Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 831
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Скрит текст:
Една лекция пред БЛО на проф. Краси Петров още на 08.02.2020г. , преди коронакупона у нас Wink. Балонът на НИ в България.

Готин човек!
Има дар слово. Опитът му на преподавател си казва думата. Започнах да го гледам видеото, и съм на 20тата минута. А е 2 часа. Сериозна работа. А уж линкчетата бяха препоръчителни, за да се пести време на съфорумците.
Полюбопитствах повечко за това видео. Обзе ме едно съмнение. Отворих го в Youtube страницата и се зачетох в коментарите. Още първите няколко бяха много смислени, и казваха това, което и аз мисля. А други, носеха нова информация, която аз не знам, а е любопитна. Позволявам си да ги цитирам тук. А видеото ще гледам на части.

Цитат
Димитър Александров
15 hours ago (edited)
Този човек говори абсол=тни глупости, без да си е направил труда да проучи пазара в България. Противоречи си сам на себе си. Да беше се поинтересувал, колко е себестойността на строителството и след това да ми говори какво е било педи Христа или в Конго.
...
increce
increce
2 months ago
Д-р Красимир Петров още през 2012 г. говореше за имотен балон в България и в частност в гр. София. Видеата си стоят в youtube. Още тогава уж се чакаше срив до 1-2-3 години, но този срив така и не дойде. Вече е 2020 г., а цените са още по-високи. Срив няма и да има, освен в съзнанието на доктора.

С политиката която водят ЕЦБ и ФЕД и нулевите лихви, за които няма никакъв изглед вече да се отлепят от дъното, защото ще се срине всичко, цените на имотите ще се покачват и покачват до безкрайност. Японците си живеят така вече над 30 години и нито им се е сринал имотния пазар, нито нищо.

Теориите на доктор Петров са само преразказ на стари учебници по икономика, които нямат нищо общо със съвременната реалност на нулеви лихви, просто защото никога в историята не е имало нулеви лихви. Това прави всички теории от старите учебници напълно безполезни.
...

raniaaaful
2 months ago
Четох в руски сайт репортаж за младо японско семейство, което посочи, че въпреки факта, че цените на имотите в Токио падали всяка година, вече двадесетина години поред, те изтеглили ипотека и си купили жилището.
...
Александър Иванов
17 hours ago
Въпроса е да уцелиш тайминга, а не да си говориш по принцип. То спад все някога ще има и на теория ако говориш за спад постоянно, все някога ще познаеш. Ако този Петров наистина 2012-2013 е говорил за балон, а тогава реално беше дъно, то той е пълна нула като "познавач". ако някой 2012 е повярвал на Петров и не е купил, а чакал срив, то той е на голяма загуба и с основание ще разбие голямата уста на този псевдо "разбирач".

Любопитно е, този професор Красимир Петров, казва, че е търгувал с акции.
Продължил ли е някаква дейност, търговия с акции, с имоти? След като предсказва балони, ще може да купува на спад и да продава на възход. Има ли нещо спечелено? От 20години поне се занимава професионално (2000та, май беше казал) Има хора направиха бая милиони за тези години. В края на краищата, начетеността е хубаво нещо, но и някакви резултати трябва. Дори да не са топ приоритет.

Ето малко линкчета и  от мен:
Бъдещите финансови балони - Boom and Bust 03.05.2015
проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси в Тайланд
https://www.bgonair.bg/a/108-video/122661-badeshtite-finansovi-b … and-bust-03052015

Наш професор със зловеща прогноза за коронавируса: Целият свят ще се гърчи след 6 месеца, 07 Февр. 202
https://blitz.bg/obshtestvo/nash-profesor-ss-zloveshcha-prognoza … a_news725462.html

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 10:04 от Танграта

# 496
страната ни е едно,столицата е друга бира...тук се влачат ВСИЧКИ....и няма изгледи скоро да спре ....

# 497
  • София

Любопитно е, този професор Красимир Петров, казва, че е търгувал с акции.
Продължил ли е някаква дейност, търговия с акции, с имоти? След като предсказва балони, ще може да купува на спад и да продава на възход. Има ли нещо спечелено? От 20години поне се занимава професионално (2000та, май беше казал) Има хора направиха бая милиони за тези години. В края на краищата, начетеността е хубаво нещо, но и някакви резултати трябва. Дори да не са топ приоритет.

Ах как ми липсват търкалящите се и смеещи се емотикончета от старата версия Grinning
Аз специално гледах да се изразя по-меко! Simple Smile
Принципно мен ме дразнят хора, които се взират в колата ти, дрехите ти и те мерят според тях.
Донякъде същото е и с резултатите! В крайна сметка, важен е Пътя, според източната философия. А не резултат на ВСЯКА цена, както е според западния стил.

И все пак ...
Човекът говори за икономика и за западен модел на живот. Поне малко от малко ... да има там някакъв резултат.
Не съм казал, йок, резултат или е пълен глупак!
Просто да не изкарва глупаци другите!
Понякога, за да успееш, освен акъл трябва и топки, креативен оптимизъм, за да се "създаде нещо", било то и сделка или "икономическа дейност".
Само със страхове и негативизъм, не може да се изгради/съгради нищо!

# 498
"Търгувал с акции" не е особено положителна референция. Влезте в инвестора, където по принцип се изявява пусналият видеото, - там продавачи, паркетаджии и пр. дават акъл на кило за акции, имоти, метали, но не са прогресирали особено. И там, както и тук, тези с по-обраните постове са по-напред.

# 499
  • София, Bulgaria
Аз лично не вярвам, че може да си супер успешен в инвестиции, каквито и да са, освен ако не ти е основно занимание и бизнес. Разбира се има някакви епизодични нацелвания на страхотни удари..както и последващите сривове. Управлението на пари и правенето на пари от тях, не е нещо, което се прави между другото. За доброто управление се иска 100% отдаденост и да си нон стоп в "мача", иначе току виж си изпуснал червения флаг на страничния съдия. Както и познаване на детайлите,  развитие на интуиция и нюх и много важно трупане на ОПИТ.
Няма гледане на клипчета, няма четене на статии...на известни или неизвестни герои. Не казвам да не се чете и гледа, но трябва да имаш капацитета да отсяваш и преценяваш информацията...То се знае, че информацията е най-голямата сила, ама когато се бълва на килограм и тя се обезценява.
Случващото се през последните месеци е доказателство за това...всякакви експерти, професори, доценти...световни и не толкова световни величини...бълват противоречиви мнения и информация. В един момент си решаваш на кого да вярваш на Генерала или на Мангъров или на Тръмп и се почерпиш с нещо.

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 11:42 от tomeva

# 500
Не през 2012, още през 2006 Кр. Петров говореше за небивал балон на НИ у нас и съвсем предстоящо пукване Simple Smile Ако успея, ще изровя статията.
Всъщност, той през цялото време си говори това, така че периодично, горе-долу веднъж на 10 години, познава. Също като счупения часовник Simple Smile Кариерата му е на преподавател и писач на статии, с това си вади хляба. За друго не знам.

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 17:07 от Анонимен

# 501
Не през 2012, още през 2006 Кр. Петров говореше за небивал балон на НИ у нас и съвсем предстоящо пукване Simple Smile Ако успея, ще изровя статията.
Всъщност, той през цялото време си говори това, така че периодично, горе-долу веднъж на 10 години, познава. Също като счупения часовник Simple Smile Кариерата му е на преподавател и писач на статии, с това си вади хляба. За друго не знам.

Нали е форум, защо да не чуем и други мнения?

(ето, за да не се ровите Simple Smile  )
"Хроника на една предизвестена спекулация" - в. Капитал 2004г.
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2004/12/25/229434_hronika_na … tena_spekulaciia/

# 502

Нали е форум, защо да не чуем и други мнения?
По същата причина, поради която не си купуваме и не носим счупени часовници - не вършат работа Laughing
Пич, едва ли ще зарибиш някого тук за инвестиции на БФБ, шарани търси другаде. Губиш си времето само.
Виж, рекламка на професора успешно направи, браво на теб.

# 503
Като цяло видеото ми бе интересно, макар че някои негови твърдения са "странни". Примерно един имот трябвало да се изплати от наем за 5-6 години?! Или цената на "нормален" имот трябвало да бъде 1.5 средногодишно брутно възнаграждение.
Всяко различно мнение е полезно, защото те кара да се замислиш и вникнеш в логиката му.  Не скачайте веднага на човека, който го е постнал, защото едва ли търси тук инвеститори на БФБ.

# 504
Аз давам имот на цената почти на вноската му към банката. не съм на печалба, но това е единствения начин да имам мои имот. Няма как да ги събера тия пари накуп. Просто ако имам пари ще живея, няма как да ми стоят в банковата сметка. Ще ги харча.

# 505
  • sofia
Краси Петров е един от добрите анализатори,може да прочетете и Стиглиц и Шифт и Наисим Талеб преди да предприемете рисковата операция теглене на кредит по съвет на месната брокерица,щото имотите щели да растат вечно.

# 506
Краси Петров е един от добрите анализатори,може да прочетете и Стиглиц и Шифт и Наисим Талеб преди да предприемете рисковата операция теглене на кредит по съвет на месната брокерица,щото имотите щели да растат вечно.
За Стиглиц и Талеб съветът е добър. За Петров не съм убедена, но всеки има право на мнение Simple Smile
Някои сме месТни (не брокери, а просто сме от София, тоест сме месТни за това място Simple Smile), други сте приходящи (пак не брокери, а просто хора), но всички ние сме от месо, демек, всички сме месни. Между другото, аз още месТен брокер в София не съм срещнала досега, всичките, с които съм имала досег,  са приходящи. Та не знам какво трябва да значи "месна брокерица"

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 20:42 от Анонимен

# 507
За Стиглиц и Талеб съветът е добър. За Петров не съм убедена, но всеки има право на мнение Simple Smile
Някои сме месТни (не брокери, а просто сме от София, тоест сме месТни за това място Simple Smile), други сте приходящи (пак не брокери, а просто хора), но всички ние сме от месо, демек, всички сме месни. Между другото, аз още месТен брокер в София не съм срещнала досега, всичките са приходящи.

Съжалявам, ама някой, който пише така, да ми дава съвети за четене 🤣
Запетайките също така не са от месо, не ги яжте. ✌️

# 508
...може да прочетете и Стиглиц и Шифт и Наисим Талеб преди да предприемете рисковата операция теглене на кредит по съвет на месната брокерица,щото имотите щели да растат вечно.
....
Някои сме месТни (не брокери, а просто сме от София, тоест сме месТни за това място Simple Smile), други сте приходящи (пак не брокери, а просто хора), но всички ние сме от месо, демек, всички сме месни. Между другото, аз още месТен брокер в София не съм срещнала досега, всичките са приходящи.

Не само меСни брокерици се срещат в София, но и праШка шунка съм виждала. За съжаление.

# 509
Към момента -средна заплата в София към средна цена на квадратен метър жилищна площ =0,8 коефициент....същото за Лондон и Париж,съответно =0,2 и 0,1....толкова за достъпността на имотите в София спрямо Западна Европа...в повечето градове в белите страни,хората само могат да си мечтаят да имат имот в столицата...тук ,сулю и пулю се домъкнал и за сривове мичтай....

Общи условия

Активация на акаунт