Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 391 727
  • 50 335
  •   2
Отговори
# 36 435
  • При семейството си
Не мога да повярвам, личните лекари толкова ли абдикираха (много, да), Ковид с назначено лечение от форумите ли или с рецептата на друг положителен (скоро и това разбрах, че се прави, по принуда) ще лекуваме.

# 36 436
Е пак по-добре с рецептата на друг болен в сходно състояние, отколкото да назначиш на око дексаметазон и азитромицин.

Дексаметазон, ако не се спре правилно (по схема с низходящи дози), може сериозен фал да стане (включително смърт).

# 36 437
Не съм лекар, но интерлевкин-6 не е чак толкова висок, ако е 20 pg/ml. Има връзка между него и риска от смърт, но тя е установена при нива над 80 pg/ml. Баща Ви е 4 пъти под това ниво. Рискът от хипоксия е по-висок при пациенти с нива над 25 pg/ml; неговият е и под това.

Някои от другите реагенти на остра фаза като феритин (които също имат прогностична стойност) са в норма. За справка, мой близък, който кара ковид скоро и леко, беше с феритин от 1600.

Сиреч - не бих давал дексаметазон без консултация с лекар, защото може да няма никаква нужда от него. Дозата - 12 мг - е висока и не се разпределя така. Може и да му навредите, защото лекарството води до имуносупресия, т.е. пречи и на имунната система (освен на цитокиновата буря, която може изобщо да не се случи).

Всъщност, баща Ви в какво състояние е? Цялата тази паника заради IL-6 ли е или обективно се влошава (кашлица, задух, падаща сатурация, висока температура и прочие)?
Здравейте, тези дози дексаметазон бяха изписани от лекар. Дори двама лекари препоръчаха да го приема. Аз вече се поправих и реших да не рискувам прекалено...дал съм само малко повече от половин хапче (5 мг). Проблемът е, че не знаем дали IL-6 няма да скочи още, защото сме едва в 9-тия ден от симптоми и 2-ри на цитокиновия период. По-добре да му давам по 4 мг на ден като застраховка предвид сериозните индикации, че е завишен Il-6, отколкото да не му давам дори и тази ниска доза и после да съжаляваме...ще потърся и второ мнение, но всички сме много стресирани и честно казано баща ми би пил всичко, защото болестта е по-страшна.

ЕДИТ: Добре е баща ми, не се оплаква от нищо. Леко ниска му е сатурацията 95-94%, имаше и 2 дни ниска температура, за което писах по-назад в темата. Също и ниско кръвно днес, но го вдигна.

# 36 438
Щом лекар го е прегледал - слушайте си лекаря. Тук пишем каквото сме чули/прочели/изпитали на собствен гръб. Явно докторът смята, че е в риск от усложнения, и затова е изписал дексаметазон/азитромицин.

Обясни ли Ви как се спира този КС? Изходната схема е важна и, ако не за друго, поне за нея трябва да се разберете с лекаря (да направите консултация).

# 36 439
Нищо не ми обясниха, а "прегледал" е силно казано при положение, че баща ми е с ковид. Всичко се изписва по телефона и чата. Утре ще се занимая с този въпрос за спирането на дексаметазона по схема, преди да дам второто хапче...понеже не искам да го тровя максимум 5 дни по 4 мг и после 2-3 дни по 2мг (четвъртинка хапче) бих давал да го приема. Ако не може така, то не знам дали да му давам повече изобщо при положение, че няма оплаквания.

# 36 440
Здравейте, днес правихме кръвни изследвания на баща ми (74 години). Интерлевкин-6 е тройно завишен 20.48 ng/L при норма до 7 ng/L. Това е цитокинът, който предизвиква цитокиновата буря. Завишени са също CRP и СУЕ, възможно ли е да е насложена бактериална инфекция и ако да, какъв антибиотик трябва да пием? Много ни е притеснено заради завишения интерлевкин-6, моля някой запознат да помогне какво да правим - да влиза в болница и там с Ремдесивир да го лекуват или с дексаметазон да пробваме?

Задължително се консултирайте с лекар, който да го прегледа (те ще преценят дали е добре да е под наблюдение и как ще го лекуват). Съветът ми е да не си самоназначавате лекарства, които вероятно могат да не са подходящи точно в този етап на болестта. За тази работа си има лекари. От личен опит споделям, че е много важно да не се отлага преглед/лечение/болница, защото наистина нещата са непредсказуеми и се развиват бързо.

# 36 441
  • на пистата

Обясни ли Ви как се спира този КС? Изходната схема е важна и, ако не за друго, поне за нея трябва да се разберете с лекаря (да направите консултация).
При ковид болни няма изходна схема.
Дексаметазона се спира на 10ти ден рязко без да се променя дозата от 6мг на ден.Но на пациенти без задух и нужда от кислород,примема на кортикостероиди може да е и фатален.

# 36 442
Не е така. ИМА изходна схема за дексаметазон и при ковидни. Майка ми беше с подобни резултати. IL-6 беше 17. Без симптоми и със сатурация 92-94, а имаше двустранна ковид пневмония. Без кашлица. Беше на 2*4 мг дексаметазон. + Ксимебак АБ ( нещо подобно)+ еликвис( при нормален д-димер) 2.5 мг.+ Обичайните поддържащи. Съвет: направете скенер на бащата.

# 36 443
  • София
За фургоните до някои поликлиники ми казаха,че се ходи с грипоподобни симптоми и направление от ЛЛ.Иначе не било безплатно.
Два пъти съм ходила, не са ми искали нищо - нито са питали за симптоми, нито за направление. Не сме плащали.
Даже последния ден имаше жена с направление, посегна да го даде, но ѝ казаха, че не им трябва.
Та най-добре да са провери на място.

# 36 444
  • на пистата
Не е така. ИМА изходна схема за дексаметазон и при ковидни. Майка ми беше с подобни резултати. IL-6 беше 17. Без симптоми и със сатурация 92-94, а имаше двустранна ковид пневмония. Без кашлица. Беше на 2*4 мг дексаметазон. + Ксимебак АБ ( нещо подобно)+ еликвис( при нормален д-димер) 2.5 мг.+ Обичайните поддържащи. Съвет: направете скенер на бащата.
За това и в България умират толкова много хора.Безразборно тъпчене с антибиотик и кортикостероиди.Много лекари го казват постоянно,но никой не слуша.Но,кой както иска да се лекува.

# 36 445
Щом лекар го е прегледал - слушайте си лекаря. Тук пишем каквото сме чули/прочели/изпитали на собствен гръб. Явно докторът смята, че е в риск от усложнения, и затова е изписал дексаметазон/азитромицин.

Понеже знам, че Хоуп е грамотен медицински само ще вметна. Преди година направих възпаление на очният нерв. Лекуваха ме с конски дози кортико. Освен че ме лекуваха тук,  правих консултация и с неврологична клиника в Австрия. Кортикото не ми е спирано плавно. Имах намаляване но доста малко и в много малък срок. Такива били новите схеми.
Та най-добре хората да спрат да се лекуват по форуми.

# 36 446
Късно ли е за ПСР на осми ден от първи симптоми?

С леки оплаквания съм от събота. С няколко отрицателни антигени лабораторни и домашни теста.

# 36 447
По колко мг аспирин се пие на ден. ЛЛ каза по едно аспиринче, но гледам има 2 вида аспирин с различни мг

# 36 448
  • София
Какво мога да направя при подут лимфен възел? На детето под челюстта се е подуло, боли го много при преглъщане.
Дадох нурофен, лекарката е следобед на работа.

# 36 449
По колко мг аспирин се пие на ден. ЛЛ каза по едно аспиринче, но гледам има 2 вида аспирин с различни мг
Аз вземам  Кардио по 1таблетка 100mg.

Общи условия

Активация на акаунт