Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 293 110
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 17 460
  • в кукувиче гнездо
Каква е разликата на феритина?

феритин - 945 при горна граница 274
Много е висок. Не съм лекар, но сигурно се притеснявате да не развие цитокинова буря. Потърсете някой лекар да ви каже има ли от какво да се притеснявате. Мъжете реагират по-бурно.

# 17 461
Каква цитокинова буря заради феритин след вече приключил ковид...

Не е спешно състояние това. Аз бях с феритин 750 като ми правиха изследванията 3 седмици след първите симптоми. Абсолютно всичко друго беше в норма. Изкарах го изключително леко (без кашлица, температура, болки и т.н.).

Жив съм и днес. Нищо не са правили за феритина. Спадна си сам постепенно. Докторът каза, че вероятно е съвкупност от няколко фактора - скорошна инфекция, диета богата на желязо и т.н.

# 17 462
  • София
На мъжа ми му предписаха дексаметазон на 9-ти ден след като вече беше изкарал почти два курса с Авирон Рапид, един с лефлокс и беше започнал авелокс (отделно коктейла с антистенокардин, цинк, витамини и т.н.). Поддържаше температура над 38 и имаше зверска кашлица (представете си суха, лаеща кашлица до задушаване щом легне). Не беше спал с дни. В неговия случай дексаметазона беше следващата стъпка в лечението, защото се влошаваше и предполагам, че помогна.

# 17 463
  • София
Мерси за бързите отговори. От днес мъжът ми е с положителен домашен антигенен тест. Чакаме писиара. Уж няма симптоми, но аз го гледам подозрително - май му сълзи носът и подкашля, но това е от поне месец. Ще видим. Сложих му маска, гледа лошо. Температура няма. 36.9. Уф, притеснено ми е. По колко цинк, селен и витамин  Д се пиеше?

# 17 464
  • София
А защо правихте тест, щом няма симптоми? Контактен ли е бил?

бъръльо-бъръльо, ти не кара ли вече Ковид? Ако не съм сгрешила, тогава мъжът ти не се ли зарази?

# 17 465
Каква цитокинова буря заради феритин след вече приключил ковид...

Не е спешно състояние това. Аз бях с феритин 750 като ми правиха изследванията 3 седмици след първите симптоми. Абсолютно всичко друго беше в норма. Изкарах го изключително леко (без кашлица, температура, болки и т.н.).

Жив съм и днес. Нищо не са правили за феритина. Спадна си сам постепенно. Докторът каза, че вероятно е съвкупност от няколко фактора - скорошна инфекция, диета богата на желязо и т.н.

Изключително много благодаря! Значи ще изчакаме консултация с личната утре. Моят феритин също е над 900, аз бях със симптоми, но не съм пускала тест. Вече бяхме под карантина, когато се появиха при мен. Имах влошаване на 7-8 ден и личната лекарка изписа антибиотик, освен противовирусните и витамините.
Единственото, което остана е лека кашлица, лека отпадналост. Дано това да беше и да няма последващо влошаване.

# 17 466
  • София
Да, контактен е. В работата му са пламнали. И да, аз го карах. Че и се ваксинирах с първа доза АЗ миналата седмица. Мъжът ми не се зарaзи тогава, само аз и детето имахме после антитела, той - не.

# 17 467
  • София
И моя колежка през ноември не се зарази от мъжа си, въпреки че не се изолираха, а сега е болна.

Стискам палци и съм сигурна, че ще мине леко!

# 17 468
  • София
Благодаря, и аз силно се надявам. Ще видим утре с писиара.
Момичета, ММ си го е направил в Пирогов. И резултатите ще станат готови утре след 19.00 ч. И го искат лично да ги вземе от регистратурата. Толкова с намаляване на риска. Направо не мога да повярвам.

# 17 469
  • София
Здравейте, от известно време се колебая дали да се запиша в темата, но реших, че като наскоро преболедувала може да съм полезна на някого. Постът ще е дълъг, за което предварително се извинявам.

Двамата с мъжа ми бяхме с положителен антигенен тест от 27 януари, като за мен това беше 5-ият ден от симптомите, за него - 2-ият. Имаме три деца на възраст 12, 18 и 22 г. Като по учебник в рамките на 1 седмица от моите симптоми се разболяхме всички вкъщи, с изключение на голямата ми дъщеря, която си беше отпреди това с антитела. Двете деца го изкараха леко - малката ми дъщеря с висока температура (почти до 39), болки в гърлото и отпадналост, които преминаха за 1 ден, а 22- год. младеж - с повишена температура до 38 и болки в мускулите, след леко втрисане през нощта на другия ден вече нищо му нямаше.

Първите симптоми при мен бяха ускорен пулс, тежест в главата и леко замайване. Замайването постепенно премина, но ускореният пулс си остана. Появи се лека хрема за 1 ден. На третия ден се чувствах съвсем добре и реших, че е била някаква настинка. На четвъртия ден се появиха болки в гърба и в очните ябълки. Мъжът ми също се оплака от неразположение. Тогава ми стана ясно, че е много вероятно да е ковид. Бяхме вдигнали и малко температура - 37.2-37.4. В продължение на няколко дни след положителния тест бяхме относително спокойни, защото реално нямахме кой знае какви симптоми, освен главоболие и отпадналост. При мен главоболието беше в рамките на търпимото, но при мъжа ми беше доста силно и мъчително. Продължавахме да вдигаме температура, като при мъжа ми започна да достига и по-високи стойности.

По препоръка на личната започнахме антибиотик на 7-я /съответно 5-ия за мъжа ми ден. На следващия ден моята температура спадна и не вдигнах повече. При мъжа ми, обаче, се задържа около 10-11 дни, и не се чувстваше добре. Трудно е да се обясни чувството, защото не мога да го сравня с никое друго заболяване - нито грип, нито ангина, много е различно. Минава като валяк през цялото ти тяло и те мачка, без да можеш да кажеш какво конкретно ти има.

На 10/8-ия ден отидохме на скенер в Софиямед. Оказахме се и двамата с пневмония, за щастие все още в лека до умерена степен. При мен кашлица не се появи въобще през цялото време, мъжът ми леко покашляше. Добре че познати ни бяха предупредили, че при ковид пневмонията може да протича и без симптоми. Всъщност имах такива, но не ги разпознавах. Например, само след 10-15 минути ходене вкъщи имах чувството, все едно някой ме е ударил в слънчевия сплит и ми е изкарал въздуха. Също така не можех да си поемам въздух в пълен капацитет и имах отвратително усещане за някаква стена в гърдите, която ми пречи на дишането. 

Започнахме още един антибиотик и след няколко дни вече имахме съществено подобрение. През цялото време сатурацията ни беше в норма. След изтичане на карантината направихме контролни снимки - моята вече беше чиста, при мъжа ми имаше все още изменения. След консултация с пулмолог му дадоха трети поред антибиотик и още 20 дена болнични. Сега вече е добре и двамата се върнахме на работа. Кръвните ни изследвания са в норма, нямаме оплаквания, енергията и физическите ни сили са отново както преди. Това последното го пиша, за да ви обнадеждя, че когато навреме се проведе адекватно лечение и се проследят докрай нещата, не е задължително боледуването да има "опашка".

Последно за протокола: 50- годишни сме и двамата, без придружаващи заболявания. Преживяването беше много травмиращо, а сме от сравнително леките случаи, след като не сме стигали до болница. Не подценявайте вируса и взимайте мерки при първите симптоми. Не разчитайте да го "диагностицирате" по прословутата загуба на обоняние и вкус.
Скрит текст:
Мъжът ми изобщо не ги загуби, при мен изчезнаха за малко, но аз по принцип винаги ги губя при хрема, и след това бързо се завърнаха, даже в подсилен вариант. Синът ми загуби обоняние и вкус чак на 4-5 ден, след като вече се беше оправил. Вкусът му се възстанови отчасти, но все още няма обоняние.

В отделен пост ще споделя още препоръки, които написах за приятели. Пожелавам на всички, които са се срещнали с вируса, да се преборят успешно и без последствия! Heart

# 17 470
Благодаря, и аз силно се надявам. Ще видим утре с писиара.
Момичета, ММ си го е направил в Пирогов. И резултатите ще станат готови утре след 19.00 ч. И го искат лично да ги вземе от регистратурата. Толкова с намаляване на риска. Направо не мога да повярвам.

Изчакайте до 20:00ч. На нас ни се обадиха, че резултатите ни са положителни. Ако и неговият е положителен ще го уведомят лично и може друг човек с личната му карта да вземе резултата. Моят го взе ММ. Тествахме се в Пирогов.

# 17 471
  • София
Т.е. утре да не ходим преди 20.00 ч. в Пирогов? Мерси.

Последна редакция: чт, 04 мар 2021, 18:43 от бъръльо-бъръльо

# 17 472
На мъжа ми му предписаха дексаметазон на 9-ти ден след като вече беше изкарал почти два курса с Авирон Рапид, един с лефлокс и беше започнал авелокс

Какви са тези схеми на лечение?!
Лефлокс и Авелокс са АБ от една и съща група, хинолоните.

После ако проблем със сухожилията, да знаете откъде са.

# 17 473
Извинявам се за тъпия въпрос,но има ли ковид с добра кръвна картина и показатели и какво означава това?

# 17 474
Аз съм на дескаметазон от деня след положителния тест. Единствено в деня на теста вдигнах температура до 37.2, за кратко, кашлица предишния ден. След като падна температурата нямам никакви симптоми, освен кашлица от време на време. На снимка всичко беше ок в деня след теста. Вече два дни обаче съм със зверско главоболие (4 и 5-ти ден). Чудя се утре какъв нов сипмтом ще ме изненада...
Освен декса, пия азитромицин, вит.Д, цинк, еманера и слагам фраксипарин. С наднормено тегло съм и си имам проблем със съсирването на кръвта по принцип.

Общи условия

Активация на акаунт