Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 289 615
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 20 145
След ваксина е интересно да видиш, но след боледуване е задължително, ако си загрижен за здравето си.

# 20 146
  • Другата България
Аз имам едно питане, което може да се стори смешно на някои, но все още сама не мога да си отговоря на въпроса, въпреки, че съм попрочела доста, и с лекари съм говорила.
Интересно ми е и вашето мнение.
Ще съм благодарна, ако се включи и Hope 4C.
Ще дам пример със себе си.
Значи аз съм втори ден след изтекла карантина.
Навсякъде се казва, че антитела трябва да се изследват най-рано след месец.
Добре, но!
За този месец, ако се срещна отново с ковид, което е неминуемо - в момента вкъщи мама е болна, според мен и мъжа ми или го кара, или го е изкарал, или ще го изкара. Отделно навън изобщо не знаеш кой какъв е, от утре почвам и работа.
Та ако за този месец се срещна пак с китаеца, британеца, или какъвто и да е по националност тоя ....тази гад, значи ли, че нямам антитела и мога отново да се разболея? Да се заразя, или каквото и да е там?
Много го говорим с колеги, на които също им предстои връщане след карантина, гледните точки са различни, та ми е интересна и вашата.

# 20 147
Здравейте. Днес по препоръка на личния лекар след като  и сутринта температурата на ММ беше 37,5 направихме рентгенова снимка - двустранна пневмония и то както и по-нагоре писах без да е имал хрема, гърлобол, кашлица, тежест и каквито и да било други респираторни оплаквания, а само болки в мускулите на краката.  Веднага го хоспитализираха. Сега са му включили два антибиотика. Много съм притеснена какво ще се случи, тъй като именно на 6 ден от симптомите ( вчера) вдигна отново температура след два дни с 37.1 само следобяд, а нали казват, че след 6-7 настъпва влошаване при някои болни.

# 20 148
  • София
Merri_An, аз бях писала малко по-напред, боднах се с домашен тест за антитела на края на карантината и ми излезе доста ясна черта на IgG и съвсем бледа на IgM, при всеки е индивидуално, но не е като да няма. То не е по-различно от гриповете, с които всички вкъщи се изреждаме, не се заразяваме постоянно един друг. Иначе количествен в лаборатория ще си пусна, като мине необходимото време, около 40 дни след първите симптоми. Аз повече се чудя дали съм защитена и от другите щамове. Спазвам си мерките, слагам маска, естествено, както и преди карантината.

# 20 149
  • Другата България
Така де, то сега можеш ли да разбереш какви и кои щамове има, то е абсолютен карамбол.
Пазя се и аз, но аз и преди се пазех, нали се сещаш?
Нищо по-различно не правя.
Но сега болните са наистина много, ама много, и са адски безотговорни.
Вчера пред кабинета на ОПЛ дойдоха двама роми, мъжа кашля като за световно, жена му седна на другия край на коридора. Още тогава работата ми стана ясна, махнах се, ама нали и аз чакам за болничния.
Влязох, и още като влязох ѝ казах, че оня отвън е с ковид, и в момента, в който и тя ми обясняваше, че го е пратила на тест, резултатът му дойде по нета при нея - положителен. После в асансьора се возих със съсед, който е "само настинал", кашляше и смъркаше без маска, болят го мускулите, но нямало защо да ходи на лекар, пие си ракията.....не съм параноичка, от РЗИ ми обясниха уж, че три месеца няма как да се заразя от болен, и на други места съм го чела, но да го изкоментирам.

# 20 150
Мери, не се притеснявай. Това, за което говориш ти, е хуморален имунитет. Той се изгражда във времето. За да се справиш с инфекцията, обаче, Т клетките на лимфоцитите (CD8+ и CD4+) са си свършили работата. Те са тези, които се занимават с елиминирането на вируса и тяхната памет е доста по-дълга от периода, в които си оздравяла, но все още нямаш достатъчно IgG анти-тела. Паметта на тези лимфоцити е т.нар. клетъчен имунитет.

Хората говорят много по-малко за него, отколкото за IgG, защото той е много по-трудно измерим и дори светилата в имунологията не знаят точно колко месеци/години трае. И това не важи само за ковид, а за всякакви инфекции и дори някои онкологични заболявания, лекувани с ИТ.

# 20 151
  • При семейството си
Здравейте. Днес по препоръка на личния лекар след като  и сутринта температурата на ММ беше 37,5 направихме рентгенова снимка - двустранна пневмония и то както и по-нагоре писах без да е имал хрема, гърлобол, кашлица, тежест и каквито и да било други респираторни оплаквания, а само болки в мускулите на краката.  Веднага го хоспитализираха. Сега са му включили два антибиотика. Много съм притеснена какво ще се случи, тъй като именно на 6 ден от симптомите ( вчера) вдигна отново температура след два дни с 37.1 само следобяд, а нали казват, че след 6-7 настъпва влошаване при някои болни.

Ще го стабилизират в болницата. Все пак ще е под постоянно наблюдение. Има ли някои показатели, сатурация или нещо друго, което да ги притеснява лекарите?

# 20 152
Същото щях да пиша на Мери
 Най защитена си в момента. Дето се вика тежката артилерия на организма ти  - Т лимфоцитите, преборила Ковида е още в пълната си сила. Толкова скоро, те все още дори разчистват остатъците от гадта!

# 20 153
И моя тест току що света положителен. Имам само Т 37,5. Интересно е, че аз не съм излизала абсолютно никъде. ММ ходи на работа, децата бяха на градина последно в петък.
Пия авирон за сега. Но чесно казано може би ще започна антибиотик защото много ме е страх.

# 20 154
  • Другата България
Мери, не се притеснявай. Това, за което говориш ти, е хуморален имунитет. Той се изгражда във времето. За да се справиш с инфекцията, обаче, Т клетките на лимфоцитите (CD8+ и CD4+) са си свършили работата. Те са тези, които се занимават с елиминирането на вируса и тяхната памет е доста по-дълга от периода, в които си оздравяла, но все още нямаш достатъчно IgG анти-тела. Паметта на тези лимфоцити е т.нар. клетъчен имунитет.

Хората говорят много по-малко за него, отколкото за IgG, защото той е много по-трудно измерим и дори светилата в имунологията не знаят точно колко месеци/години трае. И това не важи само за ковид, а за всякакви инфекции и дори някои онкологични заболявания, лекувани с ИТ.
Благодаря ти за включването.
Това и аз съм чела, и така предполагах, което не значи, че трябва да сме безотговорни и "юруш на доматите", както се казва при нас, но наистина няма как да се опазиш, вече окончателно се убедих в това.
Времето се оправя, народът е като пощръклял, аз самата два дни съм буквално като отвързана, но аз имах един двоен списък със задачи и неща, които трябваше да свърша, отлагани две седмици....има и колеги, които ги е страх да се върнат на работа...както и да е, благодаря ти отново.
Мими, и на теб.
И моя тест току що света положителен. Имам само Т 37,5. Интересно е, че аз не съм излизала абсолютно никъде. ММ ходи на работа, децата бяха на градина последно в петък.
Пия авирон за сега. Но чесно казано може би ще започна антибиотик защото много ме е страх.
Тоест, ще си го самоназначиш?
Антибиотика?
Груба грешка, консултирай се с лекар, антибиотик не се започва при страх, а при нужда и необходимост.
И няма нищо интересно, мъжа ти или децата са ти предали вируса.

# 20 155
  • София
Споко, мнозина го минахме леко. Не пий нищо без лекар да ти каже, само чай в индустриални количества може без рецепта. Бързо оздравяване.

# 20 156
Благодаря. Може би имам лека тежест в средата на гръдния кош, която ме кара да кашлям суха кашлица. Мога да си поема въздух без проблем. Да се разболееш в малък град петък след обяд е най- смотаното време.

# 20 157
Да се разболееш в малък град петък след обяд е най- смотаното време.
Малко спам, дъщеря ми редовно го правеше. Ужасно е.

# 20 158
  • София
==Жената е написала, че мъжът й реално не усеща тази температура. Има разлика между сваляне на такава на дете, което прави гърчи или при човек, който се чувства зле. Реално, ако температурата не се усеща и не е висока, по-добре е да не се пият температуропонижаващи хапчета. ===

Това го срещам не за първи път .Тресе ме  без температура.
 Мен ме тресе ако имам температура.Какво ли е това тресене без температура?Ако е нещо различно , какво е. ?

# 20 159

Ще го стабилизират в болницата. Все пак ще е под постоянно наблюдение. Има ли някои показатели, сатурация или нещо друго, което да ги притеснява лекарите?

Засега няма никакви други оплаквания - нито кашлица, нито задух, сатурацията му вкъщи беше 99-98-97-96. И там доколкото разбрах е била нормална. Кръвни изследвания не направихме, защото веднага след снимката ОПЛ го изпрати за хоспитализация и там са му взели кръв и урина, но още не знаем резултатите. Той имаше само болки в мускулите на краката, но ни изпратиха на снимка, защото на 6 ден вдигна пак темп. 37,7 след два дни само в следобедните часове 37,1. Сега се чухме - два антибиотика са му включили ( кортикостероид май не са му включили или поне не са му казали), а темп. му е 36,8. Сутринта преди да тръгнем за болницата като стана от сън беше 37,5.

Общи условия

Активация на акаунт