Следя няколко имоти в имот бг и днес на единия му вдигнаха цената с 2000 евро 😁

Хахах, и аз следя няколко, не мърдат Grinning Само тука по форумите ги раздават 2 за лев.

# 162
Едва ли в другите държави има толкова пари за пране като в България.
От години ми се върти в главата теорията че половината от имотите са купени с крадените пари от КТБ.

# 163
От години ми се върти в главата теорията че половината от имотите са купени с крадените пари от КТБ.

Едва ли, парите от КТБ да са откраднати от шепа хора и те ще купуват бизнеси, не апартаменти. А иначе безспорен факт е, че много от хората, спасили парите си от КТБ, решават да ги вложат в имоти. Но това не са крадените пари, а парите "загубили вяра" в банките.

# 164
  • София, Bulgaria
Разсъждам: Според мен корекция на цените, ако има ще е най-рано на есен. Нямам предвид епизодични някакви на застояли още преди ИП имоти и сега намалени с 3-5%. Новите имоти, които излизат на пазара са много малко. Преди на ден в цяла София излизаха в продажба обяви от частни лица по около 15-18 на ден. Последните седмици рядко са над 5-6/ не броя тези, които излизат с агенции на пазара, тях няма как да ги засека/. Купувачите са пас, но продавачите също. Очаквам корекция на сгради в строеж и първо на фирми с няколко обекта. Тези с малки блокчета с по 20 ап. няма да усетят отлива, защото в София, колкото и да се свие пазарът пак ще има сделки. Но строителите с по няколко обекта с голямо РЗП, според мен ще редуцират, но по-малко и плавно.
Преди ИП, ако някой е забелязал отваряйки порталите за имоти за имоти, дори и в крайните квартали 90% от обявите бяха на НС в строеж.... очакван акт 16 през 2020 края или 2021 г. Вторичен пазар на готови имоти въведени в експлоатация бяха много малко. И ако сега макар и по-малко купувачи да останат на пазара, те ще са най-мотивирани и с нужда, днес да купят имот. Те ще се насочат именно към готови имоти с акт 16, вторичен пазар. Така че да очакваме драстично падане на цени, на нещо, което е липсвало и е било крайно недостатъчно още преди ИП няма да стане сега. Кога би се получило, когато излязат повече такива имоти от мотивираните продавачи, а това ще стане: 1/ лоши кредити и невъзможност да бъдат обслужвани, дори след поредното преструктуриране и отлагане, минимум 6 -8 месеца; 2/ Имоти купени с цел краткосрочни наеми, който бизнес в момента не е актуален. Те не са чак толкова много, че да повлияят, такъв голям пазар, като софийския, дори голяма част от тях да излязат в продажба, макар че ако не са притиснати от нужда, най-вероятно ще излязат на пазара на дългосрочните наеми. И да, ще има наематели и това са всичките хиляди купувачи, които сега избраха да пасуват и да изчакат, най-вече да се убедят в собствената си финансова стабилност и възможност. Не очаквам масово завръщане на "село", защото там пък съвсем ще "вържат". Хората ще драпат до последно, защото винаги искат и се борят за нещо повече от единия хляб.
Така че осезаемо отражение в цените, ако се развие лошият сценарий, най-рано есента ...зимата, но по-скоро пролетта на 2021г., така че настанете се в удобни ап. под наем.
Просто си разсъждавам....

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 20:34 от tomeva

Общи условия

Активация на акаунт