Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 55 048
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
Ами баш де, имат пълното право да си паркират. Както и хората, които отиват на ресторант в центъра с личната си кола Wink и живущите в центъра да не се дразнят тогава, че няма свободни места Wink

# 256
Именно, всеки има право. А за да се даде едно рамо на живеещите там са направени зоните - на пришълците да им е по-скъпо. Ако това ги устройва обаче няма какво друго да се направи. Впрочем зоната да е денонощна би било добре.

# 257
Младост е по-гъстонаселен от центъра. Особено около РУМ-а в младост 2.
Чичо ми живее в горен Лозенец и е доволен от зелената зона. Имаха съсед с 4 автомобила, сега е оставил 2.

# 258
Ма живял бил един къде си? И кво? Ти си живееш на някой си етаж, в някой си блок, и притежаваш онази си площ. Не притежаваш тротоара пред блока, нали? И от къв зор другите, които притежават някакви квадрати в друг блок с друг квартал, ще се съобразяват всеки път с теб?? Дали да си карат колата или не?
Всеки път същото бистрим.

Вариантите са 2:
- купи си твой гараж, и всичко ще ти е точно;
- купи си твой тротоар, и тогава се оплаквай от пришълци.

Защото ...  На тротоара всички сме / сте пришълци. Само у вас на съответния етаж, не сте пришълци.

Дайте да се разберем по въпроса, и стига тъпотии кой бил пръшълствявал или прииждали на ??вашия?? Тротоар.

# 259
Ха-ха, Румка подпали със 100 Laughing Румка, права си, че тротоарът е на всички, само че е място за пешеходци,  а не за коли, освен ако не е изрично разчертан за паркоместа - такива има на широките тротоари, където при успоредно паркиране остава достатъчно място да се разминават хората. А там, където не е зона, колите заемат целия тротоар и пешеходците няма къде да ходят.За мен това е най-големият плюс на зоната, че махна колите от тротоарите и може да се ходи по тях. Е, ако и ги ремонтира общината, след като са разбити за 30 години мачкане от коли, става съвсем хубаво Simple Smile Но и без да са ремонтирани пак е много по-добре без коли по тях, като сравнявам какво беше Simple Smile
Относно паркирането в зона, и аз смятам, че право имат да паркират всички, които изпълняват изискванията на общината - имат винетка или пък си плащат почасово. Зоната много облекчава положението с паркирането в сравнение с преди нея, от моя опит, виждам, че и други тук споделят същото. Но все пак има места, където може да се паркира сравнително безпроблемно в зоната, но има и такива, където пак не е лесно, особено ако има много услуги наоколо, магазини, заведения, офиси, явно е прекалено достъпна като цена,  а от друга страна колите в града са прекалено много. За да се намалят, освен зониране трябват и друг мерки, данъци, застраховки и т.н. Но така или иначе  в  София в момента, всъщност, не само в момента, където и да си купуваш, трябва да е с място за паркиране, според мен.
Именно, всеки има право. А за да се даде едно рамо на живеещите там са направени зоните - на пришълците да им е по-скъпо. Ако това ги устройва обаче няма какво друго да се направи. Впрочем зоната да е денонощна би било добре.

И аз така мисля. Hands Plus1

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 19:28 от Анонимен

# 260
Ами да ви кажа аз мисля, че и винетката за паркиране е смешна цена.. 100 лв. на година си е доста малко (може да са я вдигнали де, не знам, но едва ли е с много)

# 261
Синята е 150. Аз пък искам да ми удължат срока на винетката с толкова дни, колкото е отменена. 1 месец не работи, следва с 1 месец да ми я удължат.

# 262
Еми и 150 не е много..

# 263
# 264
Проблема с паркоместата в центъра е не дали са 100 или 150лв, а че са прекалено много. Това води след себе си трафик, задръствания, мръсотия, шум, изнервени хора - с две думи страшна мизерия. Нещо, което би трябвало да е недопустимо в столица на държава от ЕС.

# 265
Да направят зони в целият град,поне да има справедливост.Аз недоволствам в центъра,конкретно за уикенда.Тогава не важи зоната и нямам идея откъде се взимат толкова коли в петък привечер?
За ''Вишнева'' имам лични,многогодишни впечатления.Ходим там.

# 266
За мен винетката си е ОК. Все пак е за живущи, и се дава за жилище, не на човек.

# 267
E, аз лично и многогодишно живея на 10 мин пеш, когато съм минавала,  съм виждала, че има. Ако случайно пък няма точно като дойдете вие, на Йордан Миланов винаги има места, откакто е зона, и на Смирненски винаги има места, поне половината места  на двете улици са постоянно празни. Може там да паркирате, зависи в коя част  на Вишнева ходите.

# 268
  • sofia
Някой хора виждат светлината в тунела погрешно.Не това което виждате не е края на тунела, а светлината на идващият влак.Подгответе се за дълга и продължителна криза,свързана с ограничения,спад на доходите,свиване на потреблението.Всичко ще се регулира  само, и надутия балон на имотите и неправомерното паркиране по тротоарите и много много други неща.

# 269
Стандартната отстъпка при продажба сега е 10 процента. Продават които са на зор, останалите чакат.

Ако стандартната отстъпка е 10% в момента може  ли спокойно да заключим че цените вече са паднали с 10% към настоящия момент?

Скрит текст:
Ако мислиш че няма балон защото заплатите са скочили грешиш. Гледай годишна заплата спрямо цената на имота. На пример за Варна трябват около 200К лева за заваршен апартмент с две спални в второкласен квартал. При положение че масовата заплата е около 1000 лева, на едно семейство с два дохода, саоношението годишен доод
 спрямо цена е около 10. За сведение има градове в УСА (кадето цените са сащо завишени) кадето това саотношение е около 2.
Друг индиkатор за балон е доходност от наем. За Варна преди вируса да удари доходността беше около 3%. Даже и наемите да не паднат в резултат на вируса процента на доходност е трудно да падне под 3% (тоест цените на имотите да скочат при постоянен наем)
Да, бе. Даваш пример с някои градове в САЩ, което е нелепо. Аз пък мога да дам пример с Лондон или Париж, пък да видим там какъв балон има по твоята логика и си стои перманентно, не ще да се пука.
Наемите също не са кой знае какъв индикатор, защото у нас масата хора си имат или искат да имат свое жилище. Да, много хора купуват с цел инвестиция, но дефакто все още са малък процент. Единствените меродавни  фактори за определяна на балон за ръстът на цените на имотите спрямо заплатите и ръстът на цените на имотите спрямо общата инфлация.
Точно това щях да напиша и аз. Големите градове в САЩ като НЙ, СФ, ЛА и т.н. в хубавите си райони, имат simple payback над 35 години, което прави доходност дори под 3 % дори и без оскъпяването от привлечени средства. За Швейцария важи същото за Цюрих, Женева.  За Лондон и Париж - също. Изобщо за всеки голям притегателен икономически център в света е така .
София не е Лондон и Париж в световен мащаб, разбира се, но за България е локален притегателен икономически център за цялата страна и затова и се подчинява на подобна закономерност, при съвсем други нива на цените и наемите, обаче , защото тя привлича само от провинцията на България , а не от целия свят както споменатите градове.

Аз съм го писал това тук надълго така че не ми се повтаря. Не може да сравняваш световни финансови и културни центрове където богаташи и елит от цял свят иска да живее и посети. И даже и ако вземеш да сравняваш исторически цените на имотите в Ню Йорк достигат пик при около 3% доходност от наем. Това си e логично при положение че лихвите по ипотеките са по- високи. На времето имаше една игра намери излишната дума: Ню Йорк, Сан Франциско, Лондон, Париж, Варна. Аз по принцип имаx впредвид градове като Тампа, Питсбърг, Далас, Финикс, Орландо и много други.

Общи условия

Активация на акаунт