Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 55 035
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
Купувачите са пас, но продавачите също.
Точно това наблюдавам и аз в момента.Иначе Томева харесва ми че винаги се стремиш обективно да излагаш нещата и не ги чупиш (или поне аз не съм забелязала) през призмата на собствените си професионални интереси.
Иначе от една петилетка вече слушам мантрата за балона
Финансисти предупреждават за нов имотен балон 2017 :
https://www.pariteni.bg/novini/imoti/finansisti-preduprezhdavat- … ten-balon--206643
Имотите- краят на еуфорията (2018 година):
https://www.bloombergtv.bg/imotite/2019-11-10/ogromen-spad-v-tse … iya-ne-se-ochakva
Огромен спад в цените на жилищата в София (ноември 2019):
https://www.bloombergtv.bg/imotite/2019-11-10/ogromen-spad-v-tsenite-na-zhilishtnite-imoti-v-sofiya-ne-se-ochakva

От 2007 до сега реален спад да е имало 2009, но пък следващата 2010 BP отчитат второто трмесечие скок в продажбите с 40%, в последствие нещата вече се стабилизират.
Ето една табличка с цените 2007-2008 година.

Иначе мисля си, все още според мен магнитудът на цирка Covid почва да издиша и не успява да внесе необходимия драматизъм за осъществяването на някакъв апокалиптичен икономически сценарии . Реално погледнато по голямата част от икономиката, предприятията, магазините,строителството и услугите не спира да работи.  За много дори времената са може да се каже "чудесни" от финансова гледна точка. Половинмилионната армия държавни служители продължава да си взема заплатите.Съкратените са на 80% , но пък със занижени разходи.
Но ще видим в края на крайщата, времето ще покаже.Срив според мен е възможен единствено когато има огромно предлагане на малко на брои хора. Не мисля че банките ще спрат да кредитират, макар че в средата на миналия месец отказаха на двама наши познати ипотечни заеми.Но пък и доходите им бяха леко рискови, така че не може да обобщаваме. Личното ми убеждение е че срив няма да има.В най лошия случай 15% ( колкото е и възможната обезценка на лева при влизането в ЕРМ2) или плато.

# 166
Аз преди две седмици получих одобрение за ипотека. Единствената промяна, която видях, е че се мотаха адски много. Но доколкото разбрах това е практика при ДСК.

Имам приятели в ОББ и Уникредит, не са спрели да кредитират, освен тези с рискови професии.

# 167
Скрит текст:
Купувачите са пас, но продавачите също.
Точно това наблюдавам и аз в момента.Иначе Томева харесва ми че винаги се стремиш обективно да излагаш нещата и не ги чупиш (или поне аз не съм забелязала) през призмата на собствените си професионални интереси.
Иначе от една петилетка вече слушам мантрата за балона
Финансисти предупреждават за нов имотен балон 2017 :
https://www.pariteni.bg/novini/imoti/finansisti-preduprezhdavat- … ten-balon--206643
Имотите- краят на еуфорията (2018 година):
https://www.bloombergtv.bg/imotite/2019-11-10/ogromen-spad-v-tse … iya-ne-se-ochakva
Огромен спад в цените на жилищата в София (ноември 2019):
https://www.bloombergtv.bg/imotite/2019-11-10/ogromen-spad-v-tsenite-na-zhilishtnite-imoti-v-sofiya-ne-se-ochakva

От 2007 до сега реален спад да е имало 2009, но пък следващата 2010 BP отчитат второто трмесечие скок в продажбите с 40%, в последствие нещата вече се стабилизират.
Ето една табличка с цените 2007-2008 година.

Иначе мисля си, все още според мен магнитудът на цирка Covid почва да издиша и не успява да внесе необходимия драматизъм за осъществяването на някакъв апокалиптичен икономически сценарии . Реално погледнато по голямата част от икономиката, предприятията, магазините,строителството и услугите не спира да работи.  За много дори времената са може да се каже "чудесни" от финансова гледна точка. Половинмилионната армия държавни служители продължава да си взема заплатите.Съкратените са на 80% , но пък със занижени разходи.
Но ще видим в края на крайщата, времето ще покаже.Срив според мен е възможен единствено когато има огромно предлагане на малко на брои хора. Не мисля че банките ще спрат да кредитират, макар че в средата на миналия месец отказаха на двама наши познати ипотечни заеми.Но пък и доходите им бяха леко рискови, така че не може да обобщаваме. Личното ми убеждение е че срив няма да има.В най лошия случай 15% ( колкото е и възможната обезценка на лева при влизането в ЕРМ2) или плато.

Не е точно така. Трудно е да се предвиди колко ще паднат имотите. Българите са хора на крайностите. До сега бяхме на юруш ще утървем апатамента.Сега може да минем в другата крайност давай да продаваме, а може би не. Ти армията държавни служители знаеш ли колко са и какви са им заплатите? Като изключим малка елитарна част от тях останалите могат да изплащат хладилник, но не и имот.

# 168
Прави ми впечатление че групите за апартаменти се напълниха с абсурдни обяви най-вече за наем. Липсват и брокерите които спамеха под всяка обява до преди месец.

# 169
Ние си постваме таблици, но ако сравним заплатите през 2008 със сегашните ще видим че са в пъти по малки.На по високи тогавашни цени. Тогава наистина е било балон.Сега ситуацията е съвсем различна и несравнима. Поне два пъти по високи са доходите в сравнение с 2008 . Спомням си много добре че навремето в пика на цените един двустаен хубав апартамент в нашия провинциален град струваше 45-50000 лева. Сега , след 10 години пак струва толкова. И през цялото време все толкова си е струвал.
Разликата е, че през 2008 когато семейство учители вземаше по 400 лева заплата (общо 800) , този апартамент можеха да го изплатят за два пъти по дълъг срок в сравнение със сега когато семейство учители взема 2000 лева.
И в края на крайщата, като гледам наоколо съвсем малко са предприятията които не работят, това ли е нещото което ще срине цените :
https://www.pariteni.bg/novini/rabota/nad-46-000-rabotnici-u-nas … ot-krizata-234835

# 170
  • sofia
Гледам пресконференцията сега.Кризата ще е дългааааааа.Отлагат олимпиадата,отлагат Октоберфест.На 13 май нищо няма да е свършило,ще има дълга стагнация.Просто имотите са обречени.Ще има дълго стръмно спускане на долу.Сегашните цени може да ги видим отново 2029-2030.

Ех,Нати,откога чакам да се включиш. Няма ли да се похвалиш със сделката с оня човек, на който щеше да извиваш ръцете? Зави ли му се свят,както ти прогнозираше,от цената, която му предложи? Успя ли да вземеш на супер оферта апартамента?
Още преговаряме.Продавачът не бърза ,аз също.От вчера една реална сделка в Дружба до езерото, на един мой познат, реална цена 540 Евро.Жилището е полуобзаведено и има нужда само от освежителен ремонт.

# 171
Ние си постваме таблици, но ако сравним заплатите през 2008 със сегашните ще видим че са в пъти по малки.На по високи тогавашни цени. Тогава наистина е било балон.Сега ситуацията е съвсем различна и несравнима. Поне два пъти по високи са доходите в сравнение с 2008 . Спомням си много добре че навремето в пика на цените един двустаен хубав апартамент в нашия провинциален град струваше 45-50000 лева. Сега , след 10 години пак струва толкова. И през цялото време все толкова си е струвал.
Разликата е, че през 2008 когато семейство учители вземаше по 400 лева заплата (общо 800) , този апартамент можеха да го изплатят за два пъти по дълъг срок в сравнение със сега когато семейство учители взема 2000 лева.
И в края на крайщата, като гледам наоколо съвсем малко са предприятията които не работят, това ли е нещото което ще срине цените :
https://www.pariteni.bg/novini/rabota/nad-46-000-rabotnici-u-nas … ot-krizata-234835
В нашият пък наистина много малък провинциален град, 2009 тристаен апартамент струваше 40-50 000 лв. Сега същият гони 100 000 лв. Специфичното за градът е, че до него има голямо предприятие, със заплати много над средната за страната и никакъв строеж на жилища в последните 30 г.
 Т.е. пазарът определя цената, платежоспособни купувачи, голямо търсене и почти никакво предлагане. В кризата се очаква обратното: неплатежоспособно население, съответно слабо търсене и излишък на продавачи, поради повишената безработица, понижените доходи и невъзможност за покриване на ипотеката.

# 172
nati67, това панел ли е, сделката на 540 евро?

Днес сутринта филтъра на имотбг ми изплю тази обява:

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15874834562667 … k=5f62az&f1=1

Какво мислите, защо цената е 950 евро за Акт 16?

Заради кризата и намалялото търсене, или защото е близо до Факултета?

Не съм ходил никога в този край на Красно село, аз не знам, наистина са ми интересни мненията ви.

# 173

Не съм ходил никога в този край на Красно село, аз не знам, наистина са ми интересни мненията ви.

Това е Красна Поляна 2, не Красно село. И да, вероятно е заради това. Така като гледам повечето са около 1000 евро, даже завършен има за тия пари - https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15639788836708 … k=5f64dm&f1=1

# 174
  • София
Този точно е на гадно място, на бул., Никола Мушанов ( мисля така се казва този булевард) , там уж на самия булевард , ама прашно и мръсно, наоколо бараки с някакви магазини, огромен блок тип офис сграда, абе знам ли … но не е добре.

# 175

Това не е в Красно село, а в Красна поляна 2! Там е точно на бул. Мушанов и е на метри от всеизвестните Виетнамски общежития (най-голямата цигания възможна)... Даже са му много тия пари, ако трябва да сме честни.

# 176
Чета тук,колко добре е да живееш под наем,вместо да се заробваш с кредити .Ами радвам се,че родителите ми,които са пенсионери не са разсъждавали така,защото сега  наемът трябваше да им го плащам аз-в България пенсионерите не могат да си позволят да живеят под наем.Това е голямата разлика със западна Европа,а за мобилността е още по-смешно,ако живееш в София,къде точно ,/ако не в чужбина /ще отидеш да работиш???

# 177
В Красна поляна винаги са били евтини спрямо повечето райони на София, дори и панелните. Освен другото, училищата там са отврат, а с районирането това става още по-голям проблем.
Скрит текст:
Гледам пресконференцията сега.Кризата ще е дългааааааа.Отлагат олимпиадата,отлагат Октоберфест.На 13 май нищо няма да е свършило,ще има дълга стагнация.Просто имотите са обречени.Ще има дълго стръмно спускане на долу.Сегашните цени може да ги видим отново 2029-2030.

Ех,Нати,откога чакам да се включиш. Няма ли да се похвалиш със сделката с оня човек, на който щеше да извиваш ръцете? Зави ли му се свят,както ти прогнозираше,от цената, която му предложи? Успя ли да вземеш на супер оферта апартамента?
Още преговаряме.Продавачът не бърза ,аз също.
От вчера една реална сделка в Дружба до езерото, на един мой познат, реална цена 540 Евро.Жилището е полуобзаведено и има нужда само от освежителен ремонт.
Нати, в Дружба до езерото има няколко блока в такъв вид и с такива обитатели, че и 100 Е/кв са им много.
Скрит текст:

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b1587483456 … 62az&f1=1

[/spoiler]
Това не е в Красно село, а в Красна поляна 2! Там е точно на бул. Мушанов и е на метри от всеизвестните Виетнамски общежития (най-голямата цигания възможна)... Даже са му много тия пари, ако трябва да сме честни.
Точно! Hands Plus1

# 178
Здравейте,

Следя темата, въпреки че не пиша, опитвам по-скоро да попия информация от по-опитните, сега обаче ми се налага да стана активен. Преди няколко седмици стана ясно, че ще трябва догодина по това време да напусна жилището си под наем в Младост 1, по принцип планирах това да се случи след 2 години, за да имам достатъчно средства, сега ще трябва да огранича и общо взето да преправя целия си финансов план, за да мога да се приспособя към новата реалност. Идеята ми беше за сграда, която е пред завършване, т.е. покупка на зелено, но само в случаи, в които да речем остават няколко етажа или максимум година до финализирането на проекта. Много по-евтино е и рискът не ми се струва не толкова голям. В сегашното ми положение обаче ще успея след като се изнеса догодина май месец, да отседна временно за може би шест месеца на друго място при приятели, но това е максимумът - грубо година и половина преди да мога да се нанеса в собствено жилище имам. Търся си двустаен апартамент, тухла, държа просто на качественото изпълнение и квартал с метростанция, защото нямам книжка и не планирам да изкарвам. Имам няколко познати, които си взеха апартаменти в сгради, които скоро ще бъдат завършени в района на улица Обиколна в кв. Дружба 2, по принцип не съм голям фен на квартала, но точно тази част ми допада, съвсем близо до метростанция, не е във вътрешността на квартала, като цяло даже не ми е Дружба, ако питате мен, има все нови сгради или такива, които тепърва ще видят бял свят, покрива изискванията ми, а и 4 години съм живял в съседната Младост, така че районът ми е добре познат. Вие какво ще кажете? За съжаление жилищата в "Нова Дружба" са разпродадени, а тя доста ми допадаше, близо намиращата се бъдеща сграда на Артекс е ok, но са доста скъпи апартаментите там, сравнявах и едно 20 хил. евро са отгоре за същите квадрати в съседни сгради пак на зелено. По-скоро я отхвърлям като вариант, но все пак.

https://www.arteks.net/AVIGEA_

В момента съм се спрял на тази в линка долу и ми се иска да отида на оглед, познати на мои познати са си купили апартамент там, но пък няма никакви отзиви в Интернет за тази фирма, колкото опитвах да търся, нищо не излиза.
https://atlasbuild.com/apartments/

Имате ли наблюдения за други подобни проекти в района? Очаквам да мине цялата истерия с вируса, не се надявам на особено поевтиняване, но все пак ще изчакам, като цяло ми трябват и поне 6 месеца, за да досъбера сумата за самоучастие.

В Младостите нищо не ми допада, харесвам страшно много Изгрев, но просто е доста скъп квартал и няма да се класирам. Съжалявам, ако публикувам в неправилната тема между другото, благодаря предварително!

# 179
Знам къде е сградата,предимствата са-бърз достъп до Цариградско шосе,избягвате кошмарните задръствания за Младост,има магазини,спирки,метро,не е презастроено.Най-големият минус е,че е до тунела/надземен/ на метрото,което предполага вибрации и шум.

Общи условия

Активация на акаунт