Кюретаж и забременяване след това - тема 84

• 37 017
  • 784
  •   1
Отговори
# 570
Дели, честити бебчета! Нека са здрави и озаряват дните ви. Дай боже на всички нас тук такова щастие 😍
Здравейте момичета, пиша тук защото съм отчаяна и изплашена. Незнам какво да правя. С 2 Мисед аборта съм. Втория Мисед беше на 06.08.2020 в Германия. Бях писала, получих възпаление, пих 2 антибиотика, прибрах се в БГ и ме приеха в болница, бях 6 дена на венозни инджекции. На втория ден от инджекциите ми дойде цикъла (беше странен и продължи 7 дена).Получих изтръпване на краката и гадене, казаха ми от антибиотика е, ще мине. Прибрах се в Берлин за хематологичните изследвания, имах час. След като ми свърши цикъла, болките в таза пак се появиха, имам замайване, нямам вкус в устата, изтръпване на ръцете и краката и мускулна слабост. Ходих при личната лекарка, дадоха ми час за след седмица. Ходих на невролог, предлагат ми най-красива час за след 3 месеца. Реших да отида в спешното. Чаках 3 часа, обясних за какво става на въпрос. Лекарката смеси 2 ампули и каза сега ще ти мине и най-вероятно има блокиран нерв след упойката за кюретажа. Биха ми инджекция в кръста. Чаках да ми даде лист, не ми даде. Взеха да дезинфекцират и следващия пациент. Попитах каква е била инджекцията, каза Лидокаин. Слагали го и за зъби. И затвори вратата. Разочарована съм от здравната система  в Германия. На другия ден се събуждам с червено и горящо лице, и пулсшращо сърце. Сама вкъщи се чудих какво става. Разлових се в нета и стигнах до извода, че са ми били кортикостероидна инджекция с лидокаин. Звъннах на мъжа ми и по негово настояване същата вечер се прибрах в БГ. Ще кажете аз съм си виновна, но в чужда държава, с развален немски (от януари живея там), така се получи. В БГ отидох на гастроентеролог, предложи ми да пуснем изследване, което може да е причина за Мисед. Прегледа ме, стомаха ми не е добре никак. Каза никакви лекарства, само пробиотик. След това бегом на гинеколог, имам фоликулярна киста 24мм и от там имам болки вляво. Изписаха ми Дуфастон и микробиология ми пуснаха. Пуснах си ПСР тест за Корона вирус(отрицателен), да са спокойни лекарите. На другия ден на невролог. Обясних му какво ми е. Човека каза трябва да пия антимикотик и ЯМР. Днес бях на ЯМР, имам проблем и се надявам от там да са ми симптомите. Взех си днес и микробиологията, изолирана Candida. Най-интересното е, че съм резистентна към всички антимикотици, освен към Itraconazole. Прочетох листовката и се хванах за главата. След тези антибиотици и този кортикостероид незнам какво да пия. Въпроса ми е случвало ли ви се е да имате функционална киста след кюретаж и трябва ли да пия нещо при такъв размер? И щом влагалищната микробиология показва резистентност към антимикотици, това означава ли, че примерно и гърлен секрет ще е резистентен т.е. целия организъм ? Какво ще ме посъветвате? Страх ме е да пия вече лекарства, а не ми се мисли какво ще ми изпише и невролог.

# 571
Дели, честити бебчета! Нека са здрави и озаряват дните ви. Дай боже на всички нас тук такова щастие 😍
Здравейте момичета, пиша тук защото съм отчаяна и изплашена. Незнам какво да правя. С 2 Мисед аборта съм. Втория Мисед беше на 06.08.2020 в Германия. Бях писала, получих възпаление, пих 2 антибиотика, прибрах се в БГ и ме приеха в болница, бях 6 дена на венозни инджекции. На втория ден от инджекциите ми дойде цикъла (беше странен и продължи 7 дена).Получих изтръпване на краката и гадене, казаха ми от антибиотика е, ще мине. Прибрах се в Берлин за хематологичните изследвания, имах час. След като ми свърши цикъла, болките в таза пак се появиха, имам замайване, нямам вкус в устата, изтръпване на ръцете и краката и мускулна слабост. Ходих при личната лекарка, дадоха ми час за след седмица. Ходих на невролог, предлагат ми най-красива час за след 3 месеца. Реших да отида в спешното. Чаках 3 часа, обясних за какво става на въпрос. Лекарката смеси 2 ампули и каза сега ще ти мине и най-вероятно има блокиран нерв след упойката за кюретажа. Биха ми инджекция в кръста. Чаках да ми даде лист, не ми даде. Взеха да дезинфекцират и следващия пациент. Попитах каква е била инджекцията, каза Лидокаин. Слагали го и за зъби. И затвори вратата. Разочарована съм от здравната система  в Германия. На другия ден се събуждам с червено и горящо лице, и пулсшращо сърце. Сама вкъщи се чудих какво става. Разлових се в нета и стигнах до извода, че са ми били кортикостероидна инджекция с лидокаин. Звъннах на мъжа ми и по негово настояване същата вечер се прибрах в БГ. Ще кажете аз съм си виновна, но в чужда държава, с развален немски (от януари живея там), така се получи. В БГ отидох на гастроентеролог, предложи ми да пуснем изследване, което може да е причина за Мисед. Прегледа ме, стомаха ми не е добре никак. Каза никакви лекарства, само пробиотик. След това бегом на гинеколог, имам фоликулярна киста 24мм и от там имам болки вляво. Изписаха ми Дуфастон и микробиология ми пуснаха. Пуснах си ПСР тест за Корона вирус(отрицателен), да са спокойни лекарите. На другия ден на невролог. Обясних му какво ми е. Човека каза трябва да пия антимикотик и ЯМР. Днес бях на ЯМР, имам проблем и се надявам от там да са ми симптомите. Взех си днес и микробиологията, изолирана Candida. Най-интересното е, че съм резистентна към всички антимикотици, освен към Itraconazole. Прочетох листовката и се хванах за главата. След тези антибиотици и този кортикостероид незнам какво да пия. Въпроса ми е случвало ли ви се е да имате функционална киста след кюретаж и трябва ли да пия нещо при такъв размер? И щом влагалищната микробиология показва резистентност към антимикотици, това означава ли, че примерно и гърлен секрет ще е резистентен т.е. целия организъм ? Какво ще ме посъветвате? Страх ме е да пия вече лекарства, а не ми се мисли какво ще ми изпише и невролог.
не съм сигурна, че се ориентирах добре - дали миседът е заради някакво предходно заболяване, от което са те лекували с антибиотик или целият този ужас се случва, заради кюртажа, но ....
Ако всичко като неразположение е тръгнало от кюртажа, то нещо се е объркало там - евентуално да не са те изчистили добре при кюртажа, нещо да са наранили лошо матката, някаква последваща инфекция - за всички тези неща ти трябва добър гинеколог да те види. Най-добре различен от този, който ти е правил кюртажа, защото някои лекари като направят беля после се опитват да прикрият и съвсем вредят.
За кистата - вероятно имаш предвид фоликулярна киста. Не знам дали размерът е прекалено голям, но като цяло фоликулярните кисти не са нещо необичайно. Това е просто задържан фоликул (яйцеклетка). Няма пряка връзка между тях и кюртаж, просто яйцеклетката понякога не се отделя от яйчника на време, засяда там и временно му пречи да овулира. Много често сами се пукат и изчезват, понякога дават хормонални медикаменти като дуфастон или противозачатъчни - тези медикаменти не е хубаво да се пият дълго, особено ако имаш тромбофилия
Защо си ходила при толкова много лекари, кой реши, че ти трябва невролог дори, а той пък да те праща чак на ЯМР, от къде тръгна това неразположение...  немците и “лечението” им с лидокаин дори не заслужават коментар.
След добре направен кюртаж не изпитваш нищо или почти нищо - максималното неразположение е болки и кръвотечение съизмерими със средно тежък цикъл. В общия случай не би трябвало да имаш нужда дори и от едно хапче за обезболяване. Изписва се антибиотик профилактично. Та ако всичко, което усещаш е тръгнало веднага след кюртажа, търси проблема там . Дано всичко се оправи бързо...

# 572
След Кюретажа не ми изписаха антибиотик. Получих възпаление. Там ми изписаха антибиотик, към който проявих алергия. След това пих друг. Болките продължаваха, прибрах се в БГ и ме приеха в болница. Имах 3 фоликулярни образувание и течност в дъгласовото пространство. Още преди да вляза в болница имах изтръпване на бедрата. И болка в таза като сядам. След болницата се увеличиха.Сега лекарката ми  обясни, че хормоните ми не са регулирани затова имам фоликулярна киста. Досега са ме гледали 5 гинеколога, ако има нещо неизчистено, предполагам щяха да видят. На ЯМР отидох вместо да ме тъпчат с лекарства и обезболяващи ( патила съм си с врата) да ми поставят точна диагноза.

# 573
Това е наистина ужасно, много съжалявам. Чувала съм, че някои момичета им пускат доплер след кюртаж, за да се провери дали всичко е изчистено добре. На мен не са ми правили, но след предишния кюртаж се каза че имам сраствания (не усещах неразположения), но Сигридов пусна нещо различно от обикновения ехограф, което се оцвети с различни цветове и ми показа къде не се кръвоснабдява добре лигавицата и мисля, че беше точно доплер. Вече съм се нагледала на АГта - уж всичко е наред, уж гледат, но вече 3 бебенца ми умират Sad
Дано попаднеш на адекватен лекар и да ти помогне, аз вече не смея да препоръчам ...

# 574
Вчера бях на гинеколог за пръв път след К. Много съм объркана и моля за мнението ви, защото знам, че сте много добре информирани 🤗
Малко предистория
Скрит текст:
никога не съм имала проблем с цикъла, редовен, точен, еднакво продължителен 6-7 дни. С изключение на 3-4 цикъла преди да забременея:
октомври месец ми зацапа 2 дни, дойде ми нормално след това, следващия цикъл в ноември дойде с 2 дни закъснение?!, декември на 21 ден, при обичайно 24-27 дневен цикъл. Януари забременях.

К на 31 март с диагноза мисед кухо яйце. 1ви цикъл след К на 29 ден, оттогава ми идва на 28-29 ден, при обичайно 24-27 дни, но го отдава на регулирането на хормоните. Този месец реших, че е крайно време да ме прегледат след К, да пусна изследвания и евентуално да опитаме отново.
Посетих ендокринолог. Изследванията са в норма, не ми е назначавала терапия.
На 24ти ден от цикъла ми зацапа еднократно, на следващия ден също. От третия ден започна нормално кървене, което продължи 7 дни. На 3ти ден от кървенето, пуснах FSH, LH и естрадиол.
Скрит текст:
Според Денис са ок за възрастта ми - 36г.
Проблемът е, че вече 3ти ден след като е приключило кървене получавам еднократно не бих казала кървене, а виждам на т. х. кафява нишка. Това е еднократно сутрин. Споделих с гинеколожката, която посетих на 2ри ден след края на кървенето. Гледаме на ехограф всичко е ок, за изследванията нищо не каза, освен, че като видела изследвания правени в рамус и изтръпвала?! 🙄 Питаме защо съм пускал хормони, то лекар ги назначава, а не пациента сам. 🙄 На вагиналния преглед каза, че и се струва, че започва възпалителен процес, имам зачервявания не знам къде (в амб лист пише по ваг стени) и спомена нещо за ендометриума ми. Обикновено процеса започвал след 38г.,при мен явно по-рано, защото съм на 36. 🙄 Кой е този процес? Имах се за грамотна. 😳 Разбрахме се да проведем противовъзпалително лечение, след което да отида за цито и след това можело да зачевам колко си искам. За зацапването след цикъл каза, че явно е тръгнала да се отделя яйцеклетка, но прогестерона е мн нисък.
Случвало ли ви се е нещо такова? Опасно ли е? Страшно ли е? Не ми харесват тези зацапвания преди и след цикъл. В критическа ли влизам?
Скрит текст:
Пропускам частта от разговора ни за причината за миседа, защото и без това стана много дълго и по този въпрос съм още по-объркана и много плаках след прегледа.

Благодаря за отделено време. 🤗

# 575
Caprice,
Историята на моят спонтанен аборт, много прилича на твоята в началото.
Няколко месеца преди да забременея цикълът ми нещо се беше побъркал - един път ми дойде на 23ти ден (при нормално за мен на 30ти), след това на 25ти ден, имах и два цикъла с някакви зацапвания по седмица преди да тръгне истинското кървене и след това забременях. Нещата приключиха в 7-8гс.

Изследванията, които пуснах бяха:
1. Полови хормони (LH, FSH, Estradiol, Prolactin, DHEA, Testosteron, Progesteron)
2. Щитовидна жлеза (TSH, TAT, MAT)
3. Тромбофилия разширен панел (наследствена и придобита)
4. NK клетки

Навсякъде излезнаха някакви отклонения, а в тромбофилията и NK клетките излезнаха и малко по-сериозни неща.
Не знам какви други изследвания си пускала, но според мен LH, FSH и Estradiol са малко недостатъчно.
Добре е поне да се провери щитовидната жлеза, защото понякога прави много поразии.

ПС: Извинявай ако вече си правила тези изследвания, но не съм следила темата много стриктно тези дни. Simple Smile

# 576
За хормоните нищо не мига да кажа, но Денис дава наистина полезни съвети и информация. Не е ок лекарят ти да не ти дава достатъчно информация за това какъв процес започва. С тези ниски Lh  и fsh, на тази възраст и след като Денис не ти е казала нещо тревожно е изключено да влизаш в критическата. Също така е категорично невъзможно да се прецени такова нещо от обикновен гинекологичен преглед и индикацията за критическата не мисля, че е някакво възпаление на влагалището. Бих потърсила второ мнение, а за ниския прогестерон и ендокринолог - най-добре да работят заедно и да си кооперират, не да се перчат един на друг. С нисък прогестерон и забременяване и задържане на бременността са проблем, но лекарите си имат начини да подпомогнат. Ако имаш възможност си пусни поне основния пакет тромбофилии (има тема във форума), особено ако се окаже, че ще трябва да приемаш прогестеронови препарати.
За причините за миседа и то в толкова ранна седмица почти никога не се установява причина. Обичайното, което казват АГ е хромозомна грешка или некачествена яйцеклетка или сперматозоид. Най-неадекватните АГ директно почват да ти обясняват, че си стара - не ги слушай, всъщност причините могат да са много и различни - тези са им най-удобни на тях.

# 577
Много често и любимо на АГ е да казват "случва се" или "до два ранни спонтанни аборта е нормално".
Аз и двете неща ги чух от две места и повече не се върнах при тези лекари. Проучих къде се отнасят по-сериозно към проблема със загубите на бременност (пък било то една и ранна) и си записах часове. Чака се доста, но наистина получих адекватни съвети и лечение.
Годините не са ти много, но бих те посъветвала да не губиш време с АГ, което смята аборта за нещо нормално.

# 578
Благодаря, момичета!
Лекарката смята, че причината за мисед е това, че съм с Rh -, а мъжа ми е +. Образували се тромби и плодни сак не може да се захранва добре и загива. Имаме едно дете на 12, не съм имала проблеми нито с Б, нито с възстановяването след нея.
След К обаче не ми сложиха антиД инжекцията. Тя смята, че след положителен тест за Б, трябва да отида за влизавания заради антифосфолипидни клетки. Плюс това трябвало преди да започнем опити да пия лекарства заради този ендометриум, който видя при прегледа.
Като отида след противовъзпалителното лечение ще разпитам, че на този преглед ми дойде много. Ще направя още една консултация в Плевен и най-накрая ще взема да си седна на дупето и да си гледам детето и хич никакви опити няма да правя.

# 579
caprice, ако сте с различен резус фактор, шансът за загуба е 50%. Майката на моят мъж е загубила бебе и после е износила него и точно е запълнила квотата. Тогава не са им казали за този проблем.
Сложете тази инжекция за да не рискувате!

# 580
Ами то вече е късно. Слага се до 72 часа след раждане или К.
Поне четох, че вече има тестове, които още в 9 г. с. показват кръвната група и резус-а на плода, и съответно могат да се вземат мерки навреме.

# 581
Сигурно ли е, че не са ти сложили инжекцията след кюртажа? Това си е стандарт. Мен е МД изобщо не тръгнаха да ми правят кюртажа преди да знаят кръвната група и какъв резус съм, вкл.  правят това изследване всеки път като те приемат за такава манипулация. За имунизацията би трябвало да има инфо и в документите ти от болницата (епикризата). Не знам какво ти е говорила тази лекарка, но яко те е объркала и стресирала. Дори няма какво да изследват бебето - при майка с отрицателен резус и баща с положителен, винаги се взимат мерки при кюртаж, раждане и дори спонтанен аборт. Момичета, нека ако има някоя с опит в това направление се включи и да насочим момичето към правилните специалисти. Хематолог ли и трябва, имунолог ли, какво....

# 582
Ами то вече е късно. Слага се до 72 часа след раждане или К.
Поне четох, че вече има тестове, които още в 9 г. с. показват кръвната група и резус-а на плода, и съответно могат да се вземат мерки навреме.

По принцип анти Д се прави след какъвто и да е вид аборт до и след 8г.с  или раждане след приложението й се дава нещо като картон с датата на която е поставена инжекцията.
При първия ми кюретаж ми направиха такава, но не са я описали в епикризата, а само имам такова картонче с дата на поставянето...
Ако са й направили антиД , трябва да имаш такова картонче, защото иначе няма как да се докаже това, че е направено..дори и да е опоменато в Епикриза, ковто е малко вероятно, защото при самата инжекция това картонче си в там
По принцип преди такава интервенция се вземат кръвни, за да се установят групите...
Аз това знам, дано съм ти помогнала с нещо..

# 583
Момичета, малко по-ралзичен въпрос, но се чудех дали някоя е имала подобна ситуация. Миналата седмица много се зарадвахме от положителен тест за бременност, след няколко дни закъснение.
През уикенда започнаха да ме мъчат болки в корема тип менструация, най-вече нощем. Няма никакво кървене. Опитвам се да си изместя часа с АГ за тази седмица и реших да си остана вкъщи днес..
Дали има шанс да е нещо нормално, или да се подготвям за лош край..

# 584
Много често и любимо на АГ е да казват "случва се" или "до два ранни спонтанни аборта е нормално".
Аз и двете неща ги чух от две места и повече не се върнах при тези лекари. Проучих къде се отнасят по-сериозно към проблема със загубите на бременност (пък било то една и ранна) и си записах часове. Чака се доста, но наистина получих адекватни съвети и лечение.
Годините не са ти много, но бих те посъветвала да не губиш време с АГ, което смята аборта за нещо нормално.
Rocket от кой град си? Може ли да те помоля за имена на лекари, които според теб се отнасят достатъчно сериозно към 2 аборта. Моята гинеколожка ми каза, че при евентуална бременност да съм пиела някакви прахчета натаспин...и при повечето жени имало успех 🙄 Дори не е доказано при мен, че тробмофилия е проблема. Точно обратното изследванията ми за вродена тромбофилия, стандартен пакет, са в норми. Не съм много запозната, чета, чета и се опитвам да се ориентирам измежду всичките изследвания и човешки истории... Засега само ми настръхнаха косите. Желая ви успех момичета и все по-често хубави новини да си споделяме, дай Боже 🍀

Общи условия

Активация на акаунт