Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 55 121
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
Всяка крайност е лудост.
Дали ще е някой изял и изпил всеки един лев изкаран или подарен му или ще е другата крайност живял цял живот като животно и дори  по-зле, само и само да имал негов покрив и изведнъж живота му свършил.

Даже като се замисля, май бих избрал първият вариант, ако трябва да избирам между тези двата. Познавам и от двата вида хора.

Аз имам познати, семейство ходиха на по 2 работи всеки и имаха стабилен общ доход, взеха ипотека преди предния бум. Изпащаха двойни вноски и пр и изведнъж от 4 дохода останаха на 1 в продължение на години.
Резултата беше, хем живял като скот 6-7 години, хем без апартамент с една торба хвърлени пари на вятъра, понеже си е надскочил много възможностите и са си мислили, че винаги ще имат тези 4 дохода.

# 61
Има и друг вариант. Да продадеш имота преди да ти го взме банката, Да се разплатиш с нея и да ти осанат евентуално някакви пари. Ако има няколко НИ това е добър вариант.

# 62
Да, но е кофти, ако си купил за 100 000, а да трябва да продаваш за 70 000, примерно Simple Smile

# 63
Да, но е кофти, ако си купил за 100 000, а да трябва да продаваш за 70 000, примерно Simple Smile
Това е невъзможен вариант.
По-скоро е купил за 100 хиляди с лихвите за 25 год става 180, изпратили  60+ остават още само 120.
В деня Х не може да плаща, но имота струва 70к макс, а има да връща още 120.

# 64
  • гр. Варна
Прочетете одиторските доклади, на фирмите, с които ще бъдете евентуална страна при сделка.
Ако не можете да направите сами "прочит", то се доверете на квалифицирано лице.

Някакви мои постови бяха затрити. Бяха информативни, от надеждни източници-публични.
Явно темата се е приобщила към залагания>колко! - а не как и към кого, и защо, и за какво.

Бъдете здрави, благословени, много любов и светлина!

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 18:20 от pkol

# 65
  • Пловдив
Отклонхме се от темата ма. Реално към този момент аз наблюдавам имоти в малки населени места в Централен Балкан и в Родопа планина - в частност в областитте Пловдив и Смолян  и  не виждам  кой знае какви корекции, хубавите имоти бързо ги грабват още докато се появят, проблемните си висят с години (буквално - има едни и същи от 6-7 години). За Пловдив и в чатност Кършияка където живея и аз също няма промяна, то дори няма и кой знае какви хубави имоти в момента за купуване. Наемите тук са си високи, нямам информация дали на някой са му го намалили, но в обявите за наеми цените са си все още високи. Парцелите в регулациясъщо си държат цена.

# 66
  • sofia
Казвате имотите няма да падат драстично,грешите.Днес погледнах котировките на петрола.Аз такава  цена не съм виждала 13 долара за барел,някой ако ми беше казал,че ще падне толкова щях да го обява за луд.Та и за имотите, ако изпердаши още един черен лебед следващата година,панелки може да има и за 10000 евро.

# 67
  • Пловдив
Казвате имотите няма да падат драстично,грешите.Днес погледнах котировките на петрола.Аз такава  цена не съм виждала 13 долара за барел,някой ако ми беше казал,че ще падне толкова щях да го обява за луд.Та и за имотите, ако изпердаши още един черен лебед следващата година,панелки може да има и за 10000 евро.
То и сега има такива панелки ... в Столипиново. Жилище в саниран изцяло панелен блок, с поддържани общи части и добра локация,  в близост до спирки, магазини, детска градина, училище и парк няма да станат 10 хил. евро или ако станат, то вече ще сме 2050 година.

# 68
Нека предположим хипотетично най лошия вариант.Вие сте младо семейство на по 25 години. Нямате нито една стотинка.Нямате и родители които да ви помогнат поне малко.Живеете ( примерно) в Пловдив . Получавате двамата общо възнаграждение от около 1800 лева netto.
Намирате си приличен двустаен апартамент за 100 000 лева.Теглите ипотечен кредит от 100 000 лева за 10 години.Връщате след 10 години 115 000 ако всичко е наред
Месечната вноска е 1000 лева.
Остават ви 800 лева за живот на двамата.
Ако през това време живеете на квартира в същия апартамент на наем от 350 лева то за 10 години вие ще изгубите 42 000 лева
Равносметката :
Загуба при покупка - 15 000
Загуба при наем - 42 000
Разлика - 27000 лева
Нека всеки преценява.Разбира се , възможни са и форсмажорни обстоятелства - земетресение, чумна епидемия, възможно е да паднете от самолет или да ви блъсне влак, възможно е и да си намерите по добра работа или да загубите и текущата.Но сте на 25 години ! И ако имате желание светът е пред вас и винаги можете да отидете да чистите риба в Аляска за 5000 долара на месец или да берете аспержи в Германия за 2000 евро, да станете тираджия за 2200 евро, да станете гледачка на възрастен господин в Германия за 1600 евро.. ако сте упорити, имате хъс , желание и се интересувате

# 69
Нека предположим хипотетично най лошия вариант.Вие сте младо семейство на по 25 години. Нямате нито една стотинка.Нямате и родители които да ви помогнат поне малко.Живеете ( примерно) в Пловдив . Получавате двамата общо възнаграждение от около 1800 лева netto.
Намирате си приличен двустаен апартамент за 100 000 лева.Теглите ипотечен кредит от 100 000 лева за 10 години.Връщате след 10 години 115 000 ако всичко е наред
Месечната вноска е 1000 лева.
Остават ви 800 лева за живот на двамата.
Ако през това време живеете на квартира в същия апартамент на наем от 350 лева то за 10 години вие ще изгубите 42 000 лева
Равносметката :
Загуба при покупка - 15 000
Загуба при наем - 42 000
Разлика - 27000 лева
Нека всеки преценява.Разбира се , възможни са и форсмажорни обстоятелства - земетресение, чумна епидемия, възможно е да паднете от самолет или да ви блъсне влак, възможно е и да си намерите по добра работа или да загубите и текущата.Но сте на 25 години ! И ако имате желание светът е пред вас и винаги можете да отидете да чистите риба в Аляска за 5000 долара на месец или да берете аспержи в Германия за 2000 евро, да станете тираджия за 2200 евро, да станете гледачка на възрастен господин в Германия за 1600 евро.. ако сте упорити, имате хъс , желание и се интересувате

Това на каква лихва, на 1,5% ако си работещ към банката ли??
Лихва около 3% за 10 год е грубо 30% или 130к лв, да не говорим, че лихвата няма да се задържи на рекордно ниски нива в следващите 5-10 год и лесно заема от 100к, може да стане 140 или 150к.

И пак се връщам на жилище на всяка цена. Ти представяш ли си двама души, а вероятно и някой ден трима да живеят с 800лв в продължение на 10 години? В тях влизат и данъци, поддръжка на този имот, храна и т.н. точно такива първи горят като стари вестници, когато стане нещо с едната заплата. Това за мен е равносилно на живот като животно.

# 70
Представям си да.Много добре си представям и осъзнавам че е напълно възможно да се живее с 800 лева на месец за храна, дрехи и консумативи. Естествено - нищо лесно няма на тоя свят. Всяко начало е трудно и изисква лишения и жертви. Никъде няма лесно. Ако се наложи и в чужбина ще отиде някой да работи макар и временно. Но ще се върви в правилната насока.Ако пък сте на наем - времето минава, изяждате и изпивате всичко и зад вас остават само спомените. Всеки решава за себе си.

# 71
Това е много рисково. Такива като тези бързо изгарят ако единия остане без работа. Никий няма да им даде такъв кредит. С 800 лв ще пукнат от глад и мизерия. По-добре да си седят на 350 лв наем и да събират колкото им остава ако им остава нещо. Могат да се опитват да събират по 650 лв да видят ще оцеляват ли, но ме съмнява. Гадно звучи, но всяка жаба да си знае гьола. Купува се, когато можеш, а не защото така трябва и правели другите.

# 72
Това е много рисково. Такива като тези бързо изгарят ако единия остане без работа. Никий няма да им даде такъв кредит. С 800 лв ще пукнат от глад и мизерия. По-добре да си седят на 350 лв наем и да събират колкото им остава ако им остава
нещо. Могат да се опитват да събират по 650 лв да видят ще оцеляват ли, но ме съмнява. Гадно звучи, но всяка жаба да си знае гьола. Купува се, когато можеш, а не защото така трябва и правели другите.
Моля ви се, от глад и мизерия няма да пукнат с 800 лева. Това е цифра с която повечето семейства в Провинцията  се справят  към момента.

# 73
  • Пловдив
Чак пък ще пукнат от глад и мизерия. Хората може да не пушат, да не ходят всяка седмица по кръчми или пък по ресторанти. Може жената да готви вкъщи, а не да поръчват храна за вкъщи. Може да нямат желание да ходят всяка година по два пъти на море, да правят малки сватби за рождените си дни, да си купуват по една камара дрехи, да ходят по фитнеси, гримьор, фризьор и т.н., или пък да имат две коли. Баба знае две и двеста. Аз съм за собствен дом, с тези наеми утре хазайката ще й трябват спешно пари и ще реши да продава, или пък да ти вдигне наема, или пък ще се гътне и роднините ще те изхвърлят за месец без обяснения и това са неща, които не зависят от теб и ти не можеш да контролираш.

# 74
Това е много рисково. Такива като тези бързо изгарят ако единия остане без работа. Никий няма да им даде такъв кредит. С 800 лв ще пукнат от глад и мизерия. По-добре да си седят на 350 лв наем и да събират колкото им остава ако им остава нещо. Могат да се опитват да събират по 650 лв да видят ще оцеляват ли, но ме съмнява. Гадно звучи, но всяка жаба да си знае гьола. Купува се, когато можеш, а не защото така трябва и правели другите.

И на мен ми се вижда много нереалистично да даваш 60% от месечния си доход за ипотека. Ако има наистина такива, това са много лоши сметки.

Да, няма да умреш от глад с 800 лв., но ако отиват само за храна и разходи. Ами ремонти, ами непредвидени разходи (нещо се счупи, нещо трябва да се подмени, недай си боже болест застигне теб или близък). Да не говорим за почивки и прочее.

И аз съм ЗА собствен дом, но с правилно направена сметка. Всичко друго е скотуване.

Общи условия

Активация на акаунт