Отговори
# 570
Аз пък не виждам нищо лошо в така наречените "зубари". Отдавна това са хора полагащи усилия в образованието. Къде с разбиране,  къде със заизустяване ...важен е финалният резултат.

# 571
  • софия
Да де, ама финалния резултат в единия случай се определя като наизустяване без умение за прилагане поради неразбиране!
Та това, че ти си превъзпитала сетингите си да не ти звучи обидно е полезно за теб за да не те тормози този израз ако някой някога някъде те е наричал/ нарича те така.
За мен хората изпощолзващи този  израз автоматично се ползват с едно на ум по отношение на тежест на мнението.

Последна редакция: пн, 15 юни 2020, 00:40 от Амели

# 572
  • София
Пак ли стигнахме до обсъждането на "академични" и "зубрачески" Joy Мисля, че сто пъти вече се изясни, че "академични" го използваме в темата не в пряк смисъл, а се наложи за краткост и удобство. Предлагам и в първия пост да се уточни ако трябва, за да е ясно на новите Simple Smile Не, че не би трябвало да е ясно, че "академизъм" за първи клас няма как да се използва в пряк смисъл Simple Smile Аз на Анди не ѝ се връзвам на "зубрачески", защото знам, че влага друг смисъл и просто ѝ е по-удобно пък на нея от "академични". Но, виж, ако дойде някой друг и го използва, ще се издразня Joy

# 573
  • софия
Да, на Анди и аз не и се връзвам, достатъчно е изговорено от нея по образователните теми, за да знам, че не е с лошо. Говоря за хората “по широкия” свят Joy

# 574
  • София
Признавам, че аз често се майтапя и се забавлявам с реакцията на разни хора, когато стане въпрос моите деца какво и къде са завършили, какво учат. Когато кажа, че са завършили най-зубраческата гимназия, първо има леко смръщване и изненада, после като уточня коя е тази зубраческа гимназия, се разлива усмивка и леко неудобство. Да, знам, детинско е от моя страна, но изкушението е голямо.

# 575
  • София
Най-зубрачески гимназии са в Кърджалийска околия (не самия Кърджали), там всичко се зубри наизуст, защото им е втори език...Пиша го по разказ на пряк свидетел.

# 576
.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 14:32 от Анонимен

# 577
  • София
Здравейте!
Следя темите отдавна, но рядко пиша.
Сега реших да се включа, тъй като имам какво да кажа и може би информацията ще бъде полезна за някого.

Синът ми в момента е в 7 клас и учи в държавно училище в математическа паралелка.
Миналата година от няколко наши познати чухме добри отзиви за ЧЕГ "Проф. Иван Апостолов" и в един момент решихме, че би било добре да проучим училището и да го посетим на дни на отворени врати, които бяха зимата. Отделно започнахме да събираме информация от близки, познати и т.н., разрових се за отзиви и тук в темите. Оказа се, в общи линии, че всички са доволни, естествено с уговорката, че не се претендира за ниво на обучение като в Американския колеж. Лично аз и мъжът ми харесваме АК без много-много да сме задълбавали и да сме се интересували по темата. Все пак всички заедно решихме, че синът ни няма да се явява на изпита им, поради простата причина, че си познаваме детето добре и виждахме, че той не пасва на профила деца, които учат в Колежа. Той също не пожела да кандидатства там, така че драма не е имало.

В деня на отворените врати в ЧЕГ "Проф. Иван Апостолов" отидохме всички и много ни хареса. Искахме детето само да усети атмосферата и да прецени за себе си дали това е неговото училище. Много харесахме презентацията на учителите и ръководството. Имаше и няколко групички гимназисти, които помагаха и ни разходиха навсякъде из сградата, а ние им зададохме безброй въпроси. Децата бяха много приятни, позитивни и усмихнати. Базата им е много хубава, новичка и чиста. Сградата на училището всъщност е цял комплекс, в който освен кабинети и учебни зали има и игрища, басейн, столова. Предлагат 4 различни профила, като всички са със засилено изучаване на английски език. Много ни допаднаха и клубовете по интереси, които са по желание и се провеждат след часовете, а цената им е включена в таксата и не се доплащат допълнително.
Обобщено - хареса ни всичко, което предлага гимназията, и за това решихме, че синът ни ще се пробва на изпитите им. Той много държеше да учи в училище, където режимът е едносменен, за да бъде на училище само сутрин, а следобед и вечер да може спокойно да посещава спортните клубове, където тренира. Това беше голям проблем за него в последните 3 години, когато се падаше 2-ра смяна. За съжаление добрите държавни гимназии не предлагат такава опция.

Миналата седмица излязоха резултатите от изпита, и за наша радост, детето се е справило доста добре, така че бяхме поканени за събеседване и ни бе предложен договор за обучение.
Надяваме се, че взимаме правилното решение за детето ни. Simple Smile
Извинявам се, че стана много дълго.

# 578
  • София
Arwen, благодаря за информативния пост.

Само се зачудих как решихте, че вашето дете не отговаря на профила деца, които учат в Колежа? Моят син е много променен (в положителна посока) в сравнение с това, което беше в периода 5-7 клас.

# 579
  • София
Sharky, това е страхотно и много се надявам и с моя син да се случи същото.
Чудя се как да отговоря, за да ме разберете правилно.

Той не е от т. нар. тук академичен тип дете. Учи и се справя отлично, добро дете е, да ни е жив и здрав. Проблемът при него е, че все още се налага постоянен контрол от наша страна, една идея е по-безотговорен и по-буен като характер. Не става въпрос, че има неподходящо поведение или върши глупости. При него нещата се случват, ако има постоянен натиск и контрол, ако ли не - може и да попретупа домашното, например. Имало е случаи дори да ходи неподготвен по даден предмет.

През годините чувахме много разкази за АК от наши познати и близки. Аз живо се интересувам от темата образование и вкъщи много държим децата ни да са добре възпитани и образовани, за това и се стараем, разбира се, доколкото можем. Разпитвах познати, изчела съм и всички теми тук, познавам всички вас задочно. Чувахме колко е хубаво в АК, колко много се учи и тн., което е чудесно. Мисля си, че в такава среда той би се демотивирал, ако изостане от другите деца и не би се чувствал комфортно.

Дъщеря ни, от друга страна, както съм споделяла и преди тук, е 1 клас в СС. При нея няма нужда от такъв контрол и натиск. Тя самата е много амбициозна и сериозна, любознателна и старателна. При нея не е нужно ние да контролираме в такава степен.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 14:04 от Arwen Undomiel

# 580
Едно време една колежка ми се хвалеше тя къде учила пък какво завършила. Каква отличничка била. Пък кои били родителите й. Къде сме тръгнали да се мерим ние с нея, видиш ли?!? Аз я гледах,  пък слушах и примигвах и накрая я допълних с думите: “ пък сега работиш същото като нас в тази фирма и взимаш като нашата заплата”. Млъкна и поне на мен повече не ми се е обяснявала.

Повечето родители мислим и искаме най-доброто за децата ни. Отвратително ми е някой да каже, че детето ми е втора цедка защото не учи еди къде си. Има достатъчно добри и други училища. Много деца дори не кандидатстват там. Моето също не знам ще кандидатства ли, защото таткото не дава. Не му харесва на база наблюдения от опит на колегите му.

Съжалявам, че се връщам на този пост. Не подкрепям надменното отношение на колежката ви. Но абстрахирайки се от негативните черти, тя има едно съществено предимство. Въпреки, че работи същото като вас. Има избор. Ако е завършила нещо истински добро, има избор да напусне и да си потърси по-добро място. Именно това дава подчертаното във вашия пост.

Доста некоректно е да се позовавате и да цитирате неприятни словосъчетания на приципа "еди кой си ми разказа". Нито втората цедка е мнение на хора с пряк опит в училището (нито на самото училище), нито спукването от учене отговаря на действителността.

Да, в училището се учи както трябва. Сериозно, задълбочено и методично. Да, надграждат над МОН материала. Да, държат на успех над 4,5. Да, има напуснали училището за трайно несправяне по този показател. Трайно...., като преди това са направили необходимото да се промени този успех. Но, ако няма покачване и подпомагане на този процес от родител...очевидно семейството не държи детето им да бъде обучавано с това темпо и ниво на знания.

С назначавнаето на нов персонал, всеки работодател рискува. С учителите е малко по-рисково, защото все пак неформалния изпитателен срок е поне един учебен срок или година. Вероятно има и не дотам класни учители в СС. Предимството на училището обаче е, че се старае да приема обратната връзка на родителите и да не търпи посредственост по всички параграфи.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 15:07 от Fancy

# 581
  • София
Прочетох ви ей Simple Smile Стига с тези зубрачески училища, след първоначалната ми изцепка за зомби училища (изобщо не е така), сега мога да кажа, че все повече разбирам защо се спряхме на Иззи. Колебанието беше Дрита- Иззи. Харесваме семейното училище, не големите такива. Не ми трябва да събирам 5 класа да се оплачем, достатъчно е само 1 човек да се оплаче и се вземат мерки/коментира се поне. Има лично отношение...
Първата година приключи, все едно вчера си сипах любимата чашка вино, след като направихме избора (лелеей не беше лесно, ама на вас ли го разказвам.. всички сте минали или минавате през същото).
Мина и тържеството за завършването. Новата сграда, поне на нас, много ни хареса. Направено е с много желание и мислене. Има дребни неща за дооправяне, но с ИП е нормално. Време имат, а нещата са малко и наистина дребни.  Това за Иззи.
За Британика, не разбрах защо така изгонихте дамата. Мнението ѝ съвпада с мнението на всички наши приятели с деца там. Ами не е нормално от хубаво семейно училище да натириш децата в голямо академично, ако искаха, щяха да са избрали такова. Дрита няма алтернатива в момента, в крайна сметка всички родители са били наясно какво избират.
Завършиха ли децата? Как празнуваха? (аман от корона неща, не искам да насочвам разговора за корона, а само малко социални контакти.. при нас се спазваха правила, но това не помрачи празника)

# 582
  • София
Rainy, като новозаписали се в Изи, споделям усещането за удовлетвореност. Новата Сграда е супер. Учителите - перфектни. Доволна съм и ми олекна. Сега аз пия чаша вино 😀

Много мнения, които знам от близки хора, съвпадат със споделените тук за СС и Британика. И позитивни, и негативни. Не знам защо така се игнорира личното мнение и се заличава през форумски диспути. Всеки има право на мнение. I agree to disagree както се казва 😀

И още нещо. Не помня кой потребител въведе злобното понятие ‘втора цедка’.
Преди 7 год Щерката беше приета ПУК в СС, не я записахме.
После беше приета в 1-ви клас в Питагор, пак не я записахме.
След 4ти клас я приеха в три ЧУ, не я преместихме (това вече беше нейн избор).
Учи в елитно ДУ и е в топ 3 на випуска си. Просто преценихме, че тя е дете, което ще успее ‘където и да я засадим’.
Каква цедка сме? 😀

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 21:59 от Фран

# 583
  • София
И още нещо. Не помня кой потребител въведе злобното понятие ‘втора цедка’.
Преди 7 год Щерката беше приета ПУК в СС, не я записахме.
После беше приета в 1-ви клас в Питагор, пак не я записахме.
След 4ти клас я приеха в три ЧУ, не я преместихме (това вече беше нейн избор).
Учи в елитно ДУ и е в топ 3 на випуска си. Просто преценихме, че тя е дете, което ще успее ‘където и да я засадим’.
Каква цедка сме? 😀
Понятието "втора цедка" бе въведено от потребител, който няма дете в СС /или в друго ЧУ, доколкото ми е известно/ и същият бе разкритикуван най-остро именно от потребители с деца в СС.
Та, не знам от кого очаквате отговор на този въпрос.

А защо дъщеря Ви е кандидатствала в толкова много ЧУ, като не сте имали намерение да я запишете?

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 21:56 от sanaka

# 584
И аз щях да питам защо е тоя зор с безкрайни кандидатствания... пет пъти се е явявала на приемни процедури в ЧУ. И накрая от написаното съм с усещане, че изобщо не са искали да я записват.

Изи до две години изобщо няма да са семейно училище. Могa на бас да се хвана. Simple Smile

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 15:43 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт