Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 341 758
  • 50 335
  •   2
Отговори
# 49 770
Мантрата всичко е Ковид се изтърка вече.
И аз така мислех до днес. Донесе ученикът нещо от училище. Седял  един ден до хремав съученик, който му искал ту това ту онова, даже хартиени кърпички за нос.  Класната потвърди че липсвала половината клас, педиатърката че е сезонно ОРЗ няма нужда от тест. Ами направихме домашен тест днес, ден 6 - ти, проба от носа, даже не бърках кой знае колко надълбоко и е положителен. Вероятно на целия клас родителите са си казвали същото като вас и ето го резултата за нас.
Както казах, доказано от тест, лабораторен при това. Опитаха се да проверят дали имам мозък, а не Ковид, но това е друга тема. И да, когато си положителен (аз го разбирам зарАзен), и да се изплюеш, пак ще позитивира теста. И да, не е Ковид.

# 49 771
Лабораторен, ама на кой ден?!? Вече стана ясно, че през първите 3 дни със симптоми винаги дава отрицателен резултат, и е разбираемо защо се напълни с толкова много Ковид случаи.... Защото всеки си вика "ето, не е Ковид",  и си ходи и разнася.

# 49 772
Лабораторен, ама на кой ден?!? Вече стана ясно, че през първите 3 дни със симптоми винаги дава отрицателен резултат, и е разбираемо защо се напълни с толкова много Ковид случаи.... Защото всеки си вика "ето, не е Ковид",  и си ходи и разнася.

Отрицателно дават БАТ, ПСР ще покаже 100% дали е или не ковид още на 1вия ден.

# 49 773

Е айде сега, поне това се научихме, и моето дете беше с хрема миналата седмица, сега аз съм така - стоя си и работя от вкъщи, ако се наложи да излезна - в магазини и гр. транспорт си слагам FFP2 маска - вече ми е станало навик от трите ковидни години - в метрото винаги съм така и в градския транспорт, ако имам проблем и в магазина я слагам. Не кихам, не кашлям в момента, имам лека хрема, тест не ми се купува, с маската и краткото време за престой едва ли съм заразила някой с каквото и да е. Спазвам си дистанция на опашките. Според мен не - “разнасянето” е въпрос вече на поведение, не на масово тестване. Който разбрал, разбрал. Дъщеря ми каза че в училище има дечица които по свое усмотрение, започнали да носят маски в час, след като се увеличил броя на отсъстващите тази седмица.

# 49 774
При второто ни разболяване, през август, теста на ММ позитивира на секундата на 3ия ден рано сутринта. От появата на първия симптом обаче бяха минали малко повече от 48 часа. Ден след неговия тест при отсъствие на симптоми правих и аз - отр. Ден или два по-късно започнаха и моите симптоми. Още на следващия ден т. е. около 24ч. след моя първи симптом теста ми позитивира на секундата. Това беше около 6-7 дни от първия симптом на ММ. Още при първото ни боледуване осъзнах, че ковид е индивидуалист и всякакви обобщения са некоректни. Няма правило нито кога ще позитивира теста, нито за симптомите, нито за лечението. Подходът към всеки конкретен случай трябва да е строго индивидуален и от страна на лекарите, и от страна на болните.

# 49 775
И какви са симптомите на 6 ден (от какво -контакт или първи симптоми), ще се карантинира ли…то много смисъл вече няма?!
6-ти ден от първото съмнение че нещо не е наред. Описа нещо като стягане в гърлото. Пети от спиране от училище. Заради почивния понеделник ще станат седем дена че и повече у дома. Теста го направихме защото искахме да му сложим бустер, а това че всеки казва не е ковид не ми е доказателство. Отказ от личната за тест. Ние с ММ сме бустерирани края на май 2022, но за тийна обмисляхме. Последното ни семейно  боледуване беше февруари 2022 омикрон. Безсимптомно, разбрахме по тест на ММ за командировка. Преди това делта декември 2021 , 6 месеца след ваксина и за тримата . Делтата за нас беше боледуване с усложнения и АБ по 14-20 дена. Сега тийнът го изкара с три дена темп между 37,6 и 39, втрисане, гърло, хрема. Все още чисти хрема но е с видимо подобрение. При нас с ММ по един ден умора и болки в някоя става със стара травма, което ми беше допълнителна лампа че може да е ковид. Всеки си прави изводите сам.
И преди това събитие аз си ходя с маска. ММ без и твърдеше че тийна пръв ще ни донесе нещо.  Дятито е с маска в транспорта, но на училище без. Каза че щели да ги гледат като извънземен.

Последна редакция: сб, 01 окт 2022, 08:57 от _re_ge

# 49 776
На 4 ти ден.
Даже забелязвам нещо друго, след затваряния и изолация от почти две години (имам предвид липсата на контакти с хора), има по-силно разпростанение на всякакви вируси. Малкото ни дете тръгна на градина. Очаквано е. Лятото беше с ангина, без кашлица. Сега беше с бронхит. Хрема - слаба. Понеже и двата пъти се разболях и аз, заедно с него, поне знам какво е чувствал. Ами, при сливиците и ангината вдигнах Т 38 4, от повече от 10 години ненсъм вдигала такава Т. След ангината възпалението премина в синуса при мен.

Последна редакция: сб, 01 окт 2022, 09:05 от brumm

# 49 777
И моето дете се разболя. Опазихме се досега, но почна детска градина. В четвъртък му беше станало зле и вдигна температура. По-късно се обадиха, че е излязъл положителен тест на едната госпожа. Днес на трети ден от симптоми му направих два вида домашни и са положителни. На мен и баща му са отрицателни. Той беше доста зле в четвъртък - отпаднал, не ядеше, вдига 39 и спа цял ден. През нощта също ми вдига до 39, но успях да сваля на 38. Вчера държеше около 38, днес е 37.5. Давам му авирон и панадол са сваляне, когато вдигне над 38. Иначе от вчера си е жизнен и палав. Надявам се това да беше. Аз се притеснявам, че съм в начална бременност, но засега нищо ми няма.

# 49 778
  • Beyond the Frontiers
Извинявам се за неправилно използвания термин "грип". Да, в момента си върви някакво вирусче с хрема. И не всичко е Ковид. При нас се тестваха няколко деца - негативни са.
След обилна хрема най-нормалното като последствие е кашлицата.

# 49 779
В София в момента си минава и грип през децата....Цели класове подсмърчат и покашлят.
Не е само в София.

# 49 780
Здравейте!
Някой с много ниски тромбоцити и Ковид? Какво може да значи това? Доктора ще види изследванията в понеделник, а ми е притеснено.
Тромбоцитопения се казва. Левкоцитите колко са?
Може да е автоимунна реакция. Според мен още днес се свържете с лекаря. Зависи колко са паднали все пак.

За тестовете много зависи каква марка се правят и на кой ден. При дъщеря ми на втори ден излезе супер бледа, едва забележима черта. На трети много ярка. В Рамус по традиция отр.

Пср може и да не покаже на първия ден. Поне не е и в Рамус. При първото ни боледуване, бяхме контактни с дъщеря ми на болен. На първия ден от нашите симптоми направих псри и на двете. Излязоха отр. Според мен Рамус не пускат достатъчно цикли, така че не ходете там за тестове.

Брум, моите наблюдения са точно обратните. Откакто маските станаха задължителни, зимата не ловим почти никакви вируси. Преди беше някакъв кошмар.

Последна редакция: сб, 01 окт 2022, 11:45 от Дъждец

# 49 781
  • тук-там
Нашето семейство от март 2020 не е карало друг вирус, освен ковид. Нямаме обаче малки деца.

# 49 782
може да е полезно да се знаят ориентировъчно какви са инкубационните периоди за различните вируси (инкубационен период - времето между излагането на вируса и проява на симптом), за някаква бегла ориентация какво може да е причинител на текущите хреми и неразположения, както и кога е по-удачният момент да се прави тест (за на който му пука дали е ковид) - по-достоверният период е около 4-5 ден от симптомите, твърде е възможно доста хора да правят в началото, виждат, че е отрицателен и не повтарят баш когато трябва

та, усреднени инкубационни периоди :
за омикрон - средно 3.4 дни, за другите човешки коронавируси - 3.2 дни, за SARS-1 - 1.4 дни, за аденовирус - 5.6 дни, грип А - 1.4 дни, грип B - 0.6 дни, парагрип - 2.6 дни, RSV (респираторен синцитиален вирус) - 4.4 дни, риновирус - 1.9 дни

разбира се, в домашни условия е трудно да се установи кога човек е изложен на вирус, доколкото родителите са в непрекъснат близък контакт с децата си и буквално са постоянно изложени, но като ориентация при случайна среща или информация за близък болен контакт - става

# 49 783
Оф, и мен ме удари - умора и 38 градуса. И разбира се е събота, нито личният, нито АГ-то вдигат телефоните да питам за лекарства. Поне детето вече свали температурата напълно.

# 49 784
Маските не са задължителни отдавна или информацията ми е грешна. Две години в училището на дъщеря ни маски не се носеха. Само първата година имаше затваряне на училищата за два месеца зимата (Англия). Тя се зарази с Ковид в началото на тази година (януари месец), съответно го изкарахме всички. Аз за тези две години се разболях два пъти, тази зима (включвам Ковид). Лятото вече започнахме да се срещаме с приятели, предимно навън, те имат деца в градинска възраст. Изкарахме за два месеца два пъти вируси. Контактите ни са навън, но постоянни. Последният вирус беше от градината на малкото ни дете. Та...за две години два пъти, сега за два месеца - пак два пъти.

Общи условия

Активация на акаунт