Отговори
# 555
  • София
Леле, ама твоят кой клас стана? Сякаш онзи ден бяхте първолаци!
8-ми завършва тази година, Анди, ако питаш мен

# 556
  • Пловдив/София
Само на мен ли ми се стори, че изказването за “втора цедка” беше язвително, тоест като негатив към самочувстивето на училището, а не буквално? Дори не би ми хрумнало да се обиждам. Нас не ни приеха (не се бяхме и готвили), но това го очаквах, дори сега след като вече активно работим с детето, е пълно с деца с по-добри умения/знания тук или там. И какво от това?
Инак и аз познавам детенце, отказало се от СС заради несмогване с темпото. Бяха доволни първите класове, но след това им стана трудно. Но напълно вярвам, че децата на активните потребители тук се чувстват добре инсе справят без уроци и натиск вкъщи. Различни деца, затова е важно всеки да си намери училището, а не да се бута някъде, защото други се бутат там.
My name, какви бяха критериите Ви за училище, за догодина ли търсите?

# 557
  • София
Пипи, може да е било несмогваме, може и да е било неодобрение към темпото, които донякъде са различни неща. Но едно е от собствен опит да кажеш, че не одобряваш темпото за своето дете, а съвсем друго е “аз така съм чул” и да се драматизира на база личната драма на някой друг. Не зная, винаги съм скептична към преразказа на чуждите емоции. Когато драмата е базирана на аргументи по същество, е доста по-достоверно.

# 558
  • София

Имам впечатления само от един учител по математика след 4 клас и те са много добри. Те първа ще се сблъскам и с други учители и се надявам дане ме разочароват и те.

Аз имам впечатления от два тандема учители по БЕЛ и МАТ, различни от тези на сина на Oнна, и всичките са без забележки - прекрасни преподаватели и хора. И нито едно от двете ми много различни деца не е ходило на уроци и не е работило абсолютно нищо допълнително вкъщи, извън домашните за уикенда, които не са много. И аз, като Онна, се надявам да мога да кажа същото за учителите, които догодина ще поемат малкия.
Учителите, които са преподавали на децата ми, са от "старите кадри" на СС, при които грешки няма. Но има и нови учители - училището се разширява, учители се пенсионират, някои напускат. Възможно е сред новите да има грешки. И аз съм допускала грешки при подбор на нови служители. И ако има такава, надявам се, че потърпевшите са сигнализирали за това на ръководството и грешката ще бъде отстранена.

# 559
  • София
За какво свръх темпо в "Света София" говорим, като децата си покриват стандартния материал за съответната година - нищо повече. Просто материалът се преподава и отработва задълбочено, отделя се достатъчно време и внимание и затова не е и нужно родителят да се занимава с преподаване и изпитване. .
Много е забавен терминът "академизъм", отнесен към учебното съдържание до 7 клас.

# 560
Аз не смятам, че дете от 6-ти клас учещо в частно училище е нормално да ходи на частни уроци ама хей го на има такъв случай, че даже не е единствен. По принцип ако е наистина топ частното училище би трябвало дори в 7-ми клас да не се случва това нещо.

# 561
  • София
аз като казвам, че са зубрачески училища, хората се сърдят, вземат го за негативно. Къде-къде по-така звучи "академично", някак международно ни звъни. Wink

# 562
  • София
Анди, ще ме прощаваш, но зубраческо няма нищо общо с образователния модел на училища като СС, Питагор, ОТ, ЕСПА, КО и т.н. Зубраческо е училище, в което не се учи за знания, а за изпит - дни, месеци или година, две преди самата дата. Зубренето е учене наизуст, без да изисква трайност на знанията и тяхното осмисляне - поне за мен. Етикет, крайно неподходящ за деца, които от ПУК се запознават с всички необходими знания сериозно и отговорно.  Бавно, плавно, често по забавен начин, но за сметка на това с постоянство и осмислен подход, гарантиращ успех. Терминът ти е много по-подходящ за други училища.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 06:46 от Аш

# 563
  • София
Хайде, какво пак се впрягате, че зубраческо било учене без знания! В ученето винаги има елемент просто на учене на някакви факти наизуст, защото не тръгваш само с разбиране. Дори за да научиш как е маса на френски, пак трябва да назубриш думата, защото няма с какво да я вържеш. Когато човек учи родния си език не му го представят по забавен начин, а ще-неще, започва да гадае какво точно му казват. Забавното е като панделката на подаръка - изглежда много добре, но не купуваш подаръка заради панделката. За мен е загадка защо възрастни хора продължават да вярват, че всичко става забавно, а зубренето е безмозъчно наизустяване (то и за това трябва мозък, познай колко ще наизустиш, ако нямаш памет). Сигурно защото си живеят с нафантазираните представи как всичко в детството е забавно и трябва да е забавно, все едно са на 3 години, а не възрастни. Искате са спестите труда на децата ли? Повярвай, доста от нещата са наизустяване, просто защото това е част от ученето. Не може да се дели "наизустяване" от "разбиране" - и двете са нужни и не може едното без другото.

# 564
  • София
От речника:

зу̀бриш, мин. св. зу̀брих, мин. прич. зу̀брил, несв. Разг. Пренебр. Заучавам наизуст, механично, без да разбирам и да мога да прилагам теория, задачи.

Приключвам по темата и пак съжалявам, че се включих.

# 565
  • София
Обаче това е само дефиниция от речника. Реално нещата са други. Все пак на мен това ми е образованието и работата - да зная как хората учат. Дефиницията от речника не отразява, дори бих казала е грешна относно реално как се случват нещата с ученето. Ако на някого не му харесва - сори. Какво толкова го избиваш на засягане на тема зубраческо? Ами, да, в тези училища се учи, търсят се резултати, а не е забавачница. Или отговаряш на изискванията, или не отговаряш - а това става с много учене, включително наизустяване. Да научиш едно стихотворение си е зубрене, ама или го правиш и минаваш изпитването или не го правиш и получаваш кофти оценка. Няма "ама не ми беше забавно да го уча". Забавно-незабавно - учиш.
В зубраческото няма нищо обидно, не зная защо е такъв проблем.  Най-желаните училища са си точно зубрачески, те затова са най-желани. Никой не иска детето му да си играе на фън, а да учи. Фън е подправка, която прави ястието по-интересно, ама не се наяждаш с подправката, а с основните продукти в ястието.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 07:16 от Andariel

# 566
  • София
Анди, твоята упоритост да използваш термина "зубрене" вместо "четене с разбирне" е като на една моя съученичка от гимназията постригването: отива нашата във фризьорския салон и казва да я постижат "на готино". //В интерес на истината, уцелиха каква точно прическа иска. //

# 567
  • София
Е, да, сравнението с твоята съученичка трябва да е гадно за мен - с две думи, аз не зная какво говоря, задръстена като нея. Мерси, както се казва!

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 07:51 от Andariel

# 568
  • софия
Просто има думи и изрази, които въпреки първоначалния си смисъл и създаване придобиват неприятно определение и се ползват със силата на негативен коментар.
Та, Анди, колкото и да твърдиш че използваш първоначалния замисъл на думата защото тръгвал от не знам си къде, нвма как да превъзпиташ хората и да им наложиш ново безобидно виждане и тълкуване. Факт е, че децата в училище се подиграват на отличниците и ги наричат зубъри дъвсем не с похвално послание.. Факт е, че има тълковен  речник определящ израза като празно наизустяващо учене, носещо отговор без разбиране.
Та да обобщаваш цели училища като такива е неприемливо. Дори да използваш думата “зубрачески” само защото е по-кратка от израза “много учат” пак е тъпо.

Последна редакция: пн, 15 юни 2020, 00:39 от Амели

# 569
  • София
Да, абсолютно е така. Грешна преценка от моя страна. Взех си бележка.

Общи условия

Активация на акаунт