Отговори
# 720
Седмокласна тема със сигурност няма да е спокойна. Всеки иска най-доброто за детето си. А това с един изпит трудно се определя. Родителите са притеснени защото обикновенно вариант Б е просто компромис. Лудост настава пълна Simple Smile

Аз пък не считам ежедневието изкарано с едни и същи деца 12 години за много ползотворно.

# 721
Е, стресът е доста заразен. И паникьосването на родители. Но не е все едно дали се подготвяш равномерно, задълбочено и изпреварващо още от 1 клас...или последните две години наваксваш дупки стресово.

# 722
  • софия
Вярно е, че стреса е доста заразен. Имам два красноечиви примера.
Първия е с голямата ми дъщеря, за която матурите нямаха никакво значение. Ама никакво. И покрай съучениците с наближаването на изпитните дати взе да изпада в някакъв стрес какво ще прави сега.  Един ден се прибрах и я намериха трескаво да гледа балове... Само уточнявам, че нея я чакаха съвършено различни изпити в конкретни училища.
Вторият ми пример е с малката дъщеря, при която в началото на 7 клас по някаква причина пропуснах първата родителска среща. Не съжалявах защото ми беше ясен сценария - ще ни говорят колко, колко ама колко е важна тази година заради матурите. Чудо голямо. На другия ден прибирам малката от училище и "О Ужас! мамо! Ами сега!"....Не можех да повярвам как масово родителите са се прибрали, наприказвали са стресово какво са казали учителките с едничката цел да стреснат децата тази година вечче да се стегнат.... и те милите вече панирани на следващия ден бяха панирали и моето...Обасних защо не ни плашат и толкова. Не може дете което си е учило както трябва и не е безотговорно да се стресира екстремно. Още повече, че си вървеше спокойно една страхотна подготовка при нас и то пак за изпит при който матурите поне в радстен развой нямаше да имат значение...
Та и в двата случая изкараха екстра резултати

# 723
Е, стресът е доста заразен. И паникьосването на родители. Но не е все едно дали се подготвяш равномерно, задълбочено и изпреварващо още от 1 клас...или последните две години наваксваш дупки стресово.
Това от собствен родителски опит или...? Тези, които са готвени задълбочено и изпреварващо, са с най-големите амбиции и стремежи, където всяка точка е решаваща. И съответно стресът е най-голям.

# 724
  • Отвъд алеята зад шкафа
Дори познатите ми деца от СС, които ходят от 5-6 клас на допълнителни изпреварващи уроци, също изкараха под силен стрес 7 клас. Допълнителните уроци в извънучебно време, години наред, не са нещо, с което се свиква и е много приятно на децата.

# 725
  • София
Ти какво искаш, да е без стрес ли? Тогава не кандидатствайте и готово!  Да, неприятно е, стресиращо, но не толкова заради самата подготовка, а от осъзнаването, че залогът е голям. Уроците са година-две най-много и не са стресиращи. Това са просто уроци за надграждане и усвояване на формата. Децата, които ходят на курсове за кандидатстване по-лесно се оправят с текущия материал, защото на курса без разводняване вземат за едно ходене материала за цялата седмица.

# 726
  • Отвъд алеята зад шкафа
Мда, и един мормот завива шоколада в станиол.

# 727
  • София
Мармотът да си завива каквото си ще, но това са правилата на играта. Минала ли си го това със седми клас с твое дете?

# 728
  • София
Залогът е голям единствено заради липсата на голям избор.

# 729
  • София
Дори познатите ми деца от СС, които ходят от 5-6 клас на допълнителни изпреварващи уроци, също изкараха под силен стрес 7 клас. Допълнителните уроци в извънучебно време, години наред, не са нещо, с което се свиква и е много приятно на децата.
Очевидно стресът е причинен от родителите. От 5-6 клас на допълнителни изпреварващи уроци! Flushed За моите деца 7-ми клас мина като всеки друг - не са учили ни повече, ни по-малко от всяка друга учебна година. Естествено, имаше притеснение няколко дни около изпитите, поради тяхната важност. Но 7-ми клас и за мен, и за тях изобщо не беше някакво свръх усилие или особен стрес.

# 730
  • София
Gadamer, логично е допълнителни уроци да се налагат повече в училищата, които са с по-лежерна програма. Затова децата от СС, които ходят на допълнителни уроци, не са чак толкова много. Повечето материал се научава и затвърждава в учебно време. Имаме Тинкърбел, Онна, Санака - три потребителки с деца в СС - и трите казват, че децата им не са ходели на уроци. Моето също няма до ходи, ако продължава да върви така. По карате ходи на школа - но ти нямаш предвид такива занимания.

Анди, Gadamer има седмокласничка в момента - минала го е.

# 731
  • София
Няколко пъти вече уточнявахме, че в СС в самото училище с допълнителни часове си покриват това, което децата в ДУ ходят на курсове и уроци - покриват си подготовката за кандидатстване. (моите ходиха основно в седми клас, но по-малкото дете доброволно поиска от шести, но не заради кандидатстването. Беше много доволен, защото в групата бяха 10 деца, няма шумове, няма приказки, няма разсейване и работата им вървеше леко. Според него, ако не беше ходил на курсове, нямаше да е пръв на областната олимпиада по български за шестокласниците, дори съжаляваше, че национален кръг има само за седмокласниците.) Стресът идва не от курсовете, а от изпитите.
За стреса - да, има стрес, и затова казвам, че който успешно мине през седми клас, после всичко останало му се струва лесно. Гледам на това като на бойно кръщение, като при тюлените - или оцеляваш, или си отиваш вкъщи.

# 732
  • София
Няколко пъти вече уточнявахме, че в СС в самото училище с допълнителни часове си покриват това, което децата в ДУ ходят на курсове и уроци - покриват си подготовката за кандидатстване.
Именно, ако децата ми бяха в ДУ и аз щях да ги запиша на курсове/уроци в 7-ми клас, защото хорариумът не е достатъчен, за да се преподаде и затвърди материала чрез достатъчно упражнения. Но да пратиш на уроци от 5-6 клас дете, което има по 9 учебни часа на ден, по 10 часа седмичен хорариум по БЕЛ и МАТ, не стрес, ами Хашимото ще му докараш. Пълна лудост е това за мен, ама всеки си носи глава на раменете.

Обаче никога не съм гледала на 7-ми клас като на бойно кръщение като при тюлените. Уби ме с това сравнение! Joy

# 733
  • София
Вдъхновение имам понякога. Simple Smile

# 734
Това от собствен родителски опит или...? Тези, които са готвени задълбочено и изпреварващо, са с най-големите амбиции и стремежи, където всяка точка е решаваща. И съответно стресът е най-голям.

Хахаха то и тези с частните уроци нон стоп две години са с амбиции и се борят за всяка точка...та разлика в това отношение няма. Но от друга страна защо да учиш нормално, като можеш две години да истерясаш по учители и да нямаш грам свободно време.

Иначе предполагам и ти говориш от собствен опит. Нали СМГ, частни уроци и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт