Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 297 394
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 23 265
Кръстя се и се моля да попадна в такава болница като описаната от Диорела.
Но се съмнявам. Като знам нашата.
Стандартно-колко да е стандартно това описаното.
Не е общовалидно обаче. Знам за два случая, в които пациентите са оставени на произвола, но няма да ги напиша.

Ще напиша само - дай боже всекиму да попадне на такова "стандартно" лечение, като описаното.

# 23 266
Тета, не зная от къде ти е информацията. Но не забравяй, че 30% от болните ги удря с психични проблеми. Има и една лека неадекватност, особено ако е с интоксикация. Чух и какви ги говорят на близките си по телефона, а виждах каква е реалността и какви грижи се полагат за тях. Някои възрастни хора са склонни да се оплакват на близките, да се жалват, а на лекарите дори не казват за новопоявили се проблеми и симптоми.  Но има кой да ги забележи, сестрите са все между пациентите. Ако има проблем и други пациенти се обаждат, викат лекарите.
Виж , че и други хора, били в други болници, потвърждават същото.

Не изключвам да има и такива места, за които казваш, особено, ако няма достатъчно хора за екипи, но не вярвам да са много. Командироват лекари и сестри от други отделения, за да ги подсигурят.  В момента са буквално зарязани всички останали отделения, само и само да осигурят за КВ. Мисля, че в КВ полагат невероятен героизъм.

# 23 267
Добре ще е да обединим усилия с ФБ групата "Родитеи за безопасно образование". Те търсеха контакт с д-р Симидчиев за обсъждане предпазните мерки в учиище. Могат да се набележат крещщи пробеми, нуждаещи се от нормиране. Присъствието на децата в обезопасена среда е изключително важно. Ако обобщим пробемите, ще сме повече и няма да е на парче.

Няма ли журналист в темата? Бояна не би ли помогнала - тя май тук не влиза, но е активна в другата тема.

# 23 268
  • София
Лекарите отдавна казаха, че понякога се засяга нервната система, включително вниманието, паметта и т.н. Срещала съм препратки към състояния, много приличащи на алцхаймер и дали вирусът може да се окаже причина за обостряне на такива състояния.

# 23 269
При снижаването на нивата на кислорода, се получава и нещо като дезориентация- не вярвах на очите си, как мъжът ми се държеше, преди да влезе в болница- беше си буквално дементен- абсоютно не можеше да мисли адекватно и  дори говореше несвързано и забавено. За нереалната ситуация и неадкватно поведение на болните  в отделението- също мога да дам примери( една баба си ядеше по цял ден, а ревеше по телефона на децата си, че за пръв път през живота се се радвала на сух хляб и вода). Но, смея да твърдя  и че има и отделения в които нещата не са съвсем така- колегата на мъжа ми, който ни изпозарази( въпреки, че можеше да не го прави, защото изобщо не беше наложително да ходи на работа, като знае че е с КВ), попадна в местната инфекциозна болница и по- нощите е пращал SMS- и на близките си да го спасят. В неговия случай, не поради объркване и дезориентация, а защото никой с часове не е идвал да го погледне. Аз, затова съм благодарна на ЛЛ, който освен, че ни следеше по телефона и ни изписваше лекарства, ни посъветва, да не разчитаме на случайността и на 112, а като станат нещата зле, да отиваме в проверена болница и по възможност при познати лекари.

# 23 270
Шарлот, не се заблуждавай, всички ще го минем, по един или друг начин. Важното е да е леко и терапията да е навременна, за да стигат колкото се може по-малко хора до усложнения и до болница и да се възстановяват по-бързо и леко.
Малко сблъсък с вируса, без разболяване, дори е полезен, създава имунитет. Ние успяхме да опазим сина и док каза, че той се е сблъскал , но без да се разболее.

Някои елементарни мерки са много полезни - да се разделят кърпите за бърсане, да не се допират, да се внимава с някои автоматични навици - например да се пуска водата в тоалетната с измита ръка, да не се по=ипа бравата на влизане, да се сапунисва кранчето на чешмата докато се мием, зада е чисто, когато спираме водата. Ей такива неща. Хората забравиха стария верен сапун. А пръскането с дезинфектанти е много опасно. Такива астми и алергии ще се отключат...

Andariel, аз също имам леки прблеми с концентрацията и паметта. И ми е доста трудно да пиша. Някои, дори елементарни думи, стават буквално неузнаваеми, поправям по няколко пъти, че все не става и все се получават неразбираеми глупости.

То има и интоксикация при КВ, на мен ми се проясни мозъка, едва от по-високите дози КС. Преди това беше майко мила. Разпознах симптомите , че съм карала смесена пневмония на млади години, с тежка интоксикация и хич не бях адекватна тогава. Но док ме успокои, че имало и по-тежък случай от мен - един тръгнал да скача със системите през терасата , да си ходи човека. Simple Smile

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 12:57 от Diorela

# 23 271
  • София
Липсата на кислород води до подобни състояния, както и приемането му. Като се наложи и стрес и....

# 23 272
Reunion, така е, но и интоксикацията като я прибавиш към липсата на кислород, тръска с яка сила. Вервай ми. Simple Smile
Бях на 8 мг КС, на кислород, с добра сатурация и това не успя да я овладее. Чак като минах на 20 мг КС, тогава ми просветна малко и се усетих какво се случва.. И в болницата , с конските венозни КС, се оправи.

# 23 273
Така е. ММ буквално не знаеше къде се намира и ме питаше през 5 мин. Изкара го много тежко, 12 дни интубиран, а е само на 30г.

# 23 274
Лечението е безплатно, не се заплаща дори потребителската такса за престой.
Това не е вярно, поне в нашата болница. В началото на месеца, близки, които лежаха с Ковид, ме помолиха да им направя копие от епикризите и фактурите. Семейство, пенсионери! Сумата за единия беше около 60 лв.

# 23 275
Katherinee, желая успешно възстановяване!

Дю, не зная, може да има значени и в каква болница е човека - държавна, общинска, частна. Аз бях изненадана, че няма да плащам дори за престой, която такса винаги се плаща в болниците и е около 5-6 лв на ден, поне така беше преди 2 години.
Платих си за CD със снимките, защото за мен е важно да ги имам за сравнение после. Пазя всички белодробни  снимки през годините, искат ми стари.

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 13:23 от Diorela

# 23 276
  • При семейството си
Рори72, малко извън темата, но всъщност и не съвсем.
Моля те, когато свърши всичко около сегашното ви боледуване, предприеми действия да ви осигурят помощни средства за детето или поне финансите за такива, за да се закупят от чужбина, ако трябва. Знам, че е трудно (аз самата имам дете с проблеми, макар и не точно такива, които налагат такъв тип помощни средства), но има групи на родители на деца с увреждания, може да се посъветваш там какво и как да предприемеш. Може да направиш кампания за набиране на средства, ако искаш и тук пиши, ще помагаме с каквото можем. Но и за твоето и на детето физическо и психическо здраве, трябва да имате възможност, да намерите вариант да излезете/излизате извън четирите стени на един апартамент.

# 23 277
Диорела, ти май си с ТЕЛК, или поне с някаква по-специална диагноза.
Те не плащат никъде потребителска такса.

Лечението е безплатно, не се заплаща дори потребителската такса за престой.
Това не е вярно, поне в нашата болница. В началото на месеца, близки, които лежаха с Ковид, ме помолиха да им направя копие от епикризите и фактурите. Семейство, пенсионери! Сумата за единия беше около 60 лв.

Това може да в някаква такса в частна болница. По принцип дължима е потребителска такса до 10 дни/годишно, ако не си освободен заради някаква диагноза.

# 23 278
Точно 5.80 е таксата престой в болницата.
А с Диорела не съм съгласна - да, може да има болници като тази, в която е била, но аз видях друга действителност. В моята стая в болницата възрастна жена цял ден чакаше и молеше санитарката да й помогне да се изправи, какво остава да я нахрани или даде вода.
В отделение на друг етаж болните да оставяни в стаите и се проверяват само сутрин и вечер дали са живи.
Да не говорим, че визитациите се правят от стажанти,  просто защото лекарят в отделението е един и той има нужда от някаква почивка.
За съжаление София не е България...

# 23 279
ДеВа, да има значение, защото в същата болница миналата година за мама не платих нищо. Казаха ми, че е освободена от такси заради хронично заболяване. Нямаше ТЕЛК.
Пожелавам на всички да минават леко, а на Илияна пращам прегръдки и сила!

Общи условия

Активация на акаунт