Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 880
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Аз фантазии нямам, може да спиш спокойно и   да отдаваш само  на оригиналните столичани искайки им родословно дърво, ако намериш и такива със синя кръв, ще си уцелила 6-та от тотото.
Друг е въпроса какво и къде е била София в класациите а българските градове  преди 140 години, ама сега няма да се излагаме и да се обиждаме по град..
всеки второ или трето поколения в София се мисли за богозбран, това е тъжна истина като повечето даже не знаят от къде са дошли бабите им. Само за справка преди 140 год е имало само 12000 души или над 100 пъти по-малко спрямо сега.

Абе те много добре знаят откъде са дошли бабите им, но удобно забравят.
Само "low cost" хора могат да се опитват да се правят на нещо по-, като наричат други хора "low cost". Това идва от вътрешната несигурност в стойността ти като личност, и оттам необходимостта да си придадеш ценност, като изпъкнеш на фона на други, които са по-долу от теб в собствената ти класация. "High class" хората нямат необходимостта да се сравняват с други, защото осъзнават стойността си и нямат комплекси в това отношение. А иначе, завършен простак може преспокойно да се роди на жълтите павета, както и гений от световна класа - в най-затънтеното селце.

# 451
Аз фантазии нямам, може да спиш спокойно и   да отдаваш само  на оригиналните столичани искайки им родословно дърво, ако намериш и такива със синя кръв, ще си уцелила 6-та от тотото.
Друг е въпроса какво и къде е била София в класациите а българските градове  преди 140 години, ама сега няма да се излагаме и да се обиждаме по град..
всеки второ или трето поколения в София се мисли за богозбран, това е тъжна истина като повечето даже не знаят от къде са дошли бабите им. Само за справка преди 140 год е имало само 12000 души или над 100 пъти по-малко спрямо сега.

Само "low cost" хора могат да се опитват да се правят на нещо по-, като наричат други хора "low cost". Това идва от вътрешната несигурност в стойността ти като личност, и оттам необходимостта да си придадеш ценност, като изпъкнеш на фона на други, които са по-долу от теб в собствената ти класация. "High class" хората нямат необходимостта да се сравняват с други, защото осъзнават стойността си и нямат комплекси в това отношение. А иначе, завършен простак може преспокойно да се роди на жълтите павета, както и гений от световна класа - в най-затънтеното селце.

За абсолютно завършена картина към всичко това можем да добавим щипка от ефекта на Крюгер.

Аз лично ги съжалявам такива  хорица.

# 452
И аз се чудя, какви са тези имоти, които ще изкарват банките.
Не съм чул някъде ипотека, при която имотът да отива директно при банката.
Ипотеката е обезпечение.
Ако човекът не си плаща вноските, банката има право да обяви имота на търг. Имотът все още е на клиента.
Но след търга, с част от парите или цялата сума от търга се погасява заемът. Зависи за колко е продаден и колко е била ипотеката.
Ако се продаде за по-малка сума от заема, банката взима цялата сума от търга и пие една студена вода за остатъка.
Ако се продаде за по-голяма сума от заема, банката взима САМО НЕЙНАТА ЧАСТ, която е равна на заема, а останалото от продажбата ОТИВА У СОБСТВЕНИКА.
И при 2та варианта имот при банката няма.
Това клише, как "банката взЕмала апараменти" го приказват хора без особено образование.

Обратното, мисля, е незаконно!
Тук си в огромна заблуда!!! Ако се получи този сценарий, си оставаш длъжник на банката до сумата на кредита! Така че хем можеш да останеш без имот, хем все още да дължиш пари на банката. Аз и затова се учудвам на хора, които с доста лека ръка теглят огромни заеми...

# 453
Аз фантазии нямам, може да спиш спокойно и   да отдаваш само  на оригиналните столичани искайки им родословно дърво, ако намериш и такива със синя кръв, ще си уцелила 6-та от тотото.
Друг е въпроса какво и къде е била София в класациите а българските градове  преди 140 години, ама сега няма да се излагаме и да се обиждаме по град..

За абсолютно завършена картина към всичко това можем да добавим щипка от ефекта на Крюгер.

Аз лично ги съжалявам такива  хорица.
аз единствено съжалявам,че София се напълни с миекьщи индивиди-нахални,нагли,използващи лактите си за "напредъка"си и "реълизъирането си"...които си мислят,че другите са по-тъпи от тях и не разпознават андрешковщината и примитивността...и които излизайки от селцето си,прескачайки окръжният и областен град си мислят,че с нещо ще впечатлят столицата...уви,само с организираната си посредственност....

# 454
  • София
denissa_72, покажи разлика от мьекащите индивиди, като цитираш интелигентно. Не е необходимо да репостваш чаршаф от половин страница с по няколко мнения в него.

# 455
  • София
Ипотеката е обезпечение.
Ако човекът не си плаща вноските, банката има право да обяви имота на търг. Имотът все още е на клиента.
Но след търга, с част от парите или цялата сума от търга се погасява заемът. Зависи за колко е продаден и колко е била ипотеката.
Ако се продаде за по-малка сума от заема, банката взима цялата сума от търга и пие една студена вода за остатъка.
Ако се продаде за по-голяма сума от заема, банката взима САМО НЕЙНАТА ЧАСТ, която е равна на заема, а останалото от продажбата ОТИВА У СОБСТВЕНИКА.
Това клише, как "банката взЕмала апараменти" го приказват хора без особено образование.

Тук си в огромна заблуда!!! Ако се получи този сценарий, си оставаш длъжник на банката до сумата на кредита! Така че хем можеш да останеш без имот, хем все още да дължиш пари на банката. Аз и затова се учудвам на хора, които с доста лека ръка теглят огромни заеми...
Е, чак пък в "огромна заблуда".
Ми не сварвам да напиша всички възможни сценарии. Аз съм канарче, ама не чак толкова.
Има пълна и частична отговорност при ипотека. В повечето случаи е пълна, и наистина си отговорен и с друго имущество.
Но пък това имущество не е блокирано да се продава, дарява и тн. Така, че като опре ножа до кокъла, ще си подготвиш "домашното", и ще си прехвърлиш другите имоти. Най-много да дойдат, да ти вземат "плазмата".

А и какви са тия сценарии, дето банката ще продава на по-ниска цена?
Моите ипотеки са оценени доста консервативно, на по 15 ина % под реалната им цена. Отделно банката ти дава срещу обезпечение 55, 65 %. Така, че имаш 0.65* 0.85 = 0.55

Плачете на чужд гроб, ми се струва! И търсите под вола, теле!

Същественото е, че банката нито "взима" апартаменти, нито ги "държи" и "пуска" накуп за продажба.
Защо се заяждате за елементи, които нямат никакво значение, върху обсъжданата теза, се чудя?

# 456
Скрит текст:
Ипотеката е обезпечение.

Е, чак пък в "огромна заблуда".
Ми не сварвам да напиша всички възможни сценарии. Аз съм канарче, ама не чак толкова.
Има пълна и частична отговорност при ипотека. В повечето случаи е пълна, и наистина си отговорен и с друго имущество.
Но пък това имущество не е блокирано да се продава, дарява и тн. Така, че като опре ножа до кокъла, ще си подготвиш "домашното", и ще си прехвърлиш другите имоти. Най-много да дойдат, да ти вземат "плазмата".

А и какви са тия сценарии, дето банката ще продава на по-ниска цена?
Моите ипотеки са оценени доста консервативно, на по 15 ина % под реалната им цена. Отделно банката ти дава срещу обезпечение 55, 65 %. Така, че имаш 0.65* 0.85 = 0.55

Плачете на чужд гроб, ми се струва! И търсите под вола, теле!

Същественото е, че банката нито "взима" апартаменти, нито ги "държи" и "пуска" накуп за продажба.
Защо се заяждате за елементи, които нямат никакво значение, върху обсъжданата теза, се чудя?
Това подготвено "домашно" си струва бая пара. Не е толкова лесно, особено в случаи, когато домакинство изпитва именно финансови затруднения.
А иначе сценария банка да продава на по-ниска цена си е доста реалистичен при купуване на връх на цените...
Все едно пък никога до сега не е имало икономически кризи, че да не знаем какви са тия сценарии, където се продава на по-ниска цена. И да, в доста от случаите се води, че банката финансира до 90%, но реално си се получава по-високо финансиране чрез разните им способи, дали ще е завишаване на експертната оценка или пък просто финансиране на остатъка с друг кредит - няма значение.

# 457
  • София
Разглеждаш някакъв екстремен краен случай.
Хем семейството е купило в най-големия исторически връх.
Хем банката продава в най-големия исторически спад.
Хем семейството е в много големи финансови трудности.
Хем, са теглили и допълнителни заеми.
Хем, семейството има много други имоти, та  ще му е скъпо да ги прехвърля.

Колко са тези, които са купили на 1.5к евра на квадрат, при 111% участие на банката,
какво по-точно работят, и сега през кризата продължават ли да работят?

Изобщо, каква е по-точно е твоята теза, и какъв извода!?

Че нещо започвам да се губя Simple Smile
Малко ми звучи твоето на едно безмислено оплакване, което няма структура, няма теза, няма цел и няма позитивност.

Да купуваме ли, да продаваме ли.

То човек не бива да излиза и през вратата. Може да му падне тухла на главата. Или да го сгази камион. Или да го ухапе кърлеж.

Много теоретично разсъждаваш, да го кажа по-меко. За неща, с които нямаш пряк досег.
Аз гледам да пиша основно за неща от личен опит, които ми минават през ръцете.

Друго, разходи от няколко к за превърляне ги броя "джобни" и не ги смятам като някакво плашило и "края на света". В края на краищата, който го е страх да не се мине с едни няколко к в теоретично катастрофален сценари, да не "ходи в гората".

# 458
Танграта, няма никакво значение какви са сценариите. Въпросът е, че ако се случи наистина законът е такъв ,че кредитополучателят продължава да дължи разликата и банката си търси парите от него . Fuckforlife e прав/а в случая.

# 459
Питаш какъв е този сценарий и аз ти го обяснявам. Каква теза искаш? Моята теза отдавна съм си я споделил с обществото във форума. Нито съм тръгнал да купувам, нито да продавам в момента, камо ли пък да се оплаквам от нещо. А дали имам опит или не, остави ме аз да си знам, става ли?
Относно въпросът ти колко са тези, които са тръгнали да купуват на 1.5 евро с голямо финансиране - ами всички тези, които купуват имот с инвестиционна цел отдаване под наем или airbnb с идеята от наеми да се самоизплаща. Имам даже такива познати в обкръжението си. Само че именно тези са първите, които ще тръгнат да разпродават при спад / невъзможност за отдаване под наем. Simple Smile

# 460
  • София
Танграта, няма никакво значение какви са сценариите. Въпросът е, че ако се случи наистина законът е такъв ,че кредитополучателят продължава да дължи разликата и банката си търси парите от него . Fuckforlife e прав/а в случая.
С това вече написах, че съм съгласен.
Но няма нищо общо с основната теза.

Бях писал постинга, в отговор на Alexslav, който твърдеше, че по криза банките ще наизкарат един куп собствени имоти, за да ги продават.
Тезата ми не е засягала, до колко ще се издължиш за заема си на банката, а, че ако дължиш 100к, а апартаментът ти може да се продаде за 150к, банката не ти го "взима", за да е неин, а погасява заема ти, следвайки определен ред.

Fuckforlife, се намеси, забивайки в маловажни детайли. За което нямам против, обичам да са точни нещата. Но няма грам общо с основната теза!
Това е все едно някой да твърди, че ако превишиш с 20км/ч ти конфискуват колата.
Аз се захващам да обяснявам, че не ти конфискуват колата.
А Fuckforlife, се намесва, че всъщност ти налагат глоба, и аз съм в "огромна грешка", защото не съм го знаел, защото не съм го написал. Е колко да е съществено това, като изобщо не сме го обсъждали и не е било под въпрос от никого.
В края на краищата, малко ми идва много това писане, и карам по приоритети. А напълно възможно и да изпускам по нещо маловажно.

# 461
Заболяха ме очите да чета статии. Всичките вещаещи рецесия, апокалипсис,срив, безработица, глад...Половината трудово човечество щяло да загуби поминъка си ! Доста статии и за имотите прочетох. Навсякъде масово вещаят 30-40% спад, и огромен числен превес на точещите зъбки за евтино жилище. Те направо злорадстват. Реална цена за София - 600/700 евро. Отлична новина за мен , понеже на тия цени си купувам малко жилище без да се налага да си продавам свое ! Направо чудесно. Само дето тая работа малко ми прилича на оная когато един юнак виждайки  за́врътна булка да минава по улицата казал на компанията си - виждате ли я тази ? Работата е почти готова ! Аз съм съгласен, остава само и тя да се съгласи Laughing
Само да видя първо дали ЕЦБ то няма да изпонапечата едни пари които да ми обезценят еврата в банката ?
Пълно е навсякъде със зли гномчета вещаещи масови уволнения и произхождаща от тях невъзможност за изплащане на ипотеки. Съответно много и евтини домове за тях от банките.Един човек каза че е настъпил златния век за таксиджиите да си купят качествен дом на комуникативно място в топ квартал.За София става дума.

# 462
Не знам колко са зли гномчета, но аз работя във финансовия сектор. В няколко от най-големите компании в бранша има намаление на заплатите още от март между 20 и 40 %. В други, хората масово са пуснати в принудителна, засега платена, отпуска. Не коментирам доста хора в строителството и други обслужващи го дейности - мазилки, дограма, мебели, които направо останаха без работа или са в неплатена отпуска.
Не чертая апокалиптични сценарий, но не мисля, че в следващата 1-2 години положението ще е розово.

# 463
  • София
Питаш какъв е този сценарий и аз ти го обяснявам. Каква теза искаш? Моята теза отдавна съм си я споделил с обществото във форума. Нито съм тръгнал да купувам, нито да продавам в момента, камо ли пък да се оплаквам от нещо. А дали имам опит или не, остави ме аз да си знам, става ли?
Относно въпросът ти колко са тези, които са тръгнали да купуват на 1.5 евро с голямо финансиране - ами всички тези, които купуват имот с инвестиционна цел отдаване под наем или airbnb с идеята от наеми да се самоизплаща. Имам даже такива познати в обкръжението си. Само че именно тези са първите, които ще тръгнат да разпродават при спад / невъзможност за отдаване под наем. Simple Smile
Аз познавам страшно много инвеститори и никой не знам да е купувал на 1.5к
Сигурен ли си, че правилно си разбрал!?

При такава сума (освен ако не е на топ място в Лозенец или Център), сметката не излиза.
Особено с кредит.

Може би, ако имаш страшно много ИЗЛИШНИ пари ...

На 1.5 е цената на която истинските инвеститори продават ...
Че даже и 1.2-1.3-1.4 ако трябва да сме по-точни.

На 1.5 купуват балъците.

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 20:38 от Танграта

# 464
Не знам колко са зли гномчета, но аз работя във финансовия сектор. В няколко от най-големите компании в бранша има намаление на заплатите още от март между 20 и 40 %. В други, хората масово са пуснати в принудителна, засега платена, отпуска. Не коментирам доста хора в строителството и други обслужващи го дейности - мазилки, дограма, мебели, които направо останаха без работа или са в неплатена отпуска.
Не чертая апокалиптични сценарий, но не мисля, че в следващата 1-2 години положението ще е розово.
Аха, не съм чула да са свалили до сега заплатата на някой с 40 процента но както и да е. Може пък те да повлекат крак на останалите. Днес минах покрай една строителна борса - кипи живот ! Навалица ! Камиони, ужас ..Може би е още по инерция , не знам.
Може пък наистина да стане злокобно положението, и тогава бих искала да видя очичките на ония рентиерки паникьорки от съседната тема дето ореваха вселената с призивите си да бъдем смирени и да си стоим в къщи. Като им избягат наемателите ще ги питам каква песен ще пеят Laughing

Общи условия

Активация на акаунт