Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 340 346
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 33 615
Извинявам се ако това е вече пускано и известно в темата, но според мен може да е от полза на болните, особенно за кашлящите и задушаващите се.

Как трябва да лежи болният от COVID

РЕЗЮМЕ: Вследствие на увреждането на алвеолите и на капилярите от SARS-CoV-2, в алвеолите вместо да има въздух, се събира течност и дишането става неефективно. Изтичането (дрениране) на обилните секрети от белия дроб по пътя на гравитацията е възможно, ако болният заема позицията, наречена ПРОНИНГ ПОЗА. Необходимо е също така да лежи няколко часа дневно по корем, за да стимулира диафрагмалното дишане.

Секретите, които се образуват при COVID-19, са като лепило. Те „циментират“ най-долните отдели на белите дробове, което довежда до бързо намаляване на кислорода до алвеолите и болният получава тежък задух. По принцип позицията прониране (proning) се прилага при остър респираторен дистрес синдром, а сега се използва широко в САЩ, Русия и други страни при болни с COVID-19. У нас също се прилага в няколко болници, но не системно. В момента се работи по дизайна на матрак, който да облекчи лежането по корем на болните,“ коментира още д-р Ботев.  

Заставате в колянно-лакътна позиция, дишате дълбоко и леко покашляте. Тази позиция е изключително ефективна, за да се изведе навън секрецията. Има много научни публикации по въпроса, които доказват това. Ако имате засягане на белите дробове, опитайте да лежите по корем толкова дълго, колкото можете – 8-10-12 ч. Също така - застанете на лакти и колене, така че гърбът да е наведен надолу, за да можете да дренирате белите дробове. Добре е да се пие куркума с джинджифил, подсладен с мед, което разводнява гъстата секреция. Ако имате близък с COVID-19, добре е да го потупвате с пръсти леко по гърба, докато той покашля, така че да се стимулира отделянето на секретите.

Оздравявайте бързо!

П.П. Също така може да прочетете из интернет за Кварцетина /хранителна добавка/ и ползотворното и влияние при Ковид. Кварцетина е мощен антиоксидант.

И нашият личен опит: Черният бъз, Билковата кръв са на голяма почит у дома и при Ковид боледуването ни. 5 човека от домашните минахме през Ковид без антибиотик и сравнително леко, 1 пи антибиотик заради продължителна температура. Според мен черният бъз бе нашия голям помощник, но подчертавам, че ние го почнахме по малко още с настъпването на ковид кризата. Увеличихме дозите на всеки, през периода когато е боледувал. Не сме се заразявали един друг и боледувахме през големи интервали. Само аз заразих мама, защото въобще и не знаех, че съм болна - нямах никакви признаци.  При повторна среща /недай Боже/ ще видим дали пак ще ни помогне черният бъз.

# 33 616
  • Благоевград
Подкрепям за лежането по корем. Точно, когато бях най-зле и се задуших в болницата, ме обърнаха по корем и лежах така доста време, поне час. Помогна ми да овладеем дишането и изхвърлях по-лесно храчки, с до 3 изкашляния, а преди това поне 10 пъти  кашлях, чак до гадене и нищо не искаше да излиза.

# 33 617
Дори само да се наведе човек напред, много лесно се отхрачва.
Аз с два отрицателни антигенни не знам какво да правя. Снощи вдигнах пак до 37,8. Болят ме очните ябълки и гърба. Сатурация перфектна. Ако имам проблем с дробовете, предполагам, че по сатурацията ще се разбере веднага. ММ каза, че в болницата така са ги следили три пъти на ден. Мисля да взема болничен 2-3 дни. Не мога с Т да ходя на работа.

# 33 618
Дали е нормално 10 ти ден да съм с много силна отпадналост,почти изцяло лежа и спя.
От три дни пия Азитрокс и витамини,но няма никаква промяна.
Апетит имам и то доста завишен.
Нормално е - вкъщи две седмици и повече майка ми нямаше сили за нищо и беше доста сънлива.

# 33 619
Натаспин не е препарат, а хранителна добавка. И няма абсолютно нищо общо или дори каквото и да е подобно на аспирин.
Не споря. От листовката му.
https://apteka.framar.bg/30048533/%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81 … D1%82%D0%B8%D1%81
Не съм привърженик на идеята да се пият много неща /добавки, медикаменти и т.н./ със сходни действия. Това е силна атака за организма и той се ошашавя.

# 33 620
  • Варна
Gogo1979, ако чакате и се чудите с дексаметазона, може да се влоши.
На същото мнение съм. Нещата не са за 55 антибиотика, защото възпалението не е бактериално. По-скоро съм на мнение, че само дексметазон ще облекчи симптомите, а антибиотик в добавка би предотвратил бактериална инфекция, защото дексметазон потиска имунитета. Баща ми беше с подобно ЦРП, започна една сутрин първо дексметазон (така се случи), още същия ден спря да вдига температура. Вечерта добавихме и АБ. Просто от всичко изчетено недоумявам защо при такъв тип възпаления се предписват (само) антибиотици, че и по два, че и ги сменят...

# 33 621
Тези от вас, които вследствие на Ковид загубиха обоняние и вкус, доколко време след това ги възстановихте и възстановихте ли ги изобщо или поне частично.

# 33 622
  • Буркина Фасо
Тези от вас, които вследствие на Ковид загубиха обоняние и вкус, доколко време след това ги възстановихте и възстановихте ли ги изобщо или поне частично.
различно е при всеки. писали сме го многократно.

# 33 623
  • София
Колежка с Ковид беше с болки в очните ябълки. За първи път го чух и ми стана много странно.
Нейната ЛЛ ѝ казала, че е типичен симптом.

# 33 624
Знам, че е различно. Знам и че сте писали. Просто, ако някой има желание, моля, да ми отговори, ако ли не, здраве да е.

# 33 625
  • Варна
При всеки е различно. Аз загубих обоняние на 100%, след седмица започнах да долавям откъслечни миризми с едната ноздра, за още седмица да речем се възстанови, след два месеца се бъгна и се появи паросмията. Там са променливи нещата. Почти година след ковида е много по-добре положението, но някои неща все още ми миришат противно или имат гаден вкус.

# 33 626
При нас ( трима души) ги възстановихме в рамките на 4-5 дни. Възстановихме ги напълно.

# 33 627

Аз изкарах Ковид само с 100% загуба на вкус и обоняние. Шегувах, че че мога да ям камъни, трева и ... нямаше никакво значение какво слагам в устата си. Наистина е доста неприятно усещането, но минава. 20 дни бе пълна загубата, в последствие започнаха да се появяват някой миризми. След 4-5 месеца бе почти напълно възстановено. Но аз пия и различни добавки. Четох, че витамини от групата Б помагали.

Наистина горещо препоръчвам за възстановяване след боледуване Билкова кръв - сиропче е.

Преди време бях карала един грип, от който нямах никакви сили в последствие. Личната, която бе натуропат и хомеопат ми предписа едни доста разпространени ампулки с Женшен и пчелно млечице за пиене - действаха като малки флакончета Енергия. Изпих 2 кутии. Не съм ги пила по време или след Ковида. Просто споделям идея за по-бързо възстановяване на тези, които нямат сили след преболедуването.

# 33 628
И аз я мисля Дея и пак предлагам, да я подкрепим финансово. Всеки е имал трудни моменти.

Здравейте, много благодаря !

Аз съм в болница и понеже нямам здравни ще ме изпишат утре. Изследванията са ми добри засега няма нищо много сериозно , което да налага да стоя повече. Казаха, че 3 дни се заплащат от общината или нещо подобно и утре ще излезна.

Притеснявам се обаче за сина си защото има постоянно гадене и повръща. Пие Деган но каза,е вчера и той не му е помогнал. Всякакви съвети са добре дошли. Ще видим вече кашля много, но това не е предпоставка за нищо. Пие авалокс . Няма температура но гаденето е силно и така. Много съм притеснена защото не съм при него, но тук ме натъпкаха доволно с антибиотици и лекарства за година напред .

Още веднъж благодаря за загрижеността. Моята майка каза, че е изпратила малко средства с каквото може да помогне и засега се надявам да закупим всичко необходимо и да се храним паралелно с това. Simple Smile

Мисля, че лека полека ще се подобрим и просто се надявам да е скоро за да се върнем полека лека към нещата които обичаме да правим.

# 33 629
Колежка с Ковид беше с болки в очните ябълки. За първи път го чух и ми стана много странно.
Нейната ЛЛ ѝ казала, че е типичен симптом.
И аз бях така при силната хрема между 7-10 ден! След като ми мина хремата не са ме боляли очите.Но вече 11 ден нямам обоняние Head Band Детето също се оплака един ден от болки в очите като поглежда настрани.
След като ЛЛ ми видя кръвните изследвания (разшитен пакет Ковид) и абсолютно всичко е в норма,освен Феритин,който е точно на долна граница, ми каза да броя две седмици пиене на Аспирин протект от първи симптом и да го спирам. Това не е ли твърде малко? Дали да не пия поне Натаспин 2-3 месеца за всеки случай,че като чета как Д диимера се променял Thinking

Общи условия

Активация на акаунт