Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 289 304
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 19 800
  • Варна
Лек за запушен нос - капки за нос! Има безброй видове на пазара...!
Благодаря много, не знаех това! Питах за съвет относно име на капки, ако на някой му е помогнало конкретно нещо. Дори да не са капки, нещо домашно приготвено, билково, знам ли... Ако не можете да ми помогнете със съвет, смятам, че няма нужда и да ми отговаряте. Мислех, че пишем в темата, за да си помагаме...

# 19 801
Знаете ли дали мога да взема болничен за два дни назад и кога най-късно трябва да го подам на отдел човешки ресурси във фирмата. Късно ли ще е след 14 дни, след като мине карантината ми?
Не, не може да вземете, освен, ако нямате положителен пср от преди два дни, заведен в системата на РЗИ. Болничен за ковид се издава на база положителен пср от деня на резултата и се получава след 14 дни. Т.е. след изтичане на карантината.
А знаете ли дали мога да поискам по-кратък срок на болничен, 5 дни след положителен ПСР? Болничният от личният лекар ли се взима като мине карантината или от РЗИ?

# 19 802
  • София
Момичета, майка ми направи препоръчваните изследвания при ковид, за съжаление личната нищо не разбирала от д-димер (239 ng/ml, ref. 0-198) и феритин (313 ng/ml, ref. 4-204). Мен обаче силно ме притесняват.
Някои да е имал подобни стойности? Към какъв специалист да се обърна за онлайн консултация?

ЦРП е 82.7 (ref. до 5), СУЕ 66. В ПКК всичко е в норма. Лекарката казала, че тези показатели падат бавно, от 3 дни няма Т и затова нямало нужда повече от АБ, снимка след 10 дни.... Да си пие хранителните добавки само и аспирин протект. Медрол не е пила. Хипертоник с намалена функция на щитовидната жлеза е.
Много ми е притеснено. Поне сатурацията е 97%.

Ако скоро ми падне на толкова d-dimer-а, ще съм супер щастлив човек, моят е 5 пъти над нормата. Принципно към хематолог, но това изобщо не са притеснителни стойности след прекарана корона. За CRP-то не е вярно, че пада бавно и 82 е ужасно високо, за това повече бих се притеснявала, най-добре е да се направи снимка още сега или направо скенер по-добре.

ЯHHA, консултирайте се и с друг лекар най-добре и дано да се оправи скоро детенцето!

# 19 803
Благодаря много, не знаех това! Питах за съвет относно име на капки, ако на някой му е помогнало конкретно нещо. Дори да не са капки, нещо домашно приготвено, билково, знам ли... Ако не можете да ми помогнете със съвет, смятам, че няма нужда и да ми отговаряте. Мислех, че пишем в темата, за да си помагаме...
На мен най-много ми помага Виброцил. Не изсушава и трудно се привиква. Все пак повече от 5 дни не е добре да се ползва.

# 19 804
Ето тогава нещо билково (ако не сте алергична към лайка и нямате сенна хрема). И да не помогне, поне няма да навреди.
1 суп. л. с връх лайка, 200 мл вода. За разлика от чая в случая се вари няколко минути след кипването. Прецежда се след изстиването и се подслажда добре. По един гутатор няколко пъти на ден, няма как да се предозират.

# 19 805
  • София
Rosi79, аз си пръсках носа със спрей Стеримар, който е с морска вода. Другото което правих, което повече ми помогна според мен е промивка с каничка за нос, купих си една банка физиологичен разтвор и леко го затоплях преди самата промивка, в началото едвам текваше от едната ноздра към другата, но после се отпуши.
Направих си също в едно шишенце с капкомер, бях го запазила от някакви капки, 10 мл физиологичен разтвор с 5 капки клетва тинктура, накарах веднъж, но сякаш повече взе да ми гъделичка в гърлото, предполагам имам някаква алергия и спрях иначе приятелка каза, че много помагало на децата и.

# 19 806
  • София

Промивки в носа могат да се правят не знам дали сте виждали как правят. Бързо отпушват и ако има повече сополи ги изкарват навън без да се мъчите. нещо такова представлява https://www.youtube.com/watch?v=n_gxJd4AMkw

# 19 807
Аз си направих снимка, дробовете са ми чисти, обаче тази кашлица продължава и ме притеснява. 8ми ден дали е рано за снимка?
На десети ден беше бронхит, на 15-тия двустранна пневмония.
А преди 10ти ден не сте си правили, така ли?
На втори ден, но още нямаше нищо.

# 19 808

Аз лично ползвам спрейче Отривин ментол, действа няколко часа.
Иначе може да се направите физиологичен разтвор с няколко капки Клеева тинктура и да капете в носа.

# 19 809
От всиччки лекове най помагат капките, поне при мен - нищо друго. Марки няма нужда да пиша, всичките са на един принцип, отбъбват лигавицата - съдържат или ксилометазолин или трамазолин. Ефекта е един и същи - отпушване на носа. Виброцила само има май фенилефрин и най нисък отпушващ ефект.
Та капки за нос:
Ксилометазолин
Муконазал
Олинт
Отривин
Олинт с хиалуронова киселина/ за овлажняване на носната лигавица - търговско име Олинт хидра
Назодрен
Най - добри за мен са Муконазал, защото трамазолина по малко изсушава носната лигавица.
Та, достатъчно подробно ли е сега за капките ?? Smile

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 15:55 от mimi.7299

# 19 810
За това, че сте в отпуск по болест е задължително да се уведоми работодателя при първа възможност, а представянето  на болничния лист - когато е възможно.

# 19 811
  • Burgas, Bulgaria
Тона в темата напомня онзи по времето когато аз и семейството ми боледувахме,  декември...
За съжаление всички сме напрегнати ,уморени и притеснени .
За още по-голям ужас ,лично при мен това ,че "го минахме " , донесе глъдка въздух , но за кратко .
Пожелавам от сърце на всички да преборите възможно най-лесно и бърдо тоди гад , а истината е ,че трябва да се въоражите с търпение ,защото не минава за 5-7-10дни !

# 19 812
Повечето капки и спрейове за нос от масовите на пазара съдържат ксилометазолин. Тази съставка е силно непрепоръчителна за лица с алергии (полени, прах, треви и пр.). Не е информация ЕЖК, а личен опит с доста алергични в семейството.

# 19 813
  • в кукувиче гнездо
От всиччки лекове най помагат капките, поне при мен - нищо друго. Марки няма нужда да пиша, всичките са на един принцип, отбъбват лигавицата - съдържат или ксилометазолин или трамазолин. Ефекта е един и същи - отпушване на носа. Виброцила само има май фенилефрин и най нисък отпушващ ефект.
Та капки за нос
Ксилометазолин
Муконазал
Олинт
Отривин
Олинт с хиалуронова киселина/ за овлажняване на носната лигавица - търговско име Олинт хидра
Назодрен
Най - добри за мен са Муконазал, защото трамазолина по малко изсушава носната лигавица.
Та, достатъчно подробно ли е сега за капките ?? Smile
Много нервно написано...
От капки не знам колко има нужда при ковидното запушване на носа. По-скоро би помогнал геломиртол в по-ударни дози. Ако има някакъв затлачен секрет ще го изкара.

# 19 814
На втори ден, но още нямаше нищо.
Моята е от 8ми. Обаче чак сега се замислих,че не ми дадоха снимката. Само лист, на които пише,че белите дробове са в добра просветляемост, без огнища и инфилтративни промени. Проследими костадиармални синуси (какво значи това?).
На някой друг да не са му дали снимката?

Общи условия

Активация на акаунт