Д-р Румен Велев отговаря на вашите въпроси

 • 16 466
 • 106
 •   1
Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Като част от нашата социално отговорна кампания “Специалистите говорят” се включва д-р Румен Велев - изп. директор на Втора САГБАЛ „Шейново” ЕАД.


Д-р Румен Велев

Д-р Румен Велев е специалист акушер-гинеколог. Завършва Висшия Медицински Институт – София през 1985 година с професионална квалификация "Доктор по медицина", а през 1991 година придобива специалност "Акушерство и гинекология" в НИАГ "Майчин дом" – София.
През години д-р Велев специализира в областта на ултразвука, колпоскопията, медицинската генетика, здравния мениджмънт, оперативната гинекология и взема сертификати за редица успешно завършени курсове за следдипломна квалификация по ултразвук, колпоскопия, медицинска генетика, здравен мениджмънт, оперативна гинекология и др.
От 2013 година д-р Велев е изп. директор на Втора САГБАЛ "Шейново" ЕАД.


Включете се в темата и задайте своите въпроси, свързани с гинекологични проблеми, бременност и раждане!
Д-р Велев ще отговаря обобщено около веднъж седмично на поставените от вас въпроси.
Правила на темата

Тази тема е от типа “Виртуален кабинет”. Не е предназначена за създаване на дискусии, а е консултативна тема от вида "Въпрос от потребител – Отговор от специалист".
За да бъде максимално полезна и добре организирана и да бъде улеснен специалистът, който ще отговаря на Вашите въпроси, молим да спазвате следните правила:

- въпросите следва да бъдат зададени максимално ясно и с възможно най-подробно описание на проблема;

- въпросите следва да съответстват на областта на компетентност на специалиста;

- не отговаряйте на въпроси, зададени от други потребители – темата не е дискусионна.

Темата е с информативен характер. Онлайн консултацията не може да отмени назначено лечение, както и да замени посещението при лекар, медицинския преглед, диагностиката, поставянето на конкретна професионална диагноза и провеждането на нужното лечение след преглед от специалист.
Темата не е предназначена за диагностициране и реакция на спешни състояния.
При спешни здравословни състояния се свържете с Вашия лекуващ лекар и/или се обадете на спешния номер 112.


Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят #ЗаедноВкъщи

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 16:34 от BG-Mamma™

# 1
 • Мнения: 140
Здравейте, ще започна първа с въпросите си - бременна съм в 26 г.с. и преди седмица бях изписана от болница, заради бъбречна колика, като в резултатът от последната стерилна урина се казва, че има наличие на бактерия клебсиела, та задължително ли е използването на антибиотици при наличие на тази бактерия? До колко опасна може да бъде тя за мен и плода?
Другият ми въпрос е свързан с гестационният диабет - преди да забременея правих изследвания на инсулин, от което се разбра, че имам инсулинова резистентност - задължително ли е да получа гестационен диабет при това положение?
Благодаря предварително за отговорите!

# 2
 • Мнения: 219
Здравейте д-р Велев,
В 15 г.с съм и започнах да усещам стягане на корема при движение, а също и когато легна по гръб се вижда издутина на корема, разположена от дясно на пъпа?  Тази издутина се появява много често и сякаш никога не спада напълно. Нямам болка, усещам само при  уриниране леко болезнени придърпвания ниско долу. Стерилната ми урина е чиста. Започнах Магнерот 3х2 и но шпа 3×1 от 1 седмица. Имах отлепване на плацентата с хематом преди 3 седмици, но казаха, че всичко е наред вече. 
Има ли нещо притеснително и ако са контракции-до колко пъти на ден се считат за нормални? Трябва ли да почивам повече? Благодаря!

# 3
 • Мнения: 1
Здравейте, доктор Велев.
На 30 год. съм , имам едно дете родено 2009г. с безпроблемна бременност. Септември 2019 забременях отново, но от първият ден имах леко зацапващо кървене ( пиех Дуфастон ). В 8г.с. получих силно кървене и загубих бебето, което се развиваше нормално. Последва абразио. 
3 месеца по-късно след преглед и разрешение от гинеколог забременях отново, но още в началото ( 6г.с) пак получих кръвоизлив .  На ехографският преглед лекарят каза, че това което вижда да ехографа изобщо не отговаря на бременност в 6г.с и най-вероятно е спряло развитието още на плодното сакче. Тогава се изчистих сама и не се е налагала операция.
И при двата аборта няма изяснена причина- казаха ми че просто така се случва понякога.

Бих изкала да ме посъветвате дали трябва да пусна някакви изследвания или допълнителни прегледи при специалист преди следващи опити за забременяване  , ако ДА - какви ?
Нямам заболявания, както и съпругът ми.
Благодаря Ви предварително.

# 4
 • Мнения: 40 031
Здравейте, д-р Велев.
След 2 раждания със секцио нямах никакви проблеми, но 5 години след последното се появи болка, дискомфорт... Минах през различни лекари, подложих се и на лапароскопска операция за премахване на сраствания (имаше съмение и за ендометриоза, в резултат на двете раждания със секцио). Болките станаха една идея по- леки, но идват всеки месец след 10-12 ден от началото на менструацията. Замислям се наистина дали някъде все пак няма и някоя маточна частичка, която да реагира в тези дни.... Въпросът ми е дали тези болки ще отшумят с годините(вече 6-та година имам неразположения, на 41 години съм) и навлизането в предмено и менопауза. Благодаря!

# 5
 • Мнения: X
Здравейте на 36г.съм с 2 аборта,последния мисед 10 седмица.Пак правя опити за забременяване.Днес на 23 ден от цикъла си изследвах прогестерона и резултата е 82,07.Моля за съвети какво да изследвам друго и високия резултат?

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 9 856
Какви са съвременните тенденции при отстраняването на миоми (например 6см) и какво мислите за лечение на миоми С ВИСОКОИНТЕНЗИВЕН  ФОКУСИРАН УЛТРАЗВУК HIFU (ХАЙФУ), успешен ли е този метод?

# 7
 • Мнения: 11
Здравейте доктор Велев ! Имам следния проблем. Вече съм в 17 г.с. от бременността ми. В 12та седмица направих медикаментозен аборт , който беше неуспешен. В 13та седмица повторих процедурата и пак беше неуспешна. Въпросът ми е ако задържа бебето ще има ли някакви увреждания ?

# 8
 • Мнения: 9 488
Здравейте! От години, всъщност от самото начало съм със страшно обилен цикъл. Продължителността му е 7 дни, а първите 2 не съм на себе си. Съсиреци, болки, обилност, това са само част от "екстрите". През годините родих две деца, но цикълът си остана все така обилен и със съсиреци. Посещавала съм няколко лекаря, които ми изписват противозачатъчни, или Примолут-нор, или други хормонални.
Има ли лек за моя проблем или? Какво бихте ме посъветвал?

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 105
Здравейте, родих на 2.03.2020г. През последните 2 месеца от бременността започнаха ужасни болки в ръцете, по конкретно в китките, слабост в китките и пръстите. Следящият ме АГ ми каза, че най-вероятно е Синдром на Карпалния тунел и след раждането ще минат, но не усещам подобрение, даже напротив. При определени движения на китките усещам все едно ръката ми се прещраква и буквално изпитвам такава болка, че изпускам, това което държа. Моля, насочете ме към какъв специалист да се обърна? Поздрави!

# 10
 • Мнения: 1 093
Здравейте, др. Велев!
Бременна съм в 18 г.с., втора бременност, като първата е със секцио. От сутринта усещам тъпа боцкаща болка в лявата страна ниско долу. Усещам я навътре и е като почукване(за 1-2секунди, спира и след определено време отново), получавам боцкания и в кръста отзад в ляво и дясно,но не едновременно. Нормални ли са тези неразположения и трябва ли да се притеснявам?

# 11
 • Мнения: 3 874
Здравейте!
След раждане кога трябва да се отиде на профилактичен преглед при АГ? Има ли разлика дали майката кърми или не? Ако да, кога трябва кърмещата майка да посети такъв специалист? Благодаря!

# 12
 • Мнения: 47
Здравейте, Д-Р Велев!
На 20г. съм.
От известно време усещам странна миризма от влагалището и ми се налага да използвам дамски душ само с вода.
Приятеля ми също каза,че се усеща и че това не е било до сега никога,че миризмата е отблъскваща.
Нямам сърбежи или някакъв дискомфорт,имам бяло течение но малко количество и не постоянно!
Страх ме е да отида на гениколог,допитвам се до разни мнение в интернета но нищо не намирам!
Ще се радвам да ми дадете предположения какво ми е и евентуално след това да се окуража да отида на лекар!
Благодаря предварително!

# 13
 • София
 • Мнения: 6 222
Здравейте д-р Велев, моля за Вашето мнение за Cervarix. От прочетеното стигнах до извода, че искам да бъде поставена на дъщеря ми, но още едно мнение ще ми бъде от полза. Благодаря!

# 14
 • Мнения: 224
Здравейте д-р Велев.
Бременна съм в 4г.с.+5 дни. Искам да попитам дали е опасно към този момент ако се прави секс и мъжът еякулира вътре? Има ли опасност за плода или матката и изобщо как стоят нещата със сексът в начална бременност.

Общи условия

Активация на акаунт