Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 337 933
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 50 175
След Омикрон повечето хора не изграждат антитела. Не си давайте парите за глупости.
Аз пуснах антитела на 16 ден от начало на симптомите, покрай другите кръвни след боледуването, а и да потвърдя домашните тестове. Бяха > 2500. С две ваксини съм, но година и малко след втората, ако има значение.
Ти си се бустнала с боледуването, затова  си била с толкова много. Хора без ваксина или предишно боледуване след Омикрон почти не изграждат антитела.

# 50 176
Какво значи присмех. Аз съм твърдо “за” да си провери човек антителата след боледуване. Егати и парите, дето са. Ваксините нали също правят антитела, ако нямат значение, за какво е цялото ваксиниране?

# 50 177
  • София
Имунитетът не корелираб директно с антителата. Аз един път съм пускала, 2020 година. Тогава си пишеше, че е индикативен метод дали си се срещал с вируса, не дали имаш имунитет. После въведоха зелен, розов, пембян и н'ам си к'ъв си сертификати и стана мазало. Тогава някъде се брояха антитела.

# 50 178
Какво значи присмех. Аз съм твърдо “за” да си провери човек антителата след боледуване. Егати и парите, дето са. Ваксините нали също правят антитела, ако нямат значение, за какво е цялото ваксиниране?

Ваксините не генерират само хуморален, а и клетъчен имунитет. Вторият не се измерва с тестове за IgA/IgM/IgG анти-тела, а със SPOT тестове (напр. EliSPOT), които струват между 10 и 15 пъти повече (180-300 лева).

И да, в началото, когато нямаше безброй варианти, антителата можеха да те ориентират дали си преболедувал. Преболедувалите много рядко ги повтаряше дивият тип. Нещата се промениха най-забележимо след появата на Омикрон (в началото на тази година).

# 50 179
Тест за антитела правих в лабораторя, след 40 дни от боледуването. Установен ковид с пср тест. Нямах антитела. Не всички изграждат.

А с някой от по-новите варианти ли бяхте, или със стар щам?
Бях болна в края на януари. Не мога да кажа, че го изкарах леко. 10 дни с температура., два антибиотика. Писала съм тук. Може би е бил Омикрон, не знам, но нали той доминира тогава. Сега се разболях отново, в началото на октомври, с не толкова продължителна темп., но болки в гърлото и хрема, които ги нямах януари. Треската и студените крайници си ги имах и тогава и сега.

# 50 180

Ваксините не генерират само хуморален, а и клетъчен имунитет. Вторият не се измерва с тестове за IgA/IgM/IgG анти-тела, а със SPOT тестове (напр. EliSPOT), които струват между 10 и 15 пъти повече (180-300 лева).

И да, в началото, когато нямаше безброй варианти, антителата можеха да те ориентират дали си преболедувал. Преболедувалите много рядко ги повтаряше дивият тип. Нещата се промениха най-забележимо след появата на Омикрон (в началото на тази година).

А преболедуването генерира ли клетъчен имунитет, или само ваксинирането, моля?

# 50 181
Щом неваксинирани го карат по няколко пъти, очевидно не генерира.
Те и ваксинирани го карат, ако разчитат само на ваксини и антитела. Или са ваксинирани само за сертификат.

# 50 182
Щом неваксинирани го карат по няколко пъти, очевидно не генерира.
Те и ваксинирани го карат, ако разчитат само на ваксини и антитела. Или са ваксинирани само за сертификат.
ОбъркАх се. Неваксинираните го карат няколко пъти, ваксинираните го карат няколко пъти. Всички явно за оцелели след предходните пъти, явно и след последващите. Ваксинираните явно разчитат и на още нещо, псвен ваксина и сертификат (подозирам, че отговорът е маски).
Възникна ми въпрос. Ако всичките карали, некарали, ваксинирани, с антитела или без, го карат многократно и само маските са "спасението", защо искаха всички да са набодени? Че чак и ограничения в правата се въвеждаха за отказващите?
И друго си мисля, ако тез хора не си бяха правили тестове, не си мереха антителата в лаборатория и прочие, с какво щеше да се различава животът им отпреди Ковид?
Да, знам статистиката и колко хора починаха по време на Ковид пандемията, така че моля ако ми отговаряте, нека да е по зададените въпроси, а не относно колко хора загубиха близките си.

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 01:13 от brumm

# 50 183
Не питам теб, а Норе4С, защото съм сигурен, че следи (следеше) каквото се знае до момента. То всички би трябвало да го знаем от толкова дъвкане, но поне аз го забравих.
Ааа, да, вярно, то и учените точно не го знаят.

# 50 184
Учените знаят, че смъртността при ваксинираните е в пъти по-ниска. Дори статистическите данни от България, където, кхъ-кхъ, знаем колко хора са ваксинирани с полуваксината Янсен или "ваксинирани" само за сертификата, пък и какво ни е нивото на здравно обслужване - са категорични по този въпрос. И за тежкото прекарване (реанимационно) знаеха нещо, ама хайде да не се задълбочаваме прекалено.

# 50 185
Не питам теб, а Норе4С, защото съм сигурен, че следи (следеше) каквото се знае до момента. То всички би трябвало да го знаем от толкова дъвкане, но поне аз го забравих.
Ааа, да, вярно, то и учените точно не го знаят.

Знаят. И да, генерира. Друг е въпросът как еволюцията на вируса афектира ефективността на хуморалния и клетъчния имунитет, който сме изградили пост-ваксинално и пост-инфекциозно. Но това, че ваксинирани и/или преболедували карат ковид втори, трети и енти път по-леко от първия, не е случайно. Да, вирусът се променя към по-заразен и по-малко смъртоносен, но и експозицията на хората към (предишни версии на) антигена (дали чрез ваксина или боледуване) също води до по-лекото положение в момента.

ПС: Знам, че има изключения. За общия случай говоря. И, отново в общия случай, Омикрон води до по-слаб имунен отговор (ако съдим по титъра на IgG или резултатите от EliSPOT) от Делта, например, вероятно поради по-лекото протичане. Ако помниш, в началото надълго се обясняваше, че хората, които карат по-леко дивия тип, имат по-малко антитела и обратното. Сходна логика важи и за разните варианти - по-тежък, по-силен имунен отговор; по-лек, по-слаб имунен отговор.

Извинявам се за спама.

# 50 186
Бях при личната, направих тест отеицателен е. Тя каза да пия само витамини и не обърна никакво внимание. А това продължава 5 ден. Аз й казах, че като стана така бях в цикъл, но от петък не съм в цикъл и това състояние стана по-силно. При движение падна до 35.3. Вместо да се стопля тялото ми, при движение пяда температуратя и почвям да се треса и сковавам. Имала съм темперятура под 36 преди, но макс за ден двя. За първи път стои вече 5 ден. Не знам какво дя правя

# 50 187
  • София
Такива температури са ми странни.
С какъв термометър си мерите температурата? (най- вероятно с електронен).

# 50 188
И на мен, доста отдавна се опитах да обясня за Т и термометрите, дето мерят с почти градус надолу, но формуните експерти ме опровергаха и се отказах.

# 50 189
Не е електронен, спиртов го водят, живячни тук не продават, питала съм на доста аптеки. Държа го по 6 минути, даже 7, но измерва толкова

Общи условия

Активация на акаунт