Отговори
# 585
  • София
Не очаквах отговор. По-скоро колоритен пример за съответния потребител 😜
За ПУК и 1-ви клас още бяхме в дълбока дилема между ЧУ и ДУ. След 4-ти клас сверявахме нивото. Просто търсим най-доброто за децата си.

# 586
В 4 клас сте сверявали нивото в цели 3 училища? Уау!

# 587
  • София
Даа, изборът беше на детето 😀 много добра селекция беше направила на база приятелчетата си (всичките ни приятелски деца са в ЧУ в пълния спектър на ‘академичност’). Интересното беше, че първоначалната й класация беше точно обратна на финалното й подреждане (Дрита от #1 отпадна на последно място).

# 588
  • София
Признавам, че на нито едно от моите деца в 4-ти клас не би му хрумнало да кандидатства в 3 училища, за да си свери нивото. Дори и за едно не би им хрумнало. Joy

# 589
  • София
Хрумна й, защото имаше риск най-добрата й приятелка да се мести в СМГ. Но после заровихме интереса, удовлетворени от резултата 😜

# 590
Има деца които са ме впечатляват невероятно. Решават да си сравнят нивото, избират сами 3 училища и даже класация правят.
Моето играе цял месец с дете и през ум не му минава да пита детето в кое училище учи.

# 591
  • София
Ох, и моите деца не мога да си представя да тръгнат да сверяват нивото в 4 клас. Явно не са достатъчно академични.

Да, в училището се учи както трябва. Сериозно, задълбочено и методично. Да, надграждат над МОН материала. Да, държат на успех над 4,5. Да, има напуснали училището за трайно несправяне по този показател. Трайно...., като преди това са направили необходимото да се промени този успех. Но, ако няма покачване и подпомагане на този процес от родител...очевидно семейството не държи детето им да бъде обучавано с това темпо и ниво на знания.

Fancy, стана ми интересно, понеже знам, че пишеш за "Света София". Какво имаш предвид под "надграждане на МОН" - моето усещане е, че просто стабилно се усвоява предвидения материал, без да се върви напред в следваща година (както правят май СМГ по математика). Иначе за всичко друго съм съгласна - свидетел съм колко усилия се полагат преди да се предложи на дадено дете да търси по-подходящо училище. Минимум 5 по предметите според мен е по силите на всеки ако се хване да учи здраво.

# 592
  • София
Dandelion, погледни учебните програми по математика на МОН по класове и ще видиш, че не е така. Например тази година в 3-ти клас взеха лице на правоъгълник и квадрат, а това по учебна програма е в 4-ти клас. Решаваха и задачи за движение, което по програма мисля, че е в 5-ти клас. Наред с това решават доста по-усложнени задачи, от тези, които обикновено се решават в ДУ, решават и много логически и състезателни задачи.

# 593
Щом са толкова напред, защо се налага децата да ходят на частни уроци?

# 594
  • софия
зашото това са няколко десетки деца, няколко от които изпитват затруднение - примерно
защото родителите им не искат да ангажират време вкъщи с помагане и ги записват на уроци
защото са глупави
защото училището е смотано
защото децата са различни
защото родителите не вярват на училищния успех и искат повече

кой знае още колко защо-та могат да се появят, ако питаш самите родители с деца на уроци.

аз веднага се подписвам под 'смотаното училище" само и само да сте доволни и да оставите СС на мира.

# 595
  • София
Щом са толкова напред, защо се налага децата да ходят на частни уроци?
'Ми, не знам, на моите не им се е налагало. Дори и в 7-ми клас.

Амели, Joy

# 596
  • София
Титина, отговорът е много лесен - това, което ти, аз и други родители правим вкъщи, когато работим с децата си, е същото или много сходно на това, което прави един частен учител - за Х време минава А материал, проверява знанията на детето, допълва, уточнява. Разликата е, че това време Х детето го прекарва вкъщи, а частният учител сме ти аз или другите родители. Но на финала детето е минало Х часа допълнителна подготовка и е усвоило или надградило определен материал.
Санака, хубаво, вие сте влезли без уроци. Други родители решават с уроци. Важна е целта, а целта оправдава средствата. Уроците за кандидатстване са като курсовете за подготовка на езиков сертификат или за САТ - усвояваш формата и тънкостите за да изкараш повече точки, не започваш тепърва от А и Б.

# 597
Да, Анди, така е. Аз прекарвам определено време да надзиравам да си свърши работата, но го правя зашото училището липсва ( споменах колко правят за една седмица). Проблемът е, че при възхвалявани училища, децата се налага да ходят на уроци. В този случай възхваляваните училища, не си вършат работата.

# 598
  • в страната на чудесата
... Проблемът е, че при възхвалявани училища, децата се налага да ходят на уроци. В този случай възхваляваните училища, не си вършат работата.
Това не е проблем, а разнообразие.
Има хора различни и капацитетът им е различен. Съгласете се, че във всяка фирма има и много добри и посредствени служители, макар че фирмата е една и съща и всички минават нужните обучения. Това е въпрос на интелект и училището не може да го замести. То дава нужните знания, но тяхното приложение и боравенето с тях е друга мисия.
Всички сме наясно, че по-.... не знам как да се изразя по-мило, по-бавните хайде да го наречем, имат нужда от повече усилия и повече труд, за да са на една линия с други, по-схватливи, по-бързи, по-bright (казват в Англия).
По-бавните не са повечето деца от споменаваните ЧУ, затова и масовото посещение на уроци не е в ЧУ, още по-малко в цитираните.

# 599
  • София
Училищата пак могат да са си много добре, а ако децата ходят на уроци, защото не могат да насмогнат на поставената летва, тогава, ако приемем, че обучението е добро, то или летвата е твърде висока, или детето не е за това училище. Летвата трябва да съотвестства на заложеното ниво на обучение в училище. Ако 80-90 процента от децата в едно училище усвояват материала там, а други 10 процента с уроци, по-вероятно да е от особеностите на детето. Виж, в университетите е същото - човек влиза инженерство, има математика, обаче трябва да работи допълнително, за да покрие изискванията - проблемът си е негов как ще го постигне - ще учи денонощно, ще ходи на уроци или както намери за добре. Ако не може да покрие изискванията, явно не е точно за това място и трябва да си намери друго. В училище ние се шашкаме допълнително, защото става въпрос за деца, но като цяло нещата са едни и същи.

Общи условия

Активация на акаунт