Отговори
# 735
Е, стресът е доста заразен. И паникьосването на родители. Но не е все едно дали се подготвяш равномерно, задълбочено и изпреварващо още от 1 клас...или последните две години наваксваш дупки стресово.
Това от собствен родителски опит или...? Тези, които са готвени задълбочено и изпреварващо, са с най-големите амбиции и стремежи, където всяка точка е решаваща. И съответно стресът е най-голям.

Хахаха то и тези с частните уроци нон стоп две години са с амбиции и се борят за всяка точка...та разлика в това отношение няма. Но от друга страна защо да учиш нормално, като можеш две години да истерясаш по учители и да нямаш грам свободно време.

Иначе предполагам и ти говориш от собствен опит. Нали СМГ, частни уроци и т.н.
Говоря за всички деца, които имат 9-10 учебни часа на ден от 5 клас нагоре и се целят в най-добрите ЧГ и ДГ. Без значение дали тези часове са в училище, школа, учител... те всички са с по-голям хорариум от останалите. И да, имам личен седмокласен опит. Бих казала успешен.

# 736
  • София
Е, стресът е доста заразен. И паникьосването на родители. Но не е все едно дали се подготвяш равномерно, задълбочено и изпреварващо още от 1 клас...или последните две години наваксваш дупки стресово.
Това от собствен родителски опит или...? Тези, които са готвени задълбочено и изпреварващо, са с най-големите амбиции и стремежи, където всяка точка е решаваща. И съответно стресът е най-голям.

Хахаха то и тези с частните уроци нон стоп две години са с амбиции и се борят за всяка точка...та разлика в това отношение няма. Но от друга страна защо да учиш нормално, като можеш две години да истерясаш по учители и да нямаш грам свободно време.

Говоря за всички деца, които имат 9-10 учебни часа на ден от 5 клас нагоре и се целят в най-добрите ЧГ и ДГ. Без значение дали тези часове са в училище, школа, учител... те всички са с по-голям хорариум от останалите. И да, имам личен седмокласен опит. Бих казала успешен.
И аз за тях говоря, и от двоен личен опит, не, стресът не е по-голям, а точно обратното. И е голяма разликата дали тези часове са в училище /още от първи клас и така са си свикнали, за тях това е нормалният учебен процес, а не подготовка за някакъв си изпит/, или са в школа, която се появява изведнъж допълнително в 6-7 клас и се мотивирт с "животорешаващия" изпит в 7-клас.

# 737

И аз за тях говоря, и от двоен личен опит, не, стресът не е по-голям, а точно обратното. И е голяма разликата дали тези часове са в училище /още от първи клас и така са си свикнали, за тях това е нормалният учебен процес, а не подготовка за някакъв си изпит/, или са в школа, която се появява изведнъж допълнително в 6-7 клас и се мотивирт с "животорешаващия" изпит в 7-клас.
И моят опит не е с едно дете. И са били натоварени от 1 клас с различни школи и уроци. За тях това е била естествена подготовка, допълваща училищната. И едното и другото обучение имат предимствата и недостатъците. Школите и частните учители сме си ги избирали. В училище е който ти се падне. Децата и техните родители от кварталното ДУ, без допълнителен хорариум, не се стресират, места има за всички по принцип.
Когато си инвестирал, няма как да не ти дреме и да не се притесняваш къде ще продължи детето след 7 клас. И висиш цяла година в седмокласната, за да не изтървеш нещо. Не че аз съм висяла де, активизирах профила си по друга причина. 🙂

# 738
  • в страната на чудесата
Е тази година е различна; следващата ще е още по-различна. В следващите години може немско-холандските университети да не се планират от 5-6 клас...

# 739
Е точно Уоруик. Няма как да влезеш в обувките на другата страна и да разбереш каква е разликата.

# 740
Да, особено ако никога не си имал седмокласници.

# 741
  • София
Иска ми се да коментирам това за университетите, но май не е точно за тази тема, а за Говорилника. Само едно-две изречения - независимо дали ще ходят или няма да учат в Германия и Холандия, гимназиите с немски няма да променят резултатите на входа, те пак ще бъдат най-желаните, така че всичко си остава по старому с кандидатстването и конкуренцията.

# 742
  • София
Лично аз вися в седмокласните теми - със или без седмокласник - защото там е най-големия купон. Joy

Признавам, че нямам познат, който да е натоварвал децата си от първи клас със школи и уроци и не мога да коментирам тази хипотеза. Доста по-късно са започвали и с не малко мрънкане от страна на децата. Някак си не го приемат като нормална част от учебния процес. Но може само при моите познати да е така.

# 743
Ох, както ти сама каза Уор, седмокласната тема е напълно достатъчна. А представителната извадка в нея на деца от конкретни училища, школи, частни уроци ясно очертава кой как се готви. И от какъв тип му е напрежението и стреса. Wink

А и за това не е изобщо нужно да имаш личен опит. Стига и само четене с разбиране, и малко мислене.
Но пък наистина няма как да влезеш в обувките на тези, които са избрали другия път. След като личния ти опит се изчерпва с школи и уроци от 1 клас. Които да запълват дупки от  училище, което е както се падне.

На мен лично ми се наложи да запълвам дупки до 1 клас. Справих се сама и без частни уроци за детето(защото 1 клас е елементарен), но от сегашна позиция много ясно правя разлика между двата пътя. Не бих си причинила отново училище тип както се падне в комбинация с допълнително запълване на дупки.

# 744
Лично аз вися в седмокласните теми - със или без седмокласник - защото там е най-големия купон. Joy

Признавам, че нямам познат, който да е натоварвал децата си от първи клас със школи и уроци и не мога да коментирам тази хипотеза. Доста по-късно са започвали и с не малко мрънкане от страна на децата. Някак си не го приемат като нормална част от учебния процес. Но може само при моите познати да е така.
Странно, частните занимални и школи по езици са пълни с малки деца. Курсовете по математика също. Все деца на инвестиращи в образованието им родители. Аз нямам познати, които да са оставили децата си на 5-те часа в ДУ при случайни учители.

# 745
  • София
Заповедта е много интересна, изчетох я до края, така че в момента не е ясно дали децата отвъд градинска възраст ще са по занимални, както и сега ако се организират някакви неща в ЧУ дали децата ще са там. Вижте заповедта на министъра, от РУО ще трябва да кажат.

# 746
Ох, както ти сама каза Уор, седмокласната тема е напълно достатъчна. А представителната извадка в нея на деца от конкретни училища, школи, частни уроци ясно очертава кой как се готви. И от какъв тип му е напрежението и стреса. Wink

А и за това не е изобщо нужно да имаш личен опит. Стига и само четене с разбиране, и малко мислене.
Но пък наистина няма как да влезеш в обувките на тези, които са избрали другия път. След като личния ти опит се изчерпва с школи и уроци от 1 клас. Които да запълват дупки от  училище, което е както се падне.
За теб е ясно, че и форум за космонавтика да почетеш с разбиране, след 1г ще си мислиш, че ще си на следващата капсула. Да, ама не.

# 747

Но пък наистина няма как да влезеш в обувките на тези, които са избрали другия път. След като личния ти опит се изчерпва с школи и уроци от 1 клас. Които да запълват дупки от  училище, което е както се падне.
За теб е ясно, че и форум за космонавтика да почетеш с разбиране, след 1г ще си мислиш, че ще си на следващата капсула. Да, ама не.

За мен това не е ясно. Не знам от къде си въобрази това. Но ако ТИ сравняваш космонавтиката с НВО в 7 клас, и ги приемаш за еднозначни. Ми толкова по-зле за теб. Simple Smile

# 748

За мен това не е ясно. Не знам от къде си въобрази това. Но ако ТИ сравняваш космонавтиката с НВО в 7 клас, и ги приемаш за еднозначни. Ми толкова по-зле за теб. Simple Smile
С еднакъв успех можеш да разсъждаваш на база прочетеното във форуми. И с двете нямаш личен опит. Не си пробвала, не си ни убеждавала колко е лесно да си космонавт. Нали се сещаш с какви мисли ще ти четат постовете космонавтите. 😉

# 749
  • София
Предлагам на следващата тема Онна да сложи подзаглавие “Ходят ли децата в Света София на частни уроци от 1ви, 6ти или кой да е клас”. Мисля, че всички живо се вълнуват само от това Grinning

Общи условия

Активация на акаунт