Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 887
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте,
Някой има ли поглед върху цените на извънградските имоти тип "вила". До колко процента спад се очаква и при какви условия биха финансирали банките? Т.е. ще падне ли процента финансиране от оценката.

# 436
Всеки има къде да живее, където се е родил. Наем също никога не съм плащал, освен като студент в СССР, когато плащах чутовния наем от 1 рубла на месец за стая в общежитие, парно, топла вода, ток и смяна на чаршафите на две седмици. Сега, дето всички искат да дойдат в София, е друг въпрос.

Не съм съгласна! Не всеки има къде да живее. Представи си, че нямаш нищо, ама нищо и трябва да започнеш от нулата. Как ще постъпиш? Едно е да теглиш кредит за да си купиш жилище, друго е цял живот да се мъкнеш по квартири и да плащаш наем.. Едно е да плащаш 20-30 години всеки месец вноска на банката, ама след тези 30 години ще знаеш че си е твое. Един млад човек, като мен примерно (25г) ако сега изтегли кредит ще го е изплати докато се пенсионира, а я си представи същия този човек да живее цял живот по квартири, включително и след пенсия? С 200-300 лв пенися кое ще плаща по-напред? Наем ли, сметки ли, храна?!

# 437
  • София, Bulgaria
Извънградски имоти винаги са били обект на особено внимание от страна на банката. А пък в тази ситуация, отговорът по скоро ще е НЕ. Но зависи и къде е точно вилата, както и от профила на кредитополучателя. Ако въобще финансират ще 65% от оценката, която също ще е орязана. Или ще искат втори градски имот, като обещетение.

Мария, много сложно задаваш въпросите...аз се загубих в идеята ти, но ако все пак съм разбрала, отговорът ми е: търсене-предрагане, и лична мотивация на всеки един участник на пазара. Много ясно, че ако има голямо предлагане и малко купувачи, без значение поради каква причина са малко,  цените ще паднат. Не веднага и не за 2..3 седмици. Това са процеси.

# 438
никой няма да тръгне да си продава жилището на безценица,освен ако не му трябват спешно пари,или не може да си плаща ипотеката...поне в София е така.В нашата кооперация поне половината апартаменти са празни,кой по Европата,кой в Америка...нито продават,нито пускат под наем....то какъв разход е едно празно жилище? плащаш му данъка и там "сградната инсталация" на ония мръсници от парното и това е...няма и 600 лв .годишно...тия пари ги изкарваш за два дена на запад...така че ,грижа няма...а недвижимостта си е най-сигурната инвестиция...освен златото и ценните книжа...Пример:
теглиш кредит за кола-примерно 50000 лв,след 10 години ,колата струва 5000 лв...а ти си платил 50000 + лихвите...е това инвестиция ли е ?
апартамента ми е купен за около 20000 лв,1989 г...сега струва около 200000 еуро,дори да падне на 150000 еуро,пак е доста поскъпнал спрямо инвестицията в него....

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 10:08 от denissa_72

# 439

И по каква причина да го отдадем за 150 лв, ако доходите (СРЗ) се запазят същите?
Добро утро.Ще обясня . Бях попаднала на статия в която беше отразено ( възможно е и някои като нас пишещите тук да го е отразил ) , не си спомням къде точно в морето от информация сегя я търсих но не намирам, че в София стоели непродадени 27 000 жилища. Не я намирам, и предполагам че може и да е "изчезнала" понеже такива писания не са в интерес на определени групи, а и каквото и да си говорим ние с вас тук, ценната, вярна и имаща наистина стойност информация независимо от какво естество е, финансово, икономическо или ако щете лично, никой няма да ни я изложи във форум в интернет . Правя аналог с времето когато в София също имаше над 20000 непродадени жилища, 2008 година и цените паднаха значително.От друга страна цитирах - средна работна заплата, защото аз поне не си спомням ( поправете ме ако греша) някога някой да е свалял и орязвал минималната работа заплата и респективно доходите на ядрото от избирателите си ( а в случая най попарени ще бъдат учители, съдии, полицаи и т.н). Но за разлика от държавния, в частния сектор си ни режат с повод и без повод, в зависимост от това как се е събудил сутринта собственика, къде с 10, къде с 20 %. А "аргументи" от най различно естество.
Та да предположим наистина доходите на голяма част от потенциалните купувачи и наематели се сринат значително, което веднага ще се отрази на пазара и отдаването под наем. И от тук идва въпросът ми, готови ли сте да свалите драстично наемите ако жилищата ви стоят празни поради горните причини.Респективно и готови ли сте да продадете двустайния си апартамент си вместо за сегашните например 200 минимални заплати , за 150 да кажем загубвайки значителна сума ? За еднолични собственици като мен е ясно - бия ключа и забравям.Но ако банки и големи фалирали строителни фирми излеят на пазара няколко десетки хиляди евтини жилища ?
Нещо не те разбрах. Условието, което ти постави и аз приех  и отговорих, беше, че СРЗ отава непроменена, тоест, доходите остават непроменени - СРЗ е средна и за частния, и за държавния сектор, всякакви промени се отразяват в нея. А сега говориш за значително падане на доходите. Кое от двете е? МРЗ е съвсем друго нещо, не е СРЗ.
За продажбата - зависи. Ако искам с парите да купя друг имот в подобна конюнктура (примерно, пак в София), ще продам и на много по-ниска цена, защото и ще купя на много по-ниска цена. Остава рискът от движение на пазара нагоре по време на суапа, все пак той изисква технологично време, и за да се минимизира този риск, трябва да се действа бързо. Но ако не е така (тоест, няма да купувам друг имот), ще продавам само ако съм много притисната, по каквато и да е причина.
Ако е за наем, пак зависи, ако наемът е толкова нисък, че да не оправдава риска от похабяване на имота, не бих го давала, но ако не завися от този доход - подобно на ЧС. Ако завися от този доход, ще давам при всякакви условия, то е ясно.

Е, колко пъти все това ще дъвчим - фалиралите строители нямат какво да изкарват на пазара, техните проекти са 95 % продадени на зелено, те просто ще зарежат сградите дотам, докъдето са стигнали, а ако успеят да завършат все пак, платилите на зелено ще си влязат в имотите, но на пазара ще излязат само прекупвачите.
Банките също нямат имоти за продаване, в общия случай, че да изкарват на пазара изобилие от имоти. Има изключения, но са малко, за да говорим за масово изкарване на имоти на пазара.

Статии не чета и не коментирам, убедила съм се, че няма никаква полза от това. Най-малкото, никой няма достатъчно много и надеждни данни за пазара, за да прави надеждни изводи за него.

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 10:54 от Анонимен

# 440
  • София
И аз се чудя, какви са тези имоти, които ще изкарват банките.
Не съм чул някъде ипотека, при която имотът да отива директно при банката.
Ипотеката е обезпечение.
Ако човекът не си плаща вноските, банката има право да обяви имота на търг. Имотът все още е на клиента.
Но след търга, с част от парите или цялата сума от търга се погасява заемът. Зависи за колко е продаден и колко е била ипотеката.
Ако се продаде за по-малка сума от заема, банката взима цялата сума от търга и пие една студена вода за остатъка.
Ако се продаде за по-голяма сума от заема, банката взима САМО НЕЙНАТА ЧАСТ, която е равна на заема, а останалото от продажбата ОТИВА У СОБСТВЕНИКА.
И при 2та варианта имот при банката няма.
Това клише, как "банката взЕмала апараменти" го приказват хора без особено образование.

Обратното, мисля, е незаконно!

# 441
Истина е, че у нас има много празни апартаменти защото е евтино да се държат така, но и това няма да е завинаги.
В Европа има или няма някой си вървят такси за ток, вода, газ, поддръжка, данък -който ще се вдига за в бъдеще, както и пари за евентуални ремонти на сградата. Там го няма тоя филм, че собственика не живее там и не плаща нищо.
У нас е класика някой да заключи вратата, никой да не знае къде е и 10-15 години да не  плаща нищо, включително поддръжка и   ремонти по блока.
Та като се промени всичко това, а то все ще се промени скоро ще започнат  да плащат по 100лв на месец поне, отделно ремонти  на общите части или с лекота може да трябва да плащат 1500-2000 лв. на година.
Тогава няма да има чак толкова много празни.

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 14:10 от Alexslav

# 442
Истина е, че у нас има много празни апартаменти защото е евтино да се държат така, но и това няма да е завинаги.
В Европа има или няма някой си вървят такси за ток, вода, газ, поддръжка, данък -който ще се вдига за в бъдеще, както и пари за евентуални ремонтни на сградата. Там го няма тоя филм, че собственика не живееш там.
У нас е класика някой да заключи вратата, никой да не знае къде е и 10-15 години да не  плаща нищо, включително поддръжка и   ремонти по блока.
Та като се промени всичко това, а то все ще време ще започнат  да плащат по 100лв на месец поне, отделно ремонти и правя на общите части или с лекота може да трябва да плащат 1500-2000 лв.
засега тези разходи са само в мечтите и фантазиите ти...но дори и да ги въведат -проблем няма....
хората изкарват пари на запад,а не милостиня.....
няма нужда да пускаме "low cost" "столичани в повече" в имотите си,че да ни ги "стопанисват"...

# 443
Строителните предприемачи НИКОГА не са строили и не строят жилища с цел да ги продадат на милионите българи с минимална заплата от 600лв. днес,защото на тях им е абсолютно невъзможно да ги купят със заплата от 600лв. И то брутна заплата! Таргета на строителите са малкото българи с доходи 1500+лв. и българите гурбетчии в чужбина. И разбира се чужденците с мерак за жилище у нас.

# 444
  • София
Строителните предприемачи НИКОГА не са строили и не строят жилища с цел да ги продадат на милионите българи с минимална заплата от 600лв. днес,защото на тях им е абсолютно невъзможно да ги купят със заплата от 600лв. И то брутна заплата! Таргета на строителите са малкото българи с доходи 1500+лв. и българите гурбетчии в чужбина. И разбира се чужденците с мерак за жилище у нас.
И аз така мисля!
Писах го по-нагоре в темата.
Само, че получих обратен аргумент, че не ползвам думичката "демография" правилно.
И че ползвам твърде много аргументи и "нов ред".
Simple Smile

# 445
Да , но доста гурбетчии се завърнаха, други не успяха да заминат за сезонната работа...Доходите от 1500>> на много българи могат да паднат не се знае, дори взеха да падат. А предприемачите когато продават няма да върнат байко от село който и на минималната не е, но е продал 50 декара земя, или пък стрина като мен която е със заплата близо до минималната, живяла е цял живот с разкладка от 8 лева, продала е наследствени или собствени имоти и иска да купи.Не вярвам и когато са правили маркетинг и проучване да са калкулирали потенциалните бъдещи продажби само на база брой гастарбайтери и ИТ спецове. Нека и е забравяме че Българинът е пестелив човек, оказва се че много баби на "минималната " пенсия имат по 80к които да дадат на телефонните измамници.Така че никога не бъдете сигурни кой колко пари има.Има много хора около нас с ватенките от Живково време и солиден влог в банка, както и хора с лъскави коли имащи само задължения.
Към момента ситуацията е наистина доста комплицирана и непредсказуема
Ние тук всякакви варианти можем да си спрягаме във виртуалното пространство, но практиката и живота да покаже друго. Лично аз като едновременно продавач и купувач се примирих и вече спрях да мисля.Времето ще покаже.Каквото е писано.
Тази сутрин с моя приятелка се обадихме по обява за тристаен апартамент на наистина атрактивна цена, която до скоро просто не можеше да бъде видяна, основно отремонтиран. Звъннахме  на микрофон. Отсреща брокерката отговори така сякаш от години не е чувала хора..Преливаше от любезност. На въпросът ни - възможен ли е коментар на цената ( което си беше малко нагло наистина с оглед ниската цена  ), госпожата с възторжен апломб отговори - Да, разбира се, заповядайте в офиса, ще направим оглед и ще обсъдим нещата. Преди два месеца този разговор съм сигурна че щеше да протече в съвсем различен тон. Естествено разговорът няма претенциите да бъде представителна и общовалидна извадка но все пак.
На мен също вече започнаха да ми правят обидни предложения от новосъздадени имейли с цел да опипват почвата, но това само ме амбицира да си сваля обявата и да ги пратя на майната им.

# 446
Освен ако обявата не е била фалшива и ви викат за зарибявка - тогава са много любезни Simple Smile Мога да ти пратя няколко на доста апетитни цени, седят от 3+ месеца и редовно варират с по 4-5 хиляди нагоре-надолу.

# 447
Фалшива обява ? В София може.При нас в провинцията до сега такова животно не съм виждала.Ние се знаем на кръст що има една дума.Обявата си е съвсем истинска , и за мен лично от нея лъха паника.
пп. Появи се и втора подобна на редуцирана силно цена.Човекът го познавам , той е прекупвач, купува коптори от изпаднали типове за без пари , ремонтира и продава. Явно и него го е разтресъл страха.
Спирам да следя защото почвам да се дразня.Не обичам паникьори и малодушни, затова и спрях да посещавам силно депресираща тема за Covid 19 изобилстваща от такива.

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 14:13 от Maria 56

# 448
Не знаех, че за провинцията говориш. Защото разбрах, че търсиш да купиш в София.

Иначе мога да коментирам по същия начин Grinning Силно редуцирани цени и паникьори? В провинцията може. Тук - трудна работа, поне все още.

# 449
В Европа има или няма някой си вървят такси за ток, вода, газ, поддръжка, данък -който ще се вдига за в бъдеще, както и пари за евентуални ремонтни на сградата. Там го няма тоя филм, че собственика не живееш там.
У нас е класика някой да заключи вратата, никой да не знае къде е и 10-15 години да не  плаща нищо, включително поддръжка и   ремонти по блока.
Та като се промени всичко това, а то все ще време ще започнат  да плащат по 100лв на месец поне, отделно ремонти и правя на общите части или с лекота може да трябва да плащат 1500-2000 лв.
засега тези разходи са само в мечтите и фантазиите ти...но дори и да ги въведат -проблем няма....
хората изкарват пари на запад,а не милостиня.....
няма нужда да пускаме "low cost" "столичани в повече" в имотите си,че да ни ги "стопанисват"...
Аз фантазии нямам, може да спиш спокойно и   да отдаваш само  на оригиналните столичани искайки им родословно дърво, ако намериш и такива със синя кръв, ще си уцелила 6-та от тотото.
Друг е въпроса какво и къде е била София в класациите а българските градове  преди 140 години, ама сега няма да се излагаме и да се обиждаме по град..
всеки второ или трето поколения в София се мисли за богозбран, това е тъжна истина като повечето даже не знаят от къде са дошли бабите им. Само за справка преди 140 год е имало само 12000 души или над 100 пъти по-малко спрямо сега.

Ако  не си забелязала се копира всичко от Европа и рано или късно и това ще стане, още повече, че всички по веригата ще намажат, дружества за ток, вода, държава и т.н.
За това ли на запад има по-малко празни апартаменти отколкото у нас? Хем изкарват повече пари, хем не си държат масово празни имотите, странна аномалия..
 В  много държави има такси и срокове за това колко време може да седи празен един имот, може да се осведомиш при желание от твоя страна

Общи условия

Активация на акаунт