Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 55 075
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
V 90, и аз имам наблюдения над района като за Атлас нямам и не мога да ти дам някакви отзиви, но може да погледнеш другите обекти в района, за които попита.
Тобо имат строеж на границата с Цариградски, към втори етаж са някъде. Акт 16 го дават края на 2011, така че не знам дали ще може да изчакаш толкова време
http://www.tobo-drujba.bg/

Друг обект е този на София Билдинг. Там приятели си купиха и са им казали, че Акт 16 се очаква всеки момент.
http://sbe.bg/sgrada-druzhba/
Виждала съм и вторични обяви в имот.бг

Може да погледнеш и какво се продава в Цариградски комплекс или в резиденция Копенхаген.

Бях намерила преди няколко седмици този проект и бях пуснала запитване към фирмата.Той тепърва се планира, още е тъмнозелен та не бих заложила на него, но само като инфо да го знаеш.
http://www.izlak.com/site/project-drujba2
Доколкото разбрах ще е някъде зад Нова Дружба. Цените бяха някъде около 1000Е/кв.

# 181
Благодаря ви, ще ги разгледам, иначе от хора, които са били на огледи, специално в "Нова Дружба" са стоели повече време, точно за да проверят за шумовете от метрото и не е имало проблем дори без дограма, закупили са на ниските етажи апартамент.

Edit: Всъщност като се замисля сега "Нова дружба" се пада над метрото, докато Атлас е точно до надземния тунел, определено трябва да се внимава с това, но с един оглед ще е достатъчно да се разбере. Другите от следващия линк, първите 2 специално са общо взето изкупени почти, тази, която тепърва я мислят и даже няма обявена дата, е на супер локация, ех да можеше да я изчакам, много ми харесва, но кой знае кога ще види бял свят. За Тобо иначе само хуабви неща съм чул, но няма да се класирам, сигурен съм, че до няколко месеца и един гараж няма да е останал, а и останалите апартаменти са скандални, на подпокривния етаж, мястото за кухня е колкото да побере един телевизор.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 15:22 от V_90

# 182
  • София
Може ли да се продаде имот - без да взимат комисионна от продавача - както е в белите страни?

ПС: Вариант 2:
Ако реша да работя  с агенция - какви са плюсовете? До колкото знам е 3%.
И трябва ли да се огранича само до една агенция/брокер - ако през това време има от частни лица интерес (т.е. вариант 1) - какво се прави?
Допълвам това, понеже пазара (търсенето) се е свил и не знам кой вариант е по-изгоден. Иначе апартамента ще е обитаем до последно, т.е. не са проблем огледите откъм организация.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 19:18 от Starrydream

# 183
Може ли да се продаде имот - без да взимат комисионна от продавача - както е в белите страни?

Естествено, че може. Никой не може да те задължи. Разбира се, може да стане малко по-трудно, защото ще ти се обаждат брокери, които ще искат комисион за да те свържат с клиентите си и няма да го направят, ако откажеш.  Но ще има и други, както и търсещи без брокер.  Даже и първите може да размислят за да вземат поне от своя клиент комисион.

# 184
V_90, до миналата пролет бях капарирал един апартамент със статут на студио в Авигея. Отказах се, защото реших, че имам нужда от по-голям апартамент. Иначе сградата ще е масивна и много красива, а качеството на строителството – много високо. Мисля обаче, че ще им отнеме доста време да довършат сградата. Какви пари Ви искаха на Вас на квадрат с ДДС и за кой етаж?

# 185
  • sofia
Под никаква форма не подписвай никакъв договор с брокер.Има много, ама много подводни камъни.Може да си купиш апартамент без участието на брокера и да ти искат пак комисиона.Никакъв договор,ходиш си на огледи,гледаш си и чак ако нещо харесаш и брокера се бори за теб и твоите интереси,свали цената двойно на комисионата която ще вземе може да подпишеш нещо,естествено преди това консултирано с адвокат.

# 186

ПС: Вариант 2:
Ако реша да работя  с агенция - какви са плюсовете? До колкото знам е 3%.
И трябва ли да се огранича само до една агенция/брокер - ако през това време има от частни лица интерес (т.е. вариант 1) - какво се прави?
Допълвам това, понеже пазара (търсенето) се е свил и не знам кой вариант е по-изгоден. Иначе апартамента ще е обитаем до последно, т.е. не са проблем огледите откъм организация.

В някои бели страни продавача физически плаща и двете комисионни - тази на продаващия агент и тази на агента на купувуча. Казвам физически защото се предполага че тези комисионни са включени в цената и в крайна сметка купувуча поема всичко. По принцип добър агент си изработва комисионната няколко пъти.

# 187
V90, януар и началото на февруари и аз оглеждах тези проекти. Дори почти се бях навил да подпиша за един в Нова Дружба, обаче те решиха да ми извиват ръцете за 8к евро повече, и ги шкартирах. В Тобо ми казаха, че нямат непродадени там, аз за 2-стаен питах.
Локацията е много комуникативна като цяло и паркирането е безпроблемно. Шумът от метрото също не е проблем, но пък няма никаква гледка, каквото и да е изложението...Въобще не е зле като цяло, обаче не струва 72 евра 2-стаен там, това ми е мнението, too much overpay Grin

# 188
Ние си постваме таблици, но ако сравним заплатите през 2008 със сегашните ще видим че са в пъти по малки.На по високи тогавашни цени. Тогава наистина е било балон.Сега ситуацията е съвсем различна и несравнима. Поне два пъти по високи са доходите в сравнение с 2008 . Спомням си много добре че навремето в пика на цените един двустаен хубав апартамент в нашия провинциален град струваше 45-50000 лева. Сега , след 10 години пак струва толкова. И през цялото време все толкова си е струвал.
Разликата е, че през 2008 когато семейство учители вземаше по 400 лева заплата (общо 800) , този апартамент можеха да го изплатят за два пъти по дълъг срок в сравнение със сега когато семейство учители взема 2000 лева.
И в края на крайщата, като гледам наоколо съвсем малко са предприятията които не работят, това ли е нещото което ще срине цените :
https://www.pariteni.bg/novini/rabota/nad-46-000-rabotnici-u-nas … ot-krizata-234835

Ако мислиш че няма балон защото заплатите са скочили грешиш. Гледай годишна заплата спрямо цената на имота. На пример за Варна трябват около 200К лева за заваршен апартмент с две спални в второкласен квартал. При положение че масовата заплата е около 1000 лева, на едно семейство с два дохода, саоношението годишен доод
 спрямо цена е около 10. За сведение има градове в УСА (кадето цените са сащо завишени) кадето това саотношение е около 2.
Друг индиkатор за балон е доходност от наем. За Варна преди вируса да удари доходността беше около 3%. Даже и наемите да не паднат в резултат на вируса процента на доходност е трудно да падне под 3% (тоест цените на имотите да скочат при постоянен наем)

# 189
Днес ми се обадиха от 1 агенция :
- добър ден, имаме само 2 бързи въпроса към нашите бивши клиенти:
1. Имате ли пари кеш да купите сега имот?
2. А, така ли? А смятате ли да продадете нещо?
А и добре, довиждане, бъдете здрави😃😃😃

# 190
  • Русе
Днес ми се обадиха от 1 агенция :
- добър ден, имаме само 2 бързи въпроса към нашите бивши клиенти:
1. Имате ли пари кеш да купите сега имот?
2. А, така ли? А смятате ли да продадете нещо?
А и добре, довиждане, бъдете здрави😃😃😃

Трябваше да им отвърнеш:

1. Естествено, съхраняват се на сигурно място в кутията на Монополи-то в горния шкаф.
2. Да, един имот на улицата до затвора, рядко попадат на него и не носи очакваната доходност.
Бъдете здрави и вие и успех в новата обиколка.

# 191

Ако мислиш че няма балон защото заплатите са скочили грешиш. Гледай годишна заплата спрямо цената на имота. На пример за Варна трябват около 200К лева за заваршен апартмент с две спални в второкласен квартал. При положение че масовата заплата е около 1000 лева, на едно семейство с два дохода, саоношението годишен доод
 спрямо цена е около 10. За сведение има градове в УСА (кадето цените са сащо завишени) кадето това саотношение е около 2.
Друг индиkатор за балон е доходност от наем. За Варна преди вируса да удари доходността беше около 3%. Даже и наемите да не паднат в резултат на вируса процента на доходност е трудно да падне под 3% (тоест цените на имотите да скочат при постоянен наем)
Неймар, в предишния си пост когато  разглеждах съотношение съм цитирала цени за двустаен апартамент а не за жилище с две, три спални, мезонет или къща с басейн.
Личното ми убеждение ( подчертавам личното за да нямаме излишни спорове) е че оптималната покупка е двустаен апартамент. Дори и за младо семейство. Мойте две момчета ги отгледахме в такъв и никога не сме се чувствали некомфортно . Неудобният вариант е когато семейството се сдобие с момче и момиче, чието съжителство след време в една стая е неприемливо.Тук вече решението е продажба и купуване на по голямо жилище с отделни за всеки стаи. Но пак повтарям, това е за случаите когато Господ реши че ще ви даде две деца и то от различни полове .Във всички останали случаи вариантът двустаен е за предпочитане.
А, и да не забравя - не си мислете, че ако имате петстаен апартамент ще си съжителствате мирно и сговорно две семейства вътре - вашето и това на вашият син или дъщеря например .Невъзможно  е Laughing Ще се наложи на стари години да си търсите гарсониера за вас, или някаква евтина къщичка в селата наоколо. При мен съвместното съжителство със сина се оказа мисията невъзможна.
Та да си дойдем на думата че се отплеснах, Неймар като казах че следя Варна имах в предвид двустайните.А като филтрираш в едно съсипано сайтче двустайните за Варна , струващи от порядъка на 50-60к евро, то ти излизат около един милиард оферти. Та 100 000 лева не са 200 000 лева. И не виждам как ще падат прилични двустаини там под тази цена без да орежат заплатите наполовината на държавните служители и като цяло на всички ни.

# 192
Аз не разбрах връзката между заплатите на държавните служители и цените на имотите Disappointed
Ако намалят заплатите на чиновниците наполовина, ще минат под минималната заплата. А за минимална заплата сестрите-хигиенистки по ведомствата замазват оттук-оттам и изхвърлят кошчета с хартийки и кутии от храна от 8,30-9 ч. до към обяд най-вече, след което си бият камшика и са фрий да правят каквото си искат, включително да отидат на друго място да позамажат с парцала. Като давате Варна за пример млад юрисконсулт в администрацията там е с 900-1000 на месец. Ако не друго, като минимум е харчил пари да пътува за изпити 5 години, дори да не е наблягал особено върху материала.

# 193
  • sofia
Снощи чисто теоретично разсъждавах дали имотите може да се продават на отрицателни цени както стана с петрола.Еми да може.Както се заформя една перфектна буря в икономиката в световен мащаб нищо чудно и това чудо до видим.Ако в крайна сметка лихвите отидат на отрицателни числа,де факто купуваш на отрицателни цени.Това е краен вариант,но не е невъзможен.

# 194
Аз не разбрах връзката между заплатите на държавните служители и цените на имотите Disappointed
Ако намалят заплатите на чиновниците наполовина, ще минат под минималната заплата. А за минимална заплата сестрите-хигиенистки по ведомствата замазват оттук-оттам и изхвърлят кошчета с хартийки и кутии от храна от 8,30-9 ч. до към обяд най-вече, след което си бият камшика и са фрий да правят каквото си искат, включително да отидат на друго място да позамажат с парцала. Като давате Варна за пример млад юрисконсулт в администрацията там е с 900-1000 на месец. Ако не друго, като минимум е харчил пари да пътува за изпити 5 години, дори да не е наблягал особено върху материала.
Имах в предвид че те се определят от средната работна заплата от която пък като цяло зависи покупателната способност. Сега предполагам разбрахте вече.
Ще ви дам още един аргумент - от позната брокерка научавам че има значителен ръст на сделки от страна на държавни служители , чиито заплати се индексират ежегодно , до на някои и по няколко пъти, което окуражава хората да купуват. Имам в предвид служителите от съдебната система, полицаи, гранични, учители и т.н. Еми за ваше сведение мога да ви спомена че наша позната "лелка" в детска градина получава ( уточнявам с висок клас) над 1000 лева.Домакинката и директорката няма да споменавам. Кмета и наместниците му в нашето село (3000 човека) също всички се разписват за суми над 1000 лева. В съседното село заплатата на кмета е 3600 лева. Нека не продължавам. Въобще и не подозирате колко огромен е броя на Държавни служители от Прованса закупили жилище в столицата на името на децата си.

Общи условия

Активация на акаунт