Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 55 049
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
Да да, знаем че хрантутим сума ти калинки на властта. Редно е обаче сега да се посъкрати, както правят и частниците в периоди на криза.

# 196
"служителите от съдебната система, полицаи, гранични, учители" не са точно държавните служители, с които ежедневно човек се сблъсква по гишетата. На тези може и да им се индексират ежегодно заплатите, но на останалите чиновници - не. Заплатата не зависи от средната работна, а от сумата по фонд работна заплата в конкретното ведомство, който не е обвързан със средната заплата.
Мария, с 1000 лв. заплата колко точно ще спестиш или какъв ипотечен кредит ще ти отпуснат, съответно какъв апартамент ще купиш в София? 100 хил. лв. за мизерна панелна гарсониера в непрестижен квартал и за тотален ремонт, който ще глътне минимум 15 хил. лв., с евтини материали и ако си докараш майстори от някой затънтен край на България.

Фък, ако решат да съкращават администрацията, точно калинките ще останат, пчеличките без връзки ще излетят. И тогава ще те питам кой ще ти свърши работа.

# 197
Държавните служители са не чак толкова голяма прослойка. Освен това в голямата си част за не добре платени.  Млад юристконсулт наистина получава мижави пари от рода на 700-800 чисто. Експертни позиции с висше образование и стаж са в диапазона 800-1200 лв в зависимост в коя администрация са. Единствено в централите в София заплатите са по-високи, ама то в столицата си е нормално. Е та хора със заплати около 1000 ли движат имотния пазар? В голям град трудно, да не кажа невъзможно. Да не говорим, че си има закон за държавния служител и там е ясно разписано кои са включени. Какви учители и полицаи? Относно индексациите аз знам за администрации където от 7 години няма грам индексация.
Двустаен е оптимално за сам човек или за двойка. Зависи какво се разбира под двустаен де. Ако е дневен тракт и спалня си е за двама, айде и бебе или малко детенце. Ако са две стаи и холокухня съм съгласен разбира се. Това обаче мисля се води тристаен. Поправете ме, ако греша. Нека да уточним нещата за да върви дискусията.
И още нещо относно заплатите. Като едва ти стигат за нормален живот трудно се заделя за ипотека и т.н. Според мен 2008 е някакъв голяяяяям балон и да се дава за отправна точка е безмислено. Да заплатите са се увеличили двойно, но и много съпътстващи разходи. Няма смисъл да се изброява. Да не забравяме, че стандарта на живот по онова време беше много нисък, не че сега е много висок де.

# 198
Ако мислиш че няма балон защото заплатите са скочили грешиш. Гледай годишна заплата спрямо цената на имота. На пример за Варна трябват около 200К лева за заваршен апартмент с две спални в второкласен квартал. При положение че масовата заплата е около 1000 лева, на едно семейство с два дохода, саоношението годишен доод
 спрямо цена е около 10. За сведение има градове в УСА (кадето цените са сащо завишени) кадето това саотношение е около 2.
Друг индиkатор за балон е доходност от наем. За Варна преди вируса да удари доходността беше около 3%. Даже и наемите да не паднат в резултат на вируса процента на доходност е трудно да падне под 3% (тоест цените на имотите да скочат при постоянен наем)

Да, бе. Даваш пример с някои градове в САЩ, което е нелепо. Аз пък мога да дам пример с Лондон или Париж, пък да видим там какъв балон има по твоята логика и си стои перманентно, не ще да се пука.
Наемите също не са кой знае какъв индикатор, защото у нас масата хора си имат или искат да имат свое жилище. Да, много хора купуват с цел инвестиция, но дефакто все още са малък процент. Единствените меродавни  фактори за определяна на балон за ръстът на цените на имотите спрямо заплатите и ръстът на цените на имотите спрямо общата инфлация.

# 199
Коя работа кой ще ми върши? Тази дето би трябвало да можем от 10 години да вършим с 5 кликвания онлайн, но само за да държим хрантутници на администрацията не се въвежда ли?

# 200

Мария, с 1000 лв. заплата колко точно ще спестиш или какъв ипотечен кредит ще ти отпуснат, съответно какъв апартамент ще купиш в София?
За сетен пореден път в която и тема свързана с имоти да надникна все София, София, София..кои квартали на София, кои фирми в София..Хора, представете си че има и други хора които имат интерес към Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора и то не малко. Включително аз самата.
Има и хора  представете си, колкото и абстрактно да ви звучи които продават скъпо имотите си в столицата , пенсионери и рентиери имам в предвид, и си купуват на смешни цени хубави основно ремонтирани и обзаведени  жилища в крайдунавски градове като Силистра , Свищов и Видин където намират спокойствие от динамиката и задръстванията ,а и средата там съвсем не е толкова лоша.

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 09:47 от Maria 56

# 201
"служителите от съдебната система, полицаи, гранични, учители" не са точно държавните служители, с които ежедневно човек се сблъсква по гишетата. На тези може и да им се индексират ежегодно заплатите, но на останалите чиновници - не. Заплатата не зависи от средната работна, а от сумата по фонд работна заплата в конкретното ведомство, който не е обвързан със средната заплата.
Мария, с 1000 лв. заплата колко точно ще спестиш или какъв ипотечен кредит ще ти отпуснат, съответно какъв апартамент ще купиш в София? 100 хил. лв. за мизерна панелна гарсониера в непрестижен квартал и за тотален ремонт, който ще глътне минимум 15 хил. лв., с евтини материали и ако си докараш майстори от някой затънтен край на България.

Фък, ако решат да съкращават администрацията, точно калинките ще останат, пчеличките без връзки ще излетят. И тогава ще те питам кой ще ти свърши работа.

Може ли да ме светнете в терминологията понеже не съм запознат.
Калинки - мързеливи идиоти с връзки
Парашутисти - мързеливи идиоти с връзки на ръководна позиция
Пчелички - работливи идиоти без връзки
Правилно ли разбирам и има ли Други?

# 202
Бих продала имот в София, за да купя в по-малко градче, но мъжът ми не е съгласен за съжаление. Все още. Smiling Imp

Някой може ли да каже, ако обява, публикувана от частно лице, е била дублирана в имот.бг без разрешението на собственика, админите на сайта махат ли я при сигнал?

# 203
  • София, Bulgaria

Мария, с 1000 лв. заплата колко точно ще спестиш или какъв ипотечен кредит ще ти отпуснат, съответно какъв апартамент ще купиш в София?
За сетен пореден път в която и тема свързана с имоти да надникна все София, София, София..кои квартали на София, кои фирми в София..Хора, представете си че има и други хора които имат интерес към Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора и то не малко. Включително аз самата.
Има и хора  представете си, колкото и абстрактно да ви звучи които продават скъпо имотите си в столицата , пенсионери и рентиери имам в предвид, и си купуват на смешни цени хубави основно ремонтирани и обзаведени  жилища в крайдунавски градове като Силистра , Свищов и Видин където намират спокойствие от динамиката и задръстванията ,а и средата там съвсем не е толкова лоша.

Мария, ами хората пишат за града, за който имат информация или познават.... как да пиша за Свищов или Видин, като и идея си нямам какво се случва там. Да не говорим за доходи, бизнеси има ли няма ли, платежоспособността на населението и т.н. , за да може да се анализира и да изкаже мнение.
В тази тема не отбелязано,  че се коментира основно пазара на имоти в София, но на практика така се получава, което идва и от профила на участниците. Има тема за Варна и за Пловдив...Всеки може да отвори и отделна тема за съответния регион или област.
Тази тема по мои наблюдения е най-активна и който и каквото да попита, хората отговарят и обясняват. Миналото лято имах задача да намеря хубава къща в центъра на Пловдив за представителен офис. Писах в темата за Пловдив, относно спецификите на центъра и кой части от него не са представителни и подходящи да направиш представителство. Имах предвид, както е в София района на Женския пазар и Лъвов мост, район, с който ако не си запознат няма да знаеш минусите, а си баш център. Амииии... какво да кажа, получих 1...2 ... отговора от сорта: зависи, за какво ще го ползват...
Ако бях задала този въпрос тук щяхме да изпишем 10-15 страници с факти за райони, транспорт, паркиране, комуникации, бизнеси в района...население...и т.н.

# 204
Снощи чисто теоретично разсъждавах дали имотите може да се продават на отрицателни цени както стана с петрола.Еми да може.Както се заформя една перфектна буря в икономиката в световен мащаб нищо чудно и това чудо до видим.Ако в крайна сметка лихвите отидат на отрицателни числа,де факто купуваш на отрицателни цени.Това е краен вариант,но не е невъзможен.

Ти очевидно нямаш и капка представа защо петролът се продава на отрицателни цени в момента и явно елементарни икономически познания. Спри да пишеш такива глупости, че и за тролене не стават. Остави си разсъжденията за над ракийката и салатката, докато чакаш някой да ти даде пари, че да му купиш апартамента.

# 205

Може ли да ме светнете в терминологията понеже не съм запознат.
Калинки - мързеливи идиоти с връзки
Парашутисти - мързеливи идиоти с връзки на ръководна позиция
Пчелички - работливи идиоти без връзки
Правилно ли разбирам и има ли Други?

Първата и втората група почти се припокриват - преди им казваха парашутисти, сега - калинки, по името на една шефка на агенция, дето беше с фалшива диплома. Дали са само експерти или на ръководни длъжности - няма значение, дори с експертите-калинки е по-зле, реално те трябва да ти свършат работата, не началниците. А като имаш калинка-експерт с образование тотално неотговарящо на работата, която трябва да свърши - как ще очакваш да ти я свърши, дори да има желание за това?
Ще дам пример. В моето данъчно отивам за поредна година да си подам годишната декларация и попадам по волята на машината, плюеща номерца, на калинка-ентусиаст. Имам за възстановяване една смешна сума от 20-30 лв. Калинката проверява на момента в компютъра баланса, но ентусиазирано ми обяснява, че ще ми върнат парите, след като ми направят ревизия. Ква ревизия, кви 5 лева? Обяснявам й аз за какво става дума, т.е. аз й върша работата на практика, защото съм по-запозната от нея с разпоредбите, а тя продължава да се репчи. От съседното бюро я гледа изпод вежди с огромно учудване друга служителка, която работи от 10 г. там, все на гише, супер адекватна и бърза. Парите ми ги върнаха точно след 3 дни. Та това е - калинка-експерт и пчеличка-експерт. И двете вероятно са на почти еднакви заплати. Пчеличката ще продължи да си търка стола на гише до пенсиониране, въпреки качествата и опита. При съкращения ще излетят част от пчеличките, калинките ще останат. Тогава цялата работа ще легне върху по-малък брой пчелички, без обаче да бъдат компенсирани финансово за това.

Фък, според мен това с онлайн услугите от държавната администрация се преекспонира. Онлайн-онлайн, това ще съкрати, но много малко, само хората по гишетата. Но някой трябва да създаде документа, който да получиш онлайн. И това в значителна част от случаите няма да е база данни, а се изисква човешка дейност, аналитична.
Автоматично генериране на удостоверение за семейно положение, копие на акт за раждане, за липса на задължения и т.н. е възможно, защото тази информация е в база данни. Но голяма част от работата на администрацията не е свързана с такива банални дейности като разпечатване на справки от база данни.
Като пример - хайде пробвай автоматизирано да прегледаш и анализираш заявленията на ЕРП-тата за увеличение на цените на тока и автоматизирано да изчислиш цената. Въпреки че КЕВР не са държавни служители, а по КТ, все са в групата на чиновниците. Да, между другото тях ги прехвърлиха към КТ, за да не са обвързани с ограничения на заплатата и бонусите. Да, ама не, заплатите им са в рамките на фонд работна заплата, а той е част от утвърден бюджет от Влади-то, част от държавния бюджет. И като ти ограничат фонд работна заплата, ти ограничават и индивидуалните заплати.

И да се върнем на имотите.
Мария, държавните служители в София взимат една идея повече от държавните служители извън София. Ако в София взимат 1200 лв., извън София - 800-1000. Но имотите в София са доста по-скъпи, а извън София, в малките градове, колкото и да са по-евтини имотите, все пак 300-400 лв. за ипотеката ще отиват. Да не се повтарям, но човек в активна възраст и с деца не може да кара на боб, леща, ориз и препечени филийки с липов чай. За децата пък разходите за учебници, учебни помагала, дрехи, пособия и т.н. въобще са в състояние да гръмнат дори доход от 2000 лв. месечно.
Ако смяташ 1000 лв. заплата на вашия кмет за висока, аз не я смятам за такава. И ако той/тя са със заплата 1000 лв., представяш ли си какви са заплатите на експертите в общината - 650-700 макс, почти колкото и чистачките на МРЗ. Това много ли е или малко? И каква ипотека ще им разрешат с тези доходи, независимо колко евтини са имотите във вашия град?

# 206
Снощи чисто теоретично разсъждавах дали имотите може да се продават на отрицателни цени както стана с петрола.Еми да може.Както се заформя една перфектна буря в икономиката в световен мащаб нищо чудно и това чудо до видим.Ако в крайна сметка лихвите отидат на отрицателни числа,де факто купуваш на отрицателни цени.Това е краен вариант,но не е невъзможен.

Ти очевидно нямаш и капка представа защо петролът се продава на отрицателни цени в момента и явно елементарни икономически познания. Спри да пишеш такива глупости, че и за тролене не стават. Остави си разсъжденията за над ракийката и салатката, докато чакаш някой да ти даде пари, че да му купиш апартамента.
mokka, точно Hands Plus1  Става въпрос за фючърсите за май, а не за текущата цена (около 22-24 долара/барел, Брент) , не знам имотите откога се търгуват с фючърсни контракти. Обаче за Нати това са подробности от пейзажа...
Oбяснение  за фючърсите, за който иска да чете:
https://www.forbes.com/sites/sarahhansen/2020/04/21/heres-what-n … ean/#3f303d315a85

# 207
  • Пловдив
Да ви кажа един майтап за Видин. През лютата зима на 2012 имахме работници командировани във Видин. За стар панел три стаи с кухня плащахме по 600 лева наем на месец, даже се шегувахме с мъжа ми да вземем да купим един апартамент там по-евтино, отколкото да плащаме такъв наем. В малките населени места хората също не искат да продават без пари. Както казах по-рано наблюдавам определени населени места от години и продават съборетини за едни пари, които и те самите не биха платили. А любимото ми е като започнат да спорят относно имоти с проблемни документи например "Е, то това лесно се поставя" , "Ами оправи го лесни и ми се обади тога а да ти купя имота". Имах случай даже къща след пожар на първия етаж, тотална кочина в и извън нея, без баня, без тоалетна, без канализация в имота, въпреки, че в града има, дворче което не можеш да влезеш от трънаци. Собственичките две сестри, оставили майка си да умре в мизерия (не бяха махнали даже чиниите от масата, където е яла жената преди цели 2 години). Къщата 60 годишна, никога не е правен ремонт в нея, въпреки всичко навивам се, подготвям капаро, предварителния договор, цената се съгласявам, не се пазаря. Вечерта преди срещата с нотариуса ми звъни едната сестра и казва, че не са съгласни на тази цена (която те ми казаха) и развалят работата. Направо полудях, три пъти ходих на оглед на 70 км. от нас, конструктор водих и всичко наред, накрая нищо. Така че кой на колко продава става ясно само при реално сключена сделка.

# 208
А, това ми напомня един познат, който наемаше магазин в стара сграда в центъра на София ама много отдавна, началото на 90-те. Тогава все още реституцията само започваше и такива помещения бях кът. Та собственичките - 6 ли бяха, 8 ли бяха бабки. Договорил наем за помещението с всичките, но 2 от тях му подшушнали насаме, че ако не им дава плюс Х пари само на тях, няма да се съгласят. И да не казва на останалите, че те взимат повече. Сега при наемите на магазини няма как вероятно да се случи това, предлагането е голямо.
Повече от убедена съм, че подобни циркове обаче могат да възникнат и при продажба на наследствен имот с повече наследници - някои от тях да се опитат да си договорят индивидуална горница.

# 209
Скрит текст:
Ако мислиш че няма балон защото заплатите са скочили грешиш. Гледай годишна заплата спрямо цената на имота. На пример за Варна трябват около 200К лева за заваршен апартмент с две спални в второкласен квартал. При положение че масовата заплата е около 1000 лева, на едно семейство с два дохода, саоношението годишен доод
 спрямо цена е около 10. За сведение има градове в УСА (кадето цените са сащо завишени) кадето това саотношение е около 2.
Друг индиkатор за балон е доходност от наем. За Варна преди вируса да удари доходността беше около 3%. Даже и наемите да не паднат в резултат на вируса процента на доходност е трудно да падне под 3% (тоест цените на имотите да скочат при постоянен наем)
Да, бе. Даваш пример с някои градове в САЩ, което е нелепо. Аз пък мога да дам пример с Лондон или Париж, пък да видим там какъв балон има по твоята логика и си стои перманентно, не ще да се пука.
Наемите също не са кой знае какъв индикатор, защото у нас масата хора си имат или искат да имат свое жилище. Да, много хора купуват с цел инвестиция, но дефакто все още са малък процент. Единствените меродавни  фактори за определяна на балон за ръстът на цените на имотите спрямо заплатите и ръстът на цените на имотите спрямо общата инфлация.
Точно това щях да напиша и аз. Големите градове в САЩ като НЙ, СФ, ЛА и т.н. в хубавите си райони, имат simple payback над 35 години, което прави доходност дори под 3 % дори и без оскъпяването от привлечени средства. За Швейцария важи същото за Цюрих, Женева.  За Лондон и Париж - също. Изобщо за всеки голям притегателен икономически център в света е така .
София не е Лондон и Париж в световен мащаб, разбира се, но за България е локален притегателен икономически център за цялата страна и затова и се подчинява на подобна закономерност, при съвсем други нива на цените и наемите, обаче , защото тя привлича само от провинцията на България , а не от целия свят както споменатите градове.

Общи условия

Активация на акаунт