Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 340 371
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 33 600
  • Другата България
Аз съм писала в темата, от началото на юни започнах ремонт, и влачех много тежко, все пак дясната ръка ми е "силната". Съдовия хирург смята, че е комбинация от двете - ковид и претоварване на ръката, но факт - като отидох първия му въпрос беше дали съм минала през ковид. Защото това не е първия ремонт в живота ми, а тежко достатъчно съм мъкнала не само по време на ремонт.
Всичките ми изследвания бяха перфектни, всичко пусках, феритина беше завишен, но то е нормално.

# 33 601
Аз преди 20 и няколко дни изкарах Ковид сравнително леко, изследванията също бяха ок. Следващата седмица обаче ми предстои гинекологична интервенция - конизация на шийката на матката и на своя глава спрях аспирина...
Тази седмица цикъла ми беше много по-обилен и с много съсиреци - това ме притесни. При вас как е бил цикъла след Ковид?
Тези дни нещо взе да ми прескача и сърцето... Та се чудя дали не трябваше да продължа да пия аспирин.
Какви изследвания според вас би било добре да си пусна преди операцията и като цяло има ли някакви индикации, че човек има проблем с коагулацията?

# 33 602
Цитат
няма подобрение и продължава да вдига температура над 38 и суха кашлица и парене в гърдите.Чувства се доста зле. Като цяло ѝ е някъде 8ми, 9ти ден.
Elsie8, най-добре е га я прегледат, снимка, евентуално кортикостероиди, антикоагуланти,  ако преценят.

jazzzzy, добре е да те види кардиолог на ехо, че проблеми се правят по-късно.

# 33 603
Jazzy, този, който ще прави конизацията, не ти ли каза  колко време преди това да спреш аспирина?
Според мен няма да има проблем щом е спрян седмица по-рано, но все пак попитай лекуващия. При майка ми, която е на Ксарелто (по-силен антикоагулант) бяха препоръчали да се спре 5 дена преди интервенция и да се замени с фраксипарин, но тя има сърдечни проблеми.От друга страна, разреждащи изписват за по-дълъг период след Ковид, а ти няма да можеш да пиеш след конизацията. Струва си да се консултираш заради Ковида колко време трябва да пиеш, може ли с друго да се замени след операцията и т.н.

# 33 604
Моята ЛЛ по принцип си вдига телефона, когато е при нея. Но няколко пъти го е вдигал мъжа й. Той отказваше да ме свърже защото според думите му: единия път ЛЛ се къпеше, другия път спеше, а третия път директно ми каза, че не желае в почивните дни да притеснявам жена му. Това беше преди ковид, но все пак и тогава имаше моменти когато човек се влошава в събота или неделя и не знае какво да си вземе от аптеката.
Така че може би трябва да сте по-настоятелни когато ситуацията е критична и спешна, защото има вероятност телефона в някой момент да не е при ЛЛ и съответно той да не е разбрал че го търси пациент в нужда.

Прав е съпругът. Жената си има работно време. През останалото време не е личен лекар, а жена, съпруга, вероятно майка. Представете си, ако има хиляда пациента и само 10%, тоест, само 100 я потърсят през уикенда!
Затова съществува бързата помощ. Сега, зная, че в България системата не е добре обмислена и има много проблеми, но трябва да има някаква нормалност!

# 33 605
Този дексаметазон за сваляне на 39 градуса има доста страшни странични ефекти. Задължително ли е да се пие или може да продължаваме да борим темп с течен аналгин/нурофен.

Днес направихме кръвни, това което е извън норма е:
Феритинин 840 при макс 300
Ддимер 311 при макс 232
Лактатдехидрогенеза/ЛДХ 360 при макс 248
CRP 78 при макс 5

Смениха антибиотиците с други два, вдиния от които е левокса. Нова снимка показва че няма разлика с предишното състояние от преди 5 дни - двустранни огнища на алвеопарна консолидация, вероятно свъзпалителна генеза.
Въпроса е да се пие ли този дексаметазон или да се продължи с аналгитици.

# 33 606
Гого, КС не е / само/ за сваляне на Т. Той е противовъзпалително средство, мощно.

# 33 607
  • София
Дали е нормално 10 ти ден да съм с много силна отпадналост,почти изцяло лежа и спя.
От три дни пия Азитрокс и витамини,но няма никаква промяна.
Апетит имам и то доста завишен.

# 33 608
bubkab, уведомете ИАЛ за тази реакция, лекарите няма да го направят, макар, че трябва. Лятото направих от капки за очи, уведомих ИАЛ и ми казах ,че трябва да има  поне няколко случая, за да се включи в листовката. Помолих ме да уведомя и производителя.
Има го в листовката. Единственото му противопоказание е точно при хора с алергия към соя, тъй като самата добавка е ензим извлечен от соя.
 Натаспин и аспирин не са едно и също. Действат по съвсем различен механизъм. Натаспин например има значително по слаб кръворазреждащ ефект и оттам рискът от кървене или кръвоизлив е буквално нищожен. По съвсем различен механизъм се възпрепятства тромбообразуването при него.

# 33 609
Gogo1979, ако чакате и се чудите с дексаметазона, може да се влоши.

geizer, уведомяването в ИАЛ има и друг смисъл - честота на страничните реакции.

# 33 610
Е, предполагам защото едното ми дете беше с положителен PCR, очаква се и ние с майка му да позитивираме, та за това ни бяха предписани тези 2 препарата. В едно домакинство сме, второто дете е със симптоми, не пазим никаква дистанция и така.
Мисля, че натаспин Н не е кръворазреждащ или бъркам?
........ НАТАСПИН е аналог на аспирин и аналозите му. Просто пиеш много аспирин.:blush
Натаспин не е препарат, а хранителна добавка. И няма абсолютно нищо общо или дори каквото и да е подобно на аспирин.
Комплект натокиназа - протеолитичен ензим, и още едно нещо, за което твърдят, че е най-силният антиоксидант на света.
По-добре си вземете чиста натокиназа, хем е по-евтино. Аз съм изключително доволна от протеолитичните ензими.

Gogo1979 дексаметазон не е против температура. А против свръхимунната реакция на организма, т.нар цитокинова буря.
Нямате ли лекар наоколо? Няма да е нужно да го пие дълго време, няма да има странични ефекти за няколко дни пиене.
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Deksametazonat-namaliava- … -boln_151650.html

# 33 611
Дая77, какво стана? Успя ли  вчера да се възползваш от зелен коридор за рентгенова снимка?

# 33 612
И аз я мисля Дея и пак предлагам, да я подкрепим финансово. Всеки е имал трудни моменти.

# 33 613
И аз я мисля Дея и пак предлагам, да я подкрепим финансово. Всеки е имал трудни моменти.
Напълно подкрепям!

# 33 614
Роналд, леко да минава при децата! Вие да се разминете! Не знам тук дали писах за колежката. С Пфайзер, не се зарази от майка си и сестра си. Гледа ги вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт