Отговори
# 165
Дали да не се направи пак ДУ vs ЧУ тема? Така тук ще се поразчисти.

# 166
  • София
защо, не е нужна такава тема, тук обсъждаме частните, те са част от образователния пазар, децата в тези училища също ги касае новата система в гимназиите.
Класическата гимназия е като класическия университет - дава от всички науки.

# 167
Ти мислиш така. А аз мисля, че всички дискусии директно или в намек и подтекст, касаещи сравнение между двете нямат място в точно тази тема.
Крайно досадно е да четем все едни и същи неща от едни и същи хора. И не, в момента не става въпрос за профилирането. И между другото за промените в образованието също си има специална тема.

# 168
  • София
е, не знам, аз претенции нямам и избягвам сравнения и подтексти. Старая се да коментирам единствено частните.

# 169
Според мен, има разлика между профилирано и професионално училище, но и от двете трудно се получава класически тип гимназия.
А какво е класически тип гимназия?
Немският Gymnasium например.

# 170
Призма, не знам за Русалка, но аз мога да кажа, че 12 клас изобщо не беше лежерен, поне от моя опит. Никога не съм знаела какво точно учат в училище, аз го казах, но моят учеше здраво немски и мат, няма как да знам дали е било за училище или не, защото той години наред се занимаваше с мат в СМГ, обаче учеше така, както не е учил преди. Освен това държа тест по мат в Еразмус Ротердам, а също и тест ДаФ, и двете си бяха изпитания. Изобщо, накрая беше отслабнал и на ръба на разболяване.

# 171
Ежко и Попеа, защо сте толкова черногледи, още нищо не е ясно.

# 172
Ами трябва вече да е ясно, наближава краят на 10 клас за първия випуск по новата гимназиална програма. По училища се дискутира как ще продължат от септември. Ежко има своите притеснения за АК.

# 173
Ежко има своите притеснения за АК.
Ежко отдавна е наясно какво е планирал колежа за випуска на малкия му син. Както и останалите родители от АК. Колежът го разясни на специални срещи, първата преди около две години.
Няма неизвестност, така че няма място за притеснения.
Да му мислят следващите, защото МОН няма спирачки. И акъл също.

# 174
Тогава това за отпадането на МОН-ската диплома от къде го съчини? За следващите няколко випуска ще е същото, каквото за нашите.

# 175
Аз не смятам, че ще има фалирали ЧУ. Мисля, че чисто икономически ще се изкопаем супер бързо. Като цяло, смятам, че до няколко месеца всичко ще е бек ту нормал.
А аз много бих искала да си права, но това, което чета и наблюдавам и професионално, и в личен лан, за съжаление ми говори друго. Тези трилиони пакети помощи не са гласувани и ЕЦБ не сваля рестрикциите си, защото някоя от големите икономики (САЩ, ЕС) очаква това. Тях наблюдавам, но предполагам, че и Япония,и Китай, и други по-значими също са така, просто не съм чела за тях.
МВФ прогнозира за 2020 спад на големите икономики от порядъка на 4-5 %. Който е запознат с макроикономика, знае какво означава това. Знам, че не е за тука като цяло, но е свързано с таксите за ЧУ, та може би все пак....

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 21:00 от Анонимен

# 176
Тогава това за отпадането на МОН-ската диплома от къде го съчини? За следващите няколко випуска ще е същото, каквото за нашите.
Ще видим какво ще правят като (очаквано) го оплескат с първия випуск. Освен ако световната диария не отмие дотогава локалното им оцапване.
А когато на хората им писне МОН да им пречи, ще почнат не само да го заобикалят, както досега, а директно ще ги отсвирят.

# 177
  • София
Според мен, има разлика между профилирано и професионално училище, но и от двете трудно се получава класически тип гимназия.
Доколкото ми е известно и немският Gymnasium е с профилирано обучение и след 10-ти клас изучават основно профилиращи предмети /както вече е и при нас/, така че продължавам да не те разбирам.

# 178
Ще видим какво ще правят като (очаквано) го оплескат с първия випуск. Освен ако световната диария не отмие дотогава локалното им оцапване.
А когато на хората им писне МОН да им пречи, ще почнат не само да го заобикалят, както досега, а директно ще ги отсвирят.
Не съм съгласна. Тясното профилиране е добра идея. Няма причина да не се осъществи. И не мисля, че АК скоро ще се откаже от МОН-ската диплома, защото това би довело до отлив на кандидати за АК.

# 179
Доколкото ми е известно и немският Gymnasium е с профилирано обучение и след 10-ти клас изучават основно профилиращи предмети /както вече е и при нас/, така че продължавам да не те разбирам.
Да виждаш профили (или ПРОФИЛИРАЩИ предмети) някъде тук:
https://www.schule-schloss-salem.de/en/living-and-learning/years-10plus-11-12
?

Общи условия

Активация на акаунт