Време е за ИКЕА! - Тема 30

• 38 206
  • 767
  •   1
Отговори
# 525
Щом съпругът ви ми е колега, се чудя защо пишите по форумите.

Аз ако бях..да съм разпратила вече рекламацията.

# 526
40 дни ли беше стока за връщане на стоки, така и така сме отворили темата?

# 527
Връщането защото не те кефи е едно.
Рекламация на дефектна стока е друго.
Не ги мешайте.
Защото някой назад спомена разходи за връщане - такива има само при правото на отзив, за сметка на купувача. При рекламация не дължи.

Последна редакция: пт, 03 юли 2020, 16:01 от teta75

# 528
За какво точно ще ги съдите?
Може ли да се докаже, че дефектите са фабрични?
Иначе не би трябвало да е минало времето, нали не се брояха дните, в които магазинът е бил затворен по време на извънредното.
Ето това съм им написала: "Ако в  7 /седем/ дневен срок, считано от днес, 30.06.2020, не бъдат удовлетворени исканията ми в рекламацията, ще бъда принудена да подам сигнал, по моя казус, в Комисията за защита на потребителите, с копие до всяка организация с нестопанска цел занимаваща се с правата на потребителите и като приложение към искова молба, по общия ред до съда, за възстановяване на нарушеното ми право при възникнали условия за неоснователно обогатяване от страна на магазин ИКЕА. Нанесени са ми преки и непреки както финансови, така и други вреди по вина на дефектиралия продукт, продаден ни с доставка от Вашата компания."

# 529
Аз не разбрах...пишете че са ви отказали рекламация поради изтекъл срок. Срокът е 2г и няма как да е изтекъл.
Или не сте разбрали какво са ви казали, или вие не съумявате да обясните.
Второ - прочетохте ли т 6 и т.6.1 от общите им условия? ЗЗП също?

Как предявихте рекламацията? Имате ли отговор на нея?

На ваше място не бих си губила времето с повече имейли с тях.
Бих направила така:
1. Предявявам си рекламация както е по ЗЗП - писмено ги уведомявам на посочен имейл и описвам дефекта.
2.изчаквам писмен отговор от тях.
3.пускам сигнал онлайн до КЗП с всичко - номер на поръчка, скрийншотове, имейли, техните отговори.

ПС ..в общите им условия в т.6.1 пише, че ако сте подписали протокола без възражение, губите право да рекламирате.
Според мен обаче това противоречи на закона и такъв отказ от права е незаконосъобразен.

Успех!

# 530
Скрит текст:
Аз не разбрах...пишете че са ви отказали рекламация поради изтекъл срок. Срокът е 2г и няма как да е изтекъл.
Или не сте разбрали какво са ви казали, или вие не съумявате да обясните.
Второ - прочетохте ли т 6 и т.6.1 от общите им условия? ЗЗП също?

Как предявихте рекламацията? Имате ли отговор на нея?

На ваше място не бих си губила времето с повече имейли с тях.
Бих направила така:
1. Предявявам си рекламация както е по ЗЗП - писмено ги уведомявам на посочен имейл и описвам дефекта.
2.изчаквам писмен отговор от тях.
3.пускам сигнал онлайн до КЗП с всичко - номер на поръчка, скрийншотове, имейли, техните отговори.

ПС ..в общите им условия в т.6.1 пише, че ако сте подписали протокола без възражение, губите право да рекламирате.
Според мен обаче това противоречи на закона и такъв отказ от права е незаконосъобразен.

Успех!
[/spoiler]
Точно така направих - предявих си рекламация по ЗЗП с описание на дефекта и снимки. От тях получих отговор със следния текст: "На основание подадената от от Вас информация във връзка със закупената от
Вас HILLESJÖN - мивка за вграждане, бихме искали да Ви информираме, че продуктът
се доставя в опаковка и с документи за доставка, от което следва, че Вие сте имали
възможност да констатирате дефекти и да сигнализирате при неговото получаване
като впишете повредата в предоставения Ви приемо-предавателен протокол.
Документът, който удостоверява получаването на закупената от Вас стока е подписан
без забележки.
На основание протокол от транспортната фирма, който удостоверява, че при
получаването е нямало проблем с качеството на закупения от Вас продукт, считаме,
че възникналият проблем не е предмет на гаранционно обслужване от страна на
магазин ИКЕА."
Въпреки това им написах 2-ри e-mail, в който им обяснявам какво ще предприема, ако не реагират подходящо, въпреки че не очаквах. И те на следващия ден ми отговориха, че няма да си променят становището.
Поради тази причина аз ще си потърся правата в съда и ще сезирам КЗП. Имам протокол от монтажната фирма, имам и свидетели на получаването и на разопаковането. Идеята ми бе да разкажа колко са некоректни и ако получавате нещо, го разопаковайте преди да им подпишете протокола, и ако не ви се налага, да не купувате от тях!

# 531
  • ENGLAND
Аз мисля, че още като сте отворили пакета и видяли дефектната мивка, качвате се на колата и отивате и я заменяте за друга, още повече, че сте искали същата. Щяхте да си избегнете всичките тези ядове, писане на емейли, заплашвания за съд и тем подобни. Още повече, че сте от София. Вие просто сте решили да се заядете, ваш избор.

# 532
Така..пускайте жалбата до КЗП.

Скрити дефекти няма как да се видят дори при оглед..за това се водят скрити. Не очеизвадни и очевидни, нали.
А ЗАКОНОВАТА 2г гаранция обхваща и тези т.нар.скрити дефекти.

Пускайте жалбата до КЗП...

Допълвам се..наблегнете в жалбата, че при оглед дефекта не се вижда. Видял се е при монтажа. Тоест - не е бил видим при обикновен оглед. А е скрит дефект.

Също...дори да е бил уред в перфектен външен вид при получаване, това не пречи дефект да се прояви в течение на времето при ползването му. Точно за това има законова 2г гаранция.
И както правилно някой назад отбеляза - първите 6 мес.от датата на покупката клиентът не доказва че не той го е причинил. Предполага се че щом е възникнал в първите 6м.то вината е на производител/търговец. Факт. Точка.
За това и смятам че описаното в т 6.1 от ОУ не важи и не е редно...и не ги освобождава от отговорност за некачествен продукт, това че клиент е под исал без възражение пр-ла.

Последна редакция: пт, 03 юли 2020, 18:15 от teta75

# 533
Здравейте!Закупих си 3 комплекта от тези завеси https://www.ikea.bg/products/textiles-curtains-rugs/curtains-bli … k-t-2-br/40430814
Необходими са ми още два,но онлайн не мога да поръчам(няма наличност).Далеч съм от София и това е единствения вариант за покупка.Във физическия магазин има наличност и ако им пиша дали биха ми изпратили?

# 534
Няма да ти изпратят за съжаление.

# 535
Виж в еконт - купуват го те и ти го доставят.
За услугата:

https://www.econt.com/services/buy-by-courier

# 536
Благодаря!Дано да се получи!

# 537
Ако утре евентуално идем до Икея, мога да ти ги взема и да ги пратя по куриер, ако искаш. Не е много сигурно, че ще ходим, защото не са ни много спешни покупките, но мога да съдействам, ако стигнем до там. Гледам, че имат налични бройки.

А на нас ни трябва нова преса за чесън, щото мъжът ми някак успя да счупи старата 😁 И чаши за кафе сме набелязали, с много добри отзиви от разбирачи 😁

# 538
Благодаря!А аз ще проверя в Еконт и ако не успееш ще опитам с тях.

# 539
Т.е, трябват ти два комплекта, общо 60 лв? Не един компект от 2 пердета за 30 лв, нали? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт