Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 55 028
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
Не мисля , че генерално можеш да заключим за 10% спад на цената. Защото който не е на зор, не продава, оттеглил е офертата си. Който е на зор, вероятно и преди би дал отстъпка.

# 271
Скрит текст:
Стандартната отстъпка при продажба сега е 10 процента. Продават които са на зор, останалите чакат.

Ако стандартната отстъпка е 10% в момента може  ли спокойно да заключим че цените вече са паднали с 10% към настоящия момент?

Скрит текст:
Ако мислиш че няма балон защото заплатите са скочили грешиш. Гледай годишна заплата спрямо цената на имота. На пример за Варна трябват около 200К лева за заваршен апартмент с две спални в второкласен квартал. При положение че масовата заплата е около 1000 лева, на едно семейство с два дохода, саоношението годишен доод
 спрямо цена е около 10. За сведение има градове в УСА (кадето цените са сащо завишени) кадето това саотношение е около 2.
Друг индиkатор за балон е доходност от наем. За Варна преди вируса да удари доходността беше около 3%. Даже и наемите да не паднат в резултат на вируса процента на доходност е трудно да падне под 3% (тоест цените на имотите да скочат при постоянен наем)
Да, бе. Даваш пример с някои градове в САЩ, което е нелепо. Аз пък мога да дам пример с Лондон или Париж, пък да видим там какъв балон има по твоята логика и си стои перманентно, не ще да се пука.
Наемите също не са кой знае какъв индикатор, защото у нас масата хора си имат или искат да имат свое жилище. Да, много хора купуват с цел инвестиция, но дефакто все още са малък процент. Единствените меродавни  фактори за определяна на балон за ръстът на цените на имотите спрямо заплатите и ръстът на цените на имотите спрямо общата инфлация.
Точно това щях да напиша и аз. Големите градове в САЩ като НЙ, СФ, ЛА и т.н. в хубавите си райони, имат simple payback над 35 години, което прави доходност дори под 3 % дори и без оскъпяването от привлечени средства. За Швейцария важи същото за Цюрих, Женева.  За Лондон и Париж - също. Изобщо за всеки голям притегателен икономически център в света е така .
София не е Лондон и Париж в световен мащаб, разбира се, но за България е локален притегателен икономически център за цялата страна и затова и се подчинява на подобна закономерност, при съвсем други нива на цените и наемите, обаче , защото тя привлича само от провинцията на България , а не от целия свят както споменатите градове.
Аз съм го писал това тук надълго така че не ми се повтаря. Не може да сравняваш световни финансови и културни центрове където богаташи и елит от цял свят иска да живее и посети. И даже и ако вземеш да сравняваш исторически цените на имотите в Ню Йорк достигат пик при около 3% доходност от наем. Това си e логично при положение че лихвите по ипотеките са по- високи. На времето имаше една игра намери излишната дума: Ню Йорк, Сан Франциско, Лондон, Париж, Варна. Аз по принцип имаx впредвид градове като Тампа, Питсбърг, Далас, Финикс, Орландо и много други.

Ами и аз съм го написала, и ЧС също  - не може да сравняваш провинция и икономическа периферия, па макар и на САЩ, със столица и икономически център, па макар и на България. Ти можеш, но както виждаш, действителността те опровергава, колкото и да не ти се иска Simple Smile И дори и да паднат в кризата, заради нея ще паднат в София, ама ще паднат и в Далас, Питсбърг и т.н., тоест, съотношението, което не ти харесва, пак ще се запази. Пък ти продължавай да се чудиш защо е така Simple Smile
Да ти кажа, хич не си първият емигрант, който се изказва по подобен начин по темата. Още през 2004-5 подобни на теб са ми обяснявали как Жълтите павета трябвало да бъдат 150 Е/кв, какво било това нещо 1000 Е/кв. (тогава толкова бяха). И развиваха теории  за САЩ, подобни на твоите. 15 години след това следващото поколение емигранти пак същото ми обясняват, само че вече за 3000 Е/кв. Да сме живи и здрави, и трето поколение това да ми обясняват Simple Smile

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 11:12 от Анонимен

# 272
Още никой не продава.Всеки чака да види какво ще стане.Най рано зимата може да се започне с масовото сваляне на цени.Пуснал си панелката за 80К и чакаш,чакаш,чакаш няма звънкания,няма огледи.Айде ще я пуснем на 70 К чакаш,чакаш пак няма огледи.Е нищо ще чакаме.Я да видим какво става в имота,а в съседният блок пуснали същият апартамент на 60К-глупаци,аз ще я пусна на 65К.Та така.

# 273
Още никой не продава.Всеки чака да види какво ще стане.Най рано зимата може да се започне с масовото сваляне на цени.Пуснал си панелката за 80К и чакаш,чакаш,чакаш няма звънкания,няма огледи.Айде ще я пуснем на 70 К чакаш,чакаш пак няма огледи.Е нищо ще чакаме.Я да видим какво става в имота,а в съседният блок пуснали същият апартамент на 60К-глупаци,аз ще я пусна на 65К.Та така.
Или просто ще си я свалиш от продажба и ще чакаш по-добри времена Simple Smile Всеки, който не е притиснат от нещо, ще предпочете втория вариант. Така се случваше от 1990 досега при всяка криза, предлагането драстично се свива и остават само най-притиснатите. Ако имаш късмет да попаднеш на такъв за това, което търсиш, да имаш възможност да купиш (защото кредитирането се свива), печелиш. Ако не, оставаш да мрънкаш и да чакаш.

# 274
Не мисля , че генерално можеш да заключим за 10% спад на цената. Защото който не е на зор, не продава, оттеглил е офертата си. Който е на зор, вероятно и преди би дал отстъпка.

Който е решил да продава трябва в даден момент да продаде. Ако цените отиват на долу следващите 10 години, колкото по-рано толкова по-добре за продавача. Много продавачи няма да искат да направят жертва -10% и ще научат по трудния начин че са в грешка и ще продадът със сълзи на очите на -20%, а по-упоритите няма да се поучат от първия път и ще продадът от втория път на -30%, а най твърдоглавите на -40%. Това е просто нагласата и няма как да я избегнем. Преди нагласата беше същата за купувачите само че който не купи на +10, купи на +20, +30,+40... това е пазара, винаги има кръговрат, възходи и падежи. За бащините имоти могат да си ги продават и до живот, но дали ще има будали да дадът абсурдна цена за саборетини и коптори това вече е друг въпрос. Следващите 10 години пазара ще ецв полза на купувача, кой продал продал.

# 275
    В турбулентни времена ще продава само този, който е на голям  зор или иска да  вложи парите в друг имот. Иначе е глупост. Аз продадох наследствен в предишната криза, защото беше орташки. И купихме друг, за да не изгорят парите. Хората, от които купихме , искаха да си купуват къща в по-малък град. И така , по веригата.

# 276
Скрит текст:

Който е решил да продава трябва в даден момент да продаде. Ако цените отиват на долу следващите 10 години, [/b]колкото по-рано толкова по-добре за продавача. Много продавачи няма да искат да направят жертва -10% и ще научат по трудния начин че са в грешка и ще продадът със сълзи на очите на -20%, а по-упоритите няма да се поучат от първия път и ще продадът от втория път на -30%, а най твърдоглавите на -40%. Това е просто нагласата и няма как да я избегнем. Преди нагласата беше същата за купувачите само че който не купи на +10, купи на +20, +30,+40... това е пазара, винаги има кръговрат, възходи и падежи. За бащините имоти могат да си ги продават и до живот, но дали ще има будали да дадът абсурдна цена за саборетини и коптори това вече е друг въпрос. Следващите 10 години пазара ще ецв полза на купувача, кой продал продал.[/spoiler]
Зависи, човек си променя плановете според ситуацията. Да, точният израз е "ако", което нито ти, нито продавачът знае как ще бъде Simple Smile И докато ти само си разсъждаваш, аз съм била свидетел на 4 кризи досега, в нито една не е имало спад 10 години, спадът е бил година и половина-две, задържане на дъното около две години  и после пак нагоре. Опитът на възрастта Simple Smile
    В турбулентни времена ще продава само този, който е на голям  зор или иска да  вложи парите в друг имот. Иначе е глупост. Аз продадох наследствен в предишната криза, защото беше орташки. И купихме друг, за да не изгорят парите. Хората, от които купихме , искаха да си купуват къща в по-малък град. И така , по веригата.
Точно. Само че на някои хора това не се харесва, нали все я сънуват тази криза, че да купят евтино Simple Smile

# 277
Айде сега - сълзи в очите, звезди в косите! Съвсем на поезия го избихте, а продажбата и покупката на имот са си рационални процеси. Който залита в емоция - независимо на върха на цените или на дъното на цените, губи.

Спад, корекция надолу, както искате го наричайте, се очакваше от известно време, просто този вирус катализира процеса. Сега цените ще паднат, неясно с колко, от по-ниска база, защото иначе спадът щеше да е от по-високо ниво.

Но няма как да стоим в извънредно положение цяла година, все ще свърши, хората ще се върнат на работа, бизнесът пак ще заработи - естествено не изведнъж на 100%. И София и няколко по-големи или икономически активни градове все ще си останат притегателен център за търсещите работа, ерго за тези, които могат да си позволят да купуват. Ако няма някаква световна криза/спад, до 2-3 години цените пак ще тръгнат нагоре. Поне в големите градове, където е платежоспособното търсене, където има работа.

Поне аз така си разсъждавам. Макро-всякакви данни тип от девет дола вода да караш за мен са изсмукани от пръстите.

# 278
Или просто ще си я свалиш от продажба и ще чакаш по-добри времена Simple Smile Всеки, който не е притиснат от нещо, ще предпочете втория вариант.

Добре де, казваш ще свалиш обявата от продажба. Тогава за какво си я качвал изобщо? Явно от някаква нужда, нали Simple Smile Или просто да се похвалиш? Grinning

# 279
В главата ми се върти един друг сценарии. ИП приключва, няма маски, няма карантина и т.н. Има голяма вероятност хора от цяла България да се юрнат към София. Каквото и да стане столицата ще дръпне първа при всички положения.
Та теоретично може вместо спад да има повишение Wink

# 280
Ами да, то е ясно, че София със сигурност ще дръпне първа. Студенти, работещи в силно пострадалите бизнеси, които са освободили квартири и са се върнали в провинцията, пак ще се върнат обратно, защото в провинцията и преди корона-та работа нямаше.
Но заплатите няма да са на същото ниво като преди карантината. Трябва да се натрупа малко финансов ресурс, да има по-голяма икономическа и психологическа сигурност в бизнеса, за да тръгнат пак заплатите нагоре. Оттам и цените на имотите.

# 281
Или просто ще си я свалиш от продажба и ще чакаш по-добри времена Simple Smile Всеки, който не е притиснат от нещо, ще предпочете втория вариант.

Добре де, казваш ще свалиш обявата от продажба. Тогава за какво си я качвал изобщо? Явно от някаква нужда, нали Simple Smile Или просто да се похвалиш? Grinning
За Попея не знам.Ще то отговоря аз за какво продавам.
С уточнението че не продаваме за пръв път в живота си.
Продавам за да купя отново недвижим имот. Само че в друг град. И винаги така сме правили.Не продавам защото няма какво да ям. Мъртви пари в банка доход не носят.От тях само загуба можеш да чакаш . Или девалвация ( от 15% Laughing).Мина времето когато КТБ то даваше по 8 процента. Погледни назад малко в историята - кога държенето на един пари в банка е било печелившо ? И кога едни пари вложени в имот не са били правилно вложение. И сигурно.
Едва ли някой продава от глад. Ако чакате да настъпи апокалипсис ала Сталинград 44 та, когато една къща се търгува за тон картофи и кашон цигари - то това няма да стане.
Стагнацията не е добра за никого.
След като не си продам моя имот, аз няма да купя в желания град. Ще продължавам да си вземам наема, както и човека от когото искам да купя ще взема от детето ми по 400 лева всеки месец докато не си намери купувач на желаната от него цена. Нещата са свързани в една или друга форма.
Имаме познат с инвестиция  4 апартамента в София.  Които отдава под наем. И в същото време ги продава ако се намери желаещ да плати исканата от него цена. Каза ми - въобще не ме интересува дали цените ще паднат с 10 или 40 процента. Не съжалявам, прибирам си наемите всеки месец и живота си тече.
Та така - който иска може да чака 7-8 години за да падне тавана, а до тогава да си плаща наема.Или да му се обезценяват парите в банката. Всеки решава за себе си.
Аз за себе си съм решила отдавна - имот на загуба по скоро ще умра но няма да продам.
Два пъти до сега продаваме земи и къщи и двата пъти се оказа че сме сгрешили страшно и необратимо защото се подведохме от слухове и избързахме.

# 282
Много са наивни тези разсъждения как продавачите няма какво да ядат, затова ще продават, или както някой напред мечтаеше - даже ще плащат, за да им купиш имота Grinning

# 283

За Попея не знам.Ще то отговоря аз за какво продавам.
С уточнението че не продаваме за пръв път в живота си.
Продавам за да купя отново недвижим имот. Само че в друг град. И винаги така сме правили.Не продавам защото няма какво да ям. Мъртви пари в банка доход не носят.От тях само загуба можеш да чакаш . Или девалвация ( от 15% Laughing).Мина времето когато КТБ то даваше по 8 процента. Погледни назад малко в историята - кога държенето на един пари в банка е било печелившо ? И кога едни пари вложени в имот не са били правилно вложение. И сигурно.
Едва ли някой продава от глад. Ако чакате да настъпи апокалипсис ала Сталинград 44 та, когато една къща се търгува за тон картофи и кашон цигари - то това няма да стане.
Стагнацията не е добра за никого.
След като не си продам моя имот, аз няма да купя в желания град. Ще продължавам да си вземам наема, както и човека от когото искам да купя ще взема от детето ми по 400 лева всеки месец докато не си намери купувач на желаната от него цена. Нещата са свързани в една или друга форма.
Имаме познат с инвестиция  4 апартамента в София.  Които отдава под наем. И в същото време ги продава ако се намери желаещ да плати исканата от него цена. Каза ми - въобще не ме интересува дали цените ще паднат с 10 или 40 процента. Не съжалявам, прибирам си наемите всеки месец и живота си тече.
Та така - който иска може да чака 7-8 години за да падне тавана, а до тогава да си плаща наема.Или да му се обезценяват парите в банката. Всеки решава за себе си.
Аз за себе си съм решила отдавна - имот на загуба по скоро ще умра но няма да продам.
Два пъти до сега продаваме земи и къщи и двата пъти се оказа че сме сгрешили страшно и необратимо защото се подведохме от слухове и избързахме.
естественно,че апокалипсис няма да има...
къщи,парцели или земи,които са били по-скъпи от другите,пак ще си останат такива.А тези които преди са били евтини ,няма накъде повече  да поевтиняват-голяма част от тях и в момента са на безценица..пример–къща хубава,за ремонт все пак,с двор 1,5 декар, в село на 25 минути с кола от Пловдив(на мои познати),се купи от пловдивчани(пенсионери) за 5100 лв.Защо?,защото селото е пълно с цигани и те определят цените...

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 12:59 от denissa_72

# 284

Който е решил да продава трябва в даден момент да продаде. Ако цените отиват на долу следващите 10 години, колкото по-рано толкова по-добре за продавача. Много продавачи няма да искат да направят жертва -10% и ще научат по трудния начин че са в грешка и ще продадът със сълзи на очите на -20%, а по-упоритите няма да се поучат от първия път и ще продадът от втория път на -30%, а най твърдоглавите на -40%. Това е просто нагласата и няма как да я избегнем. Преди нагласата беше същата за купувачите само че който не купи на +10, купи на +20, +30,+40... това е пазара, винаги има кръговрат, възходи и падежи. За бащините имоти могат да си ги продават и до живот, но дали ще има будали да дадът абсурдна цена за саборетини и коптори това вече е друг въпрос. Следващите 10 години пазара ще ецв полза на купувача, кой продал продал.
След 7-8 години и заплатите, и цените на имотите ще са по-високи от сегашните. С две думи най-твърдоглавите хем ще продадат на по-висока от сегашната цена, хем ще са напред с наемите взети през тези години.

Общи условия

Активация на акаунт