Отговори
# 705
Dandelion, имам и дете, за което 4-та група в детската градина не беше задължителна. За набор 2003 ми дадоха документ за завършена 4 група (6-7г), с който се записваше в 1 клас.

# 706
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хоуп, обикновено децата, които искат АК или НЕГ, са амбициозни деца на амбициозни родители, казвам го в положителен смисъл. Те са ходили на допълнителни уроци, явяване за сертификати, състезания, често с местене след 4 клас в мат.паралелки и тяхната подготовка е целенасочена, дългогодишна и не разчитат на А, Б и В от програмата. Не мисля, че от Увекинд е имало наплив от деца към АК или НЕГ тази година. А стресът в 7 клас е ужасен и не мисля, че децата трябва да минават през това, без значение от кое училище са. Буквално животът ти зависи от един конкретен ден,  без никакъв шанс за втори опит. В университет се влиза по-лесно.

# 707
  • София
Формално детето може да се запише в първи клас и без ПУк, защото по закон всички от набора подлежат на задължително постъпване в първи клас. Обаче има един тънък момент, който беше важен поне преди въвеждането на точковата им система и уседналостта - ако искаш детето да има шанс за хубаво училище и паралелка, шансовете без удостоверение за ПУК намаляват. Има разнобой между норамтивната уредба - хем ПУК е задължителен още преди 2000 година, хем задължително влизат в първи клас и без пук.

Така е, животът ти поне за следващите 5 години зависи от два изпита, обаче това е положението - каквото за другите, това и за нашите.

# 708
  • София
Децата и там се сблъскват с изпити и стрес. Нали има нива за езика, контролни, състезания и т.н. Но от стрес до стрес има разлика.

Относно пук - все си мислим,  че откриваме топлата вода. Още преди много години, аз съм ходила две години в предучилищна. Точно както и сега го направиха.

# 709
Хоуп, отказахте ли се от Пчмг? Гледах резултатите от първия изпит, като цяло ми се струват не много високи... беше ли труден изпитът?
ЦЪ, там сме Simple Smile за сега Simple Smile аз обичам винаги да имам избор и да съм в крак с новините Simple Smile
Беше доста трудничък според мен.

# 710
  • София
Здравейте, имате ли впечатления от Цар Симеон в Иваняне? Доста са вдигнали таксите 🤔

# 711
  • София
Хоуп, отказахте ли се от Пчмг? Гледах резултатите от първия изпит, като цяло ми се струват не много високи... беше ли труден изпитът?
ЦЪ, там сме Simple Smile за сега Simple Smile аз обичам винаги да имам избор и да съм в крак с новините Simple Smile
Беше доста трудничък според мен.
И според моя синковец е бил труден първият изпит, а пък вторият още повече. Не знам защо тази година има такава разлика между пробните и приемните - като гледам общите резултати от първия май на повечето деца им е било трудно. Или пък заради дистанционното обучение са се поотпуснали/демотивирали Rolling Eyes

# 712
  • София
А стресът в 7 клас е ужасен и не мисля, че децата трябва да минават през това, без значение от кое училище са.
Напълно съм съгласна с това мнение, но като цяло стресът е по-незабележим, ако детето е свикнало от малко да отработва упражненията и задачите. Самото НВО не е кой знае какво като материал. Тази година гледах тестовете и по Бел, и по Мат. Като изключим някои трикове с преразказа, другите задачи не са толкова сложни. Важното е детето да може да решава за бързина, да си провери задачите и да не губи концентрация и мотивация. Тези качества не са чак такъв проблем за деца, които от малки ходят по състезания, правили са много упражнения през годините и не се притесняват от изпити.

По принцип Увекинд е добър вариант да си изкараш лежерно до 12 клас, но наистина след това идва университетът, където може да има малко повече стрес и конкуренция. Отделно, ако можеш погледни оценките от IB на Увекинд. Носят се слухове, че са много слаби. Това наистина не е добре, като се замислиш.

# 713
  • София
И аз все повече си мисля за безстресово до 12 клас в нашето си училище. Има време де, засега мъжът ми все още е на мнение ДГимназия, ама като се стовари пубертета, може и да си промени мнението Simple Smile Тук поне си има непрекъсната обратна връзка какво се случва с детето, а опитът ми с 8-10 клас на големия е ... майко мила и пубертет Simple Smile

# 714
Ако ви е интересно - словото на Захари Карабашлиев към випускниците на АК:

https://www.ploshtadslaveikov.com/nie-vsichki-sme-napraveni-ot-g … PHYV98vWgLMBYHJa8

# 715
Здравейте,
Частните гимназии ОТ и Меридиан - 22 обсъдили ли сте ги?
Каква е средата и нивото на обучение?

# 716
Стрес има когато те поставят в непривична и изненадваща ситуация за предизвикателство за което не си подготвен.

А децата от Увекинд масово кандидатстват в НЕГ и други гимназии. И не са ентусиазирани да остават в гимназията, та дори и с IB диплом. Уви, не особено успешно се представят.

# 717
  • София
И аз все повече си мисля за безстресово до 12 клас в нашето си училище. Има време де, засега мъжът ми все още е на мнение ДГимназия, ама като се стовари пубертета, може и да си промени мнението Simple Smile Тук поне си има непрекъсната обратна връзка какво се случва с детето, а опитът ми с 8-10 клас на големия е ... майко мила и пубертет Simple Smile
Аз от кога казвам, че искам и СС да направят гимназия Simple Smile

# 718
  • Отвъд алеята зад шкафа
Странно, в седмокласната тема всички родители и деца от най-разнообразни училища се оплакват от месеци от силния стрес. С нетърпение чакам да видя една спокойна седмокласна тема.

# 719
  • София
Цял живот са ми били стрес всякакви изпити. Сега дори на сертификата за  ITIL-a, дето го работя от години, пак със стрес се явих. Всеки има различно усещане и колкото и сертификати/изпити да съм взела все ми е стрес Wink

Аз поне, откакто съм в темата, много малко се пише за Гимназиите, даже в началото си мислих, че има отделна тема за ЧГ.

Общи условия

Активация на акаунт