Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 971
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
За Плевен- едната ми колежка за 50000 лв Стара тухла ЕТ.2 100 кв на центъра взе. За мен не е много, но може да е до късмет?( За ремонт де)

Ако е в лв. е чудесно, моя приятелка търси 3-стаен около 100 кв., не за тотален ремонт, но поне някакъв ще направят. И няма под 60-70 хил. евро.

# 316

Интересно дали след като продадете на желаната от вас цена (пожелавам ви го) ще искате да купите на по-ниска цена от пазарната в момента (предполагам че покупката ще е в по-голям/скъп град) дали ще ви се понрави цената? Смятате ли че цените в града където искате да купите за децата ви, цените са ОК или са надути?
Не tean , въобще нямам такива нагласи .Приемам нещата каквито са и не смятам че някъде нещо е надуто. Такъв е пазара, цените се обуславят от търсенето, а на мен какво ми се иска е без значение. Едно нещо струва толкова, колкото успееш да вземеш за него. Жилище като моето в София ще струва 4 пъти по скъпо и ще е 40 пъти по ликвидно.Но на кого да се сърдя че нямаме поминък и младите ни напускат ? На Борисов ? Цените са такива каквито са и точка. В Германия също има много жилища, които са в пъти по евтини от двустайна панелка в София, но забележете - те също са в места не предлагащи препитание.
Бъдещето е там където има здравеопазване, образование, възможности за работа и реализация , изобилие от културни и спортни мероприятия, МОЛ ове ако щете, и най важното - много млади хора !
При нас накъдето и да се обърна - само набори виждам , бабички и старци Persevere
Защо цените в София са такива - защото има търсене.Мечтата на хиляди провинциалисти да се сдобият със заветния дом.За децата си, за себе си, или просто за инвестиция. И който види някакви пари - ги влага там.Засега.
 Грешката е на правителствата, които поетапно, къде планомерно, къде от малоумие, корупция, незнание, алчност или недалновидност унищожиха и разпродадоха с течение на годините почти всичко което даваше хляб на хората по региони и превърнаха кипящи от живот красиви градове в икономически пустини концентрирайки всичките ресурси в столицата. Но да се вайкам и тръшкам полза няма. Така стоят нещата и съм се примирила с факта че съм изтеглила късата клечка Laughing
ПП.Повече за диетите си не пиша Laughing.Бях нахокана че се занимавам с глупости  Disappointed Relieved

# 317
  • София
Скрит текст:

Интересно дали след като продадете на желаната от вас цена (пожелавам ви го) ще искате да купите на по-ниска цена от пазарната в момента (предполагам че покупката ще е в по-голям/скъп град) дали ще ви се понрави цената? Смятате ли че цените в града където искате да купите за децата ви, цените са ОК или са надути?
Не tean , въобще нямам такива нагласи .Приемам нещата каквито са и не смятам че някъде нещо е надуто. Такъв е пазара, цените се обуславят от търсенето, а на мен какво ми се иска е без значение. Едно нещо струва толкова, колкото успееш да вземеш за него. Жилище като моето в София ще струва 4 пъти по скъпо и ще е 40 пъти по ликвидно.Но на кого да се сърдя че нямаме поминък и младите ни напускат ? На Борисов ? Цените са такива каквито са и точка. В Германия също има много жилища, които са в пъти по евтини от двустайна панелка в София, но забележете - те също са в места не предлагащи препитание.
Бъдещето е там където има здравеопазване, образование, възможности за работа и реализация , изобилие от културни и спортни мероприятия, МОЛ ове ако щете, и най важното - много млади хора !
При нас накъдето и да се обърна - само набори виждам , бабички и старци Persevere
Защо цените в София са такива - защото има търсене.Мечтата на хиляди провинциалисти да се сдобият със заветния дом.За децата си, за себе си, или просто за инвестиция. И който види някакви пари - ги влага там.Засега.
 Грешката е на правителствата, които поетапно, къде планомерно, къде от малоумие, корупция, незнание, алчност или недалновидност унищожиха и разпродадоха с течение на годините почти всичко което даваше хляб на хората по региони и превърнаха кипящи от живот красиви градове в икономически пустини концентрирайки всичките ресурси в столицата. Но да се вайкам и тръшкам полза няма. Така стоят нещата и съм се примирила с факта че съм изтеглила късата клечка Laughing
ПП.Повече за диетите си не пиша Laughing.Бях нахокана че се занимавам с глупости  Disappointed Relieved
И аз така мисля, горе долу ...
Не разбирам хората, които упорито твърдят, че ще се случи това, което им се иска. А не това, което е логично.
Че даже и си го признават ... !

Колкото до това, че нещо струва толкова, колкото можеш да вземеш за него ...

Има някаква доза истина, но не е 100%. Примери много!
Включително и в темата.
Нали се говореше, ако паднат цените, хубавите имоти ще се покрият.
Също, който не е на зор няма да продава.
Ето точно това е контра примера.

Същоността идва от там, дали всичко се продава в този свят (има и нематериални неща), и дали се продава на ВСЯКА ЦЕНА.
Да кажем, в един апартамент има вложена Х себестойност: земя, материали, труд на работници, труд на инженери, инвестиционен риск, труд и време на инвеститора, труд и време на строителя, на нотариуса, на чиновничката в агенцията по вписвания, на чиновничката в Кадастъра, на чиновничката в Общината.

Ако пазар няма, или има 1 човек даващ 1 лев, за мен тоя апартамент не "струва" 1 лев. Нищо, че пазарът е такъв.
За някой брокер (който не мисли много), ще ми изстреля горната дефиниция. А дори не е учил икономика.
За него цената на апартамента е това, каква комисионна може да вземе от продажба/наем.

Ако продавам лалета (които се развалят), предполагам е максимата ще важи с пълна сила.
Защото стоката е нетрайна. Или я продаваш, или след 5 дена се разваля.
Друг е въпроса, обаче, когато търгуваш със земя ... която е ВЕЧНА!

Та в даден момент, когато ПАЗАРА, не предлага подходяща цена, цък, пускаш кепенците, и сделка НЯМА.
И това е валидно за МНОГО стоки и услуги. Не само за имотите.
Така, че ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ПАЗАРА, стоката струва толкова, колкото можеш да ѝ вземеш.
От гледна точка на продавача, обаче, стоката може да струва толкова, колкото му е струвала (себестойност), може да струва толкова, колкото е сантименталната ѝ стойност, или пък толкова, с колкото той е склонен да се раздели с нея.

# 318
Давам отчет от наблюдения в тукашната част на прованса - брокерите се скъсват от огледи на парцели и къщи в селата и вилните зони, до които се стига без да се минава КПП. Това за потребителите, които се радваха, че брокерите щели да останат без работа.

# 319
Въпросният апартамент ще си струва 1 лев, а това, че на теб не ти се продава за цената му, е съвсем друга работа.

# 320
Давам отчет от наблюдения в тукашната част на прованса - брокерите се скъсват от огледи на парцели и къщи в селата и вилните зони, до които се стига без да се минава КПП. Това за потребителите, които се радваха, че брокерите щели да останат без работа.
Майтап няма, и аз ходих да гледам един парцел (от собственик), обаче не ми хареса цената. Доста продавачи си мислят, че сега ще направят сделката на живота си.

# 321
Това е емоционална, а не рационална реакция на купувачите заради форсмажорните обстоятелства в момента. Като мине карантината и половин-една година след това и градските чеда, дето един предпазител не знаят откъде се вдига, ще разберат, че крайградският селски имот иска работа и пари, а не е само да яхнеш колата и да влезеш в идилията. Тогава ще разберат как са вложили пари в имот, който не могат да поддържат и ще тръгнат да продават.
Хората от темата, които имат такива желания, бих ги посъветвала да прочетат темата за "нашите селски местенца" или нещо подобно, в раздел Наш дом е, та да видят какво се прави като минимум в двора всеки сезон, отделно по къщата. И да си преценят дали им е по силите.
Освен ако не са с възможностите на Нико да си наемат фирма за поддръжка на двора и фирма за ремонт/поддържка на къщата.

# 322
Този, който може да си позволи тези цени на парцелите, нито ще вдига къща сам, нито ще го събори разхода, когато трябва да викне жичкаджия. Подценявате платежоспособността на хората.

# 323
Скрит текст:

ПП.Повече за диетите си не пиша Laughing.Бях нахокана че се занимавам с глупости  Disappointed Relieved
И аз така мисля, горе долу ...
Не разбирам хората, които упорито твърдят, че ще се случи това, което им се иска. А не това, което е логично.
Че даже и си го признават ... !

Колкото до това, че нещо струва толкова, колкото можеш да вземеш за него ...

Има някаква доза истина, но не е 100%. Примери много!
Включително и в темата.
Нали се говореше, ако паднат цените, хубавите имоти ще се покрият.
Също, който не е на зор няма да продава.
Ето точно това е контра примера.

Същоността идва от там, дали всичко се продава в този свят (има и нематериални неща), и дали се продава на ВСЯКА ЦЕНА.
Да кажем, в един апартамент има вложена Х себестойност: земя, материали, труд на работници, труд на инженери, инвестиционен риск, труд и време на инвеститора, труд и време на строителя, на нотариуса, на чиновничката в агенцията по вписвания, на чиновничката в Кадастъра, на чиновничката в Общината.

Ако пазар няма, или има 1 човек даващ 1 лев, за мен тоя апартамент не "струва" 1 лев. Нищо, че пазарът е такъв.
За някой брокер (който не мисли много), ще ми изстреля горната дефиниция. А дори не е учил икономика.
За него цената на апартамента е това, каква комисионна може да вземе от продажба/наем.

Ако продавам лалета (които се развалят), предполагам е максимата ще важи с пълна сила.
Защото стоката е нетрайна. Или я продаваш, или след 5 дена се разваля.
Друг е въпроса, обаче, когато търгуваш със земя ... която е ВЕЧНА!

Та в даден момент, когато ПАЗАРА, не предлага подходяща цена, цък, пускаш кепенците, и сделка НЯМА.
И това е валидно за МНОГО стоки и услуги. Не само за имотите.
Така, че ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ПАЗАРА, стоката струва толкова, колкото можеш да ѝ вземеш.
От гледна точка на продавача, обаче, стоката може да струва толкова, колкото му е струвала (себестойност), може да струва толкова, колкото е сантименталната ѝ стойност, или пък толкова, с колкото той е склонен да се раздели с нея.

Не съм сигурен, че разбирам напълно написаното от вас, но ако правилно го разбирам, изглежда доста двуличен и субективен Grinning.

Значи ако цените ходят нагоре, понеже се помпат от продавачите - това е пазара, но ако никой не купува или дава малко пари - това НЕ е пазара Grinning
А за кепенците мога да кажа, че те могат да се хлопнат и от двете страни.

Щом говорим за икономика - трябва да ви е ясно, че пазарната икономика дава втзможност да се продават стоки с много голяма печалба, НО и с много голяма загуба. Така че да ми казвате че нещо не било редно да се продава на загуба, аз ще ви кажа, че го не е и редно строителите/инвеститоритр да слагат 2х, 3х печалба (лично са ми го казвали инвеститори, че в БГ пазара ако няма такава печалба не си заслужава да се занимава човек).

Така, когато масата от народа са балъци, които купуват скъпо на кредит, без да могат да си го позволят и надуват пазара - това се нарича балон. Когато той се спука, ТЕ са хората, които ще платят суровата сметка, защото ТЕ са имали неблагоразумието да поемат риск, който не могат да си позволят. А след тях са и банките и инвеститорите, НО те са достатъчно умни и опитни, за да могат да се отърват с минимални загуби или никакви.

Относно ВЕЧНАТА земя - апартамента не е земя. Площа под него е обща/поделена за взички живущи и един собственик би притежавал малка част. А за един блок НС, тази земя би могла да излезе за продан след 100-150 години или бог знае кога. До тогава внуците ви може да живеят на Марс а тая вечна земя да е пустош струваща 1 лев Simple Smile или малко по-реалистичен сценарий - инфраструктурата се развива изключително бързо, България се обезлюдява, работата има тенденция да става дистанционна - какво си мислите че ще стане след 100-150 години с тези 10кв м вечна земя? На мен ми прилича, че сте се хванал за тая земя като удавник за сламка, защото такъв е манталитета на българина от 20 век, но нещата се променят. За мен хора, инвестиращи масово в НИ, ще оставят на внуците/правнуците си един  умрял бизнес и едва ли печалбата от наеми през годините ще е повече от 10% като извадим инвестицията.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 11:28 от tean

# 324
  • София
Въпросният апартамент ще си струва 1 лев, а това, че на теб не ти се продава за цената му, е съвсем друга работа.
Е, щом ще струва 1 лев, ти би ли ми продал/а 10 такива?
Или, да кажем 10 000!?
Плащам веднага!

Преди да мислиш, че примерът ми е подигравка, той илюстрира точно същия принцип, който съм описал по-горе, и който се учи и в университет по икономика.

За да "струва" нещо, то трябва да се продаде, и да има сделка.
Освен това, това да се случва, при теоретично неизчерпаем и свободен пазар.

Един от фундаментите на пазарната икономика е, и продавачът и купувачът, да са на МЯСТО, КЪДЕТО СЕ ПРАВЯТ СДЕЛКИ, И ДА СА ГОТОВИ ДА НАПРАВЯТ СДЕЛКА.

# 325
А каква ще е загубата да продаваш 50 г панелка ако е била твоя от над 20 години? Загубата ще е разликата за това, което си могъл да й вземеш в пика на цените, но то по тази логика ако след 5г цените растат, а ти си продал на сегашния пик, пак ще си се минал. Тоест никога не трябва да продаваш защото все някой ден ще е по-висока от сегашната.

# 326
Скрит текст:
Да така е. И има логика да е така. Закона към момента позволява само огледи на открито. Хората ако очакват спад на пазара на НИ, биха очаквали и спад на парцелите, биха очаквали строителството да поевтинее, биха желали да имат селски имот, където да идат по време на пандемия (това е временна нагласа, която би отминала след пандемията).
Е, къде е логиката да има много огледи, ако купувачите очакват това? Ако е вярно, би трябвало да няма никакви огледи и купувачите да изчакват да поевтинеят и тогава да купуват, нали така? Тоест, купувачите не очакват спад, иначе нямаше да ходят на огледи.

# 327
  • София
Скрит текст:
Не съм сигурен, че разбирам напълно написаното от вас, но ако правилно го разбирам, изглежда доста двуличен и субективен Grinning.

Значи ако цените ходят нагоре, понеже се помпат от продавачите - това е пазара, но ако никой не купува или дава малко пари - това НЕ е пазара Grinning
А за кепенците мога да кажа, че те могат да се хлопнат и от двете страни.

Щом говорим за икономика - трябва да ви е ясно, че пазарната икономика дава втзможност да се продават стоки с много голяма печалба, НО и с много голяма загуба. Така че да ми казвате че нещо не било редно да се продава на загуба, аз ще ви кажа, че го не е и редно строителите/инвеститоритр да слагат 2х, 3х печалба (лично са ми го казвали инвеститори, че в БГ пазара ако няма такава печалба не си заслужава да се занимава човек).

Така, когато масата от народа са балъци, които купуват скъпо на кредит, без да могат да си го позволят и надуват пазара - това се нарича балон. Когато той се спука, ТЕ са хората, които ще платят суровата сметка, защото ТЕ са имали неблагоразумието да поемат риск, който не могат да си позволят. А след тях са и банките и инвеститорите, НО те са достатъчно умни и опитни, за да могат да се отърват с минимални загуби или никакви.

Относно ВЕЧНАТА земя - апартамента не е земя. Площа под него е обща/поделена за взички живущи и един собственик би притежавал малка част. А за един блок НС, тази земя би могла да излезе за продан след 100-150 години или бог знае кога. До тогава внуците ви може да живеят на Марс а тая вечна земя да е пустош струваща 1 лев Simple Smile или малко по-реалистичен сценарий - инфраструктурата се развива изключително бързо, България се обезлюдява, работата има тенденция да става дистанционна - какво си мислите че ще стане след 100-150 години с тези 10кв м вечна земя? На мен ми прилича, че сте се хванал за тая земя като удавник за сламка, защото такъв е манталитета на българина от 20 век, но нещата се променят. За мен хора, инвестиращи масово в НИ, ще оставят на внуците/правнуците си един  умрял бизнес и едва ли печалбата от наеми през годините ще е повече от 10% като извадим инвестицията.
Какво значи двулично и субективно? Аз не се сърдя, ако цените паднат. Колко да е субективно това!?
Ми щом ще паднат, продай ми 10ина апартамента по 500евро квадрата в София. Купувам!
Човек трябва да е готов да заложи нещо от себе си, за прогнозата си. Иначе са празни приказки.

Относно "Вечната Земя",  и че не било земя, а апартамент.

Май ви/ти убягва, че илюстрирам абстрактна теза, с 2 противоположни примера, възможно най-противоположните. Така както едни лалета не са апартамент, така и земята не е апартамент.
Това ми е пределно ясно. И не съм предполагал, че за някой няма да е ясно.

Същото е и с 1я лев. Просто илюстрирам абстрактна теза.
А вие сте се вкопчили в личния си проблем, и си мислите че всичко, което се пише, се отнася до вас лично, до вида имот, който искате, до броя стаи, до вида на строителството, до населеното място и квартала.

Чисто и просто, опитах да дам повече гледни точки! А не че, видиш ли, искам да струват апартаментите още по-скъпо, и как ми било изгодно да бъдел пазарът.

Споменах го, и пак го повтарям. Има и нематериални неща, които нямат цена.
Няма как всяко нещо винаги да "струва" еди колко си.

Не съм ползвал думата "редно" нито по смисъл съм говорил в тази посока.
Нещо повече, това противоречи фундаментално на принципите ми на разсъждение и просто е абсурдно да се изразя така, или да съм имал това предвид.

Аз лично не продавам имоти. Не ми е това професията, нито съм или ще бъда на зор.
Евентуално, след години, може да продам, само за да купя друг, един вид размяна. Но последното по същество не влияе много на пазара, защото запазва броя на търсените и предлаганите апартаменти.

Така, че в нищо не съм се "вкопчил".

"Вечната земя", е правило, което се учи в университета по икономика. Земята е единственият актив, който НЕ СЕ АМОРТИЗИРА. На къщи, апартаменти, сгради е 3% на година, или за 30 години - 100%, забравям вече. Проверих в нета, оказа се, че вече е променено на 4%. Явно, животът става по-динамичен.

Явно много сте сърдит/а на хората, които са се "вкопчили" в имотите си, и за вас няма.
Негативността не е добър начин за поглед към света.

# 328
  • София
За мен хора, инвестиращи масово в НИ, ще оставят на внуците/правнуците си един  умрял бизнес и едва ли печалбата от наеми през годините ще е повече от 10% като извадим инвестицията.
10% на година, или за всичките 100 години?
Някак съм свикнал да смятам %тите на годишна база.
Включително и инвеститорите, ако си слагат 100-200% надценка, като се разхвърля на 3години .. се получава 33%

Та, ако печалбата от наеми е 10% за 100 години, т.е. 0.1% на година,
ми какво чакаме ми не започнем всички да живеем под наем?
Хак да им е, на наемодателите! Ще ги изцедим до дупка!
Simple Smile

Аз от кога си мисля, че законът признаващ само 10% разход за физически лица и 90% печалба е пълен боклук.
Но пък чак 0.1% печалба ..., това е твърде много в другата крайност ...

# 329
Скрит текст:
Да така е. И има логика да е така. Закона към момента позволява само огледи на открито. Хората ако очакват спад на пазара на НИ, биха очаквали и спад на парцелите, биха очаквали строителството да поевтинее, биха желали да имат селски имот, където да идат по време на пандемия (това е временна нагласа, която би отминала след пандемията).
Е, къде е логиката да има много огледи, ако купувачите очакват това? Ако е вярно, би трябвало да няма никакви огледи и купувачите да изчакват да поевтинеят и тогава да купуват, нали така? Тоест, купувачите не очакват спад, иначе нямаше да ходят на огледи.

Коронавируса, смени настроенията на народа и принуди централните банки и правителствата да спрат с безумието, което правеха. Купувачите гледат, но няма да купуват. Няма какво да се лъжем, има много хора, които си стискат кеша и чакат този момент години наред. Мислиш ли че ще се юрнат точно сега, по-скоро ще пробват да извиват ръце? Проявен интерес не значи извършена сделка... брокерите ще луднад от огледи без сделки в близко бъдеще.

Има два вида купувачи - с кеш и без кеш. Тея с кеш са чакали години да дойде този момент, предполагам ще изчакат още. Тези без кеш са купували, но на тях вече им затегнаха юздите или сами са се отказали да купуват в такива времена. Та тея с кеша щом са чакали години, дали няма да чакат още? Не знам, ще видим...

Общи условия

Активация на акаунт