Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 340 717
  • 50 335
  •   2
Отговори
# 28 890
И нашият ЛЛ никакви изследвания не ни назначава, но сега лато ви чета май е добре да си пуснем.

Какви кръвни ще ми препоръчате? С Ковид сме с мъжа ми от 9 дни

# 28 891
Здравейте, не ме подмина ковид..
Въпросът ми е Има ли някой с астма, който е изкарал ковид? За сега симптомите ми са силно главоболие и леки болки в тялото. Мисля обаче, че всичко започна с гадене и разстройство, което вече мина. Имам и една доза АЗ през март, но така и не зной втората, имах доста антитела и ЛЛ ми препоръча на есен да си бия пфайзер, защото тогава имаше не малко случаи на тромбози при млади жени, та... сега я втасах, утре ми беше  деня за ваксина, но ...
Притеснено ми е много с тази астма, имала съм преди 2 години няколко пристъпа и просто...липсата на въздух... не искам да си спомням

# 28 892
Аз и нервите ще трябва да лекувам след този Ковид. Като човек който се храни и живее здравословно,не мога да повярвам,че поех тази химия в организма си. Антибиотици не бях пил с години. Яд ме е,че лекуват на калъп и сега излишно пия още седем дни Таваик,без да има нужда. Личната не пожела да го махне или смени,защото се застрахова с болницата. А там изписват на всички едно и също,без значение колко си зле или добре.
Флажил също са ми изписали,което пак е вид втори антибиотик. При вас след болница имало ли е толкова много неща? Да не говорим за цените,само едното лекарство ще ми в 150 лв.за месеца. Ужасен съм от здравеопазването ни... Дали си на 30 или 80,лекарствата еднакви...

# 28 893
Така беше примрял от страх, сега рев че са те отровили. Бих благодарила на персонала, и на Господ! Ще влезеш пак във форма, нали сега си добре вече!

# 28 894
Говорите за различни КС.

Диорела има предвид метилпреднизолон. Андерс има предвид дексаметазон. Двете са несравними по милиграми.

Скрит текст:
Максималната дневна доза на дексаметазон е 16-20мг. При ковид най-често е 8мг и се намаля постепенно. Единствено при мултиплен миелом се стига до ежедневни дози от 40мг, но за друго подобно изключение не се сещам. При метилпреднизолон дозите (в мг) са по-високи, но той е в пъти по-слаб от дексаметазон.

Андерс, правилно ти го намаляват. Накрая е съвсем възможно да го пиеш И през ден. Повечето схеми на дексаметазон така завършват. Нормално е да си гладен и е нормално да направиш бузи. Желателно е да не нагъваш твърде солено. Килограмите и апетитът ще се оправят като спреш дексаметазона.

Не помня да е казвал, че с му дали дексаметазон. Коментарът беше, че ЛЛ му е променила схемата и намалила дозата, която са му предписали и да ги пие през ден. Но дозите са доста малки, така, че не вярвам да е проблем. Никога не са ми давали схеми да приемам КС през ден. Не зная в какви случаи го правят.

--------------------
Здравейте, не ме подмина ковид..
Въпросът ми е Има ли някой с астма, който е изкарал ковид? За сега симптомите ми са силно главоболие и леки болки в тялото. Мисля обаче, че всичко започна с гадене и разстройство, което вече мина. Имам и една доза АЗ през март, но така и не зной втората, имах доста антитела и ЛЛ ми препоръча на есен да си бия пфайзер, защото тогава имаше не малко случаи на тромбози при млади жени, та... сега я втасах, утре ми беше  деня за ваксина, но ...
Притеснено ми е много с тази астма, имала съм преди 2 години няколко пристъпа и просто...липсата на въздух... не искам да си спомням

Аз. но карах тежко ковид.  Simple Smile
препоръчаха ми да увелича пръскането на помпичката от 2 на 3 пъти на ден. Също лекари считат, че КС в помпичките на астматиците спомагат за по-леко боледуване.
Виж и тук, мнение на алерголог: https://bg-mam.ma/p/1207947/43279737
Не се притеснявай заради астмата, още повече, че имаш 1 доза ваксина, която е създала някакъв имунитет. Но вземай адекватни мерки.

# 28 895
Ако са ме върнали от оня свят, последното нещо, за което ще мисля, е колко ще ми струва на месец лекарството, колко лекарства съм изпила и колко килограма съм качила. Бъдете благодарни, някои хора нямаха вашия късмет.

# 28 896
Говорите за различни КС.

Диорела има предвид метилпреднизолон. Андерс има предвид дексаметазон. Двете са несравними по милиграми.

Скрит текст:
Максималната дневна доза на дексаметазон е 16-20мг. При ковид най-често е 8мг и се намаля постепенно. Единствено при мултиплен миелом се стига до ежедневни дози от 40мг, но за друго подобно изключение не се сещам. При метилпреднизолон дозите (в мг) са по-високи, но той е в пъти по-слаб от дексаметазон.

Андерс, правилно ти го намаляват. Накрая е съвсем възможно да го пиеш И през ден. Повечето схеми на дексаметазон така завършват. Нормално е да си гладен и е нормално да направиш бузи. Желателно е да не нагъваш твърде солено. Килограмите и апетитът ще се оправят като спреш дексаметазона.

Не помня да е казвал, че с му дали дексаметазон. Коментарът беше, че ЛЛ му е променила схемата и намалила дозата, която са му предписали и да ги пие през ден. Но дозите са доста малки, така, че не вярвам да е проблем. Никога не са ми давали схеми да приемам КС през ден. Не зная в какви случаи го правят.

“Ниските” дози кратни на 2 - 2, 4, 8, 12, 16, 20 - са типични за дексаметазон. Написах ниски в кавички, защото потентността на дексаметазон е в пъти повече от тази на метилпреднизолон. Така казано, ако приемаш 60мг метилпреднизолон може да ти се струва “много”, а 16мг декса да ти се струват “малко”. Но що се отнася до имуносупресия и ефект върху адреналните жлези, второто е доста по-силно. Аналогично, ако сваляш декса от 8мг на 4мг, може да ти се струва, че сваляш с “малко”, но това е все едно да свалиш метилпреднизолон от 40мг на 20мг (например), което хич не е малко.

Дексаметазон е с елиминационен полуживот от над 50 часа, така че низходящите дози през ден в края на лечението са нормални/логични.

# 28 897
В крайна сметка, писал ли е, че е на дексаметазон?
Не съм задълбавала толкова в разликите им, но ме изненада решението на ЛЛ да намали дозата по този начин. Предполагам, в болницата имат повече опит и са преценили по-добре спрямо всички показания.

Андерс, не зная как ти е подействал ремдесевира, но от всичко останало, което написа, мисля, че и в къщи би се справил достатъчно добре с адекватно лечение. Важното е, че сега се чувстваш добре, по-спокоен и с нова енергия.
Забравяй миналото и гледай само напред.
ПС И нещо важно -  спри да обиждаш всеки, чието мнение не ти харесва.

# 28 898
Хора, аз пък трябва да си лекувам нервите след Токуда. Отидох в ковид коридор от 14. За снимка. Но пуснах и кръвна к. Рентгеновата лаборантка дойде с половин час закъснение. Както и да е към 15 ч ме снимаха. Казаха резултат след 2 часа. Отивам в 17 няма резултат. От снимката. Кръвта излезе. Почва чакане на място вкл. и човекът който ме 3 докарал. Чакане до 19 ч - не, няма. Не била разчетена. Аз вече щях да изтрещя и си тръгнах. Без снимка. Утре вече няма кой да ме закара. Иначе СРП ми е 15,8.Д димера 0,23.Но от снимката ни вест ни кост. Надявам се да качат разчитането в онлайн платформата, но... вече нищо няма да ме учуди. 75 лв платих.. и съм потресена от всичко.

# 28 899
  • При семейството си
В Токуда декември чакахме 7 часа в Ковид зоната. А баща ми (заразеният) беше доста зле.
Андерс, в чужбина щеше да си на чай и парацетамол. Защо не го направи и тук, не знам.

# 28 900
Ивермектин пият много хора,но на мен лекарите ми казаха,да не го пия в никакъв случай. По-скоро хората го правят на своята глава,без лекарите да го препоръчват.

Аз се чудя какво да правя със зверското ядене и апетит. Явно е от кортикостероидите,които по препоръка на ЛЛ намалих на 2 мг. от днес, но поглъщам всичко което видя,ужасно много храна и все съм гладен.....
Пусни ТSH и виж как ти е глюкозата.
Млад мъж е, надали е щитовидната жлеза, най-вероятно е от кортикостероидите.

# 28 901
Минавам само да кажа какво е положението
Ден 9 - температура 39
Сутринта се консултирах на база симптоми и изследвания с една докторка в онлайн приложението.
Според нея всичко е нормално, хората поддържали температура по 14-15 дни и така протичало при някои хора.
Да ама майка ми е близо 70 , то на млад човек толкова дълго температура едвам се понася.

# 28 902
В Токуда не са умрели да ни лекуват, ни в Пирогов, ми никъде. Ни за пари, ми без псри

# 28 903
  • Буркина Фасо
Минавам само да кажа какво е положението
Ден 9 - температура 39
Сутринта се консултирах на база симптоми и изследвания с една докторка в онлайн приложението.
Според нея всичко е нормално, хората поддържали температура по 14-15 дни и така протичало при някои хора.
Да ама майка ми е близо 70 , то на млад човек толкова дълго температура едвам се понася.
какво очакваш? докторката да си промени мнението ли ?

# 28 904
Кира, за мен такава т в 9 ден не е нормална, колкото и да казват, че при Ковид продължава дълго. Това си е сигнал, че нещо не е наред. Все пак не е субфебрилна т.

Общи условия

Активация на акаунт